Sony Alpha α7 - α7 ΙΙ - a7 III - a7 IV

Αν προβλέπεις να κρατήσεις τη μηχανή 5 χρόνια με συχνή χρήση ίσως να αξίζει, εσύ θα το κρίνεις.

Νομίζω η ασφάλιση της Media-Markt στα 5 χρόνια με 119 ευρώ είναι πιο ισχυρή από εκείνη της Sony, αφού περιλαμβάνει και την κλοπή.

Καλημέρα , αγόρασα και εγώ την α7 ΙΙΙ με την προσφορά των yellows από mediamarkt , αλλά μου έδιναν την 5 ετή επέκταση 250 ευρώ .
Ισχύει τα 117 ευρώ ; Και στο site της MediaMarkt δεν δίνει τόσο χαμηλή τιμή..

Οκ , λάθος μου δεν το πρόσεξα...
Να σας αναφέρω και μερικές διαπιστώσεις που έχω κάνει για την μηχανή .
Είχα την α6500 και βλέπω μεγάλες διαφορές στα υψηλά iso .
Έχω την εντύπωση ότι αγγίζει τα 2 stop , ενώ περίμενα μικρότερες διαφορές..
Το χρώμα είναι εμφανώς βελτιωμένο στο jpg ,αλλά μόλις περάσω τα Raw αρχε'ια sto Lightroom , το χρώμα βγαίνει εντελώς πανομοιότυπο με των άλλων παλαιότερων Sony.
Θα ήθελα το RAW να ξεκινάει από το χρώμα το Jpg , και όχι να προσπαθώ να πετύχω πάλι απο την αρχή το αρχικό χρώμα.
Μήπως παίζει ρόλο ότι κάνω μεταρωπή των Raw σε Dng επειδή δουλέυω παλαιότερο Lightroom που δεν υποστηρίζει τα Raw της a7 III ;

Οκ , λάθος μου δεν το πρόσεξα...
Να σας αναφέρω και μερικές διαπιστώσεις που έχω κάνει για την μηχανή .
Είχα την α6500 και βλέπω μεγάλες διαφορές στα υψηλά iso .
Έχω την εντύπωση ότι αγγίζει τα 2 stop , ενώ περίμενα μικρότερες διαφορές..
Το χρώμα είναι εμφανώς βελτιωμένο στο jpg ,αλλά μόλις περάσω τα Raw αρχε'ια sto Lightroom , το χρώμα βγαίνει εντελώς πανομοιότυπο με των άλλων παλαιότερων Sony.
Θα ήθελα το RAW να ξεκινάει από το χρώμα το Jpg , και όχι να προσπαθώ να πετύχω πάλι απο την αρχή το αρχικό χρώμα.
Μήπως παίζει ρόλο ότι κάνω μεταρωπή των Raw σε Dng επειδή δουλέυω παλαιότερο Lightroom που δεν υποστηρίζει τα Raw της a7 III ;

Ρώτησα και στην sony hellas για απευθείας επέκταση εγγύησης από την αντιπροσωπεία και με παρέπεμψαν σε κατάστημα sony center. Στην εγγύηση της sony χρεώνεται ξεχωριστά το σώμα και ο φακός αλλά έχει το πλεονέκτημα πως είναι πιο ευέλικτη η επιλογή της χρονικής διάρκειας της εγγύησης. Σαν τιμή πάντως η τιμή της mediamarkt βγαίνει πιο οικονομική (για την Α7 τουλάχιστον).

Περισσότερο σε συμφέρει η λύση ασφάλισης στα 119 ευρώ που προσφέρει η Media-Markt για την α7 κιτ.

Tα 170 ευρώ που χρεώνει η Sony για ολική κάλυψη για το σώμα και άλλα τόσα για τον φακό συμφέρουν μόνο για τα πολύ ακριβά σώματα και φακούς.
Ακόμα και από Ευρώπη να πάρεις τον κωδικό της κάλυψης (DIBOXCC5) στα 140 ευρώ με τα μεταφορικά (μόνο για το σώμα), πάλι πιο ακριβά βγαίνει, αφού δεν θα περιλαμβάνει τον φακό και ούτε την κλοπή.
https://www.ebay.de/itm/312204047319

Περισσότερο σε συμφέρει η λύση ασφάλισης στα 119 ευρώ που προσφέρει η Media-Markt για την α7 κιτ.

Tα 170 ευρώ που χρεώνει η Sony για ολική κάλυψη για το σώμα και άλλα τόσα για τον φακό συμφέρουν μόνο για τα πολύ ακριβά σώματα και φακούς.
Ακόμα και από Ευρώπη να πάρεις τον κωδικό της κάλυψης (DIBOXCC5) στα 140 ευρώ με τα μεταφορικά (μόνο για το σώμα), πάλι πιο ακριβά βγαίνει, αφού δεν θα περιλαμβάνει τον φακό και ούτε την κλοπή.
https://www.ebay.de/itm/312204047319

Ευχαριστώ. Μάλλον για την επέκταση εγγύησης των mediamarkt θα πάω. Ο ένας χρόνος που δίνει η sony δεν μου φαίνεται αρκετός. Υπολογίζω να κρατήσω 3-4 χρόνια τη μηχανή...Πρέπει να πάρω και έναν prime. Λόγω budget είτε τον samyang 35 2.8 είτε τον sony 50 1.8...Πολλά τα έξοδα όταν μπαίνεις στο τριπάκι..

Καλημέρα,

Γνωρίζει κάποιος αν αυτό στην επισυναπτόμενη φωτογραφία είναι σκόνη στον αισθητήρα ή σε κάποιο άλλο σημείο ή κάτι άλλο χειρότερο; Το βλέπω σε διάφραγμα f8 αλλά όχι σε διάφραγμα f4. Ούτε εβδομάδα δεν έχω τη μηχανή και τον φακό τον κούμπωσα αμέσως και δεν τον έβγαλα καθόλου..

https://avclub.gr/forum/attachment.php?attachmentid=154480&d=1535171118

Καλημέρα,

Γνωρίζει κάποιος αν αυτό στην επισυναπτόμενη φωτογραφία είναι σκόνη .....

Καλημερα :)
Δεν είναι τίποτα να ανησυχείς. Μια σκόνη ή ένα χνουδάκι είναι. Και με μια φορά που έβαλες τον φακό, οι σκόνες μπαίνουν, ειδικά όταν το κάνουμε σε περιβάλλον που είτε έχει σκόνη, είτε φυσάει λίγο. Αγορασε ένα τέτοιο (πάρε ένα καλό), βγάλε το φακό και κρατώντας τη μηχανή με το άνοιγμα του φακού προς τα κάτω, φύσα μερικές φορές και θα λογικά θα φύγει. [Στα κλειστά διαφράγματα (f.16 κλπ), το πρόβλημα φαίνεται λόγω βάθους πεδίου].

....Θα ήθελα το RAW να ξεκινάει από το χρώμα το Jpg , και όχι να προσπαθώ να πετύχω πάλι απο την αρχή το αρχικό χρώμα.

Η σύντομη απάντηση είναι ΟΧΙ, δεν μπορείς. Και δεν φταίνε τα dng ούτε το παλιό LR.

Ομως κάνε μια δοκιμή. Πηγαινε στο Develop, δεξιά κάτω - κάτω, στο τμήμα Camera calibration και άλλαξε το Profile μετατροπής του Raw (dng), από Adobe που είναι το default σε κάποιο από αυτά της μηχανής που λογικά θα βρεις στη λίστα που θα ανοίξει. Θα δεις ένα αποτέλεσμα κοντινό σε αυτό των Jpeg, αλλά όχι ακριβώς το ίδιο.
Αν σε ικανοποιήσει κάποιο από αυτά, μπορείς να το εφαρμόζεις μαζικά (με το Sync), ή ακόμα θα μπορούσες να το εφαρμόζεις κατευθείαν από το Import (αφού προηγουμένως δημιουργήσεις το κατάλληλο preset).

Screen Shot 2018-08-25 at 09.32.46.png

Καλημερα :)
Δεν είναι τίποτα να ανησυχείς. Μια σκόνη ή ένα χνουδάκι είναι. Και με μια φορά που έβαλες τον φακό, οι σκόνες μπαίνουν, ειδικά όταν το κάνουμε σε περιβάλλον που είτε έχει σκόνη, είτε φυσάει λίγο. Αγορασε ένα τέτοιο (πάρε ένα καλό), βγάλε το φακό και κρατώντας τη μηχανή με το άνοιγμα του φακού προς τα κάτω, φύσα μερικές φορές και θα λογικά θα φύγει. [Στα κλειστά διαφράγματα (f.16 κλπ), το πρόβλημα φαίνεται λόγω βάθους πεδίου].

Χρησιμοποίησα blower και δεν το βλέπω στις φωτο, προς το παρόν τουλάχιστον. Και με τις Nikon είχα σκόνη ενίοτε αλλά πρώτη φορά τέτοιο πράγμα και τόσο γρήγορα...
Ευχαριστώ!

Απάντηση: Re: Sony Alpha α7 - α7 ΙΙ - a7 III

Η σύντομη απάντηση είναι ΟΧΙ, δεν μπορείς. Και δεν φταίνε τα dng ούτε το παλιό LR.

Ομως κάνε μια δοκιμή. Πηγαινε στο Develop, δεξιά κάτω - κάτω, στο τμήμα Camera calibration και άλλαξε το Profile μετατροπής του Raw (dng), από Adobe που είναι το default σε κάποιο από αυτά της μηχανής που λογικά θα βρεις στη λίστα που θα ανοίξει. Θα δεις ένα αποτέλεσμα κοντινό σε αυτό των Jpeg, αλλά όχι ακριβώς το ίδιο.
Αν σε ικανοποιήσει κάποιο από αυτά, μπορείς να το εφαρμόζεις μαζικά (με το Sync), ή ακόμα θα μπορούσες να το εφαρμόζεις κατευθείαν από το Import (αφού προηγουμένως δημιουργήσεις το κατάλληλο preset).

View attachment 154482

Από όσο ξέρω εγώ τουλάχιστο στο Lr Develop , Camera Calibration ολα τα υπόλοιπα profile ενός μοντέλου θα τα δείξει μονο τελευταία έκδοση που έχει περασμένο το μοντέλο της μηχανής. Αρα ούτε έτσι θα πλησιάσει το jpeg της μηχανής.
Ο μόνος τρόπος να το πλησιάσει -χωρίς να είμαι σίγουρος αν το θυμάμαι καλά - ειναι να έχει την έκδοση του LR για την μηχανή και να τραβήξει μέσα και το RaW και το JPEG με τσεκαρισμενη την επιλογή στις ρυθμίσεις τα δυο αρχεία να έρχονται σε ένα και όχι σε δυο ξέχωρα. Εκεί στην είσοδο κατά τη δημιουργία preview thumbnail θα δει για λίγο το RAW φλατ και αμέσως μετά θα περάσουν οι ρυθμίσεις από το jpeg . Έχω πολύ καιρό να το δοκιμάσω, ας το επιβεβαιώσει και κάποιος άλλος πριν προβεί σε αγορά τελευταίας έκδοσης του LR.

Στο camera calibration έχω μια επιλογή, άρα θα πρέπει να έχω την καινούργια έκδοση για να δοκιμάσω διάφορα profile...

Η χαμηλότερη τιμή που σημειώθηκε στο .fr είναι, αλλά όχι με μεγάλη διαφορά.
Στα 2120-2130 ευρώ από τον Ιούλιο είναι στο amazon.fr με σκαμπανεβάσματα όπως κάνει σε όλα τα προϊόντα το amazon.
2% κάτω έπεσε, δηλαδή 40 ευρώ.
Δεν βγαίνει κανένα συμπέρασμα από τέτοιες μειώσεις.

με αφορμή την επέκταση εγγύησης που ήθελα να κάνω για την a7, γνωρίστηκα με τους ανθρώπους Ελληνικού καταστήματος οι οποίοι με εξυπηρέτησαν και στη κουβέντα μου εξήγησαν
ότι συνήθως υπάρχει ένα περιθώριο έκπτωσης στις "επίσημες" τιμές που αναφέρονται στα sites

γι'αυτό καλό είναι πριν αγοράσουμε κάτι από το εξωτερικό, ειδικά όταν πρόκειται για αντικείμενο μεγάλης αξίας, να ρίχνουμε και μια ματιά στην Ελληνική αγορά - βέβαια συνήθως θέλει να κάνεις ένα κόπο να πας από το κατάστημα και να μιλήσεις από κοντά για τέτοια θέματα...

βέβαια σε βάθος χρόνου η γνωριμία και η απόκτηση σχέσης με κάποιο κατάστημα μπορεί να αποδειχθεί πολύ σημαντική, με ανταλλαγές κλπ

με αφορμή την επέκταση εγγύησης που ήθελα να κάνω για την a7, γνωρίστηκα με τους ανθρώπους Ελληνικού καταστήματος οι οποίοι με εξυπηρέτησαν και στη κουβέντα μου εξήγησαν
ότι συνήθως υπάρχει ένα περιθώριο έκπτωσης στις "επίσημες" τιμές που αναφέρονται στα sites

γι'αυτό καλό είναι πριν αγοράσουμε κάτι από το εξωτερικό, ειδικά όταν πρόκειται για αντικείμενο μεγάλης αξίας, να ρίχνουμε και μια ματιά στην Ελληνική αγορά - βέβαια συνήθως θέλει να κάνεις ένα κόπο να πας από το κατάστημα και να μιλήσεις από κοντά για τέτοια θέματα...

βέβαια σε βάθος χρόνου η γνωριμία και η απόκτηση σχέσης με κάποιο κατάστημα μπορεί να αποδειχθεί πολύ σημαντική, με ανταλλαγές κλπ

Φυσικά και ισχύουν αυτά που λες, ειδικά σε ακριβές μηχανές και τις μετρητοίς σχεδόν πάντα κόβουν κάτι, ειδικά σε Dslr κόβουν πολλές φορές 5% ή ακόμα και 10%. Εχω αγοράσει μπόλικες μηχανές τα τελευταία 15 χρόνια από καταστήματα του κέντρου της Αθήνας και σχεδόν πάντα μου κάνανε μια έκπτωση έστω και μικρή, ακόμα και σε φακούς.

Αν δε σε ξέρουν και δε μυριστούν ότι θα τα σκάσεις χοντρά... Άσε έχω περάσει από μαγαζιά και εγώ με το μετρητο στο χέρι και τους είδα.
Όταν άρχισα και ρώταγα και εγώ για full frame ξύπνησαν.
Πάντως με αυτά και αυτά, τελικά από χαρακτηριστικά πρώτη η μηχανή μετά από τόσο καιρό.
Μόνο η ποιότητα κατασκευής με χαλάει.

Ναι από κατασκευή πάσχουν, γενικά οι Sony δεν έχουν κορυφαία κατασκευή. Αλλα μειονεκτήματα που έχουν γενικά οι Sony είναι το άθλιο μενού, μέτρια εργονομία και αδιάφορα στην καλύτερη Jpeg....φυσικά όλα είναι και θέμα γούστου.