Sony Alpha α7 - α7 ΙΙ - a7 III - a7 IV

Re: Sony alpha A7 & A7r Full Frame Mirrorless

Θες 1x ή σου φθάνει και 0,5x?
Σε m42 ας πούμε υπάρχει 100άρης f4 takumar που είναι καλός και αλλά είναι μόνο ως 0.5 και βρίσκεται συνήθως γύρω στα 150 ευρώ (λίγο φθηνότεροι ίσως να είναι οι αντίστοιχοι k-mount mf 100ηδες επίσης εξαιρετικοί αν και δεν έχεις αντάπτορα) .
Και ο ταμρον που σου γράφει ο racer είναι εξαιρετικός και σε mf ιδανικός (αυτόν χρησιμοποιώ) με το πολύ καλό δακτυλίδι που έχει. Το ίδιο καλός είναι και ο Sigma 105.
Σε παλιότερους αποκλειστικά mf εξαιρετικές κριτικές έχουν ο vivitar 90 f2.5(λιγο πιο φθηνός ο f2.8) και ο tokina που είναι ίδιος αν δεν κάνω λάθος

θες ειδικους ανταπτορες για Af... γιατι συνηθως δεν εχουν δαχτυλιδι διαφραγματος.

Οποτε μιλαμε για MF , με 1X magnification...

Ο ανταπτορας Nikon-NEX δεν έχει έλεγχο διαφραγματος δηλαδή; Γιατί ο δικός μου είχε..

και κατι αλλο τωρα...

Εδω και καιρο ψαχνω ενα 35αρη για την A7, ο νεος Zeiss FE ειναι πολυ καλος - αριστος θα λεγα- αλλα δεδομενου του διαφραγματος του (2.8) , το θεωρω ακριβο και καποια στιγμη θα θελησω κατι πιο γρηγορο ( o νοκτον 35mm 1.4 ειναι στα σχεδια μου, αν βρεθει ομως μεταχ/νος σε καλη τιμη).
Ετσι, ριχνονας μια ματια σε αυτο το νημα διαπιστωσα οτι μια καλη ενναλακτικη λυση ειναι ο sigma 30mm 2.8 για nex .
Δεν ειναι full frame, alla αν αφαιρεσεις τη πσιω πλαστικη μπαφλα , το vignneting μειωνεται αισθητα , περισσοτερο απο τον 19mm sigma, και εχεις εναν 35mm (cropped) sta 20 Mpixles περιπου.
Ειναι ΠΟΛΥ sharp στο κεντρο , σχεδον οσο και ο Zeiss!

Δειτε τα δειγματα στο flickr , οπου σε blind test στο νημα του dpreview που παρεθεσα πριν, σχεδον οι παντες (κι εγω) βγηκαμε λαθος , προτιμοντας τον sigma απο τον zeiss.
Μονο μετα απο πολυ ψειρισμα , σε 200% magnification , βρηλα πολυ μικρες διαφορες στην οξυτητα, σχεδον αδιορατες σε νορμαλ συνθηκες.

Μαλιστα, το 70% των μελων που πηραν μερος στη "ψηφοφορια" του blind test, ειπαν ακριβως το ιδιο!

Ετσι λοιπον, , μετα απο ψαξιμο, βρηκα σε καλη τιμη τον νεοτερο sigma art 30mm 2.8, και ειπα να τον δοκιμασω.

Αφαιρεσα τη πισω μπαφλα....

11601391995_7702b67a7d_c.jpg

και πανω στην A7 ειναι ιδανικος σαν μεγεθος , ακριβως σαν τον zeiss.

11602504976_fb8e4e9ec9_o.jpg

11601685714_a3941340b3_c.jpg

11601351545_d68588bd7f_c.jpg

Αφού θες 1x Γιαννη Kiron 105 f2.8 ή vivitar 105 f2.5
Παλιότερα που κοιταζα ήταν και οι 2 κάτω από τα 300$ (ο kiron συχνά κάτω και από 2000

o 105 ais f4 και ο f2.8 νομίζω φθάνει ως 0.5x αλλά περισσότερα μάλλον από τον Τασο όταν το δει θέμα ή από κάποιον άλλο που τους έχει δουλέψει

Τι μακρο-χρήση σκέφτεσαι?

αν υπαρχει καποιο λινκ (ebay klp) , θα το εκτιμουσα.
Γενικη χρηση, λουλουδια , νομισματα , αντικειμενα κλπ ... ισως παιξει και το ρολο του φακου πορτραιτου.

εχω μαζι μου τον περιφημο Leica 35mm f/2 Summicron, και ειπα να δω τι κανει απεναντι στον sigma 30mm 2.8.

Eνα δειγμα απο το κεντρο σε f/4 ...

Aριστερα ο leica ,δεξια ο sigma.

11607507336_1394ce1b01_h.jpg

η γνωμη μου ειναι, οτι οποιος θελει εναν οικονομικο φακο - 1/4 εως 1/6 αν ειναι η παλια εκδοση του sigma, της αξιας του zeiss 35mm - τοτε ας τρεξει να παρει τον sigma 30mm.
Τα βαζει στα ισια οσον αφορα contrast , οξυτητα , ακομη και με φακους οπως ο Leica !.

Εχει πιο κυκλικο defocus outline απο τον Leica, και λιγο πιο σκληρο bokeh , αλλα οχι κατι ενοχλητικο.

Στα ακρα , ειναι ελαχιστα πιο οξυς ο zeiss,αλλα παλι οχι πολυ....

Με δυο λογια, φακος κελεπουρι, που προσφερει παρομοιο εστιακο μηκος (περιπου 32-33mm) με αναλυση 20 Mpx , χωρις καμια παρεμβαση απο το χρηστη, παρα μονο την ενεργοποιηση του lens profile στο Lightroom κι ελαχιστο crop (σε RAW φυσικα).

Αν φυσικα καποιος επιθυμει εντελως αυτοματοποιημενη εργασια, μπορει να τραβηξει jpg με ενεργοποιημενο καποιο χειροποιητο profile που μπορει να φτιαξει στο προγραμμα της sony για την A7 , ή να τραβηξει με clear image zoom ενεργοποιημενο με 1.2χ χωρις καμια αλλη παρεμβαση.