Προφανώς αναφέρεσαι στα RAW της Sony....που κάνει κάποια συμπίεση (άσκοπη όντως) .
Σε νορμάλ συνθήκες ούτε που θα το καταλάβεις, σε κάποιες ακραίες συνθήκες και ειδικά σε υποεκθεση (και σε 100% viewing) και θα δεις κάποια artifacts λόγω αυτής της συμπίεσης.
Δεν έχει τύχει ποτε να πέσω σε κάτι τέτοιο.... προσέχω κι εκθέτω ETTR για ν αποφύγω κακοτοπιές.
Για τη ταχύτητα εγγραφης , με καλες κάρτες δεν έχω συναντσει κάποιο πρόβλημα. Ίσως θέλει κάποια αναβάθμιση στο firmware για να γινει η μηχανή πιο "λειτουργική" την ώρα που γραφει και να μη βγάζει αυτό το ανόητο μυνημα (ότι αυτή τη στιγμή γραφει δεδομένα και δε μπορεί ν αναταποκριθει) .... δεν είναι θέμα τόσο ταχύτητας εγγραφης , όσο καλύτερης διαχείρισης πορων του συστήματος .
Για το τέστ του cinema 5D .. μιλάμε για το RAW video της 5DIII .. αυτό ρωτησε ο Τασος και είπες οτι το μέτρησαν !!. Eγω βλέπω μόνο μέτρηση σε mpeg ..
προσέχω κι εκθέτω ETTR για ν αποφύγω κακοτοπιές.

μια παρουσίαση της Α7s.... http://www.deasy.gr/arena/8769,Sony_a7S:_Mia_deyterh_matia.html
για να δεις ότι παίζει ρολο και σε απλό βίντεο , τράβηξα μια σκηνη με AVCHD format (1080/25p χωρίς slog2) me "κανονική" έκθεση ΜΜ 0 (σε matrix φωτομέτρηση) και +1 στοπ ΜΜ +1 (μέχρι που έφτασα στο οριο του κλιπαρισμοατος) .
Στο final cut ανέβασα το πρώτο βίντεο στα level του δευτερου (+1 στοπ) , για να έχω την ιδια έκθεση, και δες ποσο περισσότερο θορυβο έχω στα σκοτεινα.
Στο δικό μου μόνιτορ είναι μεγαλύτερη η διαφορα βεβαια, γιατί το youtube κάνει συμπίεση που βοηθάει το "θορυβώδες" βίντεο.
Δες το σε HD...
Εδώ φαίνεται καλύτερα η διαφορα ... snapshot από το FCPX.
2) Τι μέθοδο χρησιμοποιείς για το ETTR (υπερέκθεση)? Shutter, Apperture ή ISO?
3) σε μία άλλη κάμερα (π.χ. α6000) φαντάζομαι θα υπάρχει όριο ώστε να μην γίνει με το ISO το οποίο μπορεί να προκαλέσει τέτοιο grain που να σου αχρηστεύει το πλεονέκτημα του ETTR (περισσότερη πληροφορία γραμμένη). Σωστά; Θα πρέπει μάλλον να ψάξω για τη δική μου κάμερα πιο είναι αυτό το όριο (χρυσή τομή) που το ISO δεν αντιστρέφει το πλεονέκτημα του ETTR.
4) χρησιμοποιείς πάντα γενική φωτομέτρηση και ETTR? Εγώ φανταζόμουν (και αυτό έκανα) ότι το σωστό είναι να εκθέτεις σωστά για το θέμα σου. Έτσι φωτομετρούσα με βάση ένα σημείο που είχε το κυρίως θέμα μου (π.χ. πρόσωπο) και ας καιγόντουσαν π.χ. τα λευκά του ήλιου από το παράθυρο. Γιατί αν έχω μεγάλη διαφορά φωτεινότητας π.χ. παράθυρο με ήλιο και άνθρωπος μέσα στο δωμάτιο και πρέπει να τραβήξω κόντρα στο παράθυρο, τότε αν δε κάψω τελείως τα λευκα, το πρόσωπο θα βγει σκοτεινό, και δεν έρχεται με τίποτα στο post χωρις θόρυβο όσο και αν φωτίσω τα μεσαία (τουλάχιστον στο AVCHD). Ο μόνος εναλλακτικός τρόπος που μου δούλεψε είναι ο ίδιος που χρησιμοποιώ στη φωτογραφία == ανακλαστήρας (άσπρο χαρτόνι για την ακρίβεια).
...
Να συμπληρώσω,
αυτό με το όριο του ISO σε φυσιολογικές κάμερες (η a7s δεν έχει τέτοιο όριο από ότι φαίνεται), το αναφέρω γιατί το έχω παρατηρήσει με το μαυρο σκυλί μου.
Όταν εκθέτω σημειακά πάνω του (άρα ουσιαστικά υπερεκθετω (ETTR) αν είχα θεωρήσει matrix φωτομέτρηση), ανεβαίνει το ISO τόσο πολύ που προκαλεί μεγάλο και έντονο θόρυβο. Αυτός ο θόρυβος χαλάει το θεωρητικό πλεονέκτημα του ETTR όταν μειώνω την φωτεινότητα στο post και χρειάζεται να κάνω denoise.
Και αυτή είναι η διαφορά με το παράδειγμα που έκανες. Εσύ ανέβασες φωτεινότητα στο post στο βίντεο με τη χαμηλή έκθεση (και δημιουργήθηκε θόρυβος στο post), ενώ εγώ μιλάω για κατέβασμα του υπερεκθετημένου το οποίο έχει υψηλότερο ISO (άρα και περισσότερα artifacts από το ISO).
Υ.Γ. θα κάτσω να κάνω τεστ τις επόμενες ημέρες και σε βίντεο και σε φωτογραφία να δω διαφορές. Μην κάνεις μόνο εσύ τεστ :idea:
--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---
Βρήκα και αυτό το άρθρο για ETTR, και θα κάτσω να ρίξω διάβασμα.
Θα επανέλθω με τεστ κάποια στιγμή.
http://www.dpreview.com/articles/6641165460/ettr-exposed
We use essential cookies to make this site work, and optional cookies to enhance your experience.