Sony α6500 φωτογραφία

Re: Sony A6500 φωτογραφία

Για να είμαι ειλικρινής κι εγώ κλειστό το έχω στην GX80 γιατί μου αλλάζει κατά λάθος το σημείο εστίασης ενώ κοιτάω από το σκόπευτρο, τα μενού όμως τα δουλεύω πολύ, όπως και την δυνατότητα να φωτομετρώ spot σε άλλο σημείο από αυτό που εστιάζω. Καθένας βέβαια όπως βολεύεται ! :2thumb22sup:

Είναι ανάλογα πως σε εμπνέει το κάθε σωμα και για τι το θες.

Πχ στην Ε-M1 δεν το χρησιμοποιούσα ποτέ, γιατί κατά 90% φωτογράφιζα από το σκόπευτρο συν ότι είχε πολλά πλήκτρα και ροδέλες, οπότε όλα τα είχα κωδικοποιήσει στο μυαλό μου ανάλογα στο κάθε δάχτυλο. Ούτε touch focus ούτε για το μενού, πουθενά δεν χρησιμοποιούσα την touch. Άσε που και αυτή δεν είχε πλήρης λειτουργικότητας touch πχ στα μενού.

Στην GM1 όμως που δεν έχει σκόπευτρο (αλλά και να είχε ένα μικρό δεν θα άλλαζε κάτι) και το touch interface λειτουργεί παντού από τα μενού μέχρι και... fn πλήκτρα έχει, τα κάνω όλα από την οθόνη. Και της ταιριάζει γιατί είναι μινιόν, την έχω σχεδόν πάντα μαζί και για μια γρήγορη καταγραφική λήψη όπου δεν θέλω να το πολυσκεφτώ, να επανακαδράρω ή να περιμένω κάτι να συμβεί, σηκώνω τη μηχανή, ακουμπώ εκεί που θέλω και βγαίνει η φωτό με 1 βήμα αντί 3 αχρείαστα (αλλαγή θέσης σημείου, εστίαση, λήψη). Όπως και να το δεις, είναι ταχύτερο και ευκολότερο. Όπως και στα κινητά. Βέβαια για πιο... μερακλήδικη χρήση θα σου σπάσει τα νεύρα.

Στην Canon πάλι, όταν είμαι σε LV, τα πλήκτρα δεν μου αρκούν γιατί είναι σχεδιασμένα για χρήση κυρίως με το σκόπευτρο, οπότε το καλοσχεδιασμένο touch interface βοηθά, αλλά πάλι δεν το χρησιμοποιώ μόνο του αλλά συνδιαστικά. Κανένα πρόβλημα, συνηθίζεται.

Ίσως και η Sony λοιπόν να σε ωθεί προς αυτή τη συνδιαστική λειτουργία μιας και ούτε πλήρη χειριστήρια έχει ούτε πλήρη touch οθόνη. Ίσως να είναι και επιλογή των σχεδιαστών. Σε κάθε περίπτωση όλα τα συνηθίζεις και στο τέλος αφού ξεζουμίσεις και μάθεις ένα σώμα όλα είναι εύκολα και γρήγορα. Στο κάτω κάτω όποιος είχε sony πριν και τον κάλυπτε, θα τον καλύψει η Α6500 ακόμα περισσότερο.

Ωστόσο σε συνθήκες όπου θες να έχεις τον πλήρη έλεγχο παντού και πάντα - πχ μέρα με ήλιο, χειμώνα με γάντια, αυξημένη σταθερότητα για macro - νυχτερινές κλπ - ο χειρισμός με το σκόπευτρο και ειδικά τα πλήκτρα είναι μονόδρομος για μένα συνεπώς πάντα δίνω μεγαλύτερη βαρύτητα εκεί όχι τόσο στο πλήθος όσο στην εργονομία των πλήκτρων, γι αυτό και θεωρώ την touch σαν κάτι extra που δεν θα με επηρεάσει πολύ στην αγορά ενός σώματος.

Εκεί που με διευκολύνει πολύ η touch συνήθως είναι σε χρήση με ελαφρύ 3ποδο γιατί κατά την λήψη δεν κουνας πολύ τη μηχανή και μπορείς να αποφύγεις την χρονοκαθυστέρηση ή την ασύρματη ενεργοποίηση.

Νίκο και σε τρίποδο το touch θα δίνει κούνημα. Προσωπικά μου είναι αδιάφορο το έχω κλειστό προς το παρόν .. δεν καταναλώνει και μπαταρία... κλειστό έχω το Ibis μόνο σε δύσκολες συνθήκες αν χρειαστεί τότε θα κάνει τη δουλειά του.
Όπως έχω γράψει και παλαιότερα η εστίαση με ενδιαφέρει και το buffer στα δε νυχτερινά δε το συζητώ εκεί έκανε άλμα η sony.
Ιωάννη πες τη γνώμη σου για το Jpg το βρίσκω αρκετά βελτιωμένο σε χρωματική απόδοση και πολύ περισσότερο επεξεργάσιμο από τα παλαιότερα μοντέλα.
.. μη ξεχάσουμε και τα δύο metering spot που πρόσθεσε εξυπηρετούν πάρα πολύ σε σκληρό φωτισμό καθώς επίσης ότι πρόσθεσε και δύο επιπλέον επιλογές στο wb. ....
.. σκληρή κριτική κάνω στη sony για τη μπαταρία της, όταν προσθέτεις καλούδια θα πρέπει να σκέφτεσαι και την επιπλέον κατανάλωση...

Last edited:

Aν καποιος παιξει λιγο με τις ρυθμισεις για white balance , μπορει να παρει αποτελεσμα αναλογα τα γουστα του.
Εδω η ιδια φωτο με τρεις διαφορετικες ρυθμισεις (auto WB παντα) , αλλα με προτεραιοτητα στο ουδετερο, ασπρο και warm..

auto WB by John Spirou, on Flickr

απο τα πρωτα δειγματα σε Jpg , βλεπω οτι συνεχως τα βελτιωνει, τουλάχιστον οσον αφορα τη λεπτομερεια και ευκρινεια που βγαζει , σε σχεση με την α6000.
Εχει λιγοτερο επιθετικη απο-θορυβοποιηση (στο Low τουλαχιστον) και δεν φαινεται "πλαστικη" η εικονα.

Ειναι σαφως καλυτερη η μηχανη της πια, σε μεγαλο βαθμο kai απο τις καλυτερες που εχω δει.

Εκει που ακομα θελει δουλεια, ειναι στα πρασινα-κιτρινα χρωματα ... αλλα ευτυχως για μενα τραβαω κυριως RAW.
Και τα μπλε ειναι καπως ατονα, πιο κοντα σ αυτο που βλεπουμε παντως.

η Canon εχει προβαδισμα στα skin tones, οπως και η Olympus.

Απάντηση: Sony A6500 φωτογραφία

Γιάννη θα φέρω μια μέρα την 6300 να τραβήξουμε τα ίδια πλάνα για να δούμε διάφορες.

επειδη με ρωτησες αν παιρνει φιλτρα ο sel 16-50 kit φακος, παιρνει.
Εχει 40,5mm threads, οποτε χρειαζεσαι εναν ανταπτορα (step up ring) απο 40,5 -> ΧΧ (οτι εχει δηλ. σε Variable ND) .

απ οτι θυμαμαι 49mm εχεις Var ND... οποτε θες 40.5 -> 49mm step up.

ΥΓ... ΑΝ παραγγειλεις ανταπτορα, παρε ενα και για μενα! :p

Last edited:

To jpg είναι βελτιωμένο ως προς το χρώμα ακόμη πιο πιστό στη πραγματικότητα.

Last edited:

Θα βγει ο φίλος μου αληθινός που έλεγε ότι Fuji και Sony ανταλλάσουν τεχνολογία.
Ο ένας δίνει την εστίαση και ο άλλος τα χρωματικά προφίλ.

Δηλαδή με ίδιο φακό πχ sel5018 στην a6000 και a6500 δεν θα έχουμε διαφορά στη φωτογραφία? Μόνο στο jpeg ...?

Μαμίσιο το αρχείο και είναι όπως το λες.

Είσαι Fan του ψυχρού WB ;)

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Διατύπωσε διαφορετικά την απορία σου σε παρακαλώ.
Δηλαδή με ίδιο φακό πχ sel5018 στην a6000 και a6500 δεν θα έχουμε διαφορά στη φωτογραφία? Μόνο στο jpeg ...?

Βασιλη, καλοκλικοτη!
Γιαννη ,εχουμε βαρεθει να σου λεμε ...καλοκλικοτη:a0210:

Γιαννη ,εχουμε βαρεθει να σου λεμε ...καλοκλικοτη:a0210:

Να το κάνουμε shortcut σε Fn key για ευκολία :flipout:

Χωρίς πλάκα όμως, ο Γιάννης τις ξεζουμιζει μέχρι τελευταίας σταγόνας τις μηχανές του πριν τις αλλάξει.

να πω και μερικα παρατηρησεις μετα απο μερικες μερες ....

Κακη θεση της καρτας μνημης, ποσο θα ηθελα να ειναι στο πλαι !

Δεν εχει επιλογη για ασυμπιεστο RAW, δεν μ ενοχλει προσωπικα, αλλα σιγουρα θα επρεπε να υπαρχει.

Δεν εχει ταχυτητα πανω απο 1/4000 ακομα και σε πληρως ηλεκτρονικο κλειστρο... πολυ περιεργο.

Δεν εχει δευτερη ροδελα μπροστα , αλλα μονο πισω .
Ευτυχως που εχει γινει καπως πιο σφιχτη και δεν αλλαζει ευκολα οπως παλια.

Η μπαταρια εχει σαφως μικρη αυτονομια, αλλα τουλαχιστον μπορουμε να εκμεταλλευτουμε τα usb power banks.

Εχει περισσοτερα Fn keys , πολυ βολικο για ν αναθετεις καποιες σημαντικες λειτουργιες.

Πιο καλο grip, πιο στιβαρη κατασκευη , σωστο βαρος (για μενα τουλαχιστον).

Θα ηταν χρησιμο ομως να υπηρχε extra grip, για καλυτερη αυτονομια, καλυτερο πιασιμο με μεγαλους φακους, ισως και ενα monitor out για ηχο.

Δεν μπορω να πω πολλα δυστυχως για ταχυτητα εστιασης , ειδικα σε Low light, γιατι εχω μονο τον κιτ φακο ....και δεν ειμαι τοσο ευχαριστημενος .

Η Panasonic GX80 με τον 14-42 PZ ηταν πιο γρηγορη σε low light, σε SAF.
Aλλωστε η pany κατεβαινει μεχρι τα -4 EV , ενω η sony -2.

Τα μενου ειναι σαφως βελτιωμενα και χωριζονται και χρωματικα σε καποιες κατηγοριες, για να τα ξεχωριζουμε πιο ευκολα.
Θελει ακομα λιγη δουλεια παντως.

Πολυ βολικες οι νεες μεθοδοι φωτομετρησης και αυτοματης εξισοροπησης λευκου (white balance) .

Βελτιωμενη η μηχανη Jpg , λιγοτερη αποθορυβοποιηση, πιο πολυ λεπτομερεια σε high iso (αν και λιγο περισσοτερος θορυβος, που ειναι ομως προτιμοτερο ).
Τα χρωματα συνεχιζουν να βελτιωνονται... με καποιες ρυθμισεις ερχονται σε πολυ καλο επιπεδο, αν και λειπει ακομα η "λαμπροτητα¨ των χρωματων της Oly και Fuji.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

πολυ χρησιμος επισης αυτος ο driver για windows , που δινει τη δυνατοτητα να βλεπουμε αμεσως τις RAW εικονες στο PC , χωρις ν ανοιγουμε καποιο προγραμμα.
Κατεβαστε το απο εδω, ειναι για την 6300, αλλα κανει και για την 6500

https://esupport.sony.com/US/p/swu-download.pl?mdl=ILCE6300&upd_id=4022&os_group_id=29

Δοκιμάζοντας τον 70-200mm f4 σήμερα η ένδειξη σταθεροποίησης δεν ήταν ενεργοποιημένη, η κάμερα είχε μήνυμα ότι εφόσον υπάρχει oss στο φακό ρυθμίζεται από εκεί.
Η δε σταθεροποίηση ενεργοποιείτε όταν πατήσουμε το κλείστρο ως τη μέση.

Από τη μαμά jpg 200mm -> 300mm

6500_DSC0740.jpg

Last edited: