Sony Full Frame SLT A99

μερικά δείγματα από raw - ISO 3200
H σονυ αριστερά , η νικον δεξια…

View attachment 84532

View attachment 84533

View attachment 84534

Είναι σαφώς περισσότερο sharp η σόνυ και πιό καθαρή ωστόσο στα λευκά (λευκές κλωστές) επάνω δεξιά η νίκον μου φαίνεται οτι είναι λίγο καλύτερη (έχει περισσότερες διαβαθμίσεις των λευκών)

Το προβλημα στο κοκκινο παντως ειναι ΤΡΑΓΙΚΟ.

Φανταζομαι οτι οι μηχανικοι μπορεσαν να βγαλουν καλυτερη εικονα απο την Νικον θυσιαζοντας το κοκκινο καναλι αλλα ειναι λαθος....

Σε ολες τις SLT υπαρχει το θεμα αυτο.

Δεν ειναι ορατο παντως σε φυσιολογικες συνθηκες.... εγω τουλαχιστον δεν το χω συναντησει καπου και να με δυσκολεψει.
Εδω ψειριζουμε την εικονα σε full resolution 100% σε πολυ υψηλα ISO.

Μεχρι τα 3200 δεν υπαρχει τετοιο προβλημα και σπανια παω παραπανω.

Συνολικα η εικονα της A99 ειναι καλυτερη, πιο sharp και με τον ιδιο θορυβο σχεδον.

Last edited:
Θα ζητησω συγνωμη, λογω βιασυνης, τα παραπανω δειγματα ειναι απο .JPG !!!:smash:

Γι αυτοκαι το θεμα με το κοκκινο καναλι .... ως γνωστον η Sony δεν εχει τοσο καλη jpg μηχανη.
Σε RAW το θεμα ειναι σχεδον ανυπαρκτο (οπως θα πρεπε) .... γι αυτο δε τραβαω ποτε jpg.

Last edited:
με το aliasing και το moire ξέρουμε τι παίζει; Φαντάζομαι ότι λόγω full frame αυτά τα δύο είναι τα πιο κρίσιμα σημεία που μπορούμε να εντοπίσουμε προβλήματα στο video.

Δεν υπαρχει ακομη καμια ενδειξη, αλλα μη περιμενεις κατι διαφορετικο απο τις υπολοιπες.
Ειναι δυσκολο θεμα και απαιτει τεραστια υπολογιστικη δυναμη, που αν την ενσωματωσουν , θ αυξησουν κι αλλο το θεμα της υπερθερμανσης και της καταναλωσης.

ΥΓ .... Εδω ακριβως αυτο που ελεγα, ενα πρωτο τεστ, που δειχνει οτι αυτο το θεμα δυσκολα αντιμετωπιζεται.

http://www.eoshd.com/content/9102/j...nal-work-on-sony-a99-sample-videos-and-review

Last edited:
Η πρώτη δική μου εντύπωση απο τα raw δείγματα του Imaging Resource.

Πολύ καλή οξύτητα ευκρίνεια στα αρχεία χωρίς τεχνουργήματα (aliasing, moire). Φαίνεται πολύ πετυχημένος ο συνδιασμός του σταθερού καθρέπτη + το αντιαλιας φιλτρο. Ισως είναι προσεγμένα και τα πιξελ σε θέματα crosstalk. Θυμίζει D3x.
Αισθητά καλύτερη σε σχέση με την D600 στα αντίστοιχα δείγματα. Πάντως αυτή η διαφορά μπορεί και να είναι θέμα φακού αλλά και ακλόνητης λήψης απο θέμα κραδασμού όπου βοηθάει και ο σταθερός καθρέπτης και η πιθανή χρήση ηλεκτρονικού κλείστρου. Για εστίαση δεν νομίζω να τίθεται θέμα με f/8.0 και εύκολο θέμα.

Ανοιξα την εκδοχή με την μικρότερη αποθορυβοποίηση.
Ο θόρυβος αισθητά μεγαλύτερος απο την D600 στα ISO 3200+ περισσότερο απότι θα περίμενε κανείς απο την απώλεια 1/2 στοπ λόγω του σταθερού καθρέπτη. Αν λάβουμε υπόψη οτι η Α99 είχε 1/3 στοπ μεγαλύτερη έκθεση απο την D600 η διαφορά σε θόρυβο δείχνει να είναι στα επίπεδα των 2/3 - 1,0 στοπ. Μπορεί βέβαια να ξεγελάει κάποια κρυφή αποθορυβοποίηση ή και μη σταθερός φωτισμός απο τεστ σε τεστ.

Δυστυχώς δεν είναι το πλήρες σετ λήψεων που κάνει το IR. Λείπουν ειδικά οι LowLight λήψεις για έλεγχο της δυναμικής περιοχής.

δε τιθεται θεμα φακού.... γιατι απλα ειναι ο ιδιος φακός (sigma 70mm macro)
Μεχρι τα 3200 δεν υπαρχει θεμα θορύβου, ειναι ακριβως ιδια με τον ανταγωνισμό.... και δε νομιζω οτι κανενας pro user ενδιαφερεται πραγματικα για παραπάνω.

Χμμ "Δεν τίθεται θεμα φακου" ... ακριβως το ίδιο είχα γράψει αρχικά και το άλλαξα.

- Η Sigma έχει βγάλει όνομα με το sample variation .. και επειδή δεν είναι το ίδιο κομμάτι με ανταπτορα παίζει να διαφέρουν.

- Σε αρκετές περιπτώσεις εχει διαπιστωθει εμφανής διαφορά δοκιμάζοντας το ίδιο μοντελλο σε διαφορετικές μοντούρες. Θυμάμαι τωρα (θολά) έναν Tamron στα τεστ της DxO σε Canon vs Nikon, θα βρώ το λινκ αν το χρειάζεσαι. Θα βρούμε αρκετές περιπτώσεις αν ψάξουμε.

Για τον θόρυβο.

Στα χαμηλότερα ISO δεν φαίνεται στα συγκεκριμένα δείγματα γιατί δεν έχουν και τόσο σκοτεινές περιοχές. Αν ανεβούν τα Low Light θα δούμε.

Υπόψιν όμως οτι τα δείγματα της Α99 είναι σε 1/3 στοπ μεγαλύτερη έκθεση. Και ενας Pro User δεν πρέπει ενδιαφέρεται για το τί αποδίδει σε ονομαστικά ISO αλλά σε πραγματικές συνθήκες χαμηλού φωτισμού που υπαγορεύουν και συγκεκριμένες ρυθμίσεις διαφραγμα/ταχυτητα για λόγους βάθους πεδίου και παγώματος της κίνησης, δηλ το ενδιαφέρει η απόδοση σε ισοδύμαμη έκθεση.

Μπήκα σε μια μπουτίκ σονυ σήμερα εδώ στην Σιγκαπούρη, όπου είχε μάλλον τα πάντα...

Γκουρμε βιτρίνα με καμία 30αρια φακούς, και φυσικά όλον τον αφρό από δαύτους.
Πολύ πολυ ποθητοι ο 135 f1.8, και ο 24-70 2.8
Ολες οι μηχανές με μπαταρίες πάνω σε πάγκο, παίζεις όσο θες.
Επιασα την 99. Δεν μου άρεσε.
Δεν την βρήκα καθόλου βολικη στο χέρι μου (μπορεί και να έφταιγε το ότι πριν λίγο θωπευα μια μαρκ 3), και δεν μου άρεσε καθόλου η αίσθηση του evf. Μπανικο, εντυπωσιακό, αλλά εμένα δεν μου άρεσε. Αξιοζήλευτη και βολοκοτετη η οθόνη που σπάει κατα πως σε βολεύει.

Οι φακοι πάντως ήταν το κάτι άλλο...

Επιτελους , εδω βλεπουμε οτι η A99 ειναι ισαξια με τις αντιπαλες FF μηχανες (προ ολο το καθρεπτη των SLT) και με τις καταπληκτικες της επιδοσεις στο βιντεο , ειναι σιγουρα μια αριστη επιλογη για φωτογραφους και βιντεαδες!!!

http://www.techradar.com/reviews/ca...ony-alpha-a99-1096525/review/5#articleContent

Raw signal to noise ratio

Sony_Alpha_99_TIFF_SNR-900-90.JPG

Raw dynamic range

Sony_Alpha_99_TIFF_DR-900-90.JPG

Last edited:
Γιαννη, το ξαναείπαμε κι άλλες φορές.... τα αποτελέσματα του techradar είναι αναξιόπιστα. Εδώ είχαν βγάλει την ΕΜ-5 να έχει 13,5 στοπ DR ...

Λεν οτι χρησιμοποιούν τα εργαλεία της DxO αλλά ενας θεός ξέρει πως ...

Αυτή η βουτιά στη Δυναμική περιοχή στο ISO 100 (σε σχέση με το 200) κατα σχεδον 1 στοπ δεν σε παραξενεύει ??. Είμαι σίγουρος οτι σε προβληματίζει οσον αφορά την ορθότητα των μετρήσεων ...

Δεν δινω ειτσι κι αλλιως πολυ βαρος στις μετρήσεις..... απλα το εβαλα σαν ενα ακομη δειγμα της πολυ καλης συμπεριφορας της μηχανής, γιατι πολλα ακούγονται για τον καθρεπτη κυρίως.