SONY nexc3 -helios 44m

Αντώνης Τ.

Established Member
20 December 2012
247
Κορωπί
επειδή δεν βρήκα κάποιο νήμα οπουδήποτε με σύγκριση μεταξύ των δύο φακών (helios 44m, sony 18-55) είπα να κάνω ένα οποιος ενδιαφερθει ξανα να ρίξει μια ματιά.
Γενικώς από όσα είχα διαβάσει δεν περίμενα πολλά, αλλά σίγουρα από κάποια που είχα δει περίμενα περισσότερα. όμως μιας και πρόσφατα μπήκα στο χορό της αξιοπρεπούς φωτογραφίας μοιράζομαι μαζί σας τα αποτελέσματα της σύγκρισης να μου πέιτε τι πήγε λάθος. Εβγαλα κάθε σετ και διάλεξα τις καλύτερες από τους δύο φακούς. Τράβηξα σε raw και εβγαλα το jpeg από lightroom χωρίς καμία επεξεργασία.

oikodomi18551.jpg
sony 18-55

oikodomihelios1.jpg
helios 44m

prasino18552.jpg
sony 18-55

prasinohelios1.jpg
helios εντάξει εδώ χάθηκε ο ήλιος αλλά η διαφορά στην λεπτομέρεια και ζωντάνια είναι χαώδης.

sonyhelios1.jpg
helios

sony18551.jpg
18-55

sonyhelios1.jpg
helios

sony1855.jpg
18-55

bookshelios.jpg
helios

books1855.jpg
18-55

Για να πω την αλήθεια η μόνη στην οποία εκτίμησα τον helios είναι αυτή με το jack.
ακούω..

Για αρχή, δυο τρία σχόλια γενικά που αφορούν το συγκριτικό.
Είναι πάντα χρήσιμο να αναφέρουμε όχι μόνο με ποιόν φακό βγάλαμε μια φωτογραφία, αλλά και σε τί ρυθμίσεις. Πιό σημαντικό είναι σίγουρα το διάφραγμα, αλλά σε αυτήν την περίπτωση και το εστιακό μήκος του 18-55 σε κάθε φωτογραφία είναι σημαντικό. Διότι για να έχει νόημα η σύγκριση πρέπει να είναι πάντα στα 50μμ ώστε να είναι παρόμοιο με τα 58μμ του 44Μ. Και ειδικά σε αυτή με το Jack αμφιβάλω οτι είναι στα 50. Αν είναι, η παραμόρφωση του είναι απαράδεκτη σε τέτοιο βαθμό που αυτό και μόνο τον καθιστά άχρηστο για μένα.
Μετά πληροφορίες όπως iso και ταχύτητα έχουν την σημασία τους για να κρίνουμε την οξύτητα. Απαραίτητη πληροφορία όμως για αυτό είναι και το σημείο που έχει γίνει η εστίαση.
Και τέλος, ακόμα και αν τα ξέραμε όλα αυτά, δεν θα μπορούσαμε να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα χωρίς 100% κροπ. Το αποτέλεσμα σε resized αρχεία επιρρεάζεται πιό πολύ απο την συμπίεση απο την οξύτητα του φακού.

Πρίν βγάλεις κάποιο συμπέρασμα με βάση αυτά τα δείγματα θα σου πρότεινα να βγάλεις κανα δυο ακόμα φωτογραφίες. Ο 44Μ είναι Ρώσικη κόπια του Zeiss Biometar. O Biometar είναι ένας φακός σχετικά οξύς, με μαλακό κόντραστ γενικά, δυνατό του σημείο είναι οι μαλακοί μεσαίοι τόνοι. Είναι για πορτραίτα πχ πολύ καλός και για ασπρόμαυρο. Και άλλο χαρακτηριστικό του είναι η ομαλή μετάβαση απο το εστιασμένο στο ανεστίαστο με ευχάριστο "κυκλικό" (swirly) bokeh.
Δεν είναι για όλες τις χρήσεις, και σίγουρα με τα 58μμ είναι αρκετά τελέ για στάνταρ ξακός στο κροπ φορμάτ.

Γενικά πάντα προσπαθούσα να βάζω το εστιακό μήκος στα 55mm για τον 1855 ώστε όντως να συγκρίνω παρόμοια πράγματα. Αλλά είχα αξεπέραστο πρόβλημα ότι όταν πήγαινα σε αυτό το εστιακό μήκος η μηχανή ανέβαζε αυτομάτως το f se 5 ή 5,5. Θεώρησα άδικο να συγκρίνω έτσι με τον helios με τον οποίο τραβούσα με φ 2,0 μιας και είναι το χαρακτηριστικό του που με ενδιέφερε.

Το iso κάθε φορά είναι το ίδιο και στις 2 φωτό.

Από τα λίγα συμπέρανα πως στο f 2.0 είναι πολύ soft για τα γούστα μου, περίμενα κάτι καλύτερο.
Η μέγιστη απογοήτευση ήταν για μένα η φωτό με το πράσινο. όπου εχουν τραβηχτεί με iso 200, f11 και οι δύο, με εστιαση σε άπειρο και 55 mm.

Νομίζω στα πορτραίτα με καλό φως όμως θα είναι λίγο καλύτερος για τα γούστα μου λόγω bokeh. Για τις βραδυνές όμως δεν τον βλέπω και τόσο πιο φωτεινό από τον φ3,5 18-55 του κιτ.
Θα τον παλέψω πάντως όπως και ναχει για την τιμή του adapter.

Last edited:
Είσαι σίγουρος οτι είναι εστιασμένη? Εστίασες με μεγέθυνση ή με το focus peaking? Επίσης μου φαίνεται σαν να θέλουν τουλάχιστον ένα Auto Levels. Εκεί κρύβεται συχνά κόντραστ που στην αρχική μοιάζει φλατ. Γενικά όταν παίζουμε με τέτοιους φακούς, είναι ένα πάρε δώσε. Έχουν έναν χαρακτήρα που οφείλεται σε συγκεκριμένες ιδιότητες και συμπεριφορές (πχ. μια λάμψη που έχουν κάποιοι ρώσικοι στα highlights) σε χαμηλή τιμή. Και για αυτήν την χαμηλή τιμή πρέπει να ανεχτούμε και τις όποιες αδυναμίες. Αλλιώς πρέπει να δώσουμε αρκετά λεφτά παραπάνω.

Βγάκε μερικές ακόμα, με διάφορα διαφράγματα το ίδιο κάδρο, σε χαμηλό iso, με την μηχανή σε τρίποδο, και να εστιάσεις με την μεγέθυνση. Ανέβασε τα, μαζί με 100% κροπ.

Είσαι σίγουρος οτι είναι εστιασμένη? Εστίασες με μεγέθυνση ή με το focus peaking?
Με το μπαρντόν, τι εννοείς?
Αλλιώς πρέπει να δώσουμε αρκετά λεφτά παραπάνω.
Μεγάλη κουβέντα.Βγάκε μερικές ακόμα, με διάφορα διαφράγματα το ίδιο κάδρο, σε χαμηλό iso, με την μηχανή σε τρίποδο, και να εστιάσεις με την μεγέθυνση. Ανέβασε τα, μαζί με 100% κροπ.

άυριο θα βγάλω και άλλες να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα με βάση τις συμβουλές σου. Σε ευχαριστώ.

Με τις ΝΕΧ μπορούμε να εστιάσουμε με έναν χειροκίνητο φακό με 3 τρόπους.
Ο πρώτος είναι και ο χειρότερος, απλά κοιτώντας στην οθόνη γυρνώντας το δαχτυλίδι εστίασης μέχρι να πιστεύουμε οτι αυτό που βλέπουμε είναι καθαρό και εστιασμένο. Με αυτόν τον τρόπο είναι σχεδόν σίγουρο οτι η εστίαση μας δεν θα είναι ακριβής.
Ο δεύτερος τρόπος είναι και μοναδικός στις ΝΕΧ. Το Focus Peaking. Το ενεργοποιείς απο το Μενού. Αυτό προβάλει ένα χρωματιστό περίγραμμα (κόκκινο, κίτρινο ή πράσινο, δική σου επιλογή) στα σημεία της εικόνας που κρίνει η μηχανή οτι είναι εστιασμένο. Για γρήγορη εστίαση και για το βίντεο είναι ανεκτίμητο.
Αν έχεις τον χρόνο, ο καλύτερος/ακριβέστερος τρόπος εστίασης είναι με την μεγεθυνση. Η μηχανή έχει την δυνατότητα (συνήθως πατώντας το κουμπί κάτω δεξιά της οθόνης, αλλά για σιγουριά κοίτα στο Manual) να κάνει μεγέθυνση του κάδρου και έτσι να εστιάσουμε με ακριβεια.
Για τα τέστ σου θα σου πρότεινα να εστιάσεις με τον τρίτο τρόπο.

Για τις τιμές, δυστηχώς έτσι είναι. Με εξαίρεση τους Sigma 19 & 30 που είναι κάτω απο τα 100Ε. Κατα την γνώμη μου δεν υπάρχει τπτ άλλο μέχρι τα 400Ε που να είναι καλύτερο. Όχι σε απόλυτες τιμές οξύτητας (που είναι οξύτατοι και οι δύο) αλλά σε σύνολο γενικά. Σύγχρονες σχεδιάσεις με ελάχιστο flare, κοντραστ, οξύτητα, αυτόματη εστίαση και γενικά ουδέτεροι. Βέβαια αυτήν την ουδετερότητα πολλοί την σιχαίνονται... Τον 19αρη τον έχω και αν δεν είχα καλύτερο φακό στα 35, μπορεί να έπαιρνα και τον 30αρη.

"My standard walk kit for the Sony Nex 7...
Includes a wide angle: Sigma DN 19mm f/2.8
a "normal" lens: Voigtlander Classic Nokton 35mm f/1.4 MC
and a short telephoto for portraits: Pentax SMC M 50mm f/1.7"

Αυτός ο γερμανός θέλει να μου τα φάει, αλλά μάλλον η φθηνή ανατολή θα μου δώσει 19mm & 30mm πακέτο με λιγότερα από τα μισά τα μισά του γερμανού αλλά είναι και αυτός ο 35αρης της μαμάς με 1,8...

εκτός από τους δυο sigma (19,30) τώρα υπάρχει και 45 άρης. Αλλά αν θέλεις μια καλή γνώμη για πολλούς φακούς πάνω στις ΝΕΧ δες και http://verybiglobo.blogspot.gr/ . Ο Βίκτωρ Πάβλοβιτς είναι αξιοσέβαστο άτομο στα fora του dpreview και του flickr.

Βλασιδη αυτο που λενε οτι στις NEX ο 50αρης ειναι σαν 75αρης ειναι μονο για τις NEX η για ολες τις mirrorless?

Re: Απάντηση: SONY nexc3 -helios 44m

Βλασιδη αυτο που λενε οτι στις NEX ο 50αρης ειναι σαν 75αρης ειναι μονο για τις NEX η για ολες τις mirrorless?

M43 εστιακή απόσταση Χ2 , δηλ. ο 50άρης γίνεται 100.
NEX, XF, EFM, κλπ. Χ1,5 δηλ. ο 50 γίνεται 75.
SONY RX1 Χ1 δηλ. o 50 μένει 50 (και δεν αλλάζει ο φακός).
NIKON V1, J1, V2 x2,7 .

Αν θέλεις, βάλε κροπ 100% από κάποιο μακρινό και από το κέντρο αλλά και από τις γωνίες, να δούμε τις όποιες διαφορές ...

εκτός από τους δυο sigma (19,30) τώρα υπάρχει και 45 άρης. Αλλά αν θέλεις μια καλή γνώμη για πολλούς φακούς πάνω στις ΝΕΧ δες και http://verybiglobo.blogspot.gr/ . Ο Βίκτωρ Πάβλοβιτς είναι αξιοσέβαστο άτομο στα fora του dpreview και του flickr.

45 άρης;;;; μήπως εννοείς τον 60άρη;
Ο Βίκτωρ με έπεισε και ήδη έχω τον konica Hexanon AR 50mm 1.4 aperture 16( 100 αρκετά χρήματα αλλά τουλάχιστον είναι σαν καινούργιος...άψογη κατάσταση από ebay.de....) Ακόμα περιμένω τον φθηνό κινέζικο αντάπτορα...

"My standard walk kit for the Sony Nex 7...
Includes a wide angle: Sigma DN 19mm f/2.8
a "normal" lens: Voigtlander Classic Nokton 35mm f/1.4 MC
and a short telephoto for portraits: Pentax SMC M 50mm f/1.7"

Αυτός ο γερμανός θέλει να μου τα φάει, αλλά μάλλον η φθηνή ανατολή θα μου δώσει 19mm & 30mm πακέτο με λιγότερα από τα μισά τα μισά του γερμανού αλλά είναι και αυτός ο 35αρης της μαμάς με 1,8...

Χά! Αυτό ήταν και το δικό μου, αν και έκανα κάποιες μικροαλλαγές που όταν ολοκληρωθούν θα αναφερθούν με παρουσίαση αναλυτικά! Προς το παρόν για 50αρη έχω τον Zeiss Planar 45/2 αλλά σύντομα παίρνει τον δρόμο του αποχαιρετισμού για να κάνει χώρο σε ένα άλλον, που τον θέλει τον χώρο του...

Τον Helios δεν είχα μπορέσει να τον περιλάβω κανονικά σε συγκριτικό που είχα κάνει προ αμνημονεύτων ετών, γιατί δεν μπορούσα να του κλείσω το διαφραγμα. Ανοικτός, ήταν καθαρά ο χειρότερος της δοκιμής. Θα ψάξω να την βρω.... δεν ξέρω σε ποιον σέρβερ είναι οι φωτογραφίες της. Ελπίζω του avclub.

Ορίστε... δεν ήταν τόσο δύσκολο τελικά... πριν 5 και πλέον χρόνια.

http://www.avclub.gr/forum/showthread.php/22804-Δοκιμή-στα-50mm

ALEX είχες δίκιο για το focus peaking, δεν το ήξερα, έκανα και αναβάθμιση δευτερη εκδοση firmware και μπορώ να εστιάζω καλύτερα. Ομως παρατηρώ ότι μετα την αναβάθμιση η μπαταρία εξαφανίζεται πανευκολα :(

Θα ήθελε κάποιος να μουπει πώς κάνουμε κροπ σε κάποιο σημείο στο 100% να αρχίσω να ανεβάζω δείγματα?

Ευχαριστώ!

Σε κάποιο πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας, βλέπεις την εικόνα στο 100% και κάνεις κροπ το σημείο που βλέπεις στην οθόνη σου.

Μία σύγχρονη σχεδίαση σίγουρα δεν έχει να ζηλέψει πολλά απο έναν τέτοιο φακό αν τον δείς καθαρά κλινικά. Ειδικά σε θέματα μικροκόντραστ, αντανακλάσεις και εκτροπές, οι επιστρώσεις σήμερα δεν συγκρίνονται, ακόμα και σε κιτ φακούς. Και ακόμα περισσότερο ένας φακός "μαιμού" που ήταν οι σοβιετικές κόπιες με την πολύ ευρή έννοια.
Σίγουρα οι "ορίτζιναλ" σχεδιάσεις είναι πολύ καλύτερες. Αλλά υπάρχει και μεγάλη διαφορά στις τιμές. Και πολύ μεγάλη διαφορά στο δείγμα. Οι σοβιετικοί φακοί είναι γνωστοί για το sample variation με αποτέλεσμα να λένε οτι πρώτα πρέπει να δοκιμάσεις έναν φακό και μετά να τον πάρεις. Συχνά οι πωλητές πχ το δηλώνουν κιόλας οτι είναι καλό δείγμα και βάζουν και sample photos απο τον φακό.

σ αυτες που εβαλες τωρα, η helios φαινεται πιο οξυς…. εσυ μας ειπες το αντιθετο ?

Δεδομενου φυσικα οτι εχεις εστιασει στο ιδιο σημειο, η διαφορα μπορει να οφειλεται στο οτι εχεις τον sony sto maximum διαφραγμα…. ισως αν εβαζες ενα δειγμα με διαφραγμα 8-11 να ηταν πιο "δικαιο" .

Το δειγμα ειναι crop 100% απο τα ακρα ?
Βαλε και κεντρο να δουμε… αν και μη ξεχνας οτι συγκρινεις εναν μετριο ζοομ με εναν σταθερο φακο.

Last edited:
Μόνο που στο 5.6 ο σόνυ παίζει εντελώς ανοικτός, ενώ ο Helios έχει κλείσει ήδη 3 ολόκληρα στοπ. Δεν υπάρχει σταθερός 50ρης που να μην γράφει τουλάχιστον αξιοπρεπώς στο 5.6.