Sony NEX-VG10E : Reviews - Εντυπώσεις - Σχόλια

17 June 2006
25,432
Αθήνα
Μιάς και πατάει τα πάτρια εδάφη την ερχόμενη εβδομάδα, ας ξεκινήσουμε ένα dedicated θέμα για την εν λόγω κάμερα η οποία πιστεύω θα μας απασχολήσει αρκετά.

1237478696387.jpg

Από τα χαρακτηριστικά της δηλώνω υποψήφιος, μιάς και πιστεύω συνδυάζει χωρίς συμβιβασμούς 2 συσκευές σε 1 φωτογραφική μηχανή και βιντεοκάμερα με τις ευκολίες για point and shoot όσοι δεν θέλουν ή δεν γνωρίζουν καλά από manual ρυθμίσεις.

Ενα καλο που βλέπω είναι ότι έρχεται με φακό 18-200 που σημαίνει οπτικό ζουμ 11X . Not bad , οι περισσότερες βιντεοκάμερες εκεί παίζουν.

Ενα αρνητικό που βρίσκω είναι το βάρος αφού με 1.3 κιλά δεν είναι και ότι ελαφρύτερο και δεν συνιστάται για χέρι γυναίκας. Εδω η δικιά μου με την Canon HV20 που είναι μισό κιλό μετά από λίγο παραπιονόταν ότι πιάστηκε το χέρι.

Αν όμως τραβάει καλό βίντεο και καλές φωτογραφίες επιπέδου slr , νομίζω ότι θα απαλαγεί μεγάλο ποσοστό κόσμου από δύο συσκευές, φορτιστές, μπαταρίες , αξεσουάρ κλπ. Μιλάω για τον ερασιτεχνικό κόσμο , όχι για τους "άρρωστους" που δεν μασάνε ούτε από βάρος ούτε από πρακτικότητα.

Αυτό που δεν γνωρίζω και βλέπω ότι επιμελώς κρύβεται στα specs είναι το αν τραβάει 50p :chinscratch: Στα χαρτιά βέβαια όλα αυτά, διότι στην πράξη μπορεί να αποδειχθεί ότι έχει μια χαρά κίνηση και στα 50i .

http://www.sony.co.uk/product/cam-high-definition-on-memory-stick/nex-vg10e

Με ένα γρήγορο search στο skroutz είδα ότι η τιμή αναμένεται στα 1.950 ευρώ επίσημης αντιπροσωπείας. Το επιβεβαίωσα τηλεφωνικά και μέχρι σήμερα που γράφω το θέμα, ισχύει.

Υ.Γ. Για να πω βέβαια και την αλήθεια θα περιμένω να διαβάσω και κάνα εμπεριστατωμένο review , δεν είναι εποχές για τυφλά 2χίλιαρα...

πολυ large αγορα Τασο απο θεμα χρηματω αλλα κυριως μεγεθους. Νομιζω μια μικρη κανει μια χαρα την δουλεια της. απο την αλλη φανταζεσαι να βγαζεις φωτογραφιες με αυτη τη γκουμουτσα? λιγο κατι 80´s καμερες μου θυμιζει που βλεπεις να κουβαλανε κατι μπαρμπαδες στις εκδρομες και τις βλεπεις και κυριολεκτικα τρομαζεις.

Η καμερα , απ οσο γνωριζω, γραφει σε 50i, οτι κι αν σημαινει αυτο.
Ειναι μια καλη προταση , αλλα μη περιμενεις αποδοση αντιστοιχη των video dslr (canon 7d , canon 5d mkII klp), ειδικα με αυτο το φακο.
Ειναι πολυ σκοτεινος για εσωτερικες ληψεις και φυσικα δεν μπορεις να "ξεφονταρεις" το background οπως με τους φωτεινους φακους που υπαρχουν για canon, nikon klp.
Εχει πολυ μικρο διαφραγμα , αρα θα χρειαστεις τουλαχιστον εναν με 2 φακους ακομη , και αν παρεις τους φακους της Zeiis για Sony , θελεις μια περιουσια ακομη!

Απάντηση: Re: Sony NEX-VG10E : Reviews - Εντυπώσεις - Σχόλια

πολυ large αγορα Τασο απο θεμα χρηματω αλλα κυριως μεγεθους. Νομιζω μια μικρη κανει μια χαρα την δουλεια της. απο την αλλη φανταζεσαι να βγαζεις φωτογραφιες με αυτη τη γκουμουτσα? λιγο κατι 80´s καμερες μου θυμιζει που βλεπεις να κουβαλανε κατι μπαρμπαδες στις εκδρομες και τις βλεπεις και κυριολεκτικα τρομαζεις.

Γιατί νομιζεις η 40D με τους L φακούς που έχω είναι μικρότερη ή ελαφρύτερη; Και κάνει μόνο μια δουλειά.

Γιάννη μην μου συγκρίνεις τώρα την ευκολία της κάμερας με τις dSLR με τα manual focus/zoom. Είναι δυνατόν να μιλάμε για ερασιτεχνική χρήση με manual focus; Οσο και ποιότητα να βγάζει. Ας είναι και 3D και 4D. Τι να το κάνω όταν βγαίνουν όλα φλου; να λέω ότι έχω κινηματογραφική εικόνα και να με ψέλνουν όλοι σπίτι; :flipout: ή θα πρέπει να βάλω όλη την οικογένεια να κουβαλάει βαλιτσάκια για νά εχω το εύρος 18-200 που έχει η Sony; :flipout:

Και την Sony να πάρω εννοείται θα κάτσω με τον 18-200. Μια χαρα είναι τα 11Χ . Σιγά μην αρχίσω συλλογή Sony για την κάμερα.

Θα με ρωτήσεις τώρα αν δεν αλλάζεις φακούς γιατί να πάρεις αυτή και δεν παίρνω μια πιό consumer; απλά για το μέγεθος του αισθητήρα που σίγουρα παίζει ρόλο και ότι έχει (πιστεύω) ποιοτικότερο φακό από τις "απλές" κάμερες.

Δηλαδή αυτό το "γομάρι" που πωλείται σκέτο 700 λίρες δεν είναι ποιοτικότερο από τον φακό των consumer canon/jvc/panasonic καμερών; Προς τι όγκος τότε; για να κάνει μπούγιο;

Σε σχεση με τους φωτογραφικους φακους λεω Τασο, που μπορεις να βρεις διαμαντια απο 100 ευρω.
Σιγουρα θα ειναι μια καλη βιντεοκαμερα, περιμενουμε ολοι να δουμε δειγματα της.

Re: Απάντηση: Sony NEX-VG10E : Reviews - Εντυπώσεις - Σχόλια

Θα με ρωτήσεις τώρα αν δεν αλλάζεις φακούς γιατί να πάρεις αυτή και δεν παίρνω μια πιό consumer; απλά για το μέγεθος του αισθητήρα που σίγουρα παίζει ρόλο και ότι έχει (πιστεύω) ποιοτικότερο φακό από τις "απλές" κάμερες.

Ο μεγαλος αισθητήρας, αυτό που θα σου δώσει παραπάνω σε σχέση με έναν στα 1/3" που φοράνε οι consumer είναι το μικρό βάθος πεδίου. Δηλαδή το φλου. Και ναι, είναι πολύ σημαντικό αυτό όταν θες να καδράρεις και να δώσεις έμφαση σε ένα θέμα μέσα στο κάδρο σου σε σχέση με το υπόλοιπο fore/back ground. Πραγματικά αν σε ενδιαφέρει να τα έχεις όλα καθαρά μέσα στο κάδρο, προτίμησε όσο πιο μικρό αισθητήρα γίνεται. Είναι καθαρά θέμα οπτικής (της επιστήμης όχι της άποψης) και βασικών αρχών λειτουργίας της φωτογραφικής μηχανής. Δεν νομίζω όμως να μην μπορεί ο φακός αυτός να φλουτάρει το background. Έχει να κάνει και με το εστιακή απόσταση που επιλέγεις κάθε φορά. Δεν είναι σταθερό το διάφραγμα σε όλα τα μήκη. Σε εστιακές αποστάσεις που προσεγγίζουν τον νορμάλ φακό, λογικά το διάφραγμα θα ανοίγει πολύ.

Μάλιστα. Αυτό που δεν ξέρω και το φοβάμαι λίγο είναι κατά πόσο χρήσιμο είναι αυτό το φλου (αυτό το κινηματογραφικό στυλ) όταν μιλάμε για οικογενειακά βίντεο. Μήπως δεν θα είναι χρήσιμο στην πράξη;
Διότι μια ζωή με τις βιντεοκάμερες έχουμε συνηθίσει όλα να είναι μπροστά νεταρισμένα.

Ξαναλέω για οικογενειακά βίντεο. Αν θέλουμε να το παίξουμε αγγελόπουλοι το καταλαβαίνω ότι θα δίνει μια άλλη χροιά στα βίντεο.

Τασο, ακομη και στα οικογενειακα βιντεο, η εικονα παιρνει ΑΛΛΗ διασταση με αυτους τους αισθητηρες (για βαθος πεδιου εννοω).

Το θεμα ειναι αν μπορεις να το κανεις αυτο, σε καθημερινη χρηση.

Προς το παρον ειναι ανεφικτο... στο μελλον θα δουμε.

Η αισθητική των home movies, η οποία πηγάζει από τα φιλμ 8mm είναι τέτοια όπως περίπου την περιγράφει ο Τάσος. Όλα "καθαρά". Στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτα νετ, αλλά όλα είναι κοντά στο να είναι καθαρά. Το θέμα όμως είναι, αν είχες τη δυνατότητα να τραβήξεις το παιδί σου όπως ο Spielberg τραβάει τις ταινίες του, δεν θα το δοκίμαζες; Το καρέ που βάζει πιο πάνω ο Γιάννης είναι χαρακτηριστικό του τι μπορείς να πετύχεις. Ειδικά σε πορτρέτα, νομίζω πως το μποκέ επιβάλλεται...

Δεν είναι άσχημο να υπάρχει και αυτή η επιλογή. Εφόσον το υπόσχεται η Sony δεν είναι μια καλά επιλογή για all-in-one συσκευή;
Κι εδώ που τα λέμε δεν νομίζω να τραβάει και άσχημες φωτογραφίες. Παρατήρησα κάτι "κουφά" ISO στα specs.

Re: Απάντηση: Sony NEX-VG10E : Reviews - Εντυπώσεις - Σχόλια

Δεν είναι άσχημο να υπάρχει και αυτή η επιλογή. Εφόσον το υπόσχεται η Sony δεν είναι μια καλά επιλογή για all-in-one συσκευή;
Κι εδώ που τα λέμε δεν νομίζω να τραβάει και άσχημες φωτογραφίες. Παρατήρησα κάτι "κουφά" ISO στα specs.

Τάσο μου, προσωπικά πιστεύω ότι είναι η μόνη επιλογή αν δεν απαντήσει η canon με video camera. Απλά εγώ δεν ψήνομαι για home movies. Εγώ τη θεωρώ τη camera που θα αγοράσει κάθε κινηματογραφική σχολή στον κόσμο. Και αν βγάλει και καμια μοντούρα να παίρνει παλιούς φακούς της NIKON θα την πάρω κι εγώ.

Δες πχ ενα καρε απο βιντεο με canon 7d..... καμια σχεση με βιντεοκαμερα!!!

attachment.php

Εδω σ αυτο το καρε παντως δε μπορω να καταλαβω τι το διαφορετικο υπαρχει σε σχεση με μια βιντεοκαμερα...Ουτε ξεφονταρισμα βλεπω ουτε μποκε.Και η αληθεια ειναι πως κι η εικονα δε μου λεει κατι ιδιαιτερο.