Sony NEX6 ή OLYMPUS OM-D ?

Τον Sigma 19mm f/2.8 τον έχω εδώ και καμιά βδομάδα για την ΝΕΧ7. Ωραίος φακός. Ουδέτερος και αρκετά οξύς. Τέρμα ανοιχτός στα άκρα έτσι και έτσι, αλλά στο κέντρο μια χαρά. Αν κλείσεις είναι καλός σε όλο το κάδρο, αν και τα άκρα στις ΝΕΧ πάσχουν με όλους τους ευρυγώνιους λόγω σχεδίασης. Το μόνο που με ενοχλεί είναι οτι το δαχτυλίδι εστίασης δεν έχει τέρμα. Γυρνάει και γυρνάει και γυρνάει... Αλλά για την τιμή που κυκλοφορεί είναι τρελή αγορά...

Απαντώντας σε προηγούμενα ποστ
1. Ο 35-100/2 (και όχι 2.8) της Olympus είναι ένας φακός που ΔΕΝ κάνει για μυστήρια, ξεκάθαρα λόγω βάρους (1.700 γρμ, είναι απλά τεράστιος). Άσε που απαιτεί σώμα 4/3 για να εστιάσει έτσι όπως πρέπει, μια χαρά δουλειά μου κάνει ο 50-200 swd
2. Ο 14-35/2 είναι ο φακός που δουλεύω άφλασα με την Ε-3, αλλά δεν είναι τόσο γρήγορος στην εστίαση όσο ο αστραπιαίος 12-60/2.8-4.0 (τον οποίο και χρησιμοποιώ στο 90% του μυστηρίου). Απίστευτος για ιδιαίτερες φωτο ο 14-35, όχι όμως για main
3. Ο λόγος που δεν δουλεύω ακόμα με m4/3 σε γαμοβάφτισα είναι ψυχολογικός... Όχι δικός μου αλλά των διάφορων "φίλων ξερόλων" γαμπρού και νύφης που σε κοιτάνε με μισό μάτι και στη συνέχεια σπέρνουν τη χολή τους. Δουλεύω time lapse σε ψηλό τρίποδο με τον Samyang 7.5/3.5 και μετά κάνω σύνθεση. Μέχρι εκεί, τουλάχιστον προς το παρόν. Γιατί σε ένα γάμο φίλου δούλεψα με εξοπλισμό m4/3 (σαν "πειραματιζόμενος" και όχι κύριος φωτογράφος) και το αποτέλεσμα ενθουσίασε εαυτόν και αλλήλους
4. Η σταδιακή μετάβαση σε mirrorless δεν είναι μόνο για λόγους βάρους. Όσοι έχουν ιδέα για το πόσο γρήγορα εστιάζει μια OM-D με καταλαβαίνουν
5. Ο φίλος που θέλει να πάρει 14/2.5, 20/1.7 και 45/1.8 καλά θα κάνει, είναι όλοι τους ξεχωριστοί φακοί, αυτοί που λέμε must have. Προσφέρθηκα να τους δώσω για δοκιμή αλλά μάλλον δεν εισακούστηκα
6. Οι διαφορές ανάμεσα σε 20/1.7 και 25/1.4 δεν είναι μόνο το διάφραγμα. Ο δεύτερος είναι πολύ ταχύτερος στην εστίαση, έχει πιο γλυκό μπόκε και απίστευτα χρώματα. Τον έχω παραγγείλει και από 8 Φεβρουαρίου (ελπίζω) θα σας μεταφέρω εντυπώσεις και δείγματα
7. Αν κάποιοι ενοχλούνται με τις απόψεις μου, παρακαλώ να τις αγνοήσουν....

εχει βελτιωθει η κατασταση με την olympus τωρα ?
Πριν ενα χρονο σχεδον που ηθελα να δοκιμασω μερικους φακους, δεν εβρισκα τιποτα... (ας ειναι καλα τ αμελη μας που μ εφοδιασαν με αρκετους)!
Υπαρχουν τωρα πια αυτοι φακοι - σωματα στην Ελλαδα (για ,4/3 παντα ρωταω) ?

Last edited:
Ευαχριστω τον φιλο peperr που κατεθεσε τις εντυπωσεις του για τους φακους.
(Νομιζα οτι ηξερε οτι δεν ειμαι απο Αθηνα...)
Τον 25./1.4 ποσο τον βρηκες και απο που?

εχει βελτιωθει η κατασταση με την olympus τωρα ?
Πριν ενα χρονο σχεδον που ηθελα να δοκιμασω μερικους φακους, δεν εβρισκα τιποτα... (ας ειναι καλα τ αμελη μας που μ εφοδιασαν με αρκετους)!
Υπαρχουν τωρα πια αυτοι φακοι - σωματα στην Ελλαδα (για ,4/3 παντα ρωταω) ?

Τα προβλήματα με τη διαθεσιμότητα σωμάτων και φακών ξεκίνησαν μόλις η φοτομάτικ άρχισε να πνέει τα λοίσθια. Από το 2009 ότι έχω βρει το έχω βρει με το σταγονόμετρο και τους περισσότερους φακούς μου 4/3 τους πήρα εντός συνόρων μεταχειρισμένους. Στην Ελλάδα είναι δύσκολο να τους βρεις (μιλάω για τις επαγγελματικές σειρές High Grade και Super High Grade) γιατί αφενός όσοι τους έχουν δεν τους πουλάνε και αφετέρου γιατί η intersys δεν ασχολείται καθόλου. Σποραδικά σε κάποια μαγαζιά μπορούν να βρεθούν καλοί φακοί, που πουλήθηκαν από ποινικά διωκόμενα μέλη της φοτομάτικ (ξεστοκάρισμα) σε κάποια συγκεκριμένα φωτομάγαζα. Τους ζητάνε όμως χρυσούς, ενώ δεν λείπουν και οι ατασθαλίες-λαμογιές. Συγκεκριμένα, πανάκριβος τηλεφακός αγοράστηκε από φίλο, του έβγαλε πρόβλημα, τον πήραν πίσω και τον ξαναέβαλαν στη βιτρίνα σαν καινούργιο (αν είναι δυνατόν). Άλλος φίλος παρήγγειλε τον 50-200 SWD και του στείλανε την απλή έκδοση! Αυτό έγινε από λάθος αλλά το εγκεφαλικό πήγε κι ήρθε...
Το κακό είναι πως με όλη αυτή τη φημολογία περί έλευσης υβριδικού σώματος 4/3-m4/3 έχουν γίνει πανάκριβοι και στο ebay. Άστα βράστα, αλλά από την πείρα μου σου λέω ότι αν θέλεις κάτι και ψάξεις σωστά θα το βρεις αργά ή γρήγορα :)

Re: Απάντηση: Sony NEX6 ή OLYMPUS OM-D ?

Ευαχριστω τον φιλο peperr που κατεθεσε τις εντυπωσεις του για τους φακους.
(Νομιζα οτι ηξερε οτι δεν ειμαι απο Αθηνα...)
Τον 25./1.4 ποσο τον βρηκες και απο που?

Παρακαλώ ευχαρίστησή μου. Ούτε εγώ είμαι από Αθήνα, 40κλησσιώτης είμαι που μένω έξω από την Αθήνα!
Τον 25/14 τον βρήκα σε Αθηναϊκό μαγαζί (επί παραγγελία) στα 550 ευρώ. Επίσημα στην Ελλάδα μέχρι στιγμής έχει πουληθεί ένας demo πριν λίγες μέρες, όσοι τον έχουν τον πήραν από τα εξωτερικά

Re: Απάντηση: Sony NEX6 ή OLYMPUS OM-D ?

Έχω βρει έναν 25/1.4 μεταχειρισμένο στο ebay στις 375 λίρες, αλλά είμαι διστακτικός...

Αχιλλέα μάλλον εννοείς αυτόν http://www.ebay.co.uk/itm/Panasonic...=UK_Lenses_Filters_Lenses&hash=item3a7d63584a
Τον είδα κι εγώ αλλά κόλλησα σε αυτό το σημείο της περιγραφής "The lens is in perfect working order and fits great on Olympus and Panasonic micro4/3 cameras"
Λέει ότι είναι απόλυτα λειτουργικός αλλά δεν λέει αν έχει άλλου είδους θέματα (γδαρσίματα, σκόνες κλπ). Στείλτου ένα μήνυμα κι αν όλα είναι οκ κάνε μπιντάρισμα στις 300 λίρες για να τα βρείτε κάπου ενδιάμεσα
Εγώ γλυτώνω τον ΦΠΑ κι έτσι είμαι ΟΚ με την εγχώρια αγορά μου:music-smiley-005:

Αυτόν λέω και κόλλησα στο ίδιο σημείο.
Ίσως τα Αγγλικά του να είναι κάπως, ίσως και να θέλει να κρύψει κάτι. Ίσως και να είμαι πολύ καχύποπτος...