Sony RX-10 1'' sensor 24-200 f2.8 και RX-10 II

Re: Νέα Sony RX-10 1'' sensor 24-200 f2.8

οποτε θες ! :p

Μεγειές και καλοκλίκωτη! Αν με "φτιάξεις" πολύ με τα δείγματα, με βλέπω να σου έρχομαι μουσαφίρης για test drive...

Eχω πει τις εντυπωσεις μου και εχω βαλει αρκετα δειγματα, και συγκριτικα με την gh3 εδω και κατω... http://www.avclub.gr/forum/showthread.php/111667-Νέα-Sony-RX-10-1-sensor-24-200-f2-8/page9

Last edited:

Ενα θεμα που απασχολει αρκετους ειναι το rolling shutter....
Oι μηχανες με cmos sencor, που ειναι οι περισσοτερες πια, εμφανιζουν αυτο το φαινομενο , λογω του τροπου που διαβαζουν τον αισθητηρα τους, σειριακα δηλ. μια-μια σειρα απο πανω αριστερα , προς τα κατω δεξια.
Αυτο εχει σαν αποτελεσμα , οι καθετες γραμμες στο παλνο μας, αν υπαρχει οριζοντια κινηση, να φαινονται "λοξες "... πχ οπως εδω .

VM_MakingMovies2_05.jpg

Επισης , οι ελικες ενος κινητηρα ή ενος ανεμιστηρα εμφανιζουν αυτο το περιεργο σχημα...

propellershuttereffect.jpg

rolling-shutter3312.jpg

Η ταχυτητα που διαβαζει τον αισθητηρα μια μηχανη, μας δειχνει ποσο πολυ ή λιγο rolling shutter θα εχει .... και ιδου μερικες μετρησεις , απο τις πιο γνωστες φωτογραφικες που τραβανε βιντεο.
Οσο μικροτερο το νουμερο , τοσο το καλυτερο αποτελεσμα - λιγοτερο rolling shutter (μαντεψτε ποια ειναι η γρηγοροτερη) !

RX10: 14.8 ms
GH3: 15.5 ms
BMPCC: 17.8 ms
5D3: 20.5 ms
7D 21ms
D5200: 22.4 ms
BMC: 25.0 ms
5D MKII 25ms
GH1 25ms
5D2: 25.9 ms
NEX-5N: 29.4 ms
D90 33ms

Last edited:

ενα δειγμα του ποσο "καθαρο" και sharp ειναι το βιντεο της rx10...

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Σημερα καταφερα να παιξω λιγο με την RX10 , και να δω τελικα τι κανει η "μικρη" Sony .

Ας αρχισω με τ αρνητικα της... δεν ειναι πολλα!

Δεν μπορω να καταλαβω τι το χρειαζεται το τριτο μονιτορ - οθονη στο πανω μερος της μηχανης, αυτο που εχουν ολες οι "καλες" dslr για να δειχνουν τις ρυθμισεις , αφου εχει EVF και οχι OVF, και μονιτορ στο πισω μερος που βλεπεις αμμεσα τα παντα.
Μου φαινεται περριτο και κυριως χασιμο χωρου... θα μπορουσε να εχει καποια επιπλεον Fn keys ή καποιον επιπλεον περιστροφικο προγραμματιζομενο διακοπτη .

Δεν εχει touch screen που τοσο ειχα συνηθισει με τη sony nex 5n , αλλα αρχιζω να το συνηθιζω...

Το ζοομ εχει περιεργη αισθηση , πολυ διαφορετικο απο τις dslr , και ειναι αργο , ειδικα στο βιντεο.
Εχει 2 ρυθμισεις, μπορει να γινεται "βηματικα" , στα 24-35-50-75-135-200mm ή κανονικα , εγω το εχω στα normal.
Θελει λιγο καιρο να το συνηθισεις.

Το φλας ανασηκωνεταισχετικα αποτομα και κλεινει ακομη πιο δυσκολα... θελει προσοσχη για να μη το σπασεις!
Επισης, δεν ανασηκωνεται προς τα πανω, οπως κανουν μερικα αλλα για να προσομειωσεις bounce effect ... αλλα ετσι κι αλλιως δε χρησιμοποιω πολυ το φλας.

Το jpg ειναι καλο , αλλα οχι στα επιπεδα των olympus kai fuji. Εγω τραβαω παντα raw , οποτε δεν με πειραζει ιδιαιτερα.
(Οταν-αν βρω κι αλλα αρνητικα, θα τα συπληρωσω...:p)

Και παμε στα θετικα...

Η μηχανη εχει πολυ καλο πιασιμο, ουτε μεγαλη ουτε μικρη, στα δικα μου χερια τουλαχιστον.
Στιβαρη κατασκευη, λιγο "πλαστικη" αισθηση στο πανω μερος της μηχανης , πολυ ωραιο το γκριπ, μοιαζει με τις μεγαλες dslr και οχι bridje μηχανη.
To κλειστρο εχει ωραια αισθηση, πιο ωραια και παο την Α7 , κι εχει και thread υποδοχη για ντεκλασερ ή καποιο soft button , οπως πολλες ρετρο μηχανες.
Μαλλον θα παραγγειλω καποιο soft buttonσαν τα γνωστα του Gariz , ελπιζω να ταιριαζουν στην RX10 , γιατι δεν εχουν βγει ειδικα γι αυτη .

Τα υπολοιπα κουμπια ειναι επισης πολυ καλα τοποθετημενα, εχει ροδελα για αντισταθμιση εκθεσης , που θ αποτελεσει μαλλον και το μοναδικο διακοπτη που χρησιμοποιω (περισσοτερα σε επομενο ποστ γι αυτο).

Εχει το περιφημο δαχτυλιδι διαφραγματος , που εχει διπλη υποσταση...
Ειναι κλασσικο τμηματικο, οπως τα περισσοτερα δαχτυλιδια με ωραια αισθηση και βηματα 1/3 EV.
Mε το γυρισμα ενος διακοπτη στο κατω μερος της μηχανης, το δαχτυλιδι γινεται stepless , που ειναι ιδανικο για βιντεο, γιατι σου δινει τη δυνατοτητα πληρους και συνεχους ελεγχου του διαφραγματος και χωρις ν ακουγεται το ενοχλητικο κλικ στο βιντεο.
Το μονο κακο με το δαχτυλιδι αυτο ειναι οτι δεν εχει threads στο πανω και κατω μερος , μονο στα πλαγια και καμια φορα με δυσκολευει στο να το βρω χωρις να κοιταω! Θελει κι αυτο λιγο καιρο να το συνηθισεις.

Το EVF ειναι πολυ καλο , σχεδον τοσο καλο οσο της A7 που ειναι το καλυτερο που εχω δει μεχρι τωρα (μαζι μ αυτο της Olympus EM1) .
Παρεχει ολες τις χρησιμες πληροφοριες και δεν παρατηρησα καποιο lag ή καθυστερηση.Επισης δυσκολα βλεπεις θορυβο , εκτος αν ειναι ΠΟΛΥ σκοτεινος ο χωρος .
Το μονιτορ ειναι κλασσικο Sony , σπαστο , με πολυ καλη ευκρινεια και πιστα χρωματα.

Οσον αφορα την εικονα τωρα... εχω γραψει ηδη μερικα πραγματα σε προηγουμενες σελιδες, εδικα στο μινι συγκριτικο με την GH3 που ειχα.
Θα ξαναπω οτι μου εκανε ιδιαιτερη εντυπωση η αποδοση της στα υψηλα iso , που δεν εχει σχεδον τιποτα να ζηλεψει απο τις καλυτερες m4/3.
Μισο ή 1/3 στοπ διαφορα σε θορυβο , στα υψηλα iso, πανω απο τα 1600 ISO που φαινεται μονο σε 100% vieweing.
Πολυ παρομοια χρωματα με panasonic se RAW ,πολυ κοντα και στο bokeh .
Η δυναμικη της περιοχη ειναι ενυπωσιακη για τετοιο αισθητηρα και δε φαινεται να υστερει σε σχεση παλι με τις m4/3.
Εχει κι αυτη (οπως και η Α7 που εχω) τη ταση να υποεκθετει κατα 1 στοπ περιπου σε σκηνες με μετριο - λιγο φως.

Εχω αναπτυξει αλλη μεθοδο με τις 2 νεες sony που τραβαω και θα την αναπτυξω αργοτερα.

Ο θορυβος ειναι πολυ "φιλμικος" , δε σε πειραζει που υπαρχει και μεχρι τα 1600 ειναι απολυτα διαχειρισμος.
Στα 3200 με λιγη αποθορυβοποιηση ειναι μια χαρα , απο κει και πανω θελει προσοχη και δεν μπορει να κανει θαυματα!

Κι ερχομαστε στο μεγαλο ατου της μηχανης που ειναι ο φακος φυσικα...

Μετις περισσοτερες μηχανες που ειχα μεχρι τωρα , προσθετα παντ απο λιγο εως πολυ οξυτητα στο post...οχι πια!
Ειναι τοσο οξυς , οσο η pany GH3 + 12-35 kai 35-100 και λιγο παραπανωω ισως... και ολα αυτα μ ενα μονο φακο, απο 24 εως 200mm και με σταθερο διαφραγμα 2.8.
Απο τις λιγες φωτο που τραβηξα και το προηγουμενο μινι συγκριτικο με την GH3 , μπορω να πω οτι δε μου λειπει σχεδον τιποτα !
Οξυητα απο ακρη σ ακρη με κλεισιμο 1-2 στοπ , πολυ οξυς στο κεντρο ακομη και με f/2.8 , ωραια χρωματα, σχετικα ουδετερα , ανυπαρκτες χρωματικες εκτρωπες , πολυ ομαλο bokeh ,με απολυτα κυκλικο out of focus rings , αλλα με λιγο wooden texture σε καποιες περιπτωσεις.
Δεν μπορεις να εχεις φυσικα το bokeh μιας FF μηχανης , αλλα δεν μπορεις να τα εχεις ολα .

Ειναι τρομερα "απελευθερωτικο" να μην εχεις ν αλλαζεις φακους (ασε που γλυτωνεις το συνεχες καθαρισμα αισθητηρων και φακων) και να μη σκεφτεσαι
οτι οσο ζοομαρεις τοσο "σκοτεινιαζει"!
Πολυ βολικη η δυνατοτητα για σχεδον macro φωτογραφηση μ αυτο το φακο, σε 24mm εχεις 1:2 (εστιαση στα 3cm) kai se 200mm 1:3 (estiash sta 30cm).
Μαλον θ αναβαλω την αγορα καποιου macro για την Α7 που σκεφτομουνα :p

O φακος εχει φυσικα τις αδυναμιες του, που ειναι η μεγαλες γεωμετρικες εκτροπες στα ακρα , αλλα διορθωνονται αυτοματα σε jpg και σε RAW (στο Lightroom δε μπορεις να την απενεργοποιησεις , αλλα τις βλεπεις με καποιο αλλο προγραμμα που παρακαμπτει τις αυτοματες διορθωσεις , οπως γινοταν και με την GH3).

O σταθεροποιητης ειναι "ονειρο" , ακομη και στα 200μμδεν βλεπεις καθολου κουνημα στο μονιτορ κι εχει 2 ρυθμισεις... normal kai active .
Στο νορμαλ ενεργοποιειται ο οπτικος συαθεροποιητης ενω στο active ενεργοποιειται και ο ηλεκτρονικος.
Εγω το εβαλα στο νορμαλ, γιατι με τον ηλεκτρονικο εχουμε crop περιπου 10% και μερικα τεχνουργηματα στο βιντεο που ειναι ενοχλητικα.

Δειτε μερικα δειγματα στο flickr
Oλα ειναι βραδυνα...

11804264463_033c8d1e8f_b.jpg

11803985205_5b547b5977_b.jpg

11804104475_1ef498b2e8_b.jpg

11804591873_94fb825362_b.jpg

11803954573_c170316ec0_b.jpg

11804201894_60bcf18037_b.jpg

11804168534_de244ee4d8_b.jpg

11803940963_a3fedcbcab_b.jpg

11804174214_e3f43cbb6b_b.jpg

11804048033_cd3f07d1d6_b.jpg

11804857364_8d1805193e_b.jpg

11804136433_f307af4abd_b.jpg

Last edited:

Δεν ξέρω αν είναι η μηχανή αλλά οι παραπάνω είναι από τις καλύτερες φωτό σου (που έχω δει τουλάχιστον ).... :worshippy:

Να το πω.:singer:
Δείχνουν καλύτερα από την Α7.
Και ναι είναι καταπληκτικές ακόμη και ο θόρυβος τους είναι τρομερός.

Απάντηση: Νέα Sony RX-10 1'' sensor 24-200 f2.8

Αν και ολίγον άσχετος με το σπορ της φωτογραφίας τα συγκεκριμένα δείγματα σε αφήνουν με ανοιχτό το στόμα....

Ενα θεμα που απασχολει αρκετους ειναι το rolling shutter....
Oι μηχανες με cmos sencor, που ειναι οι περισσοτερες πια, εμφανιζουν αυτο το φαινομενο , λογω του τροπου που διαβαζουν τον αισθητηρα τους, σειριακα δηλ. μια-μια σειρα απο πανω αριστερα , προς τα κατω δεξια.
Αυτο εχει σαν αποτελεσμα , οι καθετες γραμμες στο παλνο μας, αν υπαρχει οριζοντια κινηση, να φαινονται "λοξες "... πχ οπως εδω .

http://media.soundonsound.com/sos/jun10/images/VM_MakingMovies2_05.jpg

Επισης , οι ελικες ενος κινητηρα ή ενος ανεμιστηρα εμφανιζουν αυτο το περιεργο σχημα...

http://imageshack.us/a/img121/3636/propellershuttereffect.jpg

http://www.hdvideopro.com/blog/wp-content/uploads/2011/07/rolling-shutter3312.jpg

Η ταχυτητα που διαβαζει τον αισθητηρα μια μηχανη, μας δειχνει ποσο πολυ ή λιγο rolling shutter θα εχει .... και ιδου μερικες μετρησεις , απο τις πιο γνωστες φωτογραφικες που τραβανε βιντεο.
Οσο μικροτερο το νουμερο , τοσο το καλυτερο αποτελεσμα - λιγοτερο rolling shutter (μαντεψτε ποια ειναι η γρηγοροτερη) !

RX10: 14.8 ms
GH3: 15.5 ms
BMPCC: 17.8 ms
5D3: 20.5 ms
7D 21ms
D5200: 22.4 ms
BMC: 25.0 ms
5D MKII 25ms
GH1 25ms
5D2: 25.9 ms
NEX-5N: 29.4 ms
D90 33ms

Γιάννη έχεις το λινκ απο αυτές τις μετρήσεις ?. Με τί fps τις πετυχαίνουν και με ποιά μεθοδολογία ??...

Μια άλλη πηγή που έχω υπόψιν είναι στο σαιτ του deshaker http://www.guthspot.se/video/deshaker.htm όπου φαίνεται οτι το rolling shutter μεταβάλεται ανάλογα με το χρησιμοποιούμενο fps και το μέγεθος του κάδρου ..

* Oι τιμές εκεί είναι ανάποδα, οσο μεγαλύτερες τόσο καλύτερα ..

π.χ.
Panasonic GH3
- 1080p50 (50Mbps, MOV): 78%
- 1080p25 (72Mbps and 50Mbps, MOV): 39%
- 1080p24 (72Mbps, MOV): 38%
- 1080p25 with Extra Tele Conversion (72Mbps and 50Mbps, MOV): 75%
- 1080p24 with Extra Tele Conversion (72Mbps, MOV): 72%

Sony NEX-5N
- 1080p50: 73.6%
- 1080p25: 73.2%
- 1080i50: 81.0%

και απότι βλέπω δεν συμφωνούν τα αποτελέσματα, π.χ. η ΝΕΧ-5Ν είναι πολύ καλή στα αποτελέσματα του deshaker και πολύ χάλια σε αυτά που ανέβασες ..

Υ.Γ. Θα είναι εδιαφέρον να δούμε τι κάνει στο rolling shutter η GM1 .. πρέπει να είναι πολύ γρήγορη.

Last edited:

Δεν ξέρω αν είναι η μηχανή αλλά οι παραπάνω είναι από τις καλύτερες φωτό σου (που έχω δει τουλάχιστον ).... :worshippy:

Μάλλον γιατί έχει φτιάξει όμορφο composition και δεν είναι απλά τεσταρίσματα!!!! Τελικά με ένα βιβλίο ή κάποια σειρά από εκπαιδευτικά βίντεο μπορούν να αλλάξουν τελείως τις φωτογραφίες σου. Εγώ αυτό έκανα και οι φωτογραφίες μου είναι πλέον ενδιαφέρουσες!

Ερώτηση: είναι όλες στο χέρι ή έχεις σταθεροποιήσει τη μηχανή σε κάποιες?

οπως ειπες αυτες ειναι φωτο (δρομου) ... οι αλλες ηταν καποια τεστ, κυριως λογω βιασυνης και ασθενειας.

Ολες στο χερι ειναι.

Ηλια, ολες οι μετρησεις, μαλλον δεν το εγραψα , ειναι στα 24fps...εκει ειναι τα δυσκολα.
Στα 50-60p το rolling shutter ειναι πολυ λιγοτερο και δεν μας απασχολει τοσο.
Τα αποτελεσματα ειναι απο το dvxuser... θα βρω παλι το λινκ και θα στο στειλω.

Γιάννη Χρόνια Πολλά και καλά !!! Τα exif όμως δεν υπάρχουν για εμάς τους περίεργους :-)

Απάντηση: Re: Νέα Sony RX-10 1'' sensor 24-200 f2.8

+1
Άψογες φωτό Γιάννη! Πολύ ωραια φαίνεται η νέα μηχανουλα..

O.k. Γιάννη, κοίταγα εδώ στο δικό μας φόρουμ. Στο flikr φαίνονται κανονικά, εντυπωσιακά αποτελέσματα - τουλάχιστον ένα στοπ καλύτερα από την (παλιά) RX100 μου...

Όχι Παναγιώτη δεν την έδωσα, "παλιά" σε σχέση με την RX10 που έχει αισθητήρα BSI όπως η RX100 II.