SONY KDL32 s2010k έχασε το φώς της! Βοήθεια!

antid0t

Senior Member
17 January 2007
546
Αθηνα
Καλημέρα σε όλους/-ες,

Μετά τις διακοπές η τηλεόραση μου, μια SONY KDL32 s2010k, ανάβει κανονικά, ακούω ήχο, αλλάζουν τα κανάλια ΑΛΛΑ ΕΙΚΟΝΑ ΤΙΠΟΤΑ!!!

Δοκίμασα και αναλογικο σημα TV και ψηφιακό και Blu-ray μεσω HDMI.Η εικόνα δεν εμφανίζεται (ουτε τα συμβολα ήχου/καναλιου/input). Αντίθετα, στην οθόνη βλέπω ενα πολύ-πολυ αχνο μπλε χρώμα. Απο τα λίγα που καταλαβαίνω, μοιάζει να έχει καεί η λαμπα της και το χρώμα που βλέπω ειναι τα LCD τα οποία και λειτουργουν (λεω' γω τωρα, υποθέσεις).

Η αμεση αντιδραση της Sony service ήταν "α, κάηκε η λαμπα, θελουμε 40 ευρω να την κοιτάξουμε, αλλα το κόστος επισκευης εκ πρώτης όψης θα ειναι γυρω στ 800 ευρω". Ο μάστορας της γειτονιας μου ειπε πως ανταλλακτικά ΔΕΝ τους δίνουν.... αρα δεν μπορεί να κανει κατι.

Η τηλεόραση ειναι 3 χρόνων και το θεωρα ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ να παει στη χωματερη (περαν το οτι δεν ειναι δυνατον να ζει μια τηλεόραση 3 χρονια για την τσεπη μου). Δηλαδη θα τη θαψουμε ή θα τη στείλουμε στην Κινα να την "ανακυκλώσουμε"?? Αυτο ηταν? Και καθε τρια χρονια καινουρια?

Παρεμπιπτόντως, η ρημαδα έκανε 1200 Ευρω.... Δηλαδη 400 Ευρω το χρονο για Τηλεοραση???

Για πειτε βρε παιδια, τι κανω?

Λες να γίνεται ε? Ναι, πιάνει το χέρι μου - θα το ψάξω. Inverter λεγεται? Περίεργο, μονο στο airconditioner ήξερα...(!).

Σε ευχαριστώ!

Απάντηση: Re: SONY KDL32 s2010k έχασε το φώς της! Βοήθεια!

Λες να γίνεται ε? Ναι, πιάνει το χέρι μου - θα το ψάξω. Inverter λεγεται? Περίεργο, μονο στο airconditioner ήξερα...(!).

Σε ευχαριστώ!

Συνήθως η λάμπα (Inverter) βρίσκεται στο κάτω μέρος της οθόνης. Επίσης δεν είναι κολλημένη αλλά με κλιπ.
Εάν από τα laptop που έχω φτιάξει, είναι το ίδιο στυλ η TV, τότε είναι πολύ εύκολο εάν βρεις την λάμπα.
Εάν χρειαστείς κάτι παραπάνω μας ενημερώνεις.
Καλή τύχη.

Κάηκε η CCFL,τέλος η tv.Το ερώτημα που,εύλογα,δημιουργείται είναι αν οι LCD-CCFL "χάνουν" σε αξιοπιστία-μακροζωία σε σχέση με τις LCD-LED στο θέμα βλαβών οπίσθιου φωτισμού.Δηλαδή,το αντίστοιχο πρόβλημα στις LED θα έκαιγε όλα τα led ?? Ή σε μια direct-led θα έκαιγε τα led μιας περιοχής από τις 220 π.χ. ?? Εννοώ,ότι lcd με καμμένα led,λογικά δεν σημαίνει "ανακύκλωση".Ίσως να υπολειτουργεί κάπως όμως θα μπορείς να δεις εικόνα στο πάνελ της.Και κυρίως ίσως να μην είναι οικονομικά ασύμφορη η επισκευή της. Άλλωστε η λάμπα CCFL είναι,εξ' ορισμού,πιο ενεργοβόρα από τα led, άρα καταπονείται-φθείρεται περισσότερο,άρα καίγεται πιο εύκολα και γρήγορα.
Αυτές είναι κάποιες σκέψεις μου,ως μη ειδικός-τεχνικός που δεν είμαι.
Θα ήθελα την-εγκυρότερη-γνώμη μελών με εμπειρία στο τεχνικό κομμάτι της υπόθεσης.
Φίλε antidOt, εύχομαι να τα καταφέρεις μόνος σου.

Re: Απάντηση: Re: SONY KDL32 s2010k έχασε το φώς της! Βοήθεια!

Συνήθως η λάμπα (Inverter) βρίσκεται στο κάτω μέρος της οθόνης. Επίσης δεν είναι κολλημένη αλλά με κλιπ.
Εάν από τα laptop που έχω φτιάξει, είναι το ίδιο στυλ η TV, τότε είναι πολύ εύκολο εάν βρεις την λάμπα.
Εάν χρειαστείς κάτι παραπάνω μας ενημερώνεις.
Καλή τύχη.

Δυστυχώς στις τηλεοράσεις δεν είναι τόσο απλή η διαδικασία, δεν υπάρχει μόνο μία ή δύο λάμπες στα άκρα, αλλά περισσότερες, τοποθετημένες πίσω από την οθόνη. Το inverter είναι ξεχωριστό εξάρτημα συνδεδεμένο πάνω στο BLU (Back Light Unit) το οποίο μπορεί να αλλάξει σχετικά πιο εύκολα.

Σε σχέση και με την ερώτηση του φίλου CASPER, κόντρα στην έντονη παραφιλολογία που είχε αναπτυχθεί γύρω από τις LCD στο παρελθόν, ως προς την "εύκολη" αλλαγή του BLU σε περίπτωση που αυτό καεί, επίσημα, ΚΑΝΕΝΑΣ κατασκευαστής, δεν επισκευάζει BLUs (εκτός του inverter) ούτε διατίθενται BLUs (είτε με CCFL, είτε με LED) ως ανταλλακτικά. Σε περίπτωση βλάβης του BLU, αλλάζεται ολόκληρο το πάνελ...

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις όλους.

Πως μπορώ να κρίνω εάν είναι το BLU(inverter) καμμενο ή οι λάμπες? Ξέρουμε?

Γιατί, ως έχει, είναι απλά....μαύρη η οθόνη....

Φίλε Casper, για 800 ευρώ (τόσα μου είπαν στο περίπου οι αθεόφοβοι της SONY) δε νομίζω πως θα την επισκευάσω. Είναι πολλά τα λεφτά.

Με βλέπω να τα ξηλώνω όλα και να το ψάχνω online.... Όποια άλλη ιδέα (ή επισκευαστής) ευπρόσδεκτος!!!

Ρε τι πάθαμε... και τι μάθαμε! :bang: Μπράβο SONY, ποτέ ξανά...

Το BLU, είναι το inverter και οι λάμπες, μαζί.

Kατέβασε από εδώ το service manual (είναι από λίγο μεταγενέστερο μοντέλο, αλλά είναι το ίδιο σασί), για να πάρεις μια ιδέα για τα σωθικά της συσκευής σου.

Το BLU, είναι το inverter και οι λάμπες, μαζί.

Kατέβασε από εδώ το service manual (είναι από λίγο μεταγενέστερο μοντέλο, αλλά είναι το ίδιο σασί), για να πάρεις μια ιδέα για τα σωθικά της συσκευής σου.

Ευχαριστώ, είσαι ΠΟΛΥ μαστορας! Για να δούμε πόσο μάστορας είμαι και 'γω... (!)

[απλό φαίνεται, το ανταλλακτικό δε βρίσκω - μόνο σε κάτι dodgy websites...]

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: SONY KDL32 s2010k έχασε το φώς της! Βοήθεια!

Δυστυχώς στις τηλεοράσεις δεν είναι τόσο απλή η διαδικασία, δεν υπάρχει μόνο μία ή δύο λάμπες στα άκρα, αλλά περισσότερες, τοποθετημένες πίσω από την οθόνη. Το inverter είναι ξεχωριστό εξάρτημα συνδεδεμένο πάνω στο BLU (Back Light Unit) το οποίο μπορεί να αλλάξει σχετικά πιο εύκολα.

Σε σχέση και με την ερώτηση του φίλου CASPER, κόντρα στην έντονη παραφιλολογία που είχε αναπτυχθεί γύρω από τις LCD στο παρελθόν, ως προς την "εύκολη" αλλαγή του BLU σε περίπτωση που αυτό καεί, επίσημα, ΚΑΝΕΝΑΣ κατασκευαστής, δεν επισκευάζει BLUs (εκτός του inverter) ούτε διατίθενται BLUs (είτε με CCFL, είτε με LED) ως ανταλλακτικά. Σε περίπτωση βλάβης του BLU, αλλάζεται ολόκληρο το πάνελ...

Ευχαριστώ για την ενημέρωση, JL.

Απάντηση: Re: SONY KDL32 s2010k έχασε το φώς της! Βοήθεια!

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις όλους.

Πως μπορώ να κρίνω εάν είναι το BLU(inverter) καμμενο ή οι λάμπες? Ξέρουμε?

Γιατί, ως έχει, είναι απλά....μαύρη η οθόνη....

Φίλε Casper, για 800 ευρώ (τόσα μου είπαν στο περίπου οι αθεόφοβοι της SONY) δε νομίζω πως θα την επισκευάσω. Είναι πολλά τα λεφτά.

Με βλέπω να τα ξηλώνω όλα και να το ψάχνω online.... Όποια άλλη ιδέα (ή επισκευαστής) ευπρόσδεκτος!!!

Ρε τι πάθαμε... και τι μάθαμε! :bang: Μπράβο SONY, ποτέ ξανά...

Φίλε antidOt,μη νομίζεις ότι μόνο η sony έχει αυτή την πολιτική επισκευών.
Όλοι οι κατασκευαστές,περίπου σαν τη sony θα σε αντιμετωπίσουν.Όπως τονίζει κι ο JL παραπάνω "....ΚΑΝΕΝΑΣ κατασκευαστής δεν επισκευάζει BLUs...." Όπως,επίσης,ΟΛΕΣ χαλάνε και η αξιοπιστία τους είναι "λαχείο".
Ψάξου,λοιπόν,όσο μπορείς κι αντέχεις-το πολύ-πολύ να την ...χαλάσεις :flipout:
Κι αν δεν τα καταφέρεις....ο αη-Βασίλης,πάντα,έρχεται με δώρα τα Χριστούγεννα :a0210:

Re: Απάντηση: Re: SONY KDL32 s2010k έχασε το φώς της! Βοήθεια!

Φίλε antidOt,μη νομίζεις ότι μόνο η sony έχει αυτή την πολιτική επισκευών.
Όλοι οι κατασκευαστές,περίπου σαν τη sony θα σε αντιμετωπίσουν.Όπως τονίζει κι ο JL παραπάνω "....ΚΑΝΕΝΑΣ κατασκευαστής δεν επισκευάζει BLUs...." Όπως,επίσης,ΟΛΕΣ χαλάνε και η αξιοπιστία τους είναι "λαχείο".
Ψάξου,λοιπόν,όσο μπορείς κι αντέχεις-το πολύ-πολύ να την ...χαλάσεις :flipout:
Κι αν δεν τα καταφέρεις....ο αη-Βασίλης,πάντα,έρχεται με δώρα τα Χριστούγεννα :a0210:

Ο βασικός λόγος που εκνευρίζομαι δεν είναι η κοροϊδία ως καταναλωτής (αυτή την έχω μάθει πια). Είναι η ανεύθυνη λογική βάσει της οποίας παράγουμε προιοντα με περιορισμένο χρόνο ζωής, τα οποία "ζουν" μαζί μας για 1,2,..., 5 χρόνια και έπειτα καταλήγουν σε μια χωματερή στην άλλη άκρη του πλανήτη για 1500 χρόνια (αντε να δώ πότε η συγκεκριμένη τηλεόραση θα "αποσυντεθεί").

Η παν/κη μου εκπαίδευσή μου είναι στο Βιομηχανικό Σχεδιασμό (είμαι από αυτούς που σχεδιάζουν τέτοια αντικείμενα και άλλα παρεμφερή, έπιπλα, εργαλεία, κ.λπ), και άρα τον χώρο τον γνωρίζω πολύ καλά. Όπως επίσης και γνωρίζω και τη νομοθεσία περί ανακύκλωσης. Θεωρώ, όμως, πως η στάση αυτή είναι αδιέξοδη.

Επειδή το τάδε γραφείο της τάδε πολυεθνικής πρέπει να δείξει νούμερα (πωλήσεις) και να πάρει bonus o manager - πρέπει εμείς να γίνουμε συνεργοί στην καταστροφή του πλανήτη? - ε, όχι ρε φίλε. Και τα δικά σου παιδιά θα έχουν πρόβλημα, όχι μόνον εμείς - οι αφελείς - καταναλωτές. Ηλίθιο managerακι, στον ίδιο πλανήτη ζούμε...

Η πρώτη τηλεόραση της οικογενείας μου κράτησε 25 χρόνια, η δεύτερη 10, η τρίτη 3? Δηλαδή σύντομα θα έχουμε συνδρομητική τηλεόραση - εννοώντας ότι θα πληρώνουμε με το μήνα ΤΗ ΣΥΣΚΕΥΗ?

Εγώ,πάντως,εκτός των άλλων,ακόμα προσπαθώ να προσαρμοσθώ στη θεωρία του "ΜΕΧΡΙ-ΠΕΝΤΕ-ΧΡΟΝΙΑ-ΖΩΗ".
Καλές σπουδές.

Αφού έχεις σκοπό να την ανοίξεις, κάνε και έναν οπτικό έλεγχο στο κύκλωμα του τροφοδοτικού για κανέναν "φουσκωμένο" ηλεκτρολυτικό ? ποτέ δεν ξερεις !!!!