SONY NEX & M42 Mount

Και ανεβαινεις και σε μεγεθος με τον σαμγιανγκ και τον σιγμα... (περαν της τιμης, που ακομα και τα 100Ε που λεει ο Αλεξ, για το σκοπο που τον θελω ειναι πολλα, μεχρι 40 -50Ε θελω να δωσω)... βεβαια και αυτοι οι τακουμαρ δεν μπορω να καταλαβω τι μεγεθος εχουν... δεν θελω κατι ογκωδεστερο απο τον helios 55... αλλοιως δεν εχει νοημα να παρω και αλλον 35ρη... και μαλιστα χειροκινητο...

Hellios 44 εννοεις... που ειναι 58ρης.

Και ο πεντακον και ο τακουμαρ ειναι αρκετα μικροτεροι. Δες το αβαταρ μου, οι 35ρηδες 3.5 ειναι στη 2η σειρα, 3ος 4ος απο αριστερα. Δεξια τους ειναι ο ραδιενεργος 35ρης.

Επιλογές υπάρχουν άπειρες, το θέμα είναι σε ποιόυς τομείς είναι διατεθιμένος κάποιος να κάνει συμβιβασμούς.
Υπάρχει ο παραγοντας μέγεθος, απόδοση φακού και τιμή.
Για μικρό μέγεθος και καλή απόδοση οι φακοί για rangefinder είναι μονόδρομος. Αλλά εκεί οι τιμές ανεβαίνουν αρκετά με τους φθηνότερους να αρχίζουν απο τα 400+Ε
Κάτω απο 100Ε πρέπει να κάνουμε παραχώρηση στο μέγεθος. Αλλά υπάρχουν πολλοί καλοί φακοί.
Κατα προτίμηση μένουμε σε μια μοντούρα και δεν παίρνουμε απο πολλές διαφορετικές (φωτιά να με κάψει...) ώστε να βολευτούμε με έναν αντάπτορα και να μην πρέπει να παίρνουμε και αντάπτορες.

Στα Μ42, σίγουρη επιλογή είναι οι Pentax, Takumar και Carl Zeiss Jena. Στα 50μμ πχ, με τον Pentax/Takumar 50mm 1.4 ή 1.7 που βρίσκεται σε καλές τιμές έχουμε μια πολύ καλή λύση.
Αλλά το 50μμ στο κροπ είναι πιο πολύ πορτραιτίστικο. Για πιό ευρύ κοιτάμε τους Carl Zeiss Jena 35μμ, ή τους αντίστοιχους Pentax πάλι.

Λύση που βρίσκω τελευταία πολύ καλή και ίσως ακολουθούσα αν δεν είχα ήδη εξαιρετικούς φακούς σε αυτά τα μήκη, είναι αυτή της Μινόλτα που είπα και πιο πάνω. Λόγω απουσίας ψηφιακού σώματος είναι σε πολύ χαμηλές τιμές για την ποιότητα τους. Αν δεν μας νοιάζει και η ταχύτητα πολύ, βρίσκεις 28αρηδες και 35αρηδες στα 50ε. Και 58αρηδες 1,2 με λιγο πάνω απο 100...

Δημοφιλής λύση και οι Canon FD. Αλλά εκεί δεν έχω εμπειρία και δεν θέλω να κάνω στον αέρα προτάσεις.

πάντως Αλέξη το σύστημα md είχε και κάποιους φακούς που παραμένουν παράλογα ακριβοί. Π.χ. οι mc/md 85 1.7/2.0 είναι πιο ακριβοί σε μτχ. από ότι καινούριοι οι νέοι AF της CANON/NIKON. Τους έχω δει μέχρι και σε 900 usd.

Έχω έναν Rokkor MC 50mm 1.7 . Αξίζει τον κόπο ν ασχοληθώ μαζί του? Και αν ναι, ποιός αντάπτορας για NEX5 ?
ΤΙΑ

μια χαρα φακος ειναι… αυτον τον ανταπτορα θελεις (minolta -> nex)
http://www.ebay.com/itm/Minolta-MD-...258?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item5653a9b8ba

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Last edited:
Μετά από αναζήτηση σε ebay, παρήγγειλα το mount αυτό http://www.ebay.com/itm/370408446100?ssPageName=STRK:MEWNX:IT&_trksid=p3984.m1439.l2649 και λύθηκε το πρόβλημα. Το συγκεκριμένο mount όπως φαίνεται και στη φωτό στενεύει και όταν βιδώνει ο φακός πιέζεται το πινάκι και δουλεύουν οι Μ42 φυσιολογικά :)

Υπάρχουν μερικοί παλιοί φακοί που ταιριάζουν πολύ καλά με τις ΝΕΧ.

Τέτοιοι είναι ο Auto Chinon 35 2.8 που δίνει πολύ bokeh (ξεφοντάρισμα) όπως και ο canon fd 35 2.0. Από τους 50άρηδες παίζουν εξαιρετικά καλά τόσο για landscape όσο και για πορτρέτα (ξεφοντάρισμα) ο Pentax M SMC 50 1.4, Konica Hexanon AR 50 1.4 & AR 50 1.7, Yashica Yashinon 50 1.7 dx. Κάποιοι όπως ο Kiron 35/Hexanon 50 1.7/Yashinon 50 1.7 βρίσκονται και σε εξαιρετικά χαμηλή τιμή. Επίσης πολύ καλός φακός και με μαζεμένες διαστάσεις είναι ο Konica hexanon 40 1.8 (σαν pancake) αλλά πλέον τον ζητούν πολλοί και η τιμή του άρχισε να ανεβαίνει.

Επίσης εξαιρετικός φακός για ξεφοντάρισμα είναι ο Voigtlander 35 1.2 αλλά η τιμή του δεν ταιριάζει με την οικονομική μας κατάσταση. Άλλος εξαιρετικός φακός ο Contax Planar 45 2.0.

. Άλλος εξαιρετικός φακός ο Contax Planar 45 2.0.

Εξαιρετικός φακός πράγματι. Μόνο να πούμε οτι επειδή είναι φτιαγμένος για το AF σύστημα της Contax (απο την Kyocera για την Zeiss) o ίδιος ο φακός δεν έχει ελικοειδές εστίασης. Ο φακός έχει στην μοντούρα μια βίδα που περιστρεφόταν απο το σώμα για να εστιάσει.
Γιαυτό απαραίτητος είναι ένας ειδικός αντάπτορας (ή μετατροπή του φακού σε Leica M mount). Αυτός προσθέτει ένα ελικοειδές που γυρνάει αυτήν την βίδα και έτσι εστιάζει. Εγώ πήραν τον αντάπτορα απο την ΜΕΤΑΒΟΝΕS. Είναι πιό μεγάλος απο τον άλλο (και πιο ακριβός) αλλά έχει πολύ καλύτερη αίσθηση. Δεν είναι τόσο μαλακό όπως σε έναν κανονικό MF φακό, αλλά γυρνάει άνετα.

Carl Zeiss Planar 2/45 T by AlexTheodin, on Flickr

Αυτό το άσχημο μαύρο δαχτυλίδι κάτω είναι ο αντάπτορας.