Sony RX-10 1'' sensor 24-200 f2.8 και RX-10 II

Re: Νέα Sony RX-10 1'' sensor 24-200 f2.8

Λέω σε ένα φίλο μπες στο avclub να δεις που μιλάμε για φωτογραφικά και όχι μόνο.
Μετά από 2-3 μέρες μου λέει το επικό:
"Ρε συ τι γίνεται εκεί μέσα έχουν μπει 10 πλούσιοι και σας παρασέρνουν και εσάς τους φτωχούς να σκορπάτε τα λεφτά σας σε μηχανές και φακούς".
Πέντε λεπτά έψαχνα να βρω απάντηση.
Στο τέλος του λέω σε προσφορά τα αγοράζουμε δεν είναι τόσο ακριβά.

Απάντηση: Νέα Sony RX-10 1'' sensor 24-200 f2.8

Δίκιο έχει, η σελίδα είναι μια συνωμοσία χρηματοδοτούμενη από την Τρόικα.

Πες του ότι ο εξοπλισμός δεν έχει σημασία.

Ομ.

Δεν μας αναγκάζει κανείς να ψωνιζουμε. Μεγάλα παιδιά είμαστε...
Αν συζητουσαμε για Ferrari, έπρεπε να τις αγοράζουμε οπωσδήποτε.;;;
Πολλοί από μας, εκτονωνομαστε με την καταναλωση προϊόντων τεχνολογίας (αγορακια είμαστε αλλωστε ) όταν έχουμε φτάσει στο αμην ;)
Αν μας έχει αφήσει στην τσεπη ο Γιαννάκης ( ο Στουρναρας ντε... )
Παρεμπιπτόντως κάποιοι απο εμας είναι και πραγματικοί Ερασιτέχνες Φωτογραφοι , και χρησιμοποιούν τις μηχανές σαν ΕΡΓΑΛΕΊΑ!!

Πάω να κοιμηθώ δεν μπορώ να αντέξω άλλο.
Το σκίσαμε το θέμα και φταίω και εγώ.
Αν επεκταθώ θα ξεφύγω πολύ και θα μπλέξουμε.
Έτσι επιδερμικά θα πω ότι είμαστε πια κυνηγοί της φωτογραφίας,της κατανάλωσης,της επιπόλαιης χαράς,του χρόνου που τρέχει αδυσώπητα.
Και όλα αυτά είναι ίσως η απάντηση μας στη φθορά,στο γήρας,στο μοιραίο και αναπόφευκτο.
Με συγκλόνισε πριν λίγες μέρες μία συνέντευξη που διάβασα από μία γυναίκα που έπασχε από καρκίνο του στήθους.
Τον πρώτο καιρό έλεγε ότι ανατράπηκε όλη της ζωή κλείστηκε στο σπίτι και δεν έκανε τίποτα μια μέρα όμως κοιτάζοντας από το παράθυρο είδε τον κόσμο να ζει τη ζωή του στους ίδιους ρυθμούς,οι άνθρωποι να πηγαίνουν στις δουλειές τους να γελάνε, να κλαίνε να ζουν όπως ζούσαν πάντα και είπε θα συνεχίσω και εγώ τη ζωή μου και αντλώντας δύναμη το πάλεψε και θεραπεύτηκε.
Βλέπω φίλους νέους αλλά άνευρους, εγκλωβισμένους σε μία ατέρμονη μιζέρια και κακομοιριά, μετρώντας τη ζωή υλικά και με λεφτά.
Αυτούς τους τσάκισε η κρίση, εγώ αρνήθηκα και αντιστέκομαι, ε δε θα αφήσω τα καλύτερα μου χρόνια χωρίς χαρά.
Αν και η ζωή έχει πόνο αλλά έχει και τις λίγες στιγμές χαράς ε για αυτές ζούμε.
Και για αυτές φωτογραφίζουμε.
Και επειδή ο εξοπλισμός δεν έχει αξία:
Τήνος με χιόνια το 2004 με nikon e3100

11075464983_51cf7f0d8b_b.jpg

Απάντηση: Re: Απάντηση: Νέα Sony RX-10 1'' sensor 24-200 f2.8

Τα πουλάω όλα λοιπόν και βολεύομαι οικονομικά.
http://www.skroutz.gr/s/2981200/Nikon-Coolpix-L27.html
Θα αρέσει και το σχέδιο στη σύζυγο.

Εσύ το παρα-εξευτέλισες. Εάν είναι έτσι, υπάρχει πάντα κι αυτό:

jl_bchhnds_001.jpg

Προςπαίρνοντας τα περί πλουσίων.... Να πω ότι ο Andrew είναι λίγο περίεργος!

Συγκρίνει την rx10 με iPhone 5s μέχρι canon 5d Mk iii ....
Από τη μια το παίζει επαγγελματίας και από την άλλη τραβάει βίντεο ότι να ναι, με κινήσεις που ποτέ δε κάνει ένας επαγγελματίας και συνθήκες που επίσης δεν αντιμετωπίζει κάποιος επαγγελματίας.

Η μηχανή απευθύνεται στο μέσο χρήστη, που επιζητεί μια καλή λύση , όλα σε ένα.

Και το καταφέρνει με το παραπάνω....

Η sony σε όλα τα μοντέλα της χρησιμοποιεί ,κακώς, τον ίδιο codec με τα καλά και τα κακά του... Δεν διαφέρει από τις alpha Kai Nex.
Σίγουρα θα πρέπει ν αλλάξει, αλλά δε μπορούμε να τη κατηγορούμε ότι το έβαλε στην rx10

Εγώ που την είχα για λίγο, μόνο θετικά έχω να πω, η εικόνα της θα ικανοποιήσει τους περισσότερους και για τους ´επαγγελματιες¨ υπάρχει και ο εξωτερικός εγγραφέας από HDMI!
Αυτό κάνει ένας επαγγελματίας, και το κόστος αυτών έχει πέσει , βρίσκεις ton black magic με 300 που γράφει σε prores Kai mxf.

Καλά αν το HDMI-out έχει και 4:2:2 υλικό θα γίνει ανάρπαστος ο συνδιασμός RX10 + HDMI writer ..

Γιάννη, έχεις υπόψη κάποιο λινκ όπου μπορούμε να βρούμε out of camera πρωτότυπα στα διάφορα mode ?.

προς Γιαννη Σπυρου.

Που μπορω να βρω πληροφοριες (for dummies) σχετικά με το workflow για εξωτερικο εγγραφέα?
Εαν εισαι εξω και τραβας βιντεο, ουσιαστικα πρεπει να κουβαλας μαζι σου τον εξωτερικο εγγραφεα και να τα γραφει real time σωστα? Άρα χρειαζεσαι πηγη ρευματος επι τοπου η υποστηριζουν και μπαταριες?
Μιλάμε για κάτι τέτοιο? (λινκ)

Αυτο βγαζει λεει Avid DNxHD και ProRes 422 τα οποια ειναι καλα για editing (lossless συμπιεσμενο το οποιο ειναι καλυτερο απο το 4:2:0 που βγαζει στην Sd καρτα η μηχανη).

Ερωτηση: για τον ερασιτεχη σε απλα λογια, σε τι τον ωφελει αυτο? Εαν χρησιμοποιει το SOny Vegas για video editing, που θα φανει η διαφορα του 4:2:2 σε σχεση με το 4:2:0?

Ερωτηση 2:
Τελικα ειναι ο επεξεργαστης που κανει τοσο καλο το βιντεο ή η διαφορετικη τεχνολογια στο sensor?

Ερωτηση 3:
Η GH3 μηχανη σου εαν ειχε φορεσει εναν σταθερο f/0.95 SLR Magic ή με ανταπτορα εναν 35mm f/1.8 Nikon (ή μαζι με αυτο το Speedbooster), δε θα ηταν κλασεις ανωτερη απο αυτη τη Sony στα κοντινα πλανα βιντεο?
Ή ο επεξεργαστης κανει τοσο τρομερη διαφορα?

αν εισαι ερασιτεχνης δε το χρειαζεσαι...

Για κατι τετοιο μιλαμε (που εβαλες στο λινκ), αλλα οι περισσοτεροι εξωτερικοι εγγραφεις δε γραφουν στα 1080 50p (μονο 1080 24-25p).
Ο συγκεκριμενος υπαρχει και στην Ελλαδα.
Φυσικα θελουν δικη τους τροφοδοσια (οχι απο τη καμερα).

Το prores 422 - avid dnx που γραφουν , δεν ειναι μονο καλυτερο αλλα και πιο ¨ελαφρυ" αρχειο για να δουλεψεις με καποιο προγραμμα NLE (αλλα φυσικα πολυ μεγαλυτερο σε μεγεθος)

Τα 2 κυριοτερα προγραμματα που υποστηριζονται ειναι τα FCPX(prores) kai AVID (avid dnx) , δεν ξερω αν τα υποστηριζει το sony vegas , εγω δουλευω τα παραπανω .

Kai ta 2 παιζουν ρολο ... sencor kai επεξεργαστης.

H GH3 εχει ελαφρως μεγαλυτερο αισθητηρα , και αρα λιγο καλυτερη αποδοση στα υψηλα iso - χαμηλο φωτισμο, και λιγο μικροτερο βαθος πεδιου (καλυτερο bokeh).

H sony ομως εχει πιο καινουργιο επεξεργαστη και κανει πολυ καλη δουλεια.... η διαφορα που ειδα εγω ειναι πολυ μικρη στο θεμα θορυβου (1/2 στοπ) , χωρις να χανει ιδιαιτερα σε οξυτητα.

H GH3 υπερεχει κυριως στον codec που φτανει τα 70 Μbit Ιntra και 50 IPB, πολυ καλα για editing kai post (αλλα βαρια και θελει πολυ καλο μηχανημα).

Επισης , με εναν φωτεινο φακο σαν κι αυτο που αναφερεις , θα εχει πιο πολυ φως και αρα χαμηλοτερο θορυβο στα σκοτεινα πλανα και φυσικα μικροτερο βαθος πεδιου στην ιδια αποσταση.
Αλλα εδω μιλαμε για πολλαπλασια αξια σε χρηματα, επενδυση σε εξωτερικο μονιτορ με focus peaking, χωρις σταθεροποιηση στους σταθερους φακους και εντελως manual κατασταση.
Αρα, μιλαμε για επαγγελματικη δουλεια....

Last edited:

Προςπαίρνοντας τα περί πλουσίων.... Να πω ότι ο Andrew είναι λίγο περίεργος!

Συγκρίνει την rx10 με iPhone 5s μέχρι canon 5d Mk iii ....
Από τη μια το παίζει επαγγελματίας και από την άλλη τραβάει βίντεο ότι να ναι, με κινήσεις που ποτέ δε κάνει ένας επαγγελματίας και συνθήκες που επίσης δεν αντιμετωπίζει κάποιος επαγγελματίας.

Η μηχανή απευθύνεται στο μέσο χρήστη, που επιζητεί μια καλή λύση , όλα σε ένα.

Και το καταφέρνει με το παραπάνω....

Η sony σε όλα τα μοντέλα της χρησιμοποιεί ,κακώς, τον ίδιο codec με τα καλά και τα κακά του... Δεν διαφέρει από τις alpha Kai Nex.
Σίγουρα θα πρέπει ν αλλάξει, αλλά δε μπορούμε να τη κατηγορούμε ότι το έβαλε στην rx10

Εγώ που την είχα για λίγο, μόνο θετικά έχω να πω, η εικόνα της θα ικανοποιήσει τους περισσότερους και για τους ´επαγγελματιες¨ υπάρχει και ο εξωτερικός εγγραφέας από HDMI!
Αυτό κάνει ένας επαγγελματίας, και το κόστος αυτών έχει πέσει , βρίσκεις ton black magic με 300 που γράφει σε prores Kai mxf.

Μία από τα ίδια ήθελα να γράψω.
Μπορεί να μην έχω γνώσεις φωτογραφικές αλλά ένα αξιόπιστο ή μάλλον πιο κοντά στην πραγματικότητα συγκριτικό μπορώ να το ξεχωρίσω.
Το συγκεκριμένο μάλιστα είναι ανεπαρκές και ασαφές σε πολλά στοιχεία για τη μηχανή.
Για εμένα ο καλύτερος κριτής είναι ο τελικός αγοραστής, όπως ο Γιάννης με το φίλο του που αγόρασαν τη μηχανή.
Και επειδή η συγκεκριμένη δεν έχει άμεσο ανταγωνιστή γιατί είναι μία κατηγορία μόνη της σίγουρα έστω και καλυμμένα θα σαμποταριστεί στα review από συμφέροντα άλλων εταιριών.
Είναι πολλά τα λεφτά Άρη και όλοι θέλουν να βάλουν χέρι στο βάζο με το μέλι.
(Πάντως όσον αφορά τους "πλούσιους" εγώ ντρέπομαι να πω σε φίλους ότι πήρα compact μηχανή κοντά στα 400 ευρώ και ας είναι δουλεμένα και φορολογημένα τα χρήματα μου).

προς Γιαννη Σπυρου.
...
Ερωτηση 2:
Τελικα ειναι ο επεξεργαστης που κανει τοσο καλο το βιντεο ή η διαφορετικη τεχνολογια στο sensor?

Ερωτηση 3:
Η GH3 μηχανη σου εαν ειχε φορεσει εναν σταθερο f/0.95 SLR Magic ή με ανταπτορα εναν 35mm f/1.8 Nikon (ή μαζι με αυτο το Speedbooster), δε θα ηταν κλασεις ανωτερη απο αυτη τη Sony στα κοντινα πλανα βιντεο?
Ή ο επεξεργαστης κανει τοσο τρομερη διαφορα?

Κυρίως ο αισθητήρας .. να τολμήσω σε ποσοστά .. 80% αισθητήρας 20% επεξεργαστής. Βέβαια προαπαιτούμενο είναι να μπορεί να ακολουθήσει ο επεξεργαστής τον ρυθμό παραγωγής δεδομένων του αισθητήρα.

Το να παράγει ο αιθητήρας full scan δεδομένα video δεν εχει σαν αποτέλεσμα μόνο λιγότερα προβλήματα moire και γενικά πιό συμπαγή εικόνα. Εχει σαν αποτέλεσμα και λιγότερο θόρυβο. Είναι σαν να έχεις διπλάσιο σε εμβαδό αισθητήρα σε σχέση με εναν αισθητήρα που παραλείπει τα μισά πιξελ.

Και φυσικά ο λιγότερος θόρυβος κάνει πιο εύκολη την δουλειά της όποιας αποθορυβοποίησης αλλά και πιο εύκολη και ποιοτική την συμπίεση σε H264. (Αξίωμα : Ο θόρυβος είναι ασυμπίεστος).

Το ίδιο περίπου ισχύει (ίσως σε μικρότερο ποσοστο) και για το γρήγορο CDAF. Κύριος παράγοντας είναι η ταχύτητα του αισθητήρα και η αξιοπιστία (χωρίς θόρυβο) των δεδομένων που δίνει στο σύστημα εστίασης. Βέβαια μετά μεγάλο ρόλο παίζουν και οι αλγόριθμοι και τα μοτέρ του φακού (και για κίνηση και για σταμάτημα, δες το ρηβιου για το νεο υβριδικό σύστημα AF) .

...
Kai ta 2 παιζουν ρολο ... sencor kai επεξεργαστης.

H GH3 εχει ελαφρως μεγαλυτερο αισθητηρα , και αρα λιγο καλυτερη αποδοση στα υψηλα iso - χαμηλο φωτισμο, και λιγο μικροτερο βαθος πεδιου (καλυτερο bokeh).

H sony ομως εχει πιο καινουργιο επεξεργαστη και κανει πολυ καλη δουλεια.... η διαφορα που ειδα εγω ειναι πολυ μικρη στο θεμα θορυβου (1/2 στοπ) , χωρις να χανει ιδιαιτερα σε οξυτητα.

H GH3 υπερεχει κυριως στον codec που φτανει τα 70 Μbit Ιntra και 50 IPB, πολυ καλα για editing kai post (αλλα βαρια και θελει πολυ καλο μηχανημα).

...

Ακριβώς "έχει ελαφρά μεγαλύτερο αισθητήρα".
Η διαφορά σε εμβαδό στο πλήρες φωτογραφικό κάδρο είναι περίπου 1 στοπ (λίγο λιγότερο, 0.95stop) αλλά σε βίντεο 16/9 γίνεται αρκετά μικρότερη = 0.78 stop (το 4/3 κάδρο κροπάρεται περισσότερο απο το 3/2).
Αν βάλουμε και το ότι ο αισθητήρας της RX10 είναι BSI (περίπου 1/3 στοπ μεγαλύτερη απόδοση) ακριβώς στο μισό στοπ διαφορά. Αυτό είναι το αναμενόμενο σε βίντεο και ο επεξεργαστής σε θέματα αποθορυβοποίησης δεν χρειάζεται να κάνει πολλά περισσότερα απο αυτόν της GH3.

Τώρα αν εννοείς resampling κλπ. ναι πιο πολλά δεδομένα πιο πολύ φορτίο ..

(Πάντως όσον αφορά τους "πλούσιους" εγώ ντρέπομαι να πω σε φίλους ότι πήρα compact μηχανή κοντά στα 400 ευρώ και ας είναι δουλεμένα και φορολογημένα τα χρήματα μου).

Γιατι να ντραπεις ρε Παναγιωτη ?
Τα κλεψες απο καπου ? Εκοψες απο καπου αλλου, και τα εδωσες εκει.

Ο καθενας μας (ΟΣΟ μπορει) κανει κατι για τον εαυτο του, για να νοιωθει οτι ΖΕΙ κι οχι μονο ΕΠΙΒΙΩΝΕΙ.
Και στο τελος, αλλοι τα τρωνε σε αλλα ... "βιτσια", εμεις τα τρωμε εκει...

Κοιτα να την χαρεις, και ανεβασε καμμια φωτο απο το υπεροχο νησι σου, να μας γαληνεψεις κι εμας λιγο...