Sony Alpha α7 - α7 ΙΙ - a7 III - a7 IV

Επειδή προσδοκώ την αγορά της Α7ΙΙΙ (κάποια στιγμή...)
ενώ περιμένω να παραλάβω σώμα Canon APS-C,
ψάχνω για φακούς Canon EF ώστε με αντάπτορα να τους έχω και για την Ε mount,
ώστε να μην χρειαστεί σύντομα να επενδύσω στους πανάκριβους φακούς Ε mount.
Θα ήθελα να μάθω αν κάποιος έχει συνδυάσει με αποτέλεσμα ικανοποιητικό κάποιους φακούς Canon με κάποια Α7
ώστε να μη χαθώ σε ατέλειωτα reviews.
Για παράδειγμα, λέω να πάρω τον EF 85/1.8 usm στα 270 https://www.eglobalcentral.eu/canon-ef-85mm-f-1.8-usm-lenses.html
έχει νόημα ή υπάρχει καλύτερη λύση;
το ίδιο και με τον 24-105/4L is II usm ή
τον σκέτο 24/2.8 IS USM.

Τουλάχιστον άσε για αργότερα, για όταν βρεθείς με α7ΙΙΙ, τα εστιακά μήκη που καλύπτει η Sony με φακούς σε προσιτές τιμές. Ο SEL85F18 είναι ένας από αυτούς, στο πεντακοσάρικο.
Ο SEL28F20 επίσης, στα 350 ευρώ.

Μη χτίσεις ολόκληρο σετ φακών και μετά να κάνεις μετάβαση βασιζόμενος με συμβιβασμούς σε αντάπτορες.
Οι αντάπτορες βγήκαν για όσους έχουν ήδη φακούς, όχι για να χτίζεται από την αρχή σετ φακών σε ένα σύστημα με προοπτική μετάβασης σε άλλο.

Ενα σημαντικο θεμα παντως που πρεπει να σκεφθει καποιος που κανει μεταβαση απο Canon σε Sony ειναι αν θα ειναι βεβαιος οτι θα μεινει στο μελλον σε σωμα Sony E mount.

Γιατι αν δεν ειναι οι φακοι Sony E mount που πιθανον αγορασει καποιος εκ νεου θα του ειναι αχρηστοι μιας και οι φακοι Canon μπαινουν σε συστημα Sony εστω με καποιο συμβιβασμο με χρηση ανταπτορα ενω οι φακοι Sony Emount δεν μπαινουν ΠΟΥΘΕΝΑ αλλου και σε κανενα συστημα και με κανεναν τροπο εκτος απο Sony.

Μεγάλο φάουλ να μην αποθηκεύει κάπου η α7ΙΙΙ την παραμετροποίησή της ώστε να την εγκαθιστάς σε δεύτερο σώμα.
Έφαγα μια ώρα να αντιγράψω το σετάρισμα από τη μια μηχανή στην άλλη.

Άλλο φάουλ ότι σταματά η δυνατότητα αποθήκευσης όταν γεμίσει η πρώτη κάρτα.
Θα έπρεπε αυτόματα να παρακάμπτεται η ρύθμιση και να συνεχίζει κατόπιν ειδοποίησης στη δεύτερη κάρτα.
Στην πρώτη θύρα έχω 64GB UHS-II για raw+video και στη δεύτερη 256GB UHS-I για τα jpeg.
Θά’θελα να μου δινόταν η επιλογή να στείλω τα raw στη δεύτερη κάρτα όταν γέμιζε η πρώτη.
Τώρα θα πρέπει να βάλω στο MyMenu την επιλογή σε ποια κάρτα να αποθηκεύει, ώστε να αλλάζω τον ορισμό, αν δεν έχω χρόνο να αλλάζω κάρτα.

Απάντηση: Re: Sony Alpha α7 - α7 ΙΙ - a7 III

Μεγάλο φάουλ να μην αποθηκεύει κάπου η α7ΙΙΙ την παραμετροποίησή της ώστε να την εγκαθιστάς σε δεύτερο σώμα.
Έφαγα μια ώρα να αντιγράψω το σετάρισμα από τη μια μηχανή στην άλλη.

Μήπως υπάρχει τρόπος μέσω σύνδεσης με υπολογιστη;
Στο service τι κανουν, βάζουν τα default παλι;

Στη Canon officially μόνο στη 1D X γίνεται, εκτός αν εχει κανεις βάλει magic lantern.
Στη Nikon το Save/load settings αλλα δε νομιζω ότι περνά όλες τις παραμετροποιησεις...

Re: Απάντηση: Re: Sony Alpha α7 - α7 ΙΙ - a7 III

Μόνο τα Memory presets σώζονται στην κάρτα και μπορεί να τα διαβάσει η δεύτερη μηχανή. Ή μεταφέροντας τον φάκελο στον υπολογιστή και μετά σε άλλη κάρτα.

Αλλά τα presets περιέχουν μόνο τις άμεσες ρυθμίσεις λήψης, όχι τη συνολική παραμετροποίηση της μηχανής (custom buttons, MyMenu,picture profiles κτλ).
Τουλάχιστον ένα καλό είναι ότι σώζει τα presets σε ξεχωριστό φάκελο ανά μηχανή.
Έτσι αν χρησιμοποιήσω ίδια κάρτα και στην α7ΙΙΙ και στην RX100VI, φορτώνει κάθε μηχανή τα δικά της presets.

Αφού έχεις fe φακό άρα είσαι ηδη ψημενος για τη μετάβαση και θες δόσεις, ίσως θα ήταν καλύτερα να πας σε ένα κατάστημα ώστε να μπορέσεις να τις δεις από κοντά και να δεις ποια κάθεται πιο καλά στο χέρι σου. Στη mediamarkt στη Συγγρού ας πούμε τις είχε και τις δύο ανοικτές, σε βιτρίνα, πριν 1-1,5 μήνα. Δεν ξέρω βέβαια μήπως με υπομονή λίγων μηνών τα συγκεκριμένα μοντέλα έχουν κάποια σημαντική έκπτωση προς τα τέλη του χρόνου... Το λέω διότι θα μου κακοφαινοταν να πληρώσω τις τιμές που αναφέρεις, ακόμη και με δόσεις.
Πήγα στο mediamarkt Αμαρουσίου και βρήκα ανοικτές και τις 3 σε βιτρίνα (A7, A7ii και A6500). Από άποψη εργονομίας στο χέρι -με διαφορά- μου άρεσε η A7ii. Από άποψη ποιοτικης κατασκευής οι A7ii και η A6500.
Όταν ιδρώνει το χέρι σου για να τολμήσεις μια αγορά τα πράγματα γίνονται δύσκολα, πολύ δύσκολα. Νομίζω πως τελικά η A7ii έχει όλα αυτά που χρειάζομαι αλλά θα περιμένω μέχρι το τέλος του χρόνου μήπως υπάρξει περαιτέρω πτώση τιμής. Ελπίζω σε μεγάλες τιμολογιακές αλλαγές από τη SONY (ακόμη και για τη πρόσφατη A7iii) κυρίως λόγω της ανακοίνωσης από τη Nikon για Mirrorles Full Frame. Είδωμεν!

Και πολύ καλά θα κάνεις... Τα 1200ευρω που ζητάνε αυτή τη στιγμή είναι υπερβολικά πολλά!

Ήρθε ο NPA-MQZ1K, o τετραπλός φορτιστής της Sony!

RAZLQG.jpg

Τον βίδωσα ψηλά μπροστά από το γραφείο και ξένοιασα από τη φόρτιση μπαταριών. Ξεβιδώνοντας δυο βίδες μπορώ να τον παίρνω μαζί μου.
Η μία του πλευρά μπορεί να αφαιρεθεί, δίνει και δυο καπάκια για να σκεπάσει τις υποδοχές των μπαταριών κι έτσι μπορεί να μειωθεί ο όγκος χρησιμοποιώντας μόνο τις δύο μπαταρίες.
Έχει και σταθερό καλώδιο που καταλήγει σε dummy battery, κι έτσι δεν χρησιμοποιώ καν μπαταρία όταν έχω τη μηχανή στο γραφείο, όπως και για tethered φωτογράφιση.
Έχει κουμπί check με το οποίο ελέγχεις τη φόρτιση και των τεσσάρων μπαταριών.
Επίσης προσφέρει είσοδο DC IN micro usb για φόρτιση από powerbank.
Ενδιαφέρον που μπορεί να αφαιρεθεί το εξωτερικό μέρος από το κέλυφος της dummy μπαταρίας κι αποκαλύπτεται dummy battery NP-FW50, κι έτσι μπορεί να τροφοδοτήσει και την α6500 και λοιπές μηχανές. Καλό θα ήταν να υπήρχε προσαρμογέας που να φόρτιζε και τις FW50.
Επίσης βγάζει και δύο usb out για φόρτιση άλλων συσκευών.
Πανάκριβος βέβαια ο φορτιστής αλλά τουλάχιστον περιέχει στη συσκευασία και δύο μπαταρίες Sony FZ100.
Επένδυση και για το μέλλον, αφού τουλάχιστον για μια δεκαετία πιστεύω θα έχουμε να κάνουμε με τις FZ100 σε πολλές μηχανές της Sony.

XFVixh.jpg

LTsE52.jpg

0JPUVp.jpg

Αν σε σε ενοχλεί, το κόβεις το καλώδιο εκεί που θέλεις και κολλάς διπλή φισιέρα της επιλογής σου, δεν είναι πρόβλημα. Ή mini jack.
Eγώ προτιμώ που είναι ενσωματωμένο. Ένα καλώδιο λιγότερο να σκέφτομαι μη τραβηχτεί και βγει από τη θέση του.

Ακριβό το θεωρώ γιατί δεν προσφέρει ταυτόχρονα δεύτερη και τρίτη έξοδο DC out για περιφερειακά, όπως και ενεργά τα USB out ταυτόχρονα με την τροφοδοσία της μηχανής, όπως κάνει το Atomos Power Station, που το προτιμώ γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο.

Το Sony πιο πολύ για φορτιστή τον πήρα, κι αυτό λόγω amazon warehouse deals στα 240. Αν υπολογίσεις ότι δύο μπαταρίες κάνουν 160 ευρώ, μου βγήκε 80 ο τετραπλός φορτιστής. Κάπως τρώγεται. Στα 320 δεν θα το αποφάσιζα.

H μηχανη αυτη ειναι τερας οικονομιας. Μπορει να τραβας σχεδον ολη μερα και να μην χρειαστει να αλλαξεις πακ.

Το battery grip για αυτο το λογο μου φαινεται ακριβο γιατι θα ειναι μονο για grip.... και αδιαφορο αν θα εχω μεσα και δευτερη μπαταρια.

Για battery grip πολύ καλή επιλογή στα 88 ευρώ είναι το Meike MK-A9 που προσφέρει και 2.4GHz τηλεκοντρόλ με ιντερβαλόμετρο.
Καθώς δεν έχει η α7ΙΙΙ ενσωματωμένο ιντερβαλόμετρο, βολεύει.
Eφόσον οριστεί στη μηχανή και το κουμπί του κλείστρου να ενεργοποιεί την εγγραφή του βίντεο, μπορείς να ξεκινάς και να σταματάς και το βίντεο με το τηλεκοντρόλ. Και δεν χρειάζεται και οπτική επαφή, αφού λειτουργεί με ραδιοσυχνότητες.

Και στην α7s είχα το αντίστοιχο battery grip της Meike, κι έμεινα πολύ ευχαριστημένος.
Προσοχή μόνο με το νερό γιατί δεν είναι στεγανό.

3gLnd3.jpg