Re: Sony alpha A7 - A7r, Α7s και Α7ΙΙ Full Frame Mirrorless
πές μας κάτι παραπάνω, να μην την αγοράζουμε τζάμπα
Δεν μπορείς να κρίνεις την αγορά σου μόνο από τα λόγια ενός μέλους. Η Α7ΙΙ είναι πολύ καλή μηχανή αλλά αν έχεις ήδη την Α7, τότε μάλλον δεν υπάρχει λόγος αλλαγής. Εγώ αποπειράθηκα να το κάνω γιατί ήθελα καλύτερη σταθεροποίηση στις χεράτες κάτω από 1/30", για τη φημολογούμενη οριακά καλύτερη αυτονομία και για τη φημολογούμενη ταχύτερη εστίαση (+30%).
Τι είδα; Η ταχύτητα εστίασης ήταν η ίδια, η αυτονομία χαμηλότερη (μέτρηση με ίδιου μεγέθους μπαταρίες, τις αρχικές Ιαπωνίας των 1080mAh) και η λεπτομέρεια μακράν χαμηλότερη. Αγόρασα ένα κομμάτι, είχε πρόβλημα στην εστίαση (50% αστοχία παρά την επιβεβαίωση) και όσες βγήκαν εστιασμένες, ποτέ δεν έφτασαν την Α7 σε ανάλυση, οξύτητα, λεπτομέρεια κλπ. Μόνο το χρώμα στο ίδιο προφίλ ήταν κάπως καλύτερο (πιο ζεστό) αν και αυτό φτιάχνεται και μετά. Οι μετρήσεις έγιναν με το ίδιο κομμάτι του Zeiss FE 2470ZA.
Το 2ο κομμάτι Α7ΙΙ που μου στάλθηκε προς αντικατάσταση δεν είχε προβλήματα στην εστίαση αλλά και πάλι, η λεπτομέρεια και η οξύτητα της εικόνας ήταν μακράν χαμηλότερη της Α7. Φυσικά και στα 2 σώματα μπήκαν οι ίδιες ακριβώς ρυθμίσεις, λήψεις με τρίποδο, OSS off κλπ κλπ. Τα ίδια αποτελέσματα τόσο σε AF, όσο και σε MF. Τελευταία είδα πως η Α7ΙΙ έχασε και μισό στοπ σε δυναμικό εύρος...
Λειτουργικά η Α7ΙΙ έχει σίγουρα καλύτερο πιάσιμο και καλό βάρος για αντιστάθμιση με τον φακό αλλά η μπροστινή ροδέλα είναι πλέον σε επικίνδυνη θέση καθώς είναι πολύ κοντά στον διακόπτη On/Off και αν δεν προσέξεις που πάει ο δείκτης σου, είναι εύκολο να κλείσεις τη μηχανή όταν θέλεις να εισάγεις ρύθμιση προς τα αριστερά. Επίσης, τα καπάκια των εισόδων μου φάνηκαν πιο ψεύτικα, το πορτάκι της κάρτας κακώς άλλαξε τρόπο ανοίγματος και η οθόνη ξεδιπλώνει πιο δύσκολα από πριν. Ευτυχώς έφτιαξαν το light leak που παρουσίασαν μερικές παρτίδες της Α7.
Αν και το λειτουργικό κομμάτι είναι και προσωπικό θέμα, το τεχνικό δεν είναι και εκεί εστιάζω το πρόβλημα. Ελπίζω αυτά που είδα εγώ να είναι συμπτωματικά και θέμα κάποιας ελατωματικής παρτίδας που ήρθε στην Ελλάδα αλλά το κακό είναι πως αν ζητήσετε να την επιστρέψετε ως προβληματική, η απάντηση θα είναι "λειτουργεί στα αποδεκτά επίπεδα..." Επίσης δεν ξέρω γιατί η Α7ΙΙ έχασε σε δυναμικό εύρος αν και έχει τον ίδιο αισθητήρα και τον ίδιο επεξεργαστή.