SONY NEX & M42 Mount

knoulas

Senior Member
8 January 2013
326
Καλησπέρα,

Έπεσε στα χέρια μου τελευταία ένας Helios-44 με Μ42 μόντα. Αγοράζω το NEX Mount και παρατήρησα το εξής.
Ο φακός έχει ένα σιδεράκι που προεξέχει στο πίσω μέρος εκεί που βιδώνει, το οποίο ενεργοποιεί το δαχτυλίδι του διαφράγματος. Όταν είναι πατημένο μέσα, τότε το διάφραγμα ανοιγοκλείνει κανονικά.

Συνδέοντας το φακό στην Nex-5R πρόσεξα ότι το διάφραγμα είναι μόνιμα ανοιχτό τέρμα μιας και το σιδεράκι που περιέγραψα πιο πάνω δεν είναι πατημένο. Βάζω και φωτό παρακάτω για να δείξω τι εννοώ.

Καμία συμβουλή? Μπορώ να κάνω κάτι γι αυτό? Ή έτσι έιναι όταν συνδέεις ένα φακό M42 σε ΝΕΧ?

images.jpeg

Ευχαριστώ!

λογικα, με τον ανταπτορα που εχεις βαλει , ο φακος ειναι ανοιχτος μονιμα στο μαξιμουμ διαφραγμα του , πχ ας πουμε 1.8 ? (δεν τον ξερω τον φακο).

απ τον ανταπτορα, αναλογως ποιος ειναι , μπορεις να το κλεισεις στο περιπου, με το χερι , σιγα σιγα, πχ 2,8 - 4 - 5,6 - 8 κοκ, αλλα μαλλον δε θα ξερεις ποσο ειναι, αλλα στο περιπου,

Μπορεις να προσαρμοσεις την ταχυτητα και τα iso αν θελεις δεδομενου του μαξ διαφραγματος που εχεις τερμα ανοιχτο.

εχει δαχτυλιδι διαφραγματος ο φακος ?
Αν ναι, απο κει αλλαζεις διαφραγμα, αν οχι δε μπορεις ν αλλαξεις διαφραγμα.

Οι φακοι που ειχα εγω σε μ42 ειχαν ολοι manual ρυθμιση διαφραγματος.

Γεια σου Γιάννη! Έχει δαχτυλίδι manual ρύθμισης διαφράγματος ο φακός, το οποίο λειτουργεί μόνο αν το σιδεράκι της εικόνας είναι πιεσμένο.
Αν δεν είναι (που δεν είναι όταν το βάζω στο Mount) τότε το διάφραγμα είναι μόνιμα τέρμα ανοιχτό χωρίς το δαχτυλίδι να λειτουργεί.

P.S. με κόλλησες με τους manual φακούς από τότε που βρεθήκαμε και έχω γεμίσει Mounts και φακούς χαχαχα

μαλλον δε μπορεις να κανεις πολλα πραγματα τοτε !
Ισως να δοκιμαζες να "κολλησεις" το σιδερακι , μονιμα πιεσμενο δηλ.
Αν εχεις κολλα σπιρωματων ή κατι αναλογο, μπορεις να δοκιμασεις, ακομη και bluetack δοκιμασε.
Δε χανεις τιποτα.

ΥΓ… Εχω ακομη τον 135mm φ/2.8 αν σ ενδιαφερει , ειναι κολλημα οι παλιοι φακοι!

Οι 50ρηδες Hellios δεν έχουν συνήθως (αναλόγως την έκδοση) διακόπτη manual-auto. Αυτός ελέγχει την επιλογή διαφράγματος, από το πινάκι. Για Canon υπάρχει ο σχετικός αντάπτορας που έχει ένα εσωτερικό γείσο το οποίο πιέζει το πινάκι, εάν δεν διαθέτει ο φακός τέτοιον επιλογέα, Μ-Α. Σε ΝΕΧ τώρα, δεν γνωρίζω.
Ούτως ή άλλως κατά τη γνώμη μου ο Hellios δεν αξίζει να παιδεύεσαι. Να μιλούσαμε για κάποιον αξιόλογο φακό, μάλιστα.

Άρα να υποθέσω ότι αυτό με το πινάκι δεν ισχύει για όλους τους manual φακούς με mount Μ42 ε?

Ακριβως, έχουν έναν επιλογέα και απο εκεί τον ρυθμίζεις. Στην περίπτωση σου αν θέλεις να τον χρησιμοποιήσεις, κόλλησε το με ταινία να είναι πατημένο μόνιμα. Αλλά γενικά δεν αξίζει. Μπορείς να βρείς άπειρους φακούς μάνουαλ σοβαρούς σε τιμές χώμα. Οι πιό φτηνοί αυτήν την στιγμή είναι οι Μινόλτα. Βρίσκεις Rokkor 50mm με 30Ε...

Mια και πιασαμε τους Μ42, ποιος θεωρειται ο ποιοτικοτερος 35ρης που μπορει να μπει σε κανον? Να εχει μικρο μεγεθος (σαν τους λαικα) και να ειναι και φωτεινος (f1,4 - f2)? (... και φτηνος)...!!

http://www.ebay.de/itm/MINOLTA-MD-W..._Foto_Camcorder_Objektive&hash=item589b66a4d2

Rokkor MC 35mm 1.8

Αν και περίμενε τον Τάσο να σου δώσει μερικές προτάσεις ακόμα. Τον τελευταίο καιρό με έχει πιάσει μια αγάπη πάντως με τους Rokkor, και όλο πέφτω σε φωτογραφίες τους στο Flickr. Έχω έναν 50αρη MD που σκέφτομαι να επαναφέρω σε δράση, αλλά έχω μπλέξει τα μπούτια μου με τους φακούς...

Επίσης μην ξεχνάμε τους Carl Zeiss Jena Flektogon 35mm αλλά αυτοί είναι στο 2.8 και 2.4 οπότε δεν είναι τοσο φωτεινοί όσο θέλεις.

Ευχαριστώ παιδιά για τις απαντήσεις!
Θα με ενδιέφερε κι εμένα να αναφέρετε κάποιους καλούς manual φακούς που προτείνετε!

Επιλογές υπάρχουν άπειρες, το θέμα είναι σε ποιόυς τομείς είναι διατεθιμένος κάποιος να κάνει συμβιβασμούς.
Υπάρχει ο παραγοντας μέγεθος, απόδοση φακού και τιμή.
Για μικρό μέγεθος και καλή απόδοση οι φακοί για rangefinder είναι μονόδρομος. Αλλά εκεί οι τιμές ανεβαίνουν αρκετά με τους φθηνότερους να αρχίζουν απο τα 400+Ε
Κάτω απο 100Ε πρέπει να κάνουμε παραχώρηση στο μέγεθος. Αλλά υπάρχουν πολλοί καλοί φακοί.
Κατα προτίμηση μένουμε σε μια μοντούρα και δεν παίρνουμε απο πολλές διαφορετικές (φωτιά να με κάψει...) ώστε να βολευτούμε με έναν αντάπτορα και να μην πρέπει να παίρνουμε και αντάπτορες.

Στα Μ42, σίγουρη επιλογή είναι οι Pentax, Takumar και Carl Zeiss Jena. Στα 50μμ πχ, με τον Pentax/Takumar 50mm 1.4 ή 1.7 που βρίσκεται σε καλές τιμές έχουμε μια πολύ καλή λύση.
Αλλά το 50μμ στο κροπ είναι πιο πολύ πορτραιτίστικο. Για πιό ευρύ κοιτάμε τους Carl Zeiss Jena 35μμ, ή τους αντίστοιχους Pentax πάλι.

Λύση που βρίσκω τελευταία πολύ καλή και ίσως ακολουθούσα αν δεν είχα ήδη εξαιρετικούς φακούς σε αυτά τα μήκη, είναι αυτή της Μινόλτα που είπα και πιο πάνω. Λόγω απουσίας ψηφιακού σώματος είναι σε πολύ χαμηλές τιμές για την ποιότητα τους. Αν δεν μας νοιάζει και η ταχύτητα πολύ, βρίσκεις 28αρηδες και 35αρηδες στα 50ε. Και 58αρηδες 1,2 με λιγο πάνω απο 100...

Δημοφιλής λύση και οι Canon FD. Αλλά εκεί δεν έχω εμπειρία και δεν θέλω να κάνω στον αέρα προτάσεις.

Δεν υπάρχει αξιόλογος βιδωτός 35ρης που να είναι και φωτεινός.
Σε αργούς, εξαιρετικοί είναι οι Pentacon 30/3.5 (οκ, όχι ακριβώς 35ρης) και Takumar 35/3.5.
Για γρήγορο (f/2) 35ρη κοίτα σε κανέναν παλιό Nikkor. Έχω δυο γρήγορους βιδωτούς 35ρηδες, έναν Porst f/1.8 και έναν κάπως πιο καλό Vivitar f/1.9, αλλά ανοικτοί είναι πολύ μαλακοί. Ωστόσο έχουν (ιδίως ο Vivitar) μια πολύ ωραία "παλιακίλα" που δεν μπορείς να την πάρεις εύκολα αλλιώς.

Α, οι Μινόλτα δεν μπαίνουν σε EOS. Σε mirrorless πωλούνται μόνο

Δεν το ήξερα, ουπς!!!

Απελευθερωτικό πολύ αυτό με την ακάθρεφτη μοντούρα... Η επιλογές που έχεις σαν μιρορλες είναι άπειρες. Ώς και η SLR Magic που έβγαζε μόνο toy lenses έχει βγάλει τώρα μια σειρά Hyperprimes με διαφράγματα 0,95Τ και 1,2... Τιμές βέβαια σε επίπεδα rangefinder αλλά και παλι...

Δηλαδη, αυτος ο Pentacon 30/3,5 ή αυτος ο Tokina 28/2,8 ειναι καλοι? Και ποιος απο τους δυο ειναι προτιμοτερος (δεν καταλαβαινω και γερμανικα σε τι κατασταση ειναι)...

Μου αρεσε λιγο το χειροκινητο που δοκιμασα χθες, αλλα λογω μυωπιας προτιμω την εστιαση σε ζωνες και λογω κροπ δεν με πειραζει να ειναι και στα 24-28-30 για να εχω και λογικη υπερεστιακη και να μη χρειαζεται να κλεινω σε f16... κανουν οι παραπανω φακοι?

Τον τοκίνα άστον... Ο πεντακον είναι καλός και σε καλή κατάσταση. Για εστίαση σε ζώνες είναι μια χαρά. Με φ8 και εστίαση στα 4 μέτρα έχεις βάθος πεδιου 10 μέτρα, απο 2,5 μέχρι 12,5. Το θέμα σου θα είναι μέσα με σιγουριά...

Και ο Πέντακον 30/3.5 και ο Asahi Takumar 35/3.5 είναι οξύτατοι και από ανοικτοί. Τα αυτά ισχύουν και για το ξαδερφάκι του 35/3.5, τον Τακουμαρ 28/3.5. Το κλείσιμο δίνει περισσότερο βάθος πεδίου απλά.

Προσοχή όμως. Οι παραπάνω δύο 30 και 35, ΔΕΝ μπαίνουν σε FF 5D ή 5D2. Βρίσκουν κατά την επαναφορά του καθρέπτη. Ο 28ρης δεν έχει πρόβλημα.

Α ξέχασα. Έχω και δυο ακόμη 35ρηδες Τάκουμαρ, και οι δύο f/2, αλλά διαφορετικές εκδόσεις, ο ένας με 49ρι φίλτρο ο άλλος με 67ρι. Ο τελευταίος με στοιχείο ραδιενεργού θορίου (!!).
Δεν είναι άσχημοι, αλλά ομοίως δεν μπαίνουν σε 5D2. Ο νεώτερος 35/2 θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί.

Προσωπικώς εάν ήθελα γρήγορο μάνουλα 35ρη, θα έπαιρνα τον Σαμυανγκ.

Ή τον Σίγμα 30/1.4 μεταχείρα, να τελειώνουμε.

Last edited: