Απάντηση: Re: Sony KD AF8 : Reviews - Εντυπώσεις - Σχόλια
Πολύ ενδιαφέρον το θέμα και πραγματικά απορώ με τον εαυτό μου που τόσο καιρό δεν το είχα αναζητήσει! Αφιέρωσα ούτε λίγο ούτε πολύ μισή μέρα και το διάβασα όλο σερί!!!
Είμαι λοιπόν κι εγώ κάτοχος μιας
SONY KD-55AF8 από τις 23/11/2018 (την οποία είχα πετύχει σε προσφορά
Black Friday).
Οι πρώτες μου εντυπώσεις ήταν ΑΨΟΓΕΣ. Πραγματικά εικόνα και ήχος με είχαν μαγέψει όταν έβαζα διάφορα
4K και
8K βίντεο απ' το YouTube!!! (δε κυκλοφορούσε και πολύ υλικό τότε από ταινίες/σειρές).
Πρώτη επαφή με OLED αλλά το είχα ψάξει πολύ το θέμα. Αρχικά μελέτησα πολλά συγκριτικά
OLED vs QLED (άρθρα και βίντεο) και είδα από κοντά διάφορα μοντέλα σε καταστήματα...
Στη συνέχεια, αφού κατέληξα στην τεχνολογία OLED, το δίλημμα ήταν
SONY KD-55AF8 ή LG OLED55E8PLA. Στα σημεία προτίμησα την SONY και ένα από τα βασικότερα ήταν το
Android TV.
Μπορεί πολλούς να τους "χαλάει" το Android στην τηλεόραση αλλά προσωπικά θεωρώ πως μια τηλεόραση με Android είναι μια πραγματικά
Smart TV.
Βέβαια ο καθ' ένας μπορεί να μετατρέψει ούτως ή άλλως οποιαδήποτε τηλεόραση σε... πραγματική Smart, αγοράζοντας ένα καλό TV Box, (εγώ ήδη είχα ένα
beelink GT1)
αλλά για μένα είναι μεγάλο ατού να είσαι εντελώς ανεξάρτητος και να τα έχεις ΟΛΑ ενσωματωμένα στην TV σου. Η απόλυτη Smart εμπειρία...
Όσο κρατήσει βέβαια, αφού με το ρυθμό που προχωράνε τα πράγματα, κάποια στιγμή (αν και όχι σύντομα) το
Android 8 θα παλιώσει και το
Hardware της τηλεόρασης θα μείνει πίσω σε τέτοιο βαθμό
που να απαιτείται πλέον η αγορά ενός καλού TV Box, που θα εκτοξεύσει εκ νέου το Smart κομμάτι...
Μιας και έχουν γίνει πολλές αναφορές στο νήμα, να πω ότι από άποψης
panel στάθηκα τυχερός, (μέχρι στιγμής τουλάχιστον), αφού από την αρχή ήταν σωστό. Χωρίς ανομοιομορφίες, χρωματισμούς ή άλλα προβλήματα... Το είχα τσεκάρει περισσότερο για να ελέγξω για τυχόν
καμένα pixel και δεν παρατήρησα κάτι περίεργο σε κανένα χρώμα. Επίσης με κάλυψαν απόλυτα οι
default ρυθμίσεις σε ότι αφορά φωτεινότητα, αντίθεση, μαύρο, χρώματα κλπ. Έκανα βέβαια κι εγώ όπως είναι φυσικό κάποιους πειραματισμούς στην αρχή αλλά τελικά επέστρεψα στις προεπιλεγμένες τιμές.
Ένα πρόβλημα που αντιμετώπισα, (από την αρχή μέχρι ίσως το τελευταίο update), ήταν ότι κάποιες φορές (πάνω στο zapping), τύχαινε (πολύ σπάνια είναι η αλήθεια) να ανοίξει ένα κανάλι με
ασυγχρόνιστο ήχο. Δε μιλάω για κάποιο συγκεκριμένο κανάλι. Και όταν τύχαινε αυτό απλά άλλαζα κανάλι και μετά επέστρεφα στο προηγούμενο που πλέον δεν είχε πρόβλημα συγχρονισμού.
Από κει και πέρα κάποιες φορές, (επίσης πολύ σπάνια), μπορεί να κόλλαγε το σύστημα, (λόγω Android) και να
έκανε επανεκκίνηση η TV μόνη της.
Μετά το update που έγινε η αναβάθμιση σε
Android 8 εμφανίστηκε και σε μένα το πρόβλημα της
μη απόκρισης της συσκευής (από κατάσταση αναμονής) με κανένα τρόπο!!!
Μόνη λύση η αποσύνδεση της τηλεόρασης από το ρεύμα και η επανασύνδεσής της!!! Πραγματικά μου έσπασε τα νεύρα αυτή η κατάσταση, (ας πούμε ενδεικτικά ανά 10 μέρες περίπου,
αν και δεν υπήρχε συγκεκριμένη ακολουθία γι' αυτό).
Είχα φοβηθεί μάλιστα μήπως ήταν κάποιο πρόβλημα του τροφοδοτικού, (π.χ. πυκνωτές) αλλά επειδή είχα συνδυάσει ότι το πρόβλημα ξεκίνησε από την αναβάθμιση του Android και μετά,
είχα βάσιμες υποψίες ότι πρόκειται για κάποιο
bag και περίμενα πρώτα μήπως λυθεί με κάποια ενημέρωση, (πριν μπλέξω με την αντιπροσωπία).
Το θέμα δε λύθηκε με το αμέσως επόμενο
update αλλά ευτυχώς λύθηκε με το τελευταίο (v6.6555), που ήταν και η βασική διόρθωση που έγινε σε αυτό.
Εδώ και μήνες πλέον, (από την τελευταία αναβάθμιση), δεν αντιμετωπίζω κανένα απολύτως πρόβλημα με την τηλεόραση. Το λειτουργικό είναι πολύ σταθερό και απροβλημάτιστο.
Μια καθυστέρηση που είχα εντοπίσει κάνα χρόνο τώρα στο μενού και πιο συγκεκριμένα όταν επιλέγω τις ρυθμίσεις του Android, (γρανάζι), κατάλαβα τελικά ότι οφείλεται στο γεγονός ότι από κάποια στιγμή και έπειτα σύνδεσα μόνιμα ένα σκληρό δίσκο για εγγραφές, (έναν παλιό μηχανικό με αρκετά
bad sectors, που αν και για PC δε συνιστάται η χρήση του, ευτυχώς στις εγγραφές TV δεν παρουσιάζει ιδιαίτερα θέματα, οπότε τον αξιοποιώ εκεί). Χωρίς τον σκληρό συνδεδεμένο δεν υπάρχει αυτή η καθυστέρηση, οπότε όλα καλά.
Η χρήση που κάνω όλο αυτό το διάστημα είναι θέαση τηλεοπτικών καναλιών με αρκετές προγραμματισμένες εγγραφές, (για να γλιτώνω τις διαφημίσεις), ταινίες και σειρές, (όπου μπορώ σε 4k) είτε μέσω του
KODI, (που παρεμπιπτόντως για μένα αξίζει ΜΟΝΟ αν έχεις συνδρομή
Real-Debrid) ή αν τις έχω σε
USB Stick (συνήθως σε αρχεία
mp4) μέσω του
Nova Video Player.
Από παιχνίδια, δεν είμαι
gamer αλλά του δίνω και καταλαβαίνει όταν έρχεται ένα φιλαράκι σπίτι με
FIFA 19 από PC, (το έχω συνδέσει με την TV αφού χωροταξικά είναι πολύ κοντά TV και PC).
Επίσης, λόγω του πολύ καλού ήχου της, πολλές φορές βάζω να παίζει μουσική από το κινητό μου στο
PlayerPro Music Player, στέλνω την μουσική στην TV και σβήνω την εικόνα (στην TV) για να μη μετράει ώρες λειτουργίας και καταπονείται (λόγο στατικής εικόνας) το
panel. Πρόσφατα είδα ότι έφτασα τις
5195 ώρες χρήσης του
panel, από τις συνολικά
5233 ώρες λειτουργίας της TV!
Καλησπέρα κύριοι, σε πόσες ωρες ακριβώς έκανε σε εσάς την ανανέωση πάνελ; Η δικιά μου έχει κάνει γύρω στις 2070 ώρες και ακόμη δεν μου έχει βγάλει ένδειξη για αυτόματη ανανέωση πάνελ. Να προχωρήσω σε χειροκίνητη;
Δεδομένου ότι έχω κάνει μέχρι στιγμής 2 φορές
Panel Refresh, υπολογίζω ότι σε 2-3 μήνες θα μου το ζητήσει πάλι, (στις
6000 ώρες). Γίνεται δηλαδή κάθε
2000 ώρες όπως έχουν αναφέρει κι άλλοι.
Υποθέτω λοιπόν ότι καλώς έκανες τη διαδικασία του
Panel Refresh χειροκίνητα αν και πιθανολογώ πως θα στο ζήταγε κάποια στιγμή σύντομα. Ίσως να έχει να κάνει και με κάποια άλλα δεδομένα χρήσης πέρα από τις ώρες λειτουργίας του
panel. Θα το διαπιστώσω αυτό σύντομα, αφού την επόμενη φορά που θα μου το ζητήσει, θα τσεκάρω πάλι τις ώρες χρήσης. Αν είναι ακριβώς στις
6000, σημαίνει ότι τηρείται με ακρίβεια ο κύκλος των
2000 ωρών.
Σχετικά με το ρελέ που έχει αναφερθεί ότι ακούγεται, το είχα παρατηρήσει κι εγώ από τις πρώτες μέρες χρήσης και μου έκανε εντύπωση το γεγονός ότι ακούγεται σε "ανύποπτο" χρόνο ενώ η τηλεόραση είναι στην
αναμονή. Διαβάζοντας τα όσα λέτε εδώ όμως μου φαίνεται πολύ λογικό, αυτό να έχει να κάνει με το
CC. Βέβαια παρ' όλο που αρχικά με προβλημάτιζαν αρκετά τα
burn-in,
image retention, (το βασικότερο τίμημα του να έχεις την κορυφαία εικόνα μιας OLED οθόνης), με τον καιρό το φιλοσόφησα λίγο το θέμα και από τη στιγμή που δεν ανήκω στην κατηγορία "υψηλού κινδύνου" για κάτι τέτοιο, δηλαδή των
gamers ή αυτών που για οποιοδήποτε λόγο βλέπουν πολλές ώρες
στατική εικόνα ή
logo από συγκεκριμένο τηλεοπτικό σταθμό κλπ. θεωρώ ότι δε χρειάζεται να αγχώνομαι ιδιαίτερα για αυτό.
Λογικά, ότι τακτική κι αν ακολουθεί η κάθε εταιρία στο
CC, για καλό θα είναι, προσαρμοσμένη στην εκάστοτε υλοποίηση και θεωρώ ότι κάποιος λόγος θα υπάρχει αν για παράδειγμα στο δικό μας μοντέλο απαιτούνται 4 ώρες από τη θέση σε αναμονή, πριν γίνει η εν λόγω διαδικασία. Έχει μια λογική να έχει να κάνει με το
Acoustic Surface, αν και όντως μοιάζει να είναι υπερβολικό να χρειάζονται 4 ώρες για να κρυώσει. Ίσως κάποιος τεχνικός της SONY να μπορούσε να μας διαφωτίσει περισσότερο...
Το remote control της AF8 είναι πολύ πλαστικό, θα έλεγα πολύ φτηνιάρικο.
Σκέφτομαι να αγοράσω αυτό της AG9 που είναι σαφώς ανώτερο!
Το δοκίμασα και ανταποκρίνεται μια χαρά!
Τελικά έκανα παραγγελία στην Astra Service (2106860000), με 37 ευρώ θα μου το φέρουν στο σπίτι με ACS.
Αν και δεν έχω παράπονο από το τηλεκοντρόλ. Προσωπικά μου αρέσει και με έχει βολέψει, πες μας αν θες άμα είναι πλήρως λειτουργικό αυτό που πήρες.
Έχεις δοκιμάσει δηλαδή ΟΛΕΣ της λειτουργίες ή κάνεις χρήση μόνο των πιο συχνών, βασικών κουμπιών;
Είναι ευκαιρία μιας και το έχεις, να μας διαφωτίσεις περισσότερο.
Καλημέρα , συμβαίνει και σε άλλους ή μόνο σε εμένα το Archos να μην ανοίγει καθόλου εδώ και τουλάχιστον 15 μέρες;;; Ενώ με Kodi όλα καλά.
Δοκίμασε να βάλεις το Nova Video Player από το
Play Store της TV. Πρόκειται για την καλύτερη εναλλακτική του Archos Video Player, (εμφάνιση και μενού είναι ίδια).
Γενικά δεν έχω βρει διαφορές μεταξύ των δύο και από τη στιγμή που το Archos πια δεν υποστηρίζεται, (έχει να ενημερωθεί 2 χρόνια!), ο Nova Video Player είναι νομίζω
η καλύτερη λύση για τηλεοράσεις ή TV Box με Android...
Κλείνω με μία λεπτομέρεια που όμως με χαλάει κάπως.
Η εμφάνιση υποτίτλων στα σκοτεινά πλάνα. Στην κυριολεξία βγάζουν μάτια!
Φωτίζει και σκοτεινιάζει διαδοχικά το δωμάτιο (όταν εμφανίζονται και εξαφανίζονται αντίστοιχα)!!!
Είναι λίγο σπαστικό ρε γαμώτο. Στα παρακάτω σχόλια γίνεται αναφορά, (αν και για άλλο λόγο) στην διαφάνεια (
transparency) των υποτίτλων. Ίσως αυτό να αποτελούσε μια λύση για το πρόβλημα
αλλά στο μεν σχόλιο του
bvb7 αφορά θέαση μέσω PC με το
Media Player Classic, στο δε σχόλιο του
svach, αφορά θέαση από το
Netflix.
Problem fixed κατέβασα το transparency των υποτίτλων και όλα πλέον τζάμι, επιτέλους
και στο netflix ρυθμίζεται το transparency των υποτίτλων, αλλά όχι από την εφαρμογή, πρέπει να συνδεθείς από pc. Πας στο Account->My profile->Subtitle appearence και κάνεις κλικ στο χρώμα του font και tick στο semi transparent. Βοηθάει πολύ στο DV, όπου οι υπότιτλοι βγάζουν μάτια, αλλά σε SDR δεν μου αρέσει και πολύ, είναι αρκετά διαφανείς. Μια μέση λύση είναι να βάλεις Drop Shadow χωρίς semi transparency. Βελτιώνει κάπως το DV, χωρίς να χαλάει το SDR
Αν έχετε να προσθέσετε κάτι πάνω σε αυτό, θα με ενδιέφερε.
Ευχαριστώ και συγνώμη για το... σεντόνι αλλά δε γινόταν διαφορετικά. Είχαν μαζευτεί αρκετά να πω.