Οι φωτογράφοι landscape θα λατρέψουν την νέα κάμερα Sony A7R III .. και όχι μόνο.
Sony a7R III Pixel Shift lifts a veil off your landscapes
![]()
https://www.dpreview.com/news/5645755619/sony-a7r-iii-pixel-shift-lifts-a-veil-off-your-landscapes?utm_content=buffer77512
Μπορεί να γίνει περιορισμένη χρήση και σε landscape αλλά κυρίως με υψηλές ταχύτητες κλείστρου (ώστε να γίνουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα οι συνδυασμένες λήψεις του pixelshift) και εφόσον υπάρχουν κατάλληλες καιρικές συνθήκες (άπνοια κλπ),
βέβαια για τοπίο συνήθως θα θέλεις και αρκετά κλειστο διάφραγμα που σε συνδιασμό με την μεγάλη ταχύτητα κλείστρου θα σηκώσει αναγκαστικά το ISO (σε full frame), γιαυτο θεωρώ οτι η συγκεκριμένη τεχνική έχει κυρίως καλύτερη εφαρμογή στους μικρότερους αισθητήρες (που το crop επαυξάνει το βάθος πεδίου) ενώ σε FF είναι προτιμότερη η μεγαλύτερη εγγενής ανάλυση του αισθητήρα.
Βέβαια με την pixel shift τεχνική οι εταιρίες καταφέρνουν να βελτιώσουν και αλλά χαρακτηριστικά εκτός από την μεγαλύτερη ανάλυση, όπως να χαμηλώσουν τον θόρυβο στο τελικό αρχείο (OLYMPUS) η να αυξήσουν το βάθος χρώματος (PENTAX).
Είναι μια τεχνική σε εξέλιξη και καλό είναι να τις δώσουμε τον απαραίτητο χώρο και χρόνο για να δούμε που θα μας οδηγήσει μελλοντικά στην πλήρη της μορφή και πόσο θα βοηθήσει τον φωτογράφο στο να παραδώσει καλύτερο τεχνικά αρχείο.
ΥΣ
Με την ΕΜ1.2 την έχω χρησιμοποιήσει την τεχνική ευρέως και σε landscape με τους περιορισμούς που ανέφερα πιο πάνω (υπάρχει και ενσωματωμένη ρουτίνα καθάρισματος των κινουμένων μέσα στην μηχανή αλλά δεν κάνει πάντα καλή δουλειά)
Ακριβώς, η καλή απόδοση σε υψηλά Iso είναι ένας από τους λόγους που πάει πολύς κόσμος σε FF....ακόμα θυμάμαι όταν είχα για λίγο καιρό την Nikon D610 και τραβούσα φώτος σε iso 25600 και μου έπεφτε το σαγόνι από την πολύ καλή απόδοση του αισθητήρα.
\να ξεκαθαρίσω ότι δεν αναφερόμουν σε απόδοση θορύβου στα ψηλά ISO αλλά για μείωση σε colour sensitivity, tonal range, dynamic range κλπ. χαρακτηριστικά που είναι πολυ πιο σημαντικά σε landscape και τα οποία μειώνονται ακόμη και σε FF όσο ανεβαινει το ISO (μελετήστε τα σχετικα διαγράμματα του DXO π.χ. για την Α7RΙΙ). Στην πράξη λοιπόν θα δούμε αν η λειτουργία μπορεί να φανεί χρήσιμη για ευρύτερη χρήση και πόσο.
Χωρίς τριποδι Βλάσση ξεχνά το, καμία μηχανή δεν το κάνει σωστά το pixel shift ακόμη και με μεγάλη ταχύτητα κλείστρου.
We use essential cookies to make this site work, and optional cookies to enhance your experience.