Sony α6300 - video

Re: Sony 6300 - video

Βέβαια επειδή είναι αγορασμένη από Ελλάδα δεν μπορώ να χρησιμοποιήσω όλες τις δυνατότητές της.
Αυτό ξέρετε αν μπορεί να αλλάξει;;;

Αναφερεσαι στα app;

Αναφερεσαι στα app;

οχι, αλλά πχ οταν επιλέγεις να τραβήξεις 4k έχεις επιλογές 25p100M και 25p60M ενώ από review στο youtube στο εξωτερικό παρατηρησα ότι έχεις και άλλες επιλογές πχ 30p100M και 30p60M.

Απάντηση: Sony 6300 - video

Το συγκεκριμένο που αναφέρεις συμβαίνει λόγο PAL/NTSC στην ευρώπη έχουμε PAL για αυτό το λόγο βλέπεις έως 25p, για να δείς την επιλογή 30p πρέπει να γυρίσεις την Α6300 σε NTSC αλλά δεν θα έχεις κάποιο ουσιαστικό όφελος.

Μιας και ανέφερες οτι την έχεις χρησιμοποιήσει σε δουλειές μπορείς να μας πεις πιο/α Picture Profile χρησιμοποιείς και αν έχεις καποιες παρατηρησεις σχετικά με τα PP.

Ευχαριστώ.

Μετα απο λιγες ημερες χρησης να αναφερω οτι δεν εχω αντιμετωπισει προβλημα υπερθερμανσης (κανει και ζεστη) εχω τραβηξει αρκετα βιντεακια τον γιο μου στην παραλια με φουλ ηλιο και η μηχανη δεν μου εβγαλε καμια ενδειξη, το μεγαλυτερο ηταν 8 λεπτα.

Στις 16 εχω ενα γαμο εκει θα χρειαστει να τραβηξω περισσοτερο και θα δειξει.

Πλάκα έχει που κάποιοι πιστεύουν ότι μπορεί το θέμα της υπερθέρμανσης να λυθεί με αναβάθμιση λογισμικού.
Λες και ξαφνικά δεν θα ζεσταίνεται η μηχανή.

Αυτό που μπορεί να κάνει η αναβάθμιση λογισμικού είναι να ανεβάσει το χρονικό όριο πριν το κλείσιμο της μηχανής από προστασία.
Ουσιαστικά δηλαδή να την προστατεύει λιγότερο.

Δηλαδή το software δεν επηρεάζει τη συμπεριφορά ενός μηχανήματος.
Εδώ προγράμματα στο pc η στο κινητό και με ένα απλό update και έχουν άλλη συμπεριφορά.
Δεν είναι καμία εταιρία της πλάκας η Sony να βγάζει ανακοινώσεις που να μην ανταποκρίνονται στην αλήθεια.

Για την ακρίβεια γράφει για βελτίωση όχι για λύση, "by optimizing temperature control". Δεν μένει παρά να το δοκιμάσουν οι χρήστες, μπορεί να σημαίνει διάφορα, πχ να ρίχνει λίγο τη συχνότητα του επεξεργαστή.

Δεν νομίζω η Sony να το άφηνε έτσι αλλά για οριστική λύση σε 4Κ μηχανάκι τόσο μικρό για να τραβάς μονοπλάνα μισάωρα και βάλε... Δεν νομίζω ότι η μηχανούλα με αυτό το form factor σχεδιάστηκε για τέτοια χρήση.

Θα πει κάποιος όμως ότι με 1000άρικο και βάλε έχεις απαιτήσεις στα πάντα.

σύμφωνα με την Sony λύνει το θέμα με την υπερθέρμανση.

Υπάρχει κάπου γραμμένο αυτό ή είναι δικό μας συμπέρασμα;

Αυτό βρήκα:

What Does This Do?
This utility updates the ILCE-6300 camera firmware to version 1.10 and provides the following benefits:
Improves overall stability and operability of the camera
Improves stability in picture shooting mode by optimizing temperature control (effects vary according to temperature)

Πράγματι!

Το ερώτημα που προκύπτει είναι, έχει σοβαρό θέμα υπερθέρμανσης η μηχανή ΚΑΙ στη λήψη φωτογραφιών;

Οπως έχω αναφέρει και σε προηγούμενο ποστ μέχρι στιγμής δεν έχω αντιμετωπίσει πρόβλημα υπερθέρμανσης σε βίντεο και φυσικά ούτε σε φωτογραφική χρήση.

Το update της Sony οπως πολύ σωστά λέτε αναφέρεται σε picture shooting mode, το θέμα είναι οτι η πλειοψηφία των χρηστών που έκαναν το update αναφέρουν βελτίωση στην υπερθέρμανση στο βίντεο οπότε ή οι χρήστες έπεσαν σε φαινόμενο placebo ή η Sony έκανε λάθος στην διατύπωση(εσκεμμένα η μη).

Το πρόβλημα της υπερθέρμανσης για όσους το έχουν(δεν μου έχει συμβεί μέχρι τώρα)λύνεται με εξωτερική πηγή τροφοδοσίας ασχέτα με το update της Sony.

Αυτό που ενοχλεί μέχρι στιγμής στην Α6300 είναι το αυξημένο RS και τίποτα άλλο κατα τα άλλα την θεωρώ παρα πολύ καλή για βίντεο 4Κ και slo-mo πάντα σε συνδυασμό με τους φακούς που έχω και τον τρόπο που την χρησιμοποιώ.

Περιμένω απο την Sony να βελτιώσει λίγο το RS σε επερχόμενο update.

Η υπερθέρμανση είναι κάτι δεδομένο.

Από κει και πέρα αυτό που μπορεί να αλλάξει είναι το κατώφλι που επιλέγει η Sony να ορίσει ως πρώτο όριο για να εμφανιστεί η προειδοποιητική ένδειξη υπερθέρμανσης και ως δεύτερο όριο το κλείσιμο της μηχανής από υπερθέρμανση.

Το βρίσκω αφελές να πιστεύει κανείς ότι ως δια μαγείας με μια αναβάθμιση λογισμικού δεν υπερθερμαίνεται πια η μηχανή.

Όχι απλά υπερθερμαίνεται αλλά τσουρουφλίζεται με το νέο firmware. Αν ήταν μεταλλική η επιφάνεια του γκριπ θα ήταν αδύνατο να διατηρήσεις τη μηχανή στη χούφτα σου μετά από μισή ώρα λήψης. Για τέτοια θερμοκρασία μιλάμε.

Ναι, δεν ανάβει καν η ένδειξη υπερθέρμανσης ακόμη και μετά από το μισάωρο συνεχόμενης λήψης 4Κ, ε και; Σημαίνει αυτό ότι λύθηκε το πρόβλημα της υπερθέρμανσης; Όχι βέβαια.

Το χρονικό όριο πριν το κλείσιμο από προστασία απλά ανέβασε η Sony.

Η περιγραφή των αναβαθμίσεων εσκεμμένα είναι ασαφής. Αν έλεγαν ''λύνεται το πρόβλημα της υπερθέρμανσης με την αναβάθμιση'' θα ήταν σαν να παραδέχονται ότι υπήρχε πρόβλημα εξαρχής. Αυτές οι τροποποιήσεις περνάνε πάντα σιωπηλά. Τροποποίηση το ονομάζω, γιατί δεν το θεωρώ διόρθωση ή αναβάθμιση να κλείνει πιο αργά η μηχανή από προστασία.

Αυτό που αποδεδειγμένα βελτιώνει ουσιαστικά το θέμα της υπερθέρμανσης είναι η εξωτερική τροφοδοσία μέσω dummy battery.

H A6300 έχει και σημεία με εκτεθιμένο μέταλλο στο σώμα σωστά; Ρωτάω γιατί δεν την έχω πιάσει ούτε αυτή ούτε την A6000.

Αν η μηχανή δεν έχει πρόβλημα να λειτουργήσει σε υψηλές θερμοκρασίες και το σασί λειτουργεί ως ψύκτρα τότε δεν βρίσκω λόγο ανησυχίας. Πχ αν είχε πλαστικό περίβλημα και ήταν μεγαλύτερη και δεν ένιωθε κάποιος τη ζεστη δεν θα σήμαινε ότι εσωτερικά δεν θα έβραζαν όλα. Μπορεί να σημαίνει μάλιστα ότι το σύστημα ψύξης του αισθητήρα λειτουργεί πολύ αποδοτικά. Πχ αν δουλέψεις καλοκαίρι με ζέστη blackmagic pocket που έχει μεταλλικό σασί και peltier στον αισθητήρα ζεματάει και μόνο που είναι on.

Και η E-M1 που έχω ζεσταίνεται στα σημεία με μέταλλο αν το παρακάνεις στη ζέστη (όχι βέβαια σε βαθμό τσουρουφλίσματος), αλλά δεν κλείνει ποτέ.

Τώρα με.... τσουρούφλισμα δεν ξέρω τι επίδραση μπορεί να έχει πχ στο πίσω κρύσταλο του φακού, στην κάρτα SD (θα προτιμούσα κάποια ανθεκτική ακριβή) όπως και στην μακροζωία (και ασφάλεια) της μπαταρίας. Ίσως για το τελευταίο να φοβάται περισσότερο η Sony. Και κινητό android αν το υπερφορτώσεις στον ήλιο μήνυμα για την υπερθέρμανση της μπαταρίας βγάζει οι πλακέτες αντέχουν.

Γιατί από ότι καταλαβαίνω - διορθώστε με αν κάνω λάθος γιατί δεν έχω διαβάσει όλα τα post του thread - το πρόβλημα είναι ότι η μηχανή κλείνει μετά από προειδοποίηση στην οθόνη, δεν "κολάνε" οι λειτουργίες της ξαφνικά από την υπερθέρμανση.

Oλομεταλλικό από κράμα μαγνησίου είναι το σασί της α6300, σε αντίθεση με την α6000 που ήταν μόνο η μπροστινή της πλευρά από κράμα μαγνησίου.

http://www.imaging-resource.com/PRODS/sony-a6300/ZPR-SONY-A6300-MAG-ALLOY.JPG

To κράμα μαγνησίου παρόλο που προσφέρει καλή απαγωγή της θερμότητας, στην αφή δεν δίνει την αίσθηση του μετάλλου (κρύο-ζεστό). Αλλά την υψηλή θερμοκρασία την καταλαβαίνεις. Δεν θα σε κάψει, αλλά σε αφήνει να καταλάβεις αν "βράζει" το εσωτερικό της μηχανής.

Το μεταλλικό πάσο για τη βίδα του τριπόδου δίνει πιο σαφή ένδειξη της θερμοκρασίας που αναπτύσσεται στο εσωτερικό της μηχανής.
Τα σημεία που αναπτύσσουν την πιο υψηλή θερμοκρασία είναι το πίσω μέρος της μηχανής πίσω από την οθόνη και η κάτω πλευρά.
Καίει επίσης η μπαταρία, όπως και η κάρτα μνήμης που η θέση της ατυχώς είναι ακριβώς δίπλα στην μπαταρία.
Τώρα ποιες ακριβώς είναι οι ανοχές στο hardware (κυρίως στον αισθητήρα) στις υψηλές θερμοκρασίες είναι άλλο θέμα. Σίγουρα καλό δεν κάνουν βέβαια οι υψηλές θερμοκρασίες στη μακροζωία της μηχανής.

Όχι, δεν κολλάνε οι λειτουργίες της μηχανής από υπερθέρμανση. Επεμβαίνει η προστασία της μηχανής και κλείνει έγκαιρα η μηχανή. Τουλάχιστον με τα δεδομένα που ίσχυαν μέχρι τώρα πριν το τελευταίο firmware.
Kαι αν ξανάναβες τη μηχανή πριν την αφήσεις να κρυώσει, σου ξαναέσβηνε η μηχανή.
Τι θα δυσλειτουργούσε πρώτο αν δεν υπήρχε η προστασία άγνωστο. Σίγουρα πάντως όχι η μπαταρία, για τον απλούστατο λόγο ότι θα άδειαζε στην ώρα επάνω, και θα χρειαζόταν να αντικατασταθεί με φορτισμένη για συνέχιση του τεστ.
Εκτός και αν το τεστ γινόταν με τροφοδοσία μέσω usb powerbank. To powerbank μέσω usb δίνει ρεύμα στην μπαταρία κι επομένως τη ζεσταίνει. Με τέτοιο τεστ (με ακυρωμένη προστασία) θα μαθαίναμε τι θα κολλούσε/δυσλειτουργούσε πρώτο.

Την υπερθέρμανση πάντως την προκαλεί η μπαταρία. Αυτή αυξάνει σταθερά και γρήγορα τη θερμοκρασία. Και όσο αποφορτίζεται, τόσο περισσότερο ζεσταίνεται.
Τη θερμοκρασία που αναπτύσσει η μηχανή με την εσωτερική μπαταρία στα 20 λεπτά, με dummy battery την αναπτύσσει στα 70.

Last edited: