Sony Full Frame SLT A99

22 June 2006
35,669
NEO HRAKLEIO
Πρεμιερα κανει η νεα FF μηχανη της Sony, A99.

Φαινεται μια εκπληκτικη μηχανη, αρκετα ωριμη πια, με φανταστικο αισθητηρα (λεγεται οτι ειναι ιδιος με της nikon D600 - κατασκευης sony).
Eιναι προσανατολσμενη στο βιντεο, αλλα και στη φωτογραφια δε παει πισω...

Δειτε μερικα πρωτα review (απο μοντελο προπαραγωγης)....

http://www.frankdoorhof.com/site/2012/10/sony-alpha99-preview/

http://www.slrlounge.com/extensive-hands-on-field-review-of-the-sony-a99

allroundview.jpg

Αν ειχε και λιγο χαμηλοτερη τιμη, θα εκανε μεγαλη αισθηση....

Δεν εχει να ζηλεψει τιποτα , το αντιθετο (ειδικα στο βιντεο) .... αλλα οι PRO users που απευθυνεται, εχουν ηδη επενδυσει πολλα σε "γυαλι" Canon - Nikon και δυσκολα αλλαζουν στρατοπεδο.

Αν ειχε και λιγο χαμηλοτερη τιμη, θα εκανε μεγαλη αισθηση....

Δεν εχει να ζηλεψει τιποτα , το αντιθετο (ειδικα στο βιντεο) .... αλλα οι PRO users που απευθυνεται, εχουν ηδη επενδυσει πολλα σε "γυαλι" Canon - Nikon και δυσκολα αλλαζουν στρατοπεδο.

O Michael Reichmann πάντως που συνέβαλε σοβαρά στη διάδοση των A900/850/ΝΕΧ 7 στους επαγγελματιες φωτογράφους τοπίου, τόσο με τα τεστ όταν κυκλοφόρησαν οι μηχανές, όσο (κυρίως) με την υποστήριξη που έδωσε από το forum του θεωρεί ότι η μηχανή είναι εξαιρετική, αλλά έχει και πισωγυρίσματα.

Τόσο αυτός που προέρχεται από το μεσαίο φορμά όσο και ο Nick Devlin που ασχολείται κυρίως με τα μικρά σώματα, έχουν σοβαρές αντιρρήσεις για τη χρήση του EVF αντί για το μεγάλο πεντάπρισμα των Α900. Παρότι θεωρούν ότι το μέλλον εκεί πάει, ωστόσο η παρούσα υλοποίηση δεν μπορεί να συγκριθεί με καμιά άλλη FF με κανονικό πεντάπρισμα, πόσο μάλλον με την Α900 που είχε κατά τη γνώμη τους το καλύτερο όλων.

Επίσης και η συμπεριφορά του αισθητήρα στο θόρυβο πάνω από 1600 iso δεν είναι ίδια με εκείνη των nikon d600/d800/d800e.

Φυσικά για το βίντεο έχουν να πουν μόνο υπερθετικά σχόλια.

δείτε το report από μηχανή παραγωγής στο http://www.luminous-landscape.com/reviews/cameras/sony_a99_field_report.shtml

to EVF εχει σιγουρα πολλα θετικα , αλλα και καποια αρνητικα.
Αν ομως δεν το υιοθετησει τωρα και δεν το εξελιξει, δεν εχει μελλον…. δε γινεται αλλιως.

Για μενα εχει μονο θετικα, μιας και το εχω συνηθισει και δε μπορω χωρις αυτο (στην Α65).
Σου δειχνει τι ακριβως βλεπει η μηχανη και τι αποτελεσμα θα παρεις χωρις να χρειαζεσαι preview.
Αυτο για μενα ειναι πολυ σημαντικο….
Εχεις επισης ΟΛΕΣ τις ρυθμισεις στο ματι σου, ακομη και live histogram, που για μενα , στις ψηφιακες μηχανες ειναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ (για να εκθεσεις στα δεξια οπως λεμε ΕΤΤR).

Σιγουρα εχει καποια μειονεκτηματa (μικρη συμπιεση δυναμικης περιοχης , που δε σ ενδιαφερει ομως , μιας και εχει σχεση με το τελικο αποτελεσμα, και θορυβο στα σκοτεινα).
Judder δεν εχει , ουτε rainbow effect (που ειχαν τα παλιοτερα της Α55-Α35).

Οσον αφορα το θορυβο, εχει ακριβως την ιδια συμπεριφορα με τον αισθητηρα της nikon, αλλα φυσικα μιας κι εχει το καθρετπτη (οπως ολες οι SLT) , "xanei" περιπου 1/2 εως 2/3 στοπ Δεν αποτελει παντως κανενα προβλημα, μιας και ειναι εξαιρετικος αισθητηρας ετσι κι αλλιως.

Κι εχει φυσικα καλυτερη δυναμικη περισοχη , απο τον αντιστοιχο της canon….

Με κοντα 40% παραπανω απο την D600, νομιζω οτι εχει πολυ δυσκολο αγωνα

Ειμαι κατοχος της Α77 απο τελη Μαιου, σχετικα με το EVF μπορω να πω οτι δεν με δυσκολεψε καθολου και πως πλεον, οχι μονο το εχω συνηθισει αλλα οταν παω να δουλεψω με αλλες μηχανες με ενοχλει η απουσια του. Το θεωρω απιστευτο εργαλεια.και Την Α77 την πηρα καθαρα για το video της αν και εχω μεινει παρα πολυ ευχαριστημενος και απο την φωτογραφια της που για να πω την αληθεια δεν το περιμενα. Αν η A99 ειναι το ιδιο καλη αναλογικα τοτε πιστευω οτι σιγα σιγα αρχιζει και σοβαρευει πολυ στο μυαλο μου η υποθεση να στησω συστημα με SONY.

Απάντηση: Re: Sony Full Frame SLT A99

σχετικα με το EVF μπορω να πω οτι δεν με δυσκολεψε καθολου και πως πλεον, οχι μονο το εχω συνηθισει αλλα οταν παω να δουλεψω με αλλες μηχανες με ενοχλει η απουσια του. Το θεωρω απιστευτο εργαλεια.και .

Μπορείς να μας πεις κατά την γνώμη σου σε τι είναι καλύτερο το EVF αντί για το μεγάλο πεντάπρισμα των DSLR.

Χωρις παρεξηγηση, απανταω κι εγω παλι...

1) Βλεπεις αυτο που θα παρεις απο τη μηχανη και οχι αυτο που βλεπει το ματι σου.
Αυτο σε γλυτωνει απο κοπο και χρονο (για να δεις preview Της εικονας πως βγηκε κλπ).

2) Εχεις πολλα "βοηθηματα" on screen (πχ live histogram, γυροσκοπιο κλπ).
Ειδικα το live histogram, για μενα, ειναι μεγαλης σημασιας , γιατι μονο ετσι μπορεις να εκμεταλλευτεις πληρως τον αισθητηρα των ψηφιακων μηχανων (εχω ανοιξει και νημα παλαιοτερα, για τη σημασια τοης σωστης εκθεσης - που στις ψηφιακες (αντιθετα με το φιλμ) ειναι ETTR , δηλ. εκθετοντας προς τα δεξια.

3) Ακομη και σε πολυ χαμηλο φωτισμο , θα δεις την εικονα που θα παρεις (με πολυ θορυβο φυσικα), αλλα τουλαχιστον θα μπορεις να καδραρεις και να μη χασεις το θεμα σου.

Η Σονυ θα μπορουσε να κανει μια κινηση ΜΑΤ αντιστοιχη με αυτη που εκανε καποτε η Kodak με την κυκλοφορια DSLR με μοντουρα nikon και Canon.

Ετσι θα πωλουσε μηχανες σε οσους εχουν ηδη σωματα κοκκινα και κιτρινα .

Αυτο βεβαια σημαινει πτωση πωλησεων στα οπτικα της αλλα πρεπει να παρουν μια αποφαση που θα εστιασουν....

Για το evf παντως εγω δεν εχω καλη αποψη.

Και εχω "δει" και απο σοβαρα evf οπως το bomb της RED και δεν μου αρεσε.

Γενικως για να κανεις σοβαρη αλλα και ξεκουραστη ληψη χρειαζεσαι OVF και ηλεκτρονικη απεικονιση σε ενα καλης ποιοτητας μονιτορ μικρο ή μεγαλο.

Αν υπαρχει καλη διαθεση, δεν νομιζω να υπαρχει λογος παρεξηγησεων. Προσωπικα το εχω λατρεψει για τον απλουστατο λογο που ειπε ο κ. Σπυρου οτι βλεπω και ξερω αυτο που θα μου δωσει η μηχανη μου. Θα μου πει καποιος....μα καλα τι επαγγελματιας εισαι αν περιμενεις απο το εvf να δεις τι βγαζεις και δεν θα εχει και πολυ αδικο, αλλα για μενα που δεν εχω τεραστια εμπερια στο χωρο με βοηθαει και παρα πολυ. Σιγουρα θα μπορουσα να ζησω και χωρις αυτο αλλα αφου υπαρχει γιατι να μην το εκμεταλλευτω ; Μπορει να σας φαινεται χαζο....αλλα οπως και τα υπολοιπα καλουδια (ηλεκτρονικος οριζοντας, ιστογραμμα ) με γλυτωνουν απο χαζα λαθακια και απο πολυτιμο χρονο. Απο κει μετα σιγουρα ειναι και θεμα εξικοιωσης...προσωπικα παρ'ολο ενα οφθαλμολογικο προβλημα που εχω....δεν με κουραζει καθολου οσες ωρες και να χειρστω την μηχανη.

@kosh σιγουρα αυτη θα ηταν κατι παραπανω απο κινηση ματ....αλλα σε τετοιους ειδους κινησεις παιζονται και αλλα παιχνιδια....ποτε δεν ξερεις τι εχουν σχεδιασει για το μελλον ή το πως βλεπουν καποιες καταστασεις τα στελεχη μαρκετινγκ τετοιων εταιρειων κολοσσων. Ισως μετα την αγορα μεριδιου της Olympus να φτιαξουν αξιολογα οπτικα και σιγα σιγα να κερδιζουν μερος του ανατγωνισμου. Ισως να οραμτιζονται μια νεα αυτοκρατορια. Ποτε δεν ξερεις....!!! Θυμαμαι οτι γελαγα σαν gamer οταν η Sony ανακοινωσε το playstation αφου οι Sega και η Νintendo εμοιαζαν ανικητες. Ισως και να μη πετυχουν τιποτα. Σιγουρα ομως αυτος ο ανταγωνισμος βοηθαει εμας να εχουμε καλυτερα εργαλεια ωστε να κανουμε πιο ευκολα και πιο δημιουργικα την δουλεια μας.

Και προς θεου ειναι ειπα οτι καλυτερη.....υπαρχουν ειδικΟΙ που θα το πουνε αυτο.....δεν εχω τοσες γνωσεις επι του θεματος....!!! απλα εμενα προσωπικα σαν Δημητρη αν με εβαζες να διαλεξω αναμεσα στο εικονοσκοπιο της d700 και της A77 που ειμαι κατοχος θα προτιμουσα το evf της Α77

δεν κατάλαβα ποτε γιατί οι επαγγελματίες (και όχι μονο), συνεχώς λένε ότι δεν υπάρχουν φακοί για sony alpha mount !

Όχι μονο υπάρχουν, αλλα πολλοί απ αυτούς θεωρούνται αναφοράς…. πχ Zeiss 24-70mm T* f/2.8 , Zeiss 85mm f/1.4 .
Εξίσου καλοι είναι και οι γνωστοί Sony G 70-200 f/2.8 , Sony G 70-400 f/4-5.6 και πολλοί άλλοι.
Δεν είναι δικαιολογία αυτή…. απλα οι περισσότεροι επαγγελματίες (όπως και στο χώρο μου) είναι λίγο "δεινόσαυροι" και δεν αλλάζουν κάτι που ξέρουν.

Ξέχασα ν αναφέρω φυσικά και τις υπόλοιπες εταιρείες , όπως Sigma - Tamron - Tokina, που έχουν πραγματικά διαμάντια - και οικονομικά -για τις Sony (όπως και για τις άλλες μηχανές).

Ισχυει αυτο που λεει ο Γιαννης.

Το μειονεκτημα για την Sony ειναι οτι οι περισσοτεροι που ξεκινησαν ενα "φτωχο"συστημα βιντεοκαμερας στηριγμενο σε dslr (κυριως canon) εχουν ηδη επενδυσει σε φακους κλπ και αρα φανταζει δυσκολη η εξ´ολοκληρου αλλαγη συστηματος.

Την γκαμα της Σονυ να ειμαι ειλικρινης δεν την ξερω αλλα με 2-3 καλους φακους δεν πειθεις τον ημι-επαγγελματια να αλλαξει συστημα.

Απάντηση: Re: Sony Full Frame SLT A99

κ. Σπυρου πιστευω πως το θεμα σχετικα με τους φακους δεν ειναι οτι δεν υπαρχουν.....απλα οτι δεν ειναι τοσες πολλες οι επιλογες οσο στις αλλες εταιρειες. Κακα τα ψεμματα ομως.....ενας μεσος χρηστης πιστευω πως ειναι καλυμενος. Τωρα για το θεμα των ''δεινοσαυρων'' πιστευω πως η αλληθεια ειναι καπου στην μεση, ειναι γεγονος οτι οταν κατι το ξερεις και το εμπιστευεσαι δυσκολα πας σε κατι νεο, απο την αλλη ομως σε εποχη οπως h τωρινη ποσο ευκολο ειναι για ενα επαγγελματια που εχει επενδυση χρονο και χρημα σε κατι να παει σε κατι αγνωστο ; Ειναι δυσκολη αποφαση, το βιωσα παρα πολυ καλα οταν γλυκοκοιτουσα την A77, μεχρι να περασει τα τεστ πολλες φορες σκεφτηκα μηπως εκανα βλακεια ; Μηπως να μεινω μονο στην Nikon ; Ευτυχως για την χρηση που την ηθελα....δυνατο video πρωταρχικα και καλη ποιοτητα φωτογραφιας σε καλη τιμη μου εδωσε και παραπανω απ' οσα ζητουσα.

Last edited:
Τα πρώτα δείγματα σε raw εικόνες είναι γεγονός , δείτε στο http://www.imaging-resource.com/IMCOMP/COMPS01.HTM
Το αποτέλεσμα ξεπερνα τις δικες μου προσδοκίες….. ιδια ακριβώς απόδοση με την nikon D600 , που έχουν μάλλον τον ίδιο αισθητήρα.

Μέχρι ISO 3200 η Α99 μου φαίνεται πιο sharp και με περισσότερη λεπτομέρεια….

Σε θέμα θορύβου , mexri ta 3200 καμια διαφορα , κι ελάχιστη από εκεί και πάνω (ίσως 1/3 - 1/2 στοπ)…. αμελητέα ποσότητα
Αν συνυπολογίσουμε τα περισσότερα καλούδια της Sony, για μένα αποτελεί πολύ καλη αγορα.

Μονο μελανό σημείο η τιμή, η οποια ελπίζω να είναι καλύτερη όταν βγει στην αγορα.

Last edited: