SONY nexc3 -helios 44m

Δες κι εδώ σύγκριση ενός τυπικού παλιού 50ρη, κλειστού στο 5.6, με τον 18-55 του κιτ της Κάνον... παρόλο που ο τελευταίος είναι μάλλον καλύτερος του αντίστοιχου της Σόνυ. Απλά δεν υπάρχει σύγκριση.

100% κρόπ από κέντρο, κι όμως....
attachment.php

Canon 18-55 I

attachment.php

Asahi SMC Takumar 55/1,8

ομοια είναι η διαφορά και στα άκρα, μην πω ανοίγει η ψαλίδα. ωστόσο θα δοκιμάσω και με άλλου φωτό, για την περίπτωση που ήταν τυχαίο γεγονός (από πλευράς ικανότητας να εβγαλα μια στις πέντε καλή) αν και χρησιμοποίησα μάνουαλ φόκους όπως πρέπει μετά από προτροπή του ALEX.

να και τα άκρα με f.8 αυτην την φορά.

f.8 55mm iso200 1/125 WB cloudy sony sel18-55
cropakrasony18551.jpg

f.8 58mm iso200 1/200 wb cloudy (helios 58mm f2.8)
cropakrahelios11.jpg

happy με τα αποτελέσματα αλλά ακολουθεί ένα τεστάκι σε εσωτερικό χώρο.

όπου με Helios στα 5,6 ->μεγάλος χρόνος έκθεσης->κούνημα. Την καλύτερη του την έβγαλε με το διάφραγμα στο 2,8 και ταχύτητα 1/40
με sony στα 5,6 πήρα αρκετά καλή φωτογραφία. στη συνέχεια για να κατεβάζω f πηγαινα πιο κοντά και έπαιρνα πολύ καλά αποτελέσματα αλλά είναι αλήθεια ότι μάλλον δεν μπορείς να συγκρίνεις εστιακό μήκος 58mm με 20μ 3,5f όπου πήρα και την καλύτερη της sony.Λογικό ωστόσο μεταξύ των δύο αυτών φωτο την καλύτερη φωτεινότητα την είχε του του helios .

άρα αποκλείω την φωτό με τον helios με πιο κλειστά από 4.0 f το βράδυ χωρίς τρίποδο. μεγάλο πράγμα το stabilization.

όπου με Helios στα 5,6 ->μεγάλος χρόνος έκθεσης->κούνημα. Την καλύτερη του την έβγαλε με το διάφραγμα στο 2,8 και ταχύτητα 1/40
με sony στα 5,6 πήρα αρκετά καλή φωτογραφία. στη συνέχεια για να κατεβάζω f πηγαινα πιο κοντά και έπαιρνα πολύ καλά αποτελέσματα αλλά είναι αλήθεια ότι μάλλον δεν μπορείς να συγκρίνεις εστιακό μήκος 58mm με 20μ 3,5f όπου πήρα και την καλύτερη της sony.Λογικό ωστόσο μεταξύ των δύο αυτών φωτο την καλύτερη φωτεινότητα την είχε του του helios .

άρα αποκλείω την φωτό με τον helios με πιο κλειστά από 4.0 f το βράδυ χωρίς τρίποδο. μεγάλο πράγμα το stabilization.

και το τρίποδο ακόμη μεγαλύτερο...

45 άρης;;;; μήπως εννοείς τον 60άρη;
Ο Βίκτωρ με έπεισε και ήδη έχω τον konica Hexanon AR 50mm 1.4 aperture 16( 100 αρκετά χρήματα αλλά τουλάχιστον είναι σαν καινούργιος...άψογη κατάσταση από ebay.de....) Ακόμα περιμένω τον φθηνό κινέζικο αντάπτορα...

Μου ήρθε και ο κινέζικος τζάμπας αντάπτορας, κουμπώνει καλά στη μηχανή ενώ στο φακό έχει ένα μικρό παίξιμο 1,5χιλιοστό...
Ο φακός όπως προανέφερα ο Konica Hexanon AR 50mm 1.4 16Α, βαρύς λίγο μεγαλύτερος από τον 18-50mm (με τον αντάπτορα) αλλά μπόλικο φώς.... Στιβαρή κατασκευή μόνο o δακτύλιος του εστιασμού δείνει λίγο την εντύπωση ότι κουνιέται - κλωτσάει όλη τη μηχανή αν και είναι ομαλότατη η εστίαση και πολύ μικρής διαδρομής από 2 εως το άπειρο... Οι πρώτες φώτο με εντυπωσίασαν, φυσικά λόγο του 1.4, όπως ανέφερε και ο βίκτωρ, από 1.7 ξυρίζει (μεγάλη η διαφορά από 1,4). Οι φωτογραφία γράφεται πιο φωτεινή αλλά με ωραία χρώματα, λίγο δύσκολο με λόγια να το εξηγήσω, σαν λίγο πιο ανεβασμένο exposure. Επίσης μου έκανε εντύπωση σε υψηλά ίδια iso παίρνει καθαρότερες φωτογραφίες από τον 18-55mm μάλλον επείδή η ταχύτητα του κλείστρου είναι αρκετά μεγαλύτερη, πάντα για φώτο εσωτερικού χώρου. Τέλος λόγο της over exposure αίσθησης μου κάθεται ωραία η επιλογή χρώματος leica στο lightroom!

Επίσης ήθελα να αναφέρω για το lightroom, με τον 18-55mm σε raw+jpeg ρύθμιση έβγαλα κάποια κτίρια φώτο και τσεκάροντας τα μετά παρατήρησα (ενώ στη μηχανή είναι όλες οι βοήθειες διορθώσεις φακού on) στις Jpg οι διορθώσεις είχαν περαστεί συν και κάποιες άλλες που δεν ξέρω ( από τη μετατροπή raw σε jpg) ενώ οι raw ανοίγοντας τες δεν είχαν καμία διόρθωση φακού και σχεδόν πάντα πιο σκοτεινές (οπότε τις διόρθωσα με τα lens profile του lightroom και είρθαν σχεδόν στα ίδια επίπεδα με τις jpg και καλύτερα) !!!

Αν βρω χρόνο θα κάνω ένα σωστό τεστάκι σε εσωτερικό φωτισμό.
Συγνώμη αν χαλάω το thread, θα ήταν ωραίο να μαζευτούν εδώ διάφοροι legacy φθηνοί φακοί;

PS H χειροκίνητη εστίαση με βοήθησε απίστευτα σε φωτογράφιση πορτρέτου....

Last edited:
το θέμα ειναι ότι αν και τους λέμε πορτραιτίστικους φακούς εγώ δεν θα μπορούσα να βάλω τον φακό αυτόν σε κάποιο πάρτυ για παράδειγμα και να αρχίσω να τραβώ. σε αυτές τις περιπτώσεις το πορτραίτο δεν κάθεται ακίνητο για πολύ μέχρι να εστιάσεις χειροκίνητα. πάει το πουλάκι πέταξε. και αν τα καταφέρω θαναι κατά 50% κουνημένη.

γνωμη μου είναι ότι όσο και πιο φωτεινοί να είναι δεν... για βράδυ. Με τρίποδο και για φωτό κατηγορίας αρχιτεκτονική, ναι.

εδώ κατάλαβα (με βοηθησαν όλοι) ότι για ένα φακό που κανει αυτα που πρέπει όταν πρέπει όπως π.χ η κατάσταση πιο πάνω θέλει χρήμα. πολύ.

Και με 1.8 μια χαρά το κάνεις. Δεν είναι τρομερά εύκολο ούτε θα πετύχεις όλα σου τα καρέ. Αλλά αν επιμείνεις θα πάρεις αρκετές. Το κάνω συνέχεια. Ανεβάζεις το iso μέχρι εκεί που βαστάει η μηχανή σου (αν τις τραβήξεις και ώς ασπρόμαυρο το ανεβάζεις ακόμα περισσότερο, πάς και στα 3200, 6400), ταχύτητα στο 1/30 και περιμένουμε την στιγμή. Κανείς δεν είναι πάντα σε κίνηση, όλοι κάποιες στιγμές μένουν ακίνητοι, και αυτές τις στιγμές θές να πετύχεις.

Θα ανεβάσω κανένα παράδειγμα σε λίγο

το θέμα ειναι ότι αν και τους λέμε πορτραιτίστικους φακούς εγώ δεν θα μπορούσα να βάλω τον φακό αυτόν σε κάποιο πάρτυ για παράδειγμα και να αρχίσω να τραβώ. σε αυτές τις περιπτώσεις το πορτραίτο δεν κάθεται ακίνητο για πολύ μέχρι να εστιάσεις χειροκίνητα. πάει το πουλάκι πέταξε. και αν τα καταφέρω θαναι κατά 50% κουνημένη.

γνωμη μου είναι ότι όσο και πιο φωτεινοί να είναι δεν... για βράδυ. Με τρίποδο και για φωτό κατηγορίας αρχιτεκτονική, ναι.

εδώ κατάλαβα (με βοηθησαν όλοι) ότι για ένα φακό που κανει αυτα που πρέπει όταν πρέπει όπως π.χ η κατάσταση πιο πάνω θέλει χρήμα. πολύ.

Ξέχασα κάτι σημαντικό, αναφέρομαι σε πορτρέτο δίχρονου.... πολύ σταθερός στόχος!!! Συνήθως ακόμη και σε πάρτυ η σταθερή εστίαση είναι καλύτερη απο την αυτόματη η οποία είναι πιο αργή κ δεν ξέρεις κ που εστιάζει.... κρατάς σταθερη απόσταση κ τραβας 3-4 φωτος κάποια από αυτές θα έχει απίστευτη ατμόσφαιρα! επίσης με φωτεινότερο φακό έχεις και shutter speed μικρότερο στο ίδιο iso οπότε θολούρα από κίνηση προσώπου δύσκολα θα έχεις!
λίγο τεχνική - συνήθεια και θα έχεις πολύ καλά αποτελέσματα!

Δεν μπορώ να διαφωνήσω γιατί δεν έχω δοκιμάσει με σταθερό αλλά τις προάλλες που βγήκα σε ένα φαγαδικομπουζουκομπαρο με χαμηλό φωτισμό από λάμπες πυράκτωσης χωρίς φλας δεν κατάφερα τίποτε με τον κιτ.
Απέναντι η παρέα οπότε με τον κιτ 18-55 με έπαιρνε να βγάλω με f3,5-4, iso auto ανεβαινε στα 3600 ή συνήθως 1600, ταχύτητα 1/8 -> οχι αποδεκτο αποτελεσμα αν μιλάμε για σοβαρή έστω φωτογραφία και όχι απλά αναμνηστική.

Το δε μεγάλο προβλημα που αντιμετώπισα ήταν ότι όταν έβλεπαν το κόκκινο λαμπάκι να σβήνει, τσουπ αλλάζανε πλευρό θεωρώντας ότι βγήκε. μα έλα που χρειάστηκε και έκθεση 0,5" και μαζί με το χέρι το δικό μου, αστα να πάνε.

δεν μπορώ να φανταστώ πώς έχοντας όλα αυτά κατά νου που θα έβρισκα το χρόνο για χειροκίνητη εστίαση.

βάλε ρε άλεξ, είμαι περίεργος πραγματικά.

Το κοκκινο φωτάκι απενεργοποιείτε, αλλά η αυτόματατη εστίαση αργεί πολύ περισσότερο...! Μπορώ να πω ότι για αυτόματη εστίαση πατάω 2-3 και 4 φορές το κουμπάκι για να εστιάσω και να βγάλω φώτο, σε αυτό τον χρόνο εστιάζεις κ χειροκίνητα!
Η διαφορά είναι ότι εστιάζοντας μια φορά χειροκίνητα στις απένατι καρέκλες ενός φαγαδικομπουζουκομπαρο τότε η μηχανή είναι μόνιμα εκεί εστιασμένη (εσύ πρέπει να είσαι σταθερός) τότε περιμένεις τους απέναντι να μπουν στον εστιασμένο χώρο... άλλο παραδειγμα ανέβηκες στην πίστα...εστιάζεις μία φορά στα 3 μέτρα και στη συνέχεια υπολογίζεις με το μυαλό σου αυτά τα τρία μέτρα να είναι συνέχεια σταθερά μεταξύ τις κάμερας και του στόχου και τότε χτυπάς 2-3-4 καρέ (βάλε και +-0,5μ ελευθερία κίνησης του χεριού) με λίγα λόγια η εστίαση γίνεται με το μυαλό σου και την κίνηση του χεριού σου και όχι από τον φακό...!

Last edited:
Να προσθέσω ο 50άρης είναι δύσκολος για κάτω από τρία μέτρα λόγω μικρού βάθους πεδίου, ιδανικός θα ήταν ένας 24mm - 35mm F1.8...κόστος!
Τέλος το peaking που έχει η NEX ο χειροκίνητος εστιασμός είναι εύκολος και γρήγορος (και χωρίς τη χρήση της μεγένθυνσης)

Κάποια παραδείγματα που έχω πρόχειρα και μου επιτρέπω να ποστάρω. Είναι λινκ απο facebook όπου τις είχα ανεβάσει κανονικά για την παρέα οπότε η ποιότητα είναι λίγο κατεβασμένη. Είναι όλες άφλασες και σε πραγματικά σκοτάδια. Είναι το απόλυτο ακρο, αλλά αυτήν την στιγμή δεν έχω άλλες που να είναι και δημοσιεύσιμες, αλλα ελπίζω να πάρεις μία ιδέα.

424505_10151408320535250_932776403_n.jpg

554355_10151408294535250_684921792_n.jpg

319719_10151404944480250_571861434_n.jpg

556584_10151408276540250_1699020990_n.jpg

DSC00329.jpg
Το κοκκινο φωτάκι απενεργοποιείτε, αλλά η αυτόματατη εστίαση αργεί πολύ περισσότερο...! Μπορώ να πω ότι για αυτόματη εστίαση πατάω 2-3 και 4 φορές το κουμπάκι για να εστιάσω και να βγάλω φώτο, σε αυτό τον χρόνο εστιάζεις κ χειροκίνητα!
Η διαφορά είναι ότι εστιάζοντας μια φορά χειροκίνητα στις απένατι καρέκλες ενός φαγαδικομπουζουκομπαρο τότε η μηχανή είναι μόνιμα εκεί εστιασμένη (εσύ πρέπει να είσαι σταθερός) τότε περιμένεις τους απέναντι να μπουν στον εστιασμένο χώρο... άλλο παραδειγμα ανέβηκες στην πίστα...εστιάζεις μία φορά στα 3 μέτρα και στη συνέχεια υπολογίζεις με το μυαλό σου αυτά τα τρία μέτρα να είναι συνέχεια σταθερά μεταξύ τις κάμερας και του στόχου και τότε χτυπάς 2-3-4 καρέ (βάλε και +-0,5μ ελευθερία κίνησης του χεριού) με λίγα λόγια η εστίαση γίνεται με το μυαλό σου και την κίνηση του χεριού σου και όχι από τον φακό...!

σήμερα το μεσημέρι δεν μπορούσα λόγω ήλιου καν να δω απο την οθόνη ,ετσι μετην να την πω προεστιάση υπολόγισα οτι θα ανεβεί ο μικρός μου γιος και πάτησα το κλείστρο η φωτογραφία δεν ειναι κατι το σπουδαίο αλλά για έναν μπαμπά είναι τελεία... με τον μικρο μου φακουδακο οπου εχει γίνει και αγαπημένο μου παιχνίδι jupiter 8

SONY nex5n - konica AR 50mm 1.4 vs sony E18-55mm

Ενα μικρό συγκριτικό με χαμηλό φωτισμό εσωτερικού χώρου (πληροφοριακά μία Philips 12W T60 Softone (610 lumens) – 77 lux). Χρησιμοποιήθηκε τρίποδο και η απόσταση στο 1,5 μέτρο περίπου, η μηχανή με επιλογή program S με σταθερό 1/60sec και αυτόματο ISO, η εστίαση στο λουλούδι-γουρουνάκι, όλα έγιναν στα γρήγορα! Ολες είναι 100% crop κ συμπιεσμένες χωρίς καμια επεξεργασία μόνο η μετατροπή σε jpeg ίδια σε όλες.

Konica

Attachments

• k 1.4.jpg
    k 1.4.jpg
    53.5 KB · Views: 68
  • k 1.7.jpg
    k 1.7.jpg
    56.7 KB · Views: 68
  • k 2.jpg
    k 2.jpg
    59.4 KB · Views: 67
  • k 2.4.jpg
    k 2.4.jpg
    63.6 KB · Views: 68
  • k 2.8.jpg
    k 2.8.jpg
    67.8 KB · Views: 68
μπαίνει κ 18-55mm

Attachments

• k 3.4.jpg
    k 3.4.jpg
    73.2 KB · Views: 65
  • s 3.5 3200.jpg
    s 3.5 3200.jpg
    110 KB · Views: 66
  • k 4.8.jpg
    k 4.8.jpg
    79.5 KB · Views: 65
  • s 5 3200.jpg
    s 5 3200.jpg
    76.1 KB · Views: 66
  • s 5.6 3200.jpg
    s 5.6 3200.jpg
    77.3 KB · Views: 66
  • k 5.6.jpg
    k 5.6.jpg
    80.1 KB · Views: 65
  • s 6.3 3200.jpg
    s 6.3 3200.jpg
    70.8 KB · Views: 65
  • k 6.8.jpg
    k 6.8.jpg
    78.1 KB · Views: 66
συνεχίζοντας...

Attachments

• s 7.1 3200.jpg
    s 7.1 3200.jpg
    70.4 KB · Views: 62
  • k 6.8.jpg
    k 6.8.jpg
    78.1 KB · Views: 62
  • s 8 3200.jpg
    s 8 3200.jpg
    69.7 KB · Views: 62
  • k 8.jpg
    k 8.jpg
    74.5 KB · Views: 62
Παρουσίαση θα έλεγα μιας και δεν είναι συγκρίσιμοι οι δύο φακοί.... πιο πολύ η φωτεινότητα τους και η χάρη της konica!
Τώρα 3 φώτο και με σταθερό ιso 800 εδώ φαίνεται η διαφορά του F! Επρεπε να είχα βγάλει και άλλα στοπ πχ 2,8
Οι πρώτες φώτο έιναι και πιο κοντά από άποψη πραγματικού φωτισμού! Γενικά η nex βγάζει πιο φωτεινές...!

Attachments

• k 1.4 800.jpg
    k 1.4 800.jpg
    53.6 KB · Views: 59
  • k 1.7 800.jpg
    k 1.7 800.jpg
    54.8 KB · Views: 61
  • s 3.5 800.jpg
    s 3.5 800.jpg
    78.2 KB · Views: 57
Last edited: