Sony NEX-VG10E : Reviews - Εντυπώσεις - Σχόλια

Απάντηση: Re: Sony NEX-VG10E : Reviews - Εντυπώσεις - Σχόλια

Oχι, δεν κανει για τετοια χρηση.
Η ελλειψη motorized focus ειναι σημαντικη, αλλα αυτη η καμερα ειναι κυριως για "στημενες" καταστασεις, οπως και οι dslr...
Mπορεις να βγαλεις καλα βιντεο, αλλα μονο με σωστο προγραμματισμο και πολυ δουλεια, ειδικα με φακους με μεγαλα διαφραγματα.

Τι να ακούσω; μόνο και μόνο από την παραπάνω απάντησή σου γίνεται ξεκάθαρο ότι είναι "Ειδικής Χρήσης".
Και μάλιστα έχω την εντύπωση ότι θα την "πατήσει" πολύ κοσμος που θα την πάρει βλέποντας τα όντως εντυπωσιακά βιντεάκια και θα νομίσει ότι θα τραβάει έτσι.

Mα και ο τυπος παραπανω τη πατησε, το ειπε ο ιδιος.
Δεν κανει γι αυτοματο, θελει φιλτρα nd κλπ.
Δυστυχως το καλο βιντεο θελει δουλεια... γι αυτο και στην Ελλαδα τα περισσοτερα σηριαλ θυμιζουν βιντεοσκοπηση γαμου και βαφτησια!

Παιδιά η κάμερα είναι για digital cinema. Τέλος. Ο ερασιτέχνης κινηματογραφιστής θα την λατρέψει γιατί θα του δώσει εικόνα εφάμιλλη των 35mm φιλμ όσον αφορά το καδράρισμα. Ενδιαφέρον θα είχε και ένα review για το εύρος του αισθητήρα και το latitude.

Απάντηση: Re: Sony NEX-VG10E : Reviews - Εντυπώσεις - Σχόλια

Ο ερασιτέχνης κινηματογραφιστής θα την λατρέψει γιατί θα του δώσει εικόνα εφάμιλλη των 35mm φιλμ όσον αφορά το καδράρισμα.

Και ο ερασιτέχνης χρήστης θα κλαίει τα λεφτά του... :flipout:

Re: Απάντηση: Re: Sony NEX-VG10E : Reviews - Εντυπώσεις - Σχόλια

Και ο ερασιτέχνης χρήστης θα κλαίει τα λεφτά του... :flipout:

Μπορεί να κάτσει και να κλαίει, μπορεί όμως με αφορμή ένα τέτοιο μηχάνημα, να το ψάξει και λίγο παραπέρα από την απλή χρήση. Το είπα όμως πιο πάνω. Είναι για digital cinema. Δεν είναι για απλή χρήση.

Οι home movies έχουν τέτοια αισθητική που οι αισθητήρες μεγάλου μεγέθους είναι χαμένοι από χέρι. Άλλωστε οι πρώτες home movies καθιερώθηκαν με φιλμ 8mm και άρα πόρτες στα 8mm, με ότι συνεπάγεται αυτό στο βάθος πεδίου (πρακτικά άπειρο στα διαφράγματα απο 5.6 και πάνω).

Μα αφού το λες και μόνος σου: Δεν κάνει για απλή καθημερινή χρήση.

Οσο και καλή διάθεση να έχει να μάθει να τραβάει , δεν μπορεί να τον καλύψει αυτή η κάμερα σε καθημερινές εξορμήσεις/ταξίδια κλπ.

Αυτή η κάμερα είναι για στημένες λήψεις με προδιαγραφές. Λυπάμαι αλλά εγώ την έχω ήδη ξεχάσει. Λέω λυπάμαι γιατί μου αρέσει αισθητικά και κατακευαστικά φαίνεται αξιόλογη.

Tασο, για καθημερινη χρηση, μια απλη καμερα HD ειναι υπεραρκετη, γιατι να παει καποιος εκει πανω ?
Εχω ακομη την πολυ καλη canon HV30 και δε μου λειπει τιποτα για απλα βιντεο διακοπων, εκδηλωσεων κλπ.
Απλα , σε μερικους απο εμας , μας αρεσει να πειραματιζομαστε και δε θα με χαλαγε να ειχα μια sony για "παιχνιδι".

...
. Ενδιαφέρον θα είχε και ένα review για το εύρος του αισθητήρα και το latitude.

Δυστυχώς το εύρος του αισθητήρα σε φωτογραφική χρήση raw είναι διαφορετικό απο το εύρος σε jpeg και διαφοτερικό σε video.

-Σε raw είναι ανετα 10+ στοπ (Dxo =12 stop βγάλε 2 στοπ για να είσαι σε αποδεκτά θορυβοδη περιοχή),
-σε jpeg κατι λιγότερο (9 στοπ μετρησε το Dpreview) και εξαρτάται πλήρως απο τι tone curve εφαρμόζεται.

Φυσικά σε video είναι και πάλι διαφορετικό αφενός διοτι εφαρμόζονται διαφορετικές tone curves
αφετέρου διότι δεν χρησιμοποιείται όλος ο αισθητήρας (συχνά χρησιμοποιούνται οι μισες και λιγότερες γραμμές) αλλά λιγότερα απο τα μισά πιξελ του αισθητήρα.
-Αυτό δημιουργεί και aliasing (τουλάχιστον στις φωτογραφικές που έχουν αδύνατο Antialiasing filter, πιθανόν η vg10 να έχει σωστό φιλτρο για video αλλά δεν είδα πουθενα να διευκρινίζεται)
-αλλά και αυξάνει τον θόρυβο σε σχέση με τα φωτογραφικά καρε που λαμβάνονται σε ίδιες συνθήκες (χρονος-διαφραγμα). Επομένως αλλάζει και το χρήσιμο (με αποδεκτό θόρυβο) δυναμικό εύρος.

Χρήσιμη μέτρηση Latitude βιντεοσκόπiσηs με dslr-mirrorless δεν έχω δει.

Δεν εχει δυστυχως φιλτρο antialiasing....
Aπλα, ριχνεις το sharpness τελειως και αν θες το βαζεις παλι στο post production.
Αυτο κανουμε με τις vdslr και δουλευει μια χαρα.

Χμμμ .. οπως το σκέφτομαι τώρα ... σοφτ φακος, σοφτ διαφραγματα - εστιακά μήκη μάλλον καλό κανουν σε τέτοιου είδους βιντεοσκοπηση...
Ομοίως το motion blur σε αργά κλείστρα 1/48 ....(ή και ανεπαρκής σταθεροποίηση) ....
Οπως και χαμηλής ανάλυσης (για φωτογραφική χρήση) ND φιλτρα δεν πολυεπηρεάζουν την βιντεο-ποιότητα ισως να την οφελούν κιόλας ... αν είναι να γλυτώνεις το σοφτγουερικό σοφτνεςς. (Βέβαια το κοντραστ θα υποφέρει λιγάκι ...)

Οτιδήποτε τελοσπάντων θολώνει ελαφρά την εικόνα που φθάνει στον αισθητήρα. Γιαννη, εχεις κανένα λινκ με σχετικές δοκιμές ??

Last edited:
Στη χτεσινη μου βολτα για ανευρεση φακου για τη νεα Sony A55, ειδα για λιγο τη νεα βιντεοκαμερα της sony.

Οσα εχω γραψει , ισχυουν... δηλ, ειναι μια nex5 on steroids, και οχι μια everyday camera.

Πολυ ομορφη και με καλο "πιασιμο", πολυ καλυτερο απο φωτογραφικη που τραβαει βιντεο.
Εχεις και το viewfinder που σε βοηθαει σ αυτο καθως και το χερουλι-μικροφωνο που σου επιτρεπει να κανεις ληψεις απο χαμηλα κλπ.
Οσον αφορα την εικονα, ειναι λιγο καλυτερη απο τη nex5 , λογω μεγαλυτερου bitrate (24mbps εναντι 17Mpbs).

Επισης εχει manual ρυθμισεις για gain (iso) kai speed που δεν εχει η μικρη nex.
Αντιθετως, δεν εχει raw σε φωτογαρφια, και παραδοξως, δεν εχει μεγεθυνση για χειροκινητο ζοομ σε φακους με ανταπτορα!
Μεγαλη παραλειψη αυτη, για οποιον θελει να χρησιμοποιησει αλλους φακους , εκτος e mount.

Το autofocus ιδιο, με το συγκεκριμενο φακο 18-200 που εχω κι εγω στη Nex, δυσκολευεται καπως πανω απο τα 100mm , ιδιαιτερα σε λιγο φως.

Ειναι λοιπον, για πιο δημιουργικες καταστασεις και οχι για βαφτησια, γενεθλια , παιδικα παρτυ κλπ.