Sony α6500 φωτογραφία

Re: Sony A6500 φωτογραφία

Παναγιωτη το ειπα οτι ειναι raw και μπορεις να κανεις οτι θελεις.
Στου βασιλη το ξωτικο ειναι εντελως ματζεντα...αν σ αρεσει, κανενα θεμα (εμενα δε μ αρεσει).

Εχω αλλη αποψη για το χρωμα...και οπως εχω ξαναπει , μ ενα κλικ κανεις οτι θελεις.

Η γατα δεν εχει skin tones...

Αλλα κι εδω δεν υπαρχει κιτρινιλα, το δειχνει αλλωστε και το ιστογραμμα, δες το και θα καταλαβεις.

girl1 by John Spirou, on Flickr

τα χρηματικά Προφίλ που μπορείς?να φτιάξεις...σε τι προγράμματα φτιάχνεις και τι ρυθμίσεις μπορείς να επηρεασεις;

Εγώ βλέπω ροζ προς το ψυχρό χεχε... και κλιπαρισμένα πράσινα στη στολή. Άντε να δουμε καμιά άλλη γνώμη - απόχρωση. Ε ρε καλιμπράρισμα που το θέλουμε όλοι, στα μάτια ή στα μονιτορ....

Μου αρέσει ωστόσο όπως έγραψαν τα τατουαζ στο πρόσωπο, απαλά αλλά με λεπτομέρεια.

Το προφίλ του Γιάννη μου αρέσει, έχει χαρακτήρα, κιτρινίζει μεν ελάχιστα αλλά έχει μια καφέ ζεστή απόχρωση στα πρόσωπα δίχως μεγάλη ευκρίνεια ή πως να το πω, high pass filter που θα έκανε τις φωτό πιο digital. Τέλος πάντων μου αρέσουν πολύ.

Οι επιδερμίδες γενικά είναι συνήθως μπεζ στην πραγματικότητα. Ούτε λευκές ούτε κίντρινες ούτε ροζ ούτε ματζέντα ούτε πράσινες. Από εκεί και πέρα είναι τι αρέσει στον καθένα.

Με όλα τα σώματα που έχουν καλό δυν εύρος μπορείς να φτιάξεις τα χρώματα όπως θες αρκεί να είναι σωστά τα προφίλ εισόδου του raw converter.

τα χρηματικά Προφίλ που μπορείς?να φτιάξεις...σε τι προγράμματα φτιάχνεις και τι ρυθμίσεις μπορείς να επηρεασεις;

υπαρχουν πολλα που μπορεις να κανεις, ειτε με ετοιμα προφιλ της μηχανης, ειτε με presets που μπορεις να κατεβασεις, ειτε με καποια αλλων μηχανων.

Εγω παντα κανω αρκετη επεξεργασια, και "συνθετω" προφιλ, δεν ειναι αυτουσια αυτα που εβαλα εδω.

Κι οπως ειπε ο Νικος, τα RAW της σονυ επιδεχονται μεγαλης επεξεργασιας.

ΥΓ... δεν μ ενδιαφερει η "πραγματικη" απεικονηση...αλλα αυτη που εχω στο μυαλο μου! :ernaehrung004:

το ιδιο κι εδω....

panos1 by John Spirou, on Flickr

Γιάννη, αυτο το screenshot κατα σατανική σύμπτωση δείχνει διαφορετικό απο την κανονική φωτο, με καλύτερο skin tone .. εδώ δεν υπάρχει η κιτρινίλα .. εκτος απο το ματι μου και οι τιμες Lab είναι πιο κοντα σε επιδερμιδα.

Kανονικά τα screenshot είναι επικύνδινα για χρωματικές συγκρίσεις διότι το εξαγώμενο δεν έχει color profile και τα χρώματα δείχνουν σωστά μόνο στην οθόνη αποπου παίρνεται το screenshot (.. εδώ έγινε το ανάποδο !!! ???) Εκτος και αν το φορτώσεις στο Photoshop και το κάνεις convert to sRGB ..

Δεν ξέρω τι άλλαξε αλλά δες το λίγο ...

Αλλα κι εδω δεν υπαρχει κιτρινιλα, το δειχνει αλλωστε και το ιστογραμμα, δες το και θα καταλαβεις.

https://c4.staticflickr.com/1/648/31805526091_1d897542aa_b.jpg

Αν βλεπεις το γενικό ιστόγραμμα δεν βγάζεις συμπέρασμα πρέπει να κροπάρεις περιοχή μόνο με επιδερμίδα ..

Hλια, εκανα πολλες εκδοσεις για πειραματισμο...αφου το ανεφερα ειναι RAW.
Δεν υπαρχει κιτρινιλα, πρασινιλα κλπ στο RAW, οτι θες το κανεις.
Εβαλα μια εκδοση απλα για να δειτε ενα δειγμα, το χρωμα το φερνεις εκει που θελεις.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

και οταν το θεμα σου ειναι πορτραιτο, που πιανει το 50% της εικονας , το ιστογραμμα ειναι ακριβες...δε χρειαζεται crop.

πάντως το γεγονός ότι φέρνεις το προφίλ της ίδιας της κάμερας στα μέτρα σου είναι πολύ σημαντικό και ακυρώνει το ότι τα jpeg δεν είναι καλά. είναι τοσο καλα όσο τα φτιάξεις εσύ με βάση το γούστο σου.
αυτο είναι πολύ καλό και επιτρέπει τη χρήση jpeg για αυτούς που βαριούνται.
τα καλά να λέγονται.
Τώρα το ότι τρωγομαστε για τα τελείως our of camera jpeg σε μηχανές των 2000 ευρώ με ξεπερνάει.
δε βρίσκουμε καλύτερα τίποτα άλλο όπως το σώμα ή τη μπαταρία; εκεί έχει νόημα να κραξει κάποιος.
Εγώ προσωπικά σε αυτά τα λεφτά λόγω σώματος και συνολικού συστήματος ζορίζομαι. ίσως αν είχα τον 70 200 όπως ο Απόλλων να τη χτύπησα εχτές

πάντως το γεγονός ότι φέρνεις το προφίλ της ίδιας της κάμερας στα μέτρα σου είναι πολύ σημαντικό και ακυρώνει το ότι τα jpeg δεν είναι καλά. είναι τοσο καλα όσο τα φτιάξεις εσύ με βάση το γούστο σου.
αυτο είναι πολύ καλό και επιτρέπει τη χρήση jpeg για αυτούς που βαριούνται.
τα καλά να λέγονται.
Τώρα το ότι τρωγομαστε για τα τελείως our of camera jpeg σε μηχανές των 2000 ευρώ με ξεπερνάει.
δε βρίσκουμε καλύτερα τίποτα άλλο όπως το σώμα ή τη μπαταρία; εκεί έχει νόημα να κραξει κάποιος.
Εγώ προσωπικά σε αυτά τα λεφτά λόγω σώματος και συνολικού συστήματος ζορίζομαι. ίσως αν είχα τον 70 200 όπως ο Απόλλων να τη χτύπησα εχτές

για να μη τα ισοπεδωνουμε... τα jpg Της 6500 ειναι εξαιρετικα πια, σε αναλυση, δυναμικη περιοχη , λεπτομερεια.
Εχει βελτιωθει σημαντικα, η αποθορυβοποιηση εχει γινει υποδειγματικη, λιγοτερο επιθετικη.
Και το μονο που ισως μενει, σε καποιο βαθμο, ειναι η χρωματικη αποδοση, που η σονυ εχει κρατησει πιο "κλινικη" , και λιγο πιο flat (σε σχεση με olympus-fuji Και Canon).

Αλλα σε καμικα περιπτωση δε τη λες κακη , δειτε εδω την ιδια εικονα σε default ρυθμισεις me Neutral kai Standard profil (χωρις αλλη επεξεργασια).... αριστερα standard , δεξια Neutral

standard vs neutral by John Spirou, on Flickr

Last edited:

νομιζω οτι ειμαστε στο νημα της 6500 και οχι στο ποστ με τα πορτραιτα
η φωτο που ανεβαινουν εχουν σκοπο να δειξουν την "ικανοτητα" της και στο jpg
τωρα Γιαννη τι σου αρεσει εσενα η εμενα ειναι υποκειμενικο
για της καλλιτεχνικες μας ανησυχιες υπαρχουν τα αντιστοιχα νηματα

μου αρεσει που σε αλλα νηματα γινεστε τουρκοι στο θεμα jpg
...και δεν χρειαζομαι καλιμπραρισμα στα ματια μου, και κατα ποσο στην οθονη μου :computer:

Εγώ προσωπικά το ίδιο λέω σε όλα τα νήματα. ότι να ασχολείσαι με jpeg σε σώματα με raw και 2000 ευρώ είναι κάπως περίεργο.
έστω όμως ότι το δεχόμαστε.
Ούτε τα jpeg της fuji μου αρέσουν. μου αρέσει η δυνατότητα να φτιάχνεις εσύ το προφίλ.
ξέρει κανείς πέρα από αυτή τη μηχανή ποιά αλλά το υποστηρίζει;

Απάντηση: Sony A6500 φωτογραφία

Είναι γνωστόν τοις πάσι το θέμα με τις sony και τα χρώματα τους.

Υποτίθεται ότι είναι σε καλό δρόμο, έχουν αρκετή ανηφόρα να ανέβουν ακόμη όμως.

Το ότι κάποιος τραβάει raw και μπορεί να κάνει τα χρώματα ότι θέλει, δε λέει και πολλά.
Όλες οι μηχανές τραβάνε raw. Το θέμα είναι τι τραβάει η καθε μία.
Αν σου γραφει το κόκκινο ροζ, το μπλε γαλάζιο και το πράσινο κίτρινο, καλή τύχη...
Αλλιώς είναι να έχεις μία σωστή αφετηρία για να δουλέψεις και αλλιώς όταν πρέπει να διορθώσεις ένα ένα τα χρώματα.
Φαίνεται ούτως ή άλλως και από το τελικό αποτέλεσμα.
Γέμισε το ίντερνετ με άλιεν...

Τώρα, συγκεκριμένα για αυτές που ανέβασε ο Γιάννης θα συμφωνήσω με τον Κώστα και τον Ηλία.
Μπορεί να είναι υποκειμενικό και διαφορετικό το γούστο του καθενός, το χρώμα της επιδερμίδας όχι και τόσο.

Γνωστό της πάσης ότι οι κάμερες της Sony έχουν χρώματα πιο κοντά στη πραγματικότητα και όχι άλιεν να δανειστώ τα λεγόμενα σου.
Επίσης πλέον όπως πολλάκις ειπώθηκε ρυθμίζουμε εμείς τα χρώματα που θα μας δώσει η κάμερα μας και όχι μόνο μέσα από επεξεργασία.

τα Raw ειναι raw... δεν αλλαζει σε καμια καμερα.
Εχουμε βαλει στο παρελθον δειγματα .

Αν δεις 2 Raw απο 2 διαφορετικες μηχανες , θα δυσκολευτεις να ξεχωρισεις ποια ειναι ποια!

Και στο jpg που συζηταμε, δεν ειναι μονο το χρωμα, αυτο ειναι μονο μια παραμετρος.
Ανεφερα τοσα αλλα, αλλα κανεις δε λεει ν ακουσει... γιατι μαλλον δε θελει.

Πχ στα jpg της oly kai fuji υπαρχει σαφως λιγοτερη λεπτομερεια καποιες φορες, περισσοτερο απο-θορυβοποιηση και κανεις δεν το αναφερει

Και σαφως τα χρωματα ερχονται εκει που τα θες, αν ομως δεν εχει τα υπολοιπα, δεν ερχονται.

Βασίλη και Γιάννη σας εκτιμώ σας αγαπώ αλλά θα διαφωνήσω και με τους 2 σας ως ένα βαθμό.

Ειδικά όσον αφορά ανθρώπους, ταπεινή μου γνώμη Canon, τις τελευταίες Nikon (πχ D750) και τις Olympus (λιγότερο, δεν τις πολυσυμπαθεί το lightroom) τις θεωρώ καλύτερες από Sony στο χρώμα. Πάντα για raw όπως ανοίγουν στο lightroom. Βέβαια δεν έχω δει raw από τελευταίες sony. Οι sony μου φαίνονται πιο digital σαν αίσθηση. Αλλά αυτό έχει να κάνει και με τα προφίλ εισόδου για κάθε μηχανή. Αν πχ δοκιμάσετε να ανοίξετε raw αρχεία με άλλα προφιλ εισόδου (πχ nikon αρχεία με Canon προφίλ) οι διαφορές μπορεί να είναι πολυ μεγάλες!

Από εκεί και πέρα όμως, υπάρχει μια σημαντική παράμετρος που επιτρέψτε μου έχουμε αγνοήσει: o φακός. Ακόμα και στο χρώμα!!

Ο φακός είναι που θα δώσει το mood και τον χαρακτήρα στη λήψη, το contrast, την ευκρίνεια εκεί που μετρά, το γενικό rendering, τον χαρακτήρα. Στοιχεία που δεν τα φέρνεις στην επεξεργασία.

οριστε κι ενα (απο τα γνωστα) δειγμα απο Raw 2 μηχανων , απο τις πιο τελευταιες ... μαντεψτε ποιες!

Δεν υπαρχουν σημαντικες διαφορες (αν υπαρχουν), και προφανως καμια που να μη μπορει να "διορθωθει¨.

color2 by John Spirou, on Flickr

color1 by John Spirou, on Flickr

color3 by John Spirou, on Flickr