Sony Alpha α7 - α7 ΙΙ - a7 III - a7 IV

Δεν ισχύουν αυτά για την ΙΙΙ.

Παραμετροποιήσιμο είναι το μενού, προστέθηκε εξάλλου και το MyMenu, όπως και πλήρως παραμετροποιήσιμα είναι και τα κουμπιά, που βρίσκονται πλέον σε εργονομική θέση.
Τα picture profiles και η υποστήριξη HLG που επίσης είναι παραμετροποιήσιμα έχουν ανεβάσει τα έτοιμα jpeg σε υψηλό επίπεδο όσον αφορά το χρώμα και το δυναμικό εύρος.

Δεν ισχύουν αυτά για την ΙΙΙ.

Παραμετροποιήσιμο είναι το μενού, προστέθηκε εξάλλου και το MyMenu, όπως και πλήρως παραμετροποιήσιμα είναι και τα κουμπιά, που βρίσκονται πλέον σε εργονομική θέση.
Τα picture profiles και η υποστήριξη HLG που επίσης είναι παραμετροποιήσιμα έχουν ανεβάσει τα έτοιμα jpeg σε υψηλό επίπεδο όσον αφορά το χρώμα και το δυναμικό εύρος.

Tzo Μέχρι να την πιάσω και να την δουλέψω προσωπικά δεν πιστεύω τίποτα όσον αφορά την Sony και κρατάω μικρό καλάθι, και με την Α6500 και την Α7ΙΙ διάβαζα ένα σκασμό διθυράμβους, άλλα μόλις τις έπιασα και τις δούλεψα, και μέτρια κατασκευή είχαν και εντελώς αδιάφορα προς άσχημα Jpeg, και άθλιο μενού και εργονομία που είναι αιώνες πίσω από μια π.χ. Olympus em1 ή Fuji X-T2.
Μακάρι να ισχύουν όσα λες, αν και έχω ήδη 2 γνωστούς που την έχουν και δεν μου τα λένε και πολύ καλά όσον αφορά το μενού, την κατασκευή και τα Jpeg.....

εισαι καπως υπερβολικος...δεν εχει αθλιο μενου, μαλλον για Olympus Μιλας ! :p
Μακραν το πιο δυσκολο μενου

Για κατασκευη επισης δε καταλαβαινω, ειχα την a6500 , και μου φανηκε μια χαρα , και το grip της ικανοποιητικο, εχω πιασε και την A7 III και μου φανηκε πολυ καλοβαλμενη καμερα, πολυ στιβαρη .
Το jpg τεχνικα ηταν επισης πολυ καλο, καλυτερο θα ελεγα (οχι χρωματικα) απο olympus kai panasonic.

Αλλα και χρωματικα , με τοσα profil μπορεις να το φερεις εκει που θελεις.
Εγω ειχα φτιαξει μερικα preset και δεν ειχα κανενα παραπονο.

εισαι καπως υπερβολικος...δεν εχει αθλιο μενου, μαλλον για Olympus Μιλας ! :p
Μακραν το πιο δυσκολο μενου

Για κατασκευη επισης δε καταλαβαινω, ειχα την a6500 , και μου φανηκε μια χαρα , και το grip της ικανοποιητικο, εχω πιασε και την A7 III και μου φανηκε πολυ καλοβαλμενη καμερα, πολυ στιβαρη .
Το jpg τεχνικα ηταν επισης πολυ καλο, καλυτερο θα ελεγα (οχι χρωματικα) απο olympus kai panasonic.

Αλλα και χρωματικα , με τοσα profil μπορεις να το φερεις εκει που θελεις.
Εγω ειχα φτιαξει μερικα preset και δεν ειχα κανενα παραπονο.

Το μενού των Olympus είναι δύσκολα άλλα όχι χάλια όπως στις Sony, για τα Jpeg οσο και αν πάλεψα (και προσπάθησα πολύ) δεν κατάφερα ποτέ να βγάλω αποτέλεσμα όπως π.χ. με Olympus, Fuji ακόμα και Canon, η κατασκευή μέτρια και δεν θυμίζει σώματα αξίας 1.000+ ευρώ, εμφάνιση χάλια (αν και είναι προσωπικό γούστο αυτό) και εργονομία εντελώς μέτρια (ειδικά στην Α6300-Α6500)....Γενικότερα δεν συμφωνώ άλλα οκ μην το κάνουμε θέμα, ο καθένας έχει την γνώμη του...πάμε παρακάτω....

Υ.Γ. Μιας και έχεις τώρα Fuji δες την κατασκευή, τα Jpeg, την εμφάνιση, την εργονομία ακόμα και τα μενού της X-Pro2 Και πες μου ειλικρινά αν έχουν σχέσει με οποιαδήποτε Sony έχεις δοκιμάσει?? (και σκέψου δεν είμαι και Fan της Fuji και τα λέω αυτά!!).

Menu jpeg κτλ είναι όλα υποκειμενικα.
Εμένα το menu της fuji x70 που έχω μου φαίνεται απείρως άσχημο. Δε ξέρω αν έφτιαξε μετά.
Αλλά η ποιότητα κατασκευής δεν είναι υποκειμενικό θέμα.
Συγκρίνουμε όχι άλλα μοντέλα αλλά τα μοντέλα του θέματος με τον απευθείας ανταγωνισμό που είναι άλλες full frame και θα δείτε ότι είναι αρκετά πίσω σε σχέση με τις dslr. Και από ότι λένε, μάλλον και σε σχέση με τις καινούργιες mirrorless full frame.

Η Fuji έχει σχετικά απλά μενού, αλλά και περιορισμένες δυνατότητες στο βίντεο, που αυξάνει εκθετικά τη πολυπλοκότητα.
Η Olympus είναι μακράν πιο περίπλοκη, κι έχει σοβαρά θέματα για μένα.
Είναι ο πρώτος λογος που άλλαξα...έχει πολλές ιδιαιτερότητες και αλληλεπιδράσεις.

Canon και Panasonic είναι κι αυτές οκ, αλλά και με τη Sony, ειδικά με το my menu, δεν έχεις πια θέμα.

Για να είμαι ειλικρινής για την Α7ΙΙΙ δεν ξέρω τι ποιότητα κατασκευής έχει (αν και διαβάζω διφορούμενα σχόλια), άλλα όποια άλλη Sony έχω πιάσει δεν με έχει εντυπωσιάσει σαν ποιότητα κατασκευής. Για σώματα μέχρι 500-600 ευρώ είναι οκ, άλλα αν σκάς 1.000+ ευρώ η ποιότητα κατασκευής των Α6500, Α7ΙΙ, Α7ΙΙS, Α7RII, Rx10IV Κλπ. δεν είναι αποδεκτή κατά τα δικά μου δεδομένα...το ξαναλέω δεν έχουν άσχημη κατασκευή άλλα δεν δικαιολογούν την υψηλή τιμή τιμή τους...όπως αναφέρθηκε αν πιάσεις μια FF Dslr ή μια Fuji Π.χ. Xpro-2 ή ακόμα και μια Olympus Em1, είναι φτιαγμένες σαν τανκ.
Για τα Jpeg, μενού άλλα και εμφάνιση θα συμφωνήσω ότι είναι υποκειμενικά και δυστυχώς σε αυτούς τους τομείς δεν είναι του γούστου μου η Sony Και ήταν και τα 3 βασικοί λόγοι που δεν έχω πλέον μηχανή Sony μαζί με διάφορα άλλα...

Η υψηλή τιμή τους, που δεν είναι και τόσο υψηλή πια, βασίζεται στα features που έχουν λίγες μηχανές.

Πχ FF με 4Κ και caf σαν τις Sony δε θα βρεις, ούτε και με τέτοιο eye af.
Αν βάλεις και διπλή κάρτα, τρομερή μπαταρία κλπ....

Το ίδιο και για την α6500, συνδυάζει σχεδόν τα πάντα , ibis, touch screen, σπαστη οθόνη και καλό evf, και φυσικά τρομερό caf σε φωτό και βίντεο, με 4κ.
Και σε τιμή χώμα πια, 850 σε grey market.

Σαφώς και προτιμώ αισθητικά μια Fuji. ή μια Olympus, αλλά καμία απ αυτές δεν τα συνδυάζει όλα αυτά μαζί.
Και φυσικά έρχεται η 6700 σε λίγες μέρες, μάλλον...θέλω πολύ να δω την απάντηση της Sony.

Tzo Μέχρι να την πιάσω και να την δουλέψω προσωπικά δεν πιστεύω τίποτα...

Και πολύ καλά κάνεις. Κι εγώ την ίδια τακτική ακολουθώ, χωρίς να δίνω σημασία σε πιπίλες κι αφορισμούς.
Αλλά μην τσουβαλιάζεις και την ΙΙΙ στα σχόλια σου, χωρίς να ασχοληθείς μαζί της.
Και λέω ασχοληθείς, γιατί με τα picture profiles που προσφέρει και με τις άπειρες δυνατότητες παραμετροποίησης που προσφέρουν για το βίντεο και τα jpeg, οι δυνατότητες να φέρεις στα μέτρα σου την εικόνα είναι άπειρες.

Εκτός και αν με jpeg εννοούμε όλα στο default, όπου κι εκεί η ΙΙΙ έχει σημειώσει πρόοδο από τα προηγούμενα μοντέλα, ακόμη και από την α7rIII που ελάχιστα προηγήθηκε χρονικά.

Να λέμε οι Sony (σε πληθυντικό) είναι έτσι, είναι αλλιώς, το θεωρώ απλό τσουβάλιασμα. Ειδικά αφού είχαμε εξέλιξη στο τελευταίο μοντέλο σε όλα τα επίπεδα (μενού, παραμετροποίηαη, εργονομία, pictures profiles με HLG, αυτονομία κτλ).

Η υψηλή τιμή τους, που δεν είναι και τόσο υψηλή πια, βασίζεται στα features που έχουν λίγες μηχανές.

Πχ FF με 4Κ και caf σαν τις Sony δε θα βρεις, ούτε και με τέτοιο eye af.
Αν βάλεις και διπλή κάρτα, τρομερή μπαταρία κλπ....

Το ίδιο και για την α6500, συνδυάζει σχεδόν τα πάντα , ibis, touch screen, σπαστη οθόνη και καλό evf, και φυσικά τρομερό caf σε φωτό και βίντεο, με 4κ.
Και σε τιμή χώμα πια, 850 σε grey market.

Σαφώς και προτιμώ αισθητικά μια Fuji. ή μια Olympus, αλλά καμία απ αυτές δεν τα συνδυάζει όλα αυτά μαζί.
Και φυσικά έρχεται η 6700 σε λίγες μέρες, μάλλον...θέλω πολύ να δω την απάντηση της Sony.

Καλά μην πιάσω την οθόνη των Α6χχχ που είναι εύκολα ότι χειρότερο υπάρχει εκει έξω, μικρή, αίσχος θέαση κάτω από τον ήλιο, σκοτεινή, σχετικά θολή και το Touch είναι το λιγότερο αστείο....είπαμε είναι όλα θέμα γούστου, άλλα για μεν δεν....το 4Κ με αφήνει αδιάφορο όπως και τα Eye AF και το σφαίρα Caf....ένα άψογο Jpeg θέλω χωρίς να παλεύω με τα προφίλ για να το στρώσω, έναν καλό sharp στο ευρυγώνιο κιτ φακό, μια καλή οθόνη touch σαν τις canon (τουλάχιστον το 70% των φώτο τις βγάζω από την οθόνη πλέον), ένα εύκολο μενού και μια πιο ωραία εμφάνιση και εργονομία....μπορώ να τα έχω αυτά από την sony??? Αν θέλει ας βάλει και 8Κ και Burst mode στον θεό, δεν θα τα χρησιμοποιήσω άλλα ας τα έχει.....
Απλά με αυτά που λέω θέλω να τονίσω ότι μην τα βλέπουμε όλα μονόπαντα, ο καθένας μας έχει άλλες ανάγκες και απαιτήσεις....π.χ. εμένα η οθόνη είναι πολύ βασικό, θέλω να είναι φωτεινή κάτω από τον ήλιο, σχετικά μεγάλη και πλήρως touch σε όλη την λειτουργία της μηχανής. π.χ. θα θυσίαζα ευχαρίστως στην Α6500 το 4κ και το Eye AF για να είχα μια οθόνη όπως στις Canon m.

Και πολύ καλά κάνεις. Κι εγώ την ίδια τακτική ακολουθώ, χωρίς να δίνω σημασία σε πιπίλες κι αφορισμούς.
Αλλά μην τσουβαλιάζεις και την ΙΙΙ στα σχόλια σου, χωρίς να ασχοληθείς μαζί της.
Και λέω ασχοληθείς, γιατί με τα picture profiles που προσφέρει και με τις άπειρες δυνατότητες παραμετροποίησης που προσφέρουν για το βίντεο και τα jpeg, οι δυνατότητες να φέρεις στα μέτρα σου την εικόνα είναι άπειρες.

Εκτός και αν με jpeg εννοούμε όλα στο default, όπου κι εκεί η ΙΙΙ έχει σημειώσει πρόοδο από τα προηγούμενα μοντέλα, ακόμη και από την α7rIII που ελάχιστα προηγήθηκε χρονικά.

Να λέμε οι Sony (σε πληθυντικό) είναι έτσι, είναι αλλιώς, το θεωρώ απλό τσουβάλιασμα. Ειδικά αφού είχαμε εξέλιξη στο τελευταίο μοντέλο σε όλα τα επίπεδα (μενού, παραμετροποίηαη, εργονομία, pictures profiles με HLG, αυτονομία κτλ).

Εχεις δίκιο TZO, την Α7ΙΙΙ δεν την έχω ούτε καν πιάσει οπότε δεν μπορώ να έχω άποψη, και όπως λες μπορεί πράγματι να τα έχει βελτιώσει όλα αυτά που αναφέρω.....το θέμα είναι ότι κρατάω μικρό καλάθι, γιατί πολλά άκουγα και στις Α6300/Α6500 και Α7ΙΙ κλπ. άλλα δεν ήταν έτσι όπως τα λέγανε και είδα μικρή βελτίωση στα θέματα που με απασχολούν. Μακάρι η Α7ΙΙΙ να είναι τόσο καλή όπως λες και να ανοίξει το δρόμο και σε ένα μοντέλα.

Μα εσυ αφορίζεις όλες τις ζουν, όχι εγώ!

Είπαμε, ο καθένας με τις ανάγκες του....πχ για μένα αυτά που ζητάς μου είναι αδιάφορα, περίπου.

Για αυτό υπάρχουν επιλογές άλλωστε.

ΥΓ...Η α7 iii είναι τόσο καλή, κι αυτό φαίνεται από το ότι οι αντίπαλοι σπεύσαμε ν ανακοινώσουν επιτέλους τις νέες ff mirrorles....για να προλάβουν διαρροές.

Απάντηση: Re: Sony Alpha α7 - α7 ΙΙ - a7 III

Εγώ παλι νομίζω οτι αδικείται κατάφωρα τις νέες μηχανές μιας και οι περισσότερες έχουν δυνατότητες παραμετροποιησης να φάνε και οι κότες, το μόνο που χρειάζεται είναι να αποφασίσετε να συμβιωσετε μαζί τους λίγο περισσότερο ωστε να βρεθεί ο χρόνος να ασχοληθείτε λίγο περισσότερο, δώστε τους μια ευκαιρία, μερικες φορές απορώ πως προλαβαινετε και προσαρμοζόσαστε έτσι εύκολα από μοντέλο σε μοντέλο και από εταιρία σε εταιρία.

ΥΣ
απο την άλλη σας όμως χαίρομαι, είναι σαν να αλλάζετε γυναίκα κάθε μήνα :grinning-smiley-043

Μα εσυ αφορίζεις όλες τις ζουν, όχι εγώ!

Είπαμε, ο καθένας με τις ανάγκες του....πχ για μένα αυτά που ζητάς μου είναι αδιάφορα, περίπου.

Για αυτό υπάρχουν επιλογές άλλωστε.

Δεν αφορίζω κάτι άλλα από την λίστα των αναγκών μου οι περισσότερες Sony (εξαιρώ την Α7ΙΙΙ που δεν την ξέρω) σημειώνουν πολύ λίγα τικ, λιγότερα ίσως από κάθε άλλο σύστημα με εναλλάξιμους φακούς στην αγορά. Για να το πω χοντρικά 2 πράγματα μου αρέσουν στην Sony, το καλό βίντεο και το καλό CAF...σε όλα τα άλλα προτιμώ κάποια άλλη μηχανή, είτε OLympus, είτε Canon, είτε Fuji ή ακόμα και Nikon.

Υ.Γ. Τις Panasonic επίσης δεν τις θέλω λόγω άσχημων Jpeg, αν και εκει έχει γίνει πρόοδος από ότι λένε στην G9, άλλα όπως είπαμε χωρίς να την δοκιμάσω δεν έχω άποψη.

Re: Απάντηση: Re: Sony Alpha α7 - α7 ΙΙ - a7 III

Εγώ παλι νομίζω οτι αδικείται κατάφωρα τις νέες μηχανές μιας και οι περισσότερες έχουν δυνατότητες παραμετροποιησης να φάνε και οι κότες, το μόνο που χρειάζεται είναι να αποφασίσετε να συμβιωσετε μαζί τους λίγο περισσότερο ωστε να βρεθεί ο χρόνος να ασχοληθείτε λίγο περισσότερο, δώστε τους μια ευκαιρία, μερικες φορές απορώ πως προλαβαινετε και προσαρμοζόσαστε έτσι εύκολα από μοντέλο σε μοντέλο και από εταιρία σε εταιρία.

ΥΣ
απο την άλλη σας όμως χαίρομαι, είναι σαν να αλλάζετε γυναίκα κάθε μήνα :grinning-smiley-043

Εχεις δίκιο Κώστα, το θέμα είναι ότι π.χ. πιάνω την αρχαία και πάμφθηνη πλέον Olympus em1, και αυτομάτως χαίρεσαι με την εμφανισή της, την κορυφαία εργονομία της, την καλή κατασκευή της, την sharp Touch οθόνη, το κορυφαίο IBIS και τραβάς φώτος στο Default και οι φώτος μετά στον υπολογιστή ''λάμπουν''.....ε αυτό δεν μου το προσφέρει καμία sony από όσες έχω δοκιμάσει (εξαιρώ την Α7ΙΙΙ....).

Εχεις δίκιο Κώστα, το θέμα είναι ότι π.χ. πιάνω την αρχαία και πάμφθηνη πλέον Olympus em1, και αυτομάτως χαίρεσαι με την εμφανισή της, την κορυφαία εργονομία της, την καλή κατασκευή της, την sharp Touch οθόνη, το κορυφαίο IBIS και τραβάς φώτος στο Default και οι φώτος μετά στον υπολογιστή ''λάμπουν''.....ε αυτό δεν μου το προσφέρει καμία sony από όσες έχω δοκιμάσει (εξαιρώ την Α7ΙΙΙ....).

την ίδια άποψη έχω κι εγώ για την ΕΜ1 αλλά όταν πάω και πάλι στις NIKON DSLR πάλι υστερεί σε αίσθηση ποιότητας κατασκευής.

την ίδια άποψη έχω κι εγώ για την ΕΜ1 αλλά όταν πάω και πάλι στις NIKON DSLR πάλι υστερεί σε αίσθηση ποιότητας κατασκευής.

Ετσι είναι για αυτό έγραψα για την Em1 καλή κατασκευή και οχι πολύ καλή ή κορυφαία...οι καλές Nikon Dslr έχουν σαφώς καλύτερη κατασκευή, σκέψου τώρα ότι η αρχαία ΕM1 έχει καλύτερη κατασκευή από σχεδόν οποιαδήποτε Sony έχω πιάσει, ακόμα και την Α7Rii...οπότε παίρνεις μια ιδέα για το τι συμβαίνει. Ακόμα και η αδιαβρχοποίηση στις Sony είναι αμφιλεγόμενη...διάβασα τις προάλλες ένα συγκριτικό και ο Reviewer μέσα στο κείμενο έγραψε το παρακάτω που είναι ακριβώς το ίδιο που πιστεύω και εγώ για την Sony.

My impression of Sony remains the same as it always has. They give priority to technology, impressive numbers and specifications (and this strategy works, I’ll give you that). The a6300 is one of the best mirrorless cameras for sports photography today but the brand needs to put more effort into the user experience, perhaps by consulting photographers and taking their suggestions into account.

Και το συγκριτικό.

https://mirrorlesscomparison.com/sony-vs-fujifilm/a6300-vs-x-pro2/

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Sony Alpha α7 - α7 ΙΙ - a7 III

Πάνε δυο χρόνια που έσκασα σούρουπο στα βράχια στον Προφήτη Ηλία στη Σίφνο μετά από 1ωρα φωτογράφησης, ημουν με την ΕΜ1 στα χέρια και δεν έπαθε απολύτως τίποτε με όλο το δικό μου βάρος επάνω της να κοπανάει στο βράχο, εγώ τσάκισα γόνατα, το μόνο που άλλαξα παρασολειγ στον φακό, δεν το πίστευα οτι μηχανή και φακός τη γλίτωσαν. Προληπτικά την έστειλα σερβις για έλεγχο αλλά δεν βρήκαν κάτι.

Αλλά θα συμφωνήσω με τον Βλάσση οτι η ΕΜ1 (που έβγαλε ως μοντέλο τρεις σημαντικές αστοχίες) ήταν ένα κλικ πίσω σε ποιότητα από την παλια μου DSLR Ε5, η οποία με τη σειρά της ήταν ένα κλικ πίσω από την παλιά αθάνατη Ε1, αντίθετα η νέα ΕΜ1.2 πιστευω οτι είναι σχεδόν ισοδύναμη...εδώ και 1.5-2 χρόνια δεν έχει ακουστεί τίποτε ως αστοχία επαναλαμβανόμενη.

ποστευω οτι πλέον οι εταιρίες τα τελευταία χρόνια για λόγους κόστους κυρίως έχουν επιλέξει να ρίξουν τόσο τον ποιοτικό έλεγχο (όχι όλες και στον ίδιο βαθμό) όσο και την ποιότητα κατασκευής. Γιαυτο βλέπουμε και μεγάλες διαφορες στις τιμές των μοντέλων και πολλές φορές δεν κατανοούμε γιατί υπάρχουν αφού μοιράζονται παρόμοια τεχνικά χαρακτηριστικα.

Παρέλαβα το quick release half cage Smallrig 2098 και μου φαίνεται ιδανική λύση για την α7ΙΙΙ.
66 ευρώ (105 AU $ το δίνει ο πωλητής με make offer) από εδώ.

Το quick release plate είναι τύπου arca-swiss, και θα το έχω μόνιμα στη μηχανή.
Στέκεται και σε επίπεδη επιφάνεια.
QbRDdv.jpg

Συρταρώνει επίσης στο half-cage και ασφαλίζει με μοχλό.
Το σημαντικό εδώ ότι δεν αφαιρεί τίποτα από τη φωτογραφική χρήση, καθώς δεν διαφοροποιείται η πρόσβαση στη μηχανή στο δεξί μέρος. Και καθώς βγαίνει με μια κίνηση από το half-cage, προσφέρει τον τέλειο συνδυασμό για υβριδική χρήση.
HVnIVh.jpg

4KvTzU.jpg

Ακόμη και τίποτα να μην προσαρτήσει κανείς στο cage, η εργονομία εκτοξεύεται στην αριστερή πλευρά, σαν να υπάρχει πλέον δεύτερο γκριπ.
S4pDmj.jpg

Και με μια συρταρωτή κίνηση ξεχωρίζει η μηχανή από το half-cage και μπορεί να μπει σε arca-swiss κεφαλή τριπόδου/μονοπόδου, ακόμα και σε gimbal!