Sony Alpha α7 - α7 ΙΙ - a7 III - a7 IV

Re: Sony alpha A7 & A7r Full Frame Mirrorless

Ίσως πολλές φορές ψάχνουμε τη λεπτομέρεια της λεπτομέρειας και κάνουμε την τρίχα τριχιά.
Σχετικά με την "καλλιτεχνική¨ φωτογραφία θα τολμήσω να πω ότι είναι η φωτογραφία που τραβάμε για τους άλλους (ή καλύτερα για να τη δουν και οι άλλοι).
Η φωτογραφίες από το Παρίσι είναι εκπληκτικές λόγω κάδρου και μετά όλων των άλλων, ακόμη και με ένα καλό κινητό θα προκαλούσαν ενθουσιασμό.

αυτο ειναι σιγουρο... και με κινητο εχω δει φωτο καταπληκτικες!

Η sony a7 εχει σιγουρα καλυτερη διαχειριση θορυβου σε υψηλα iso, τουλαχιστον 1 στοπ καλυτερη απο τις nex που ειχα.
Εχοντας δε και μεγαλυτερη αναλυση (24 Mpx) , αυτο της δινει ενα σημαντικο προβαδισμα.
Δεν εχω προβλημα πια να τραβαω σε iso 3200-6400 , ενω μεχρι τωρα δεν ανεβαινα πανω απο 1600.

Εχω κι εναν nikon manual 50mm 1.4 του '60 και μολις βρηκα κι εναν απλο ανταπτορα για να τον φορεσω στην Α7 , να δουμε τι κανει κι ενας παλιος manual φωτεινος φακος.

oriste ενα δειγμα μερα (στα 28mm kai 70mm) , κι ενα εσωτερικο με ελαχιστο φωτισμο σε RAW !

https://dl.dropboxusercontent.com/u/401747/Archive.zip

Παίζει να ανεβάσει κάποιος κάτοχος ένα ζιπάκι με κανά raw μέσα; Σε εσωτερικό χώρο με high iso ή σε εξωτερικό μέρα; :p

Thanks. Δε μπορούσα να τις ανοίξω με το LR και έπρεπε να βάλω το 5.3. Σε αυτές έξω δεν ξέρω αν φταίει το f11.. αν είναι έτσι και στα άλλα διαφράγματα ο φακός τον θεωρώ για πέταμα :/

Για ποιο λογο?
Εγω μονο για πεταμα δεν τον εχω.... για τοσο χαμηλη που τον πηρα, μια χαρα ειναι.
Αλλωστε δεν υπαρχει κι αλλος φακος να παρεις προς ο παρον.

Έχω μάθει σε άλλη ποιότητα. Ο φακός αδικεί τη μηχανή και είναι κρίμα. Αν τον πήρες μέχρι 200 , για το βολικό της υπόθεσης (εύρος+AF) αξίζει.. για παραπάνω όχι. ΙΜΟ πάντα.

δε μπορεις να συγκρινεις ενα φακο των 200 ευρω μ εναν που κανει τετραπλασια (απ αυτο που βλεπω στην υπογραφη σου).

Εγω βλεπω ικανοποιητικη οξυτητα, λιγη βινιετα και παραμορφωση που διορθωνεται ευκολα στο LR.
Οταν βγει ο zeiss 24-170 θα δουμε τι γινεται...μεχρι τοτε δεν υπαρχει κατι καλυτερο native (χωρις ανταπτορα).

Σίγουρα. Αλλά σίγουρα δεν είναι δίκαιος και αυτός ο φακός στη μηχανή :p. Πιστεύω να πιάνεις το point μου. Ελπίζω οι υπόλοιποι φακοί να είναι αντάξιοι της μηχανής. Για τον 35άρη έχω διαβάσει καλά σχόλια..

Εδώ, σε σχεσή με τον εν πολλοίς εκθειασμένο 24-70 f/2.8 της Nikon.. (άνω : Sony)

Sony-FE-28-70mm-f3.5-5.6-OSS-Lens-Construction-MTF-Chart.jpg

2164_AF-S-NIKKOR-24-70mm-f2.8G_MTF-W.jpg
2164_AF-S-NIKKOR-24-70mm-f2.8G_MTF-T.jpg

Παιδιά αυτό που είδαμε από τις φωτογραφίες του Γιάννη δεν έχει καμιά σχέση με τα MTF που παραθέτετε...

Και ο Γιάννης ξέρει να τραβά φωτογραφίες για κοντινή και μέση απόσταση. Άρα δεν μπορούμε να πούμε ότι φταίει ο χρήστης.

Με τη συγκεκριμένη μηχανή έχουμε δει εξωφρενικά καλές φωτογραφίες, και πολύ καλές και μάπες. Εντελώς... Οι διαφορές είναι τόσο μεγάλες που προβληματίζουν. Όχι τόσο για τους φακούς, όσο για την επιλεκτικότητα της μηχανής, δηλαδή του αισθητήρα. Ελπίζω πάντως να μην είναι θέμα τεχνικής. Διότι όλοι οι έμπειροι χρήστες των πολλών μέγα αναφέρουν ότι όσα ξέραμε μέχρι τα 20-24 μέγα δεν έχουν απόλυτη εφαρμογή στα περισσότερα...αυτά από το στρατόπεδο των dslr.

Και ο Γιάννης ξέρει να τραβά φωτογραφίες για κοντινή και μέση απόσταση. Άρα δεν μπορούμε να πούμε ότι φταίει ο χρήστης.

Αυτό μην παρεξηγηθούμε και δεν πρέπει, δεν το έθιξα για κανέναν λόγο και ούτε θέλω να το θίξω.

Με τη συγκεκριμένη μηχανή έχουμε δει εξωφρενικά καλές φωτογραφίες, και πολύ καλές και μάπες. Εντελώς... Οι διαφορές είναι τόσο μεγάλες που προβληματίζουν. Όχι τόσο για τους φακούς, όσο για την επιλεκτικότητα της μηχανής, δηλαδή του αισθητήρα. Ελπίζω πάντως να μην είναι θέμα τεχνικής. Διότι όλοι οι έμπειροι χρήστες των πολλών μέγα αναφέρουν ότι όσα ξέραμε μέχρι τα 20-24 μέγα δεν έχουν απόλυτη εφαρμογή στα περισσότερα...αυτά από το στρατόπεδο των dslr.

Δύο είναι τα τινά.

Είτε ο φακός είναι λίγος (εξαιρετικά πιθανό - και ο 24-70 λίγος είναι, απλά έχει καλό feeling και handling και μπορεί να διαπρέψει στα λίγα MP κατά τη γνώμη μου), είτε υπάρχει θέμα με το Quality control κι αυτό αν ισχύει θα κάνει τζιζ..

να επαναλαβω, οτι τα δειγματα που εβαλα ειναι jpg και πειραγμενα (εκτος των 2 τελευταιων ημερησιων).

Δεν τα εβαλα για να δειξω την αξια του φακου , ουτε της μηχανης .

Αν καποιος εχει ορεξη, μπορουμε να κανονισουμε για ενα ατυπο συγκριτικο με μια αλλη FF + καποιο καλο ζοομ φακο , σε πιο νορμαλ συνθηκες ή/και charts.

Eπισης, οι παρατηρησεις σας ηταν για το θορυβο κυριως, που δεν εχει να κανει με το φακο.... οχι τοσο για την οξυτητα του.

να επαναλαβω, οτι τα δειγματα που εβαλα ειναι jpg και πειραγμενα.
Δεν τα εβαλα για να δειξω την αξια του φακου , ουτε της μηχανης .

Αν καποιος εχει ορεξη, μπορουμε να κανονισουμε για ενα ατυπο συγκριτικο με μια αλλη FF + καποιο καλο ζοομ φακο , σε πιο νορμαλ συνθηκες ή/και charts.

Βρε Γιάννη δεν είπαμε κάτι διαφορετικό. Εχουμε δει από σένα δεκάδες δείγματα από μια ντουζίνα μηχανές. Παρόμοια θέματα. Ξέρουμε τί να περιμένουμε, καθώς μάθαμε πλέον πώς τραβάς και τί τραβάς.

Όμως τα δείγματα τα χθεσινά δεν δείχνουν να είναι στο ίδιο επίπεδο με άλλεςμηχανές, ή τουλάχιστον αυτό το επίπεδο που περιμέναμε. Και φυσικά δεν έχουν καμιά σχέση και με αυτά που μας δίνουν οι 5d MKIII/6d/d600/d610/d800/d800e. Αυτό σχολιάσαμε και όπως αναμενόταν η μηχανή δίνει raw αρχεία, ενώ τα jpgs είναι απλώς για preview.

Και φυσικά η άποψή σου για primes με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο, κι ακόμη περισσότερο η θέση του Αλέξη για σχεδιάσεις sonnar ή παρόμοιες.

Δεν είναι μόνο ο θόρυβος. Λείπει το τρισδιάστατο, το οποίο έχουμε δει και σε πολλές άλλες μηχανές μη ff π.χ. στις φωτο της EM1 που μας έδειξε ο kbouk. Μάλλον ο επεξεργαστής απορρίπτει πολλά δεδομένα από τον αισθητήρα για να φτιάξει το jpg.

οι συγκεκριμενες φωτο του Κωστα ειναι τραβηγμενες με primes και μαλιστα τους καλυτερους (12mm , 50mm macro κλπ).
Ειναι επιση τραβηγμενες σε ιδανικες συνθηκες (κυριως μερα με πολυ φως) σε εξωτερικο χωρο....

Τελος ειναι γνωστο οτι στο συστημα m4/3 εχουν επιλεξει να φτιαξουν φακους με μεγιστη οξυτητα και μετρια συμπεριφορα σε βινιεταρισμα-παραμορφωση και CA , που διορθωνεται εσωτερικα στις μηχανες.

Τεσπα... αν βρεθει καποιος καλος prime , θα δουμε τι ψαρια πιανει η sony.

Απάντηση: Re: Sony alpha A7 & A7r Full Frame Mirrorless

οι συγκεκριμενες φωτο του Κωστα ειναι τραβηγμενες με primes και μαλιστα τους καλυτερους (12mm , 50mm macro κλπ).
Ειναι επιση τραβηγμενες σε ιδανικες συνθηκες (κυριως μερα με πολυ φως) σε εξωτερικο χωρο....
Τελος ειναι γνωστο οτι στο συστημα m4/3 εχουν επιλεξει να φτιαξουν φακους με μεγιστη οξυτητα και μετρια συμπεριφορα σε βινιεταρισμα-παραμορφωση και CA , που διορθωνεται εσωτερικα στις μηχανες.

Να διορθώσω τον Γιάννη μόνο στο ότι σχεδόν οι περισσοτερες φωτό που εχω ανεβασει στα σχετικα αλπουμ στο Google για την Ε-Μ1 ειναι απο ζουμ φακούς, εκτος απο το νεο μ4/3 mZD 12-40mm/2.8 παρα πολλές είναι με τον φθηνο 4/3 ΖD 70-300mm/4-5.6, τον HG ZD 14-54mm/2.8-3.5 (I), τον SHG ZD 14-35mm/2, SHG 35-100mm/2, SHG 150mm/2 με τους 2 πολ/στες.
Επίσης το δευτερο σετ στα Γιάννενα στην λίμνη ήταν με χάλια συνθήκες - παρα πολύ ομίχλη.
Oι τρεις τελευταίοι είναι φακοι αρχικής αξιας 2500 Ευρω έκαστος, οποτε βγαλτε τους απο την εξίσωση γιατι παραγουν μοναδικές 3D φωτό και σε μηχανή του σωτήριου έτους 2003 (την αγαπημένη μου Ε-1 των 5 mpixel).

Το σύστημα του μ4/3 - 4/3 οπως εχουμε σχεδόν όλοι παραδεχθει έχει πληθωρα φακων με οξυτητα πολυ πανω του μέτριου, αλλά η οξύτητα δεν ειναι πλεον πρόβλημα για τους περισσότερους σύγχρονους αισθητήρες.
Άλλα χαρακτηριστικα με εξαίρεση την απόδοση στον θόρυβο που την έχουμε θεοποιήσει (δικαίως μεχρι ένα βαθμο) είναι εξισου σημαντικά.
Αυτό το διαπίστωσα και με τον ταπεινό μου Zuiko OM 100mm/2.8 που σέ f=5.6 ήταν ισάξιος με τον πανάκριβο ZD 35-100/2 και καλύτερος απο τον Panasonic 35-100/2.8 και δεν μιλώ μονο σε οξυτητα αλλά και σε κοντραστ, και χρώμα.

Ο 35αρης ως τώρα φαίνεται εξαιρετικός φακος. Αύριο θα ανέβουμε πρώτη μέρα στο βουνό, το βράδυ θα κοιτάξω να αναφέρω το πως τα πάει κ στην δράση το AF.

Δυο λόγια τα JPEG. Δεν είναι στα επίπεδα της Ολυμπους, αλλα δεν είναι άσχημα. Σίγουρα απο τα RAW μπορείς να πάρεις πολυ καλύτερο αποτελεσμα, αλλα έχω δεί οτι με την Α7 τα χρησιμοποιώ πολυ περισσότερο απο ότι στην ΝΕΧ που τα είχα μόνο για reference.

Ο κιτ 28-70 δεν είναι ασχημος τεχνικά φακός. Προσωπικά δεν τον πήρα γιατί απο την μία έχω λίγη χρήση για έναν ζουμ φακο κ γιατί με τον καιρό έχω αναπτύξει μια προτίμηση σε φακούς με ιδιέτερα χαρακτηριστικά που απο όσα έχω δει, ο κιτ δεν τα έχει.

Tι ίν'τουτου ρε στο 28mm/f8 30lp Tangential !!. Ουτε MTF40 μόλις ξεφεύγει απο το μέσο του κάδρου !!

Bλέπω γκρίνια για τα δείγματα του Γιάννη, είναι μόνο για τα jpeg (ουτε μια ματιά δεν τάριξα) ή και τα RAW ?.

Εγώ με τά ISO100 RAW έπαιξα (αν θέλει κανείς υποστήριξη για A7/A7r + RawTherapee .. υπάρχει) και τα βρήκα αξιοπρεπή μέχρι αξιοπρεπέστατα με εύκολη επεξεργασία, auto levels + τσιμπημένο sharpening (το αρχείο σηκώνει τόνους επεξεργασίας είναι πολύ ελαστικό), με τον φθηνό κιτ φακό είναι τί περιμένουμε δηλαδή ? .. να διακρίνονται οι βελόνες του κυπαρισσιού στο ευρυγώνιο ?.

Υπολογίζω φυσικά οτι με το lens profiling που όπου νάνε θα βγεί θα διορθωθούν και κάποια κουσούρια, χρωματικές εκτροπές κυρίως.