Re: Sony A6000 (Ο αντικαταστάτης της NEX6)
Σας γράφω από το νησί του φίλου μας Τηνιακού (γυναικοχώρι για εμένα).
Τηνιακέ αν θέλεις μπορώ να στη δείξω και από κοντά. Απλά επειδή δεν έχω φέρει αμάξι ακολουθώ προγράμματα άλλων και είμαι λίγο δυσκίνητος έτσι. Οπότε δείξε κατανόηση.
1) Η μηχανή είναι mirrorless με κροπ 1,5. Οι περισσότερες mirrorless που έχουν κάνει όνομα μέχρι στιγμής έχουν μικρότερο m4/3 αισθητήρα.
Έχω μικρό μέγεθος που με έκανε ψυχολογικά να βρω το θάρρος για street. Δεν έχω ανεβάσει ακόμα λόγω κακού ίντερνετ.
Εγώ τη σύγκρινα με άλλες mirrorless αρχικά στο κομμάτι του street.
Βέβαια ο SEL 50 f/1.8 έχει λίγο μέγεθος παραπάνω. Αλλά και πάλι είναι μικρότερο το σύστημα από οποιαδήποτε dslr.
Αν καποιος ενδιαφέρεται μόνο για street και τραβάει κυρίως μέρα, τότε οι m4/3 ίσως είναι καλύτερη επιλογή καθώς είναι πιο stealth και αθόρυβες.
2) Σχετικά με τη σύγκριση με dslr που την έκανα και εγώ (για άλλα μοντέλα όμως). Θεωρώ ότι είναι στα ίδια επίπεδα. Ένα 50% στα 11 είναι 5-6fps στα 100%. Έχει επιλογή να βάλεις ριπή πιο αργά από τα 11.
Επίσης...σχετικά με τα σκυλιά...δεν έχετε ιδέα πόσο άναρχα κινούνται; για εμένα τα ποδήλατα/μηχανές είναι πιο εύκολο θέμα. ακολουθούν πιο προβλέψιμη πορεία.
3) στο lightroom ο kit φακός (16-50) δίνει παράλογα νούμερα στο white balance (2900 για φωτογραφίες που είναι σχετικά θερμές). Αντίθετα με τον SEL 50 f/1.8 OSS το white balance διαβαζεται από το lightroom σωστά. Μάλλον bug είναι του lightroom 5.4. Δεν καταλαβαίνω πως μπορεί να γίνεται αυτό.
4) αν κάποιος θέλει χρώματα τρελά ας κοιτάξει fujifilm και olympus. Η Sony όντως θέλει επεξεργασία raw αν θέλεις να αποκτήσει "χαρακτήρα".
Εντόπισα ένα profil για jpeg που λέγεται deep που κάπως μου φαίνεται πιο ελκυστικό. Αλλά τίποτα ιδιαίτερο.
Επίσης δεν έχω παίξει με τα επίπεδα contrast, saturation, κτλ στα διάφορα προφίλ. Και δεν νομίζω να το κάνω γιατί έχω γίνει πιο γρήγορος στην επεξεργασία raw.
5) προσωπικά ο kit φακός δεν με ενθουσιάζει. Είχα συνηθίσει βέβαια από prime ήδη από τη Nikon. Φόρεσα τον 50άρη και είδα λίγο contrast. Απλά π 50άρης γίνεται 75mm και προφανώς δεν βολεύει σε όλες τις συνθήκες.
6) ποιότητα. μπορώ να επιβεβαιώσω ότι είναι πιο ποιοτική σε θόρυβο από την nikon d5100. Η Nikon έφτανε μέχρι 1600 ουσιαστικά. Η Sony είναι 1 με 1,5 στοπ καλύτερη στα ISO. Το 3200 είναι άνετο και το 6400 παλεύεται για αποτύπωση στιγμών. Οποιαδήποτε άλλη σύγκριση δεν μπορώ να κάνω.
Για εμένα είναι αναβάθμιση.
Η fujifilm πιθανόν να έχει καλύτερη συμπεριφορά λόγω trans αισθητήρα.
7)
Πάντως, οι ριπές είναι φωτογραφικά άχρηστες σχεδόν (έκτος από ελάχιστες εξαιρέσεις), όπως και τα τόσα πολλά megapixels που είναι υπεύθυνα για τη φτωχή επίδοση της μηχανής στο θέμα του θορύβου.
Όχι για όλους.´οι ελάχιστες εξαιρέσεις σε κάποιους είναι πιο συχνές.
Ξαναλέω, η φτωχή επίδοση δεν είναι και τόσο φτωχή. Είναι καλύτερη από d5100, μία από τις πιο δημοφιλείς μηχανές με καλή αξία μεταπώλησης. Για εμένα είναι μια χαρά.
8) το είχα διαβάσει και εγώ ότι τα 24 μεγαπίξελ θέλουν καλούς φακούς. Το έχω λάβει υπόψη. Υπάρχουν και manual καλοί φακοί!
Ας κρίνουμε μία μηχανή από το σύνολο.
Έχει και καλό βίντεο 1080p, και καλό αισθητήρα, και καλό autofocus+tracking. Και είναι στα 650 (σώμα).
Και προφανώς δεν είναι η καλύτερη.
Απλά κάποιοι που θέλουν να συνδιάσουν όσα περισσότερα μπορούν σε ένα σώμα, είναι μία από τις πολύ καλές επιλογές.
Μην τη συγκρίνουμε με d700. Είναι μισή τιμή...