Sony NEX6 ή OLYMPUS OM-D ?

Καλά αυτό είναι άλλη συζήτηση, μεγάλη. Πάντως με δυο σταθερούς -έναν ευρυγώνιο (στη λογική του 24ρη ή 28ρη) και έναν ελαφρώς προς το τέλε (πχ στη λογική του 85ρη) για απομόνωση του θέματος μπορείς να κάνεις δουλειά. Ή και μόνο με έναν (προσωπικά θα επέλεγα κάποιον στη λογική ενός 40ρη φακού).

κλεινω προς την θεση του Τασου. Μην ξεχνατε οτι εχω ηδη θαυμασιους φακους και ενα ικανοτατο σωμα. θα δουμε..

Μπορείς να κάνεις ότι έκαναν οι φωτογράφοι στο παρελθόν. Είχαν δυο σώματα ένα με ημιευρυγώνιο και ένα με τηλέ. Κι έχαναν τις λήψεις όταν άλλαζαν φιλμ (με το μαινιβελάκι).

Οι ζουμ όμως προσφέρουν άλλη ευκολία.

Του παρελθόντος είμαι κι εγώ αν δεν το ήξερες, κάνω αυτή τη δουλειά σχεδόν 30 χρόνια...
Ποτέ δεν είχα δύο σώματα πάνω μου, πρώτον γιατί με περιόριζαν στην κίνηση και δεύτερον γιατί είχα πάντα μαζί μου κι άλλο φωτογράφο. Ο ένας το σκάψιμο κι άλλος το πότισμα!

Του παρελθόντος είμαι κι εγώ αν δεν το ήξερες, κάνω αυτή τη δουλειά σχεδόν 30 χρόνια...
Ποτέ δεν είχα δύο σώματα πάνω μου, πρώτον γιατί με περιόριζαν στην κίνηση και δεύτερον γιατί είχα πάντα μαζί μου κι άλλο φωτογράφο. Ο ένας το σκάψιμο κι άλλος το πότισμα!

σίγουρα εσύ ξέρεις καλύτερα από όλους μας. Δεν υπάρχει αμφιβολία γι αυτό.

αν και δεν ειμαι επαγγελματιας, αυτο ακριβως κανω εγω.
Εχω δηλ. 2 σωματα μαζι μου... τη sony nex 5n με ευρυγωνιο που ειναι pocket size και την Σονυ SLT A65 με εναν 70-200mm για πορτραιτα - κοντινα κλπ.
Δεν εχω απογοητευτει ποτα με αυτο το setup.

Όταν κάνω ταξιδιωτική ή διαφημιστική φωτογραφία παίρνω μαζί τρία σώματα και 5-6 φακούς, στις απλές φωτοβόλτες ένα σώμα με δύο φακούς. Στα μυστήρια είναι διαφορετικά τα πράγματα, δεν έχεις το περιθώριο λάθους η το χρόνο να σκεφτείς τι φακό να βάλεις.

Και εγω παντως κατι βαφτισια που εχω τραβιξει με δυο σωματα τραβαγα με τον 11-22/φ2,8-3,5 και 30/1.4 η 50/2 και με βολεψε πολυ
αλλα αν ειχα τον 14-35μμ/φ2 μαλλον με ενα σωμα θα τ εβγαζα μια χαρα:)

Νομίζω ότι οι ανάγκες ενός φωτογράφου μυστηρίων (ή ενός φωτορεπόρτερ κλπ κλπ) είναι ένα εντελώς άλλο κεφάλαιο. Κατ' αρχάς δεν βλέπω για ποιο λόγο ένας τέτοιος επαγγελματίας να αγοράσει μίρρορλες. Εκτός εάν κουλάθηκε από τόσα χρόνια βάρος.

Εντάξει εάν υπάρχει θέμα υγείας, αλλάζει. Αλλά εάν κάνουμε τη σύγκριση μεταξύ μίρρορλες με καλό φακό και APS, οι διαφορές δεν είναι και τρομερές... κάλιστα εάν σκεφτεί κανείς ότι πχ μια OM-D με τον 35-1002 και τον ανάλογο αντάπτορα, αγγίζει τα 2,5 κιλά, ενώ μια Nikon 7000 με τον 70-200 vrII φτάνει να είναι κάπως ελαφρύτερη (και αρκετά φθηνότερη) βλέπουμε ότι μπορεί και να μην υπάρχουν καν.

Καποιο λαθος κανεις....

Η pany gh2 + pany 35-100 f/2.8 ζυγιζουν λιγοτερο απο κιλο! (800 gr ....)

Η Α 65 που εχω μαζι με τον sigma 70-200 oss που ειχα ηταν σχεδον τρικιλο , ασηκωτο για μενα σε πολυωρη χρηση.
Αυτος ηταν ο λογος που τον εδωσα κιολας.....

Last edited:
Χεχεχε... η σύγκριση ασφαλώς θα γίνει με τον Ολυμπους 35-100/2, αφού θέλουμε αντίστοιχη απομόνωση θέματος με τον 70-200/2.8. Έτσι είναι, όλα στο 4/3 είναι + 1 στοπ (+2 εάν η σύγκριση γίνεται με FF). Στο βίντεο βέβαια αυτό ενδέχεται να είναι και πλεονέκτημα.

Δεν εχει νοημα αυτο που λες...
Καποιος παιρνει μια mirrorless για να την εκμεταλλευτει στο επακρο με τους δικους τη φακους.
Θελεις γρηγορο και αξιοπιστο auto focus επισης και δεν εχεις κατι τετοιο με τους ανταπτορς , το εχω δοκιμασει και δε δουλευει καθολου καλα.

Εκει εχει τεραστια διαφορα ... δε συγκρινονται σε ογκο , βαρος κλπ.

Last edited:
Μα δεν ειπα ότι δεν την παίρνει για αυτό. Απλώς μίλησα για τον επαγγελματία μυστηρίων που θα την πάρει. Εάν δεν θελήσει να κάνει παραχωρήσεις στους φακούς (από άποψη ελέγχου βάθους πεδίου, bokeh κλπ) το κέρδος δεν είναι και ιδιαίτερο.
Πάρ'το κι αλλιώς. Γιατί τότε τον 12-35/2.8 να μην τον συγκρίνεις με τον 16-85/3.5-5.6 της Νίκον.

Απάντηση: Re: Sony NEX6 ή OLYMPUS OM-D ?

Φυσικα και ειναι το βαρος θεμα.
Εχω φιλο φωτογραφο, με χρονια τενοντιτιδα που βρηκε την υγεια του με τις mirrorless.
Το ιδιο κι εγω....

+1 και εγω..Μια απο τα ιδια:slapface:

Εχοντας εμπειρια απο σωματα FF (οντας ερασιτεχνης) νομιζω οτι η κατηγορια αυτη υπηρετει καλυτερα τους επαγγελματιες.

Τον πανασονικ 12-35 τον θεωρω ακριβο για σωμα αυτης της κατηγοριας, θα παω για primes και σκεφτωμε τον πανα 14μμ/2,5 πανα20μμ/1,7 και αργοτερα τον μΖ45μμ/1,8.
Ζητουμενο παντα η ποιοτητα εικονας σε συναρτηση με την φορητοτητα.

Η γνωμη σας?

Last edited:
Re: Απάντηση: Re: Sony NEX6 ή OLYMPUS OM-D ?

Εχοντας εμπειρια απο σωματα FF (οντας ερασιτεχνης) νομιζω οτι η κατηγορια αυτη υπηρετει καλυτερα τους επαγγελματιες.

Τον πανασονικ 12-35 τον θεωρω ακριβο για σωμα αυτης της κατηγοριας, θα παω για primes και σκεφτωμε τον πανα 14μμ/2,5 πανα20μμ/1,7 και αργοτερα τον μΖ45μμ/1,8.

Η γνωμη σας?

σήμερα κατά τις 21.00 θα περνώ από την Τούμπα. Ετοιμάσου να μου δώσεις καπάκι (δεν θυμάμαι αν έχω αλλά σίγουρα δεν το έχω μαζί μου..) για τη μοντούρα και να σου δώσω τον 14άρη.

Re: Απάντηση: Re: Sony NEX6 ή OLYMPUS OM-D ?

Η γνωμη σας?

εγω θα κοιταγα και τον 25/1.4 στη θεση του 20/1.7 ειναι πιο ακριβος βεβαια

Αρκετα μαλιστα....
Και η διαφορα 1,4-1,7 στοπ δεν δικαιολογει την διαφορα χρηματων.....

Για φθηνότερη και αμεσότερη λύση θα κοιτούσα τους Σίγμα 19/2.8, τον πολύ καλό ολυ 45/1.8 (υπάρχει και στις αγγελίες, και μάλιστα συντοπίτη μας). Φθηνός και καλός ευρυγώνιος στα μ4/3 δεν νομίζω να υπάρχει, όχι ακόμη. Και έχουν και τρελή παραμόρφωση παναθεμά τους. 5% και βάλε ορισμένοι. Απαράδεκτον. Εάν είναι έτσι, γιατί να μην πάρει κανείς τον Σαμυανγκ 7.5, που δεν ντρέπεται να δηλώσει ότι είναι fish-eye.