Sony RX-10 1'' sensor 24-200 f2.8 και RX-10 II

Re: Νέα Sony RX-10 1'' sensor 24-200 f2.8

Βράδυ τραβάμε πάντα σε 24-25p , και ταχύτητες κλείστρου στα 1\25 εώς 1/50 .

Τι τη θές τόσο μεγάλη ταχύτητα ... 1/400 , τι ακριβώς θέλεις να τραβήξεις?

Τραβω (ερασιτεχνική ενασχόληση) οτιδήποτε έχει κίνηση και αθλήματα.
Με τέτοια ταχύτητα κλείστρου και 50/60 fps μπορώ να υποβάλλω μετά στο PP το βίντεο σε super slow motion εφφέ (slowmovideo ή twixtor) και να προσομοιώσω κινηματογράφηση με 1000+ fps.
Αυτές οι τεχνικές λειτουργούν προσθέτοντας πληροφορία και υπολογίζοντας με αλγόριθμο την πορεία του κινούμενου αντικειμένου (ένα προχωρημένο interpolation δηλαδή).

Αυτό το πετυχαίνω και με την ταπεινή fz200 όταν είναι μέρα (ο ήλιος είναι φίλος μου για αυτή την τεχνική).
Θα ανεβάσω σύντομα ένα βίντεο γυρισμένο εξολοκλήρου με τη fz200 (1080p, 50fps, 1/400 με 1/640 κλείστρο) όπου έχουμε χρησιμοποιήσει με πολύ όμορφα αποτελέσματα αυτή τη τεχνική.

Ζαχάρωνα και την GH3 σου σε κάποια φάση (μόνο το σώμα), να το συνδύαζα με f/0.95 και να μπορούσα να κάνω την ίδια τεχνική και όταν δεν έχει ηλιοφάνεια ή ακόμα και βράδυ (αλλα δεν είμαι σίγουρος εάν το πολύ bitrate θα με βοηθήσει όντως ή δε θα μου κάνει διαφορά).

Άμα πάρεις το σώμα πές μου να του πάρω εγώ τον 12-35! :music-smiley-005:

Απάντηση: Νέα Sony RX-10 1'' sensor 24-200 f2.8

Μέρα με ήλιο, και φωτισμένοι δρόμοι τη νύχτα, μιλάμε για διαφορά τουλάχιστον 10 στοπ, εάν δεν το έχεις αντιληφθεί. 10 στοπ = 2.000 φορές λιγότερο φως.

Re: Απάντηση: Νέα Sony RX-10 1'' sensor 24-200 f2.8

Μέρα με ήλιο, και φωτισμένοι δρόμοι τη νύχτα, μιλάμε για διαφορά τουλάχιστον 10 στοπ, εάν δεν το έχεις αντιληφθεί. 10 στοπ = 2.000 φορές λιγότερο φως.

η αληθεια ειναι πως δεν τα παω καλα με τα στοπ...αλλα´διαβαζοντας οτι οι νεοι αισθητηρες τα πανε καλα...ημουν λιγο αισιοδοξος..χεχεχε...

Βασικά με την fz200 μολις πεσει απογευμα, μονο αν ανεβασω τα ISO π.χ. στα 800 μπορώ να κάνω το ίδιο και δημιουργει γελοία τρελο θορυβο.

Αυτη η Sony, ή η GH3 που εχουν τρελη αντοχη στα ISO δε θα μπορουσαν να σταθουν εστω σε απογευματινες ωρες και οσο παει προς το λυκοφως πριν πεσει το βραδυ?

Βλεπετε αυτο ειναι το προβλημα μου. βλεπω παντου reviews και συγκριτικα αλλα δυσκολα βρισκω σε τετοιο ιδιατερο προβλημα τις απαντησεις.

Edit: και πρακτικο προβλημα ειναι οτι με προδιαγραφες στα χαρτια δεν μπορω να αντιληφθω τη διαφορα που θα κανει σε πραγματικες συνθηκες. Ουτε μπορω να αντιστοιχίσω με το ματι σε ποση φωτεινοτητα αντιστοιχει το καθε απογευμα για να κρινω τι χρειαζομαι. Θα επρεπε να εχουμε ολοι (και εγω και αυτοι που κανουν τα reviews) ενα φωτομετρο στο χερι.

Last edited:

Με όλο το θάρρος τι τραβάς και θες τόσο καλό βίντεο,ντοκιμαντέρ,μικρού μήκους ταινίες,διαφημιστικά?
Γιατί σε άλλη περίπτωση δεν αξίζει να ξοδέψεις χρήματα.

οχι βρε παιδια! δεν ειμαι προπονητης. Απλά εχω περασει απο ολα τα αθληματα που μπορει καποιος να κανει και ειμαι ερωτευμενος με τη κινηση.
Και ειμαι απο τους πρωτους που ερωτευτηκε το slow motion (αν και τελευταια εχει γινει υπερβολικα της μοδας στο youtube/vimeo).

Η χρηση παει σε βιντεο compliation απο σκηνες σπορ σε διαφορα καναλια στο youtube και τωρα τελευταια σε ερασιτεχνικες ταινιες μικρου μηκους.
Σε λιγες ημερες θα ανεβασουμε (δεν τα φτιαχνω μονος μου) και μια μικρου μηκους εξολοκληρου γυρισμενη σε fz200 (hardcore να το κανεις αυτο με compact...) με μια ομαδα που φτιαξαμε προσφατα. θα σας τη δειξω συντομα για δειγμα (και γνωμες).
Edit: υπαρχει και μια nikon d5100 που δινει πολυ καλυτερη εικονα απο την fz200 αλλα ποιος καθεται να συνδυαζει footage απο διαφορετικες καμερες? ουφ ουφ... η fz200 δινει 50fps 1080p που ειναι απαραιτητο...και στα δυσκολα δίνει και 720p 100fps -->25 fps που το κανεις upscale στα 1080p και εισαι ενταξει. Αντιθετα τα 25/30 fps της Nikon δεν μπορουν με τιποτα να γινουν 1000fps λογω του τροπου που λειτουργουν τα super slow motion προγραμματα.

Τωρα αναφορικα με τα χρηματα...εσυ ο ιδιος το ειπες Τηνιακε...τα εχω δουλεψει...
Αλλοι τα δινουν σε αυτοκινητα και 42αρες 3D τηλεορασεις (εγω μια ταπεινη 23αρα οθονη υπολογιστη εχω μονο).
Αντιθετα εγω μεχρι στιγμης δεν τα εχω σκασει χοντρα σε τιποτα (ακομα και η fz200 στα 500 ηταν και ειναι ειδικου τυπου (τηλεφακος)).
Αλλα μου αρεσει να βλεπω σε slow motion τη σκυλιτσα μου να τρεχει στα Κιονια! (παραλία της Τηνου :music-smiley-005:)

Edit 2: πρεπει να δειτε υλικο slow motion kitesurf/windsurf απο την fz200 σε slow motion...ειναι μαγευτικο.

Last edited:

Έγινες σαφής τώρα.
Καλά αυτό το πράγμα με τις instangram φωτογραφίες με το ηλίθιο vintage φίλτρο και τα ατελείωτα κακοτραβηγμένα slow motion με κάνουν πιο ευτυχή που δεν έχω facebook.
Ίσως είναι μία καλή λύση όλοι αυτοί να καλύψουν τη δημιουργική τους ένδεια.
Υ.Γ. ΚΟΥΙΖ: Αφού έχεις περάσει από όλα τα αθλήματα μπορείς να μου πεις πια η διαφορά του παίκτη από τον αθλητή?
Πιο απλά σε ένα φίλικό διπλό 5Χ5 ενηλίκων πως καταλαβαίνεις άμεσα πιο είναι αθλητής και όχι παίκτης?
Καλούς διαχειριστές έχει η ενότητα τελικά μόνο για σχέσεις δεν έχουμε κάνει ανάλυση εδώ μέσα ακόμη...

αν σου φτανουν τα 50p και 1/100 shutter speed , που με εναν φακο f.95 στην gh3 μπορεις να τραβηξεις ανετα μεχρι 1600 ISO , τοτε κατι γινεται.
Παιρνεις τη Gh3 + Voiglander και ξεμπερδευεις....

Re: Απάντηση: Re: Νέα Sony RX-10 1'' sensor 24-200 f2.8

Exei ειπωθει κι αλλες φορες... δες εδω http://inventorspot.com/articles/how_choose_shutter_speed_video_your_dslr .
Ολα γινονται για πιο φυσικη αισθηση στη κινηση ειδικα, και πιο φιλμικη εικονα.

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Γιατι αυτος ο περιορισμος;

Τηνιακε το βαζω σε spoiler για να μη φαμε ξυλο απο διαχειριστές!!! Και αν θες συνεχίζουμε με PM.

άλλες φορές ταυτίζονται άλλες φορές διαφοροποιούνται πολύ...ειδικά αν η κουβέντα πάει σε φιλοσοφικό επίπεδο...πάντως καλή απάντηση δεν υπάρχει στο ερώτημα σου! (όχι από εμενα παντως
Παίχτης μπορεί να είναι ακόμα και κάποιος που παίζει online ηλεκτρονικά παιχνίδια...
Σε βιβλίο σχετικά με την αθλητική ψυχολογία που είχα διαβάσει για ομαδικά αθλήματα (δεν ειμαι προπονητης ομως!) δεν υπήρχε καμία διάκριση και τα χρησιμοποιούσαν σαν ταυτόσημα.
Ούτε το ένα αναιρεί το άλλο.
Οπότε κάτι άλλο εννοείς στο παράδειγμα σου στο 5x5 που ξεφευγει λίγο και χρησιμοποιεί τις έννοιες μάλλον κάπως πιο φιλοσοφικά.
Ας ακολουθήσουμε λιγάκι ένα τέτοιο δρόμο ανάλυσης θα μπορούσαμε να πούμε (μεταξύ μας - στην πραγματικότητα από όσο ξέρω οι όροι δεν διαφοροποιούνται έτσι) ότι ο αθλητής ακολουθεί έναν τρόπο ζωής με προσανατολισμό στο σώμα του και τη κινησιολογία προσπαθώντας να φτάσει σε ένα επίπεδο-στόχο.
Ο παίχτης θα μπορούσαμε να πούμε (πάλι ανεπίσημα γιατι ξαναλέω δεν έχω εντοπίσει πουθενά αυτη τη διακριση) - και εφόσον θέλεις να του δώσεις μία αρνητική χροιά αναφορικά με τον αθλητή - είναι αυτός που ενδιαφέρεται για το παιχνίδι ως παιχνίδι. Και το παιχνίδι έχει αποτέλεσμα. άρα τον ενδιαφέρει το αποτέλεσμα του παιχνιδιού και όχι τόσο η συνολική κινησιολογία του σώματος του. Επικεντρώνεται στη κινησιολογία που θα του δώσει προβάδισμα στο παιχνίδι ακόμα και αν αυτό δεν ταυτίζεται με το τι ειναι καλύτερο για το σωμα του.
Αλλά ακόμα και ο αθλητής, από τη στιγμή που συμμετάσχει στο παιχνίδι...παίχτης είναι. Για αυτο λέω ότι κανονικά δεν υπάρχει διάκριση.
Το αντίθετο θα μπορούσε να γίνει εύκολα!!! Ποιος ειναι παιχτης αλλά δεν είναι αθλητής!!!
Επίσης θα μπορούσες να ξεχωρίσεις νοηματικά τους επαγγελματίες παίχτες (και επαγγελματιές αθλητές) από τους αθλητές!!!
Τώρα σε 5χ5...(οκ ισως το παραεκανα με το ολα τα αθληματα...το 5χ5 δεν το εχω παρακολουθησει...εχω τραβήξει ομως ποδοσφαιρο σαλας που μοιάζει λιγακι!!!)
Αν ημασταν face-to-face και καταλαβαινα πληρως τι εννοεις θα σου απαντουσα καλυτερα.
Πάντως σε ενηλικες ο αθλητής συνήθως είναι σε πιο καλή φυσική κατάσταση από τον παίχτη. Αλλά ο παίχτης μπορεί να είναι καλύτερος στο παιχνίδι και ας μην έχει καλή φυσική κατάσταση.

Τηνιακε το βαζω σε spoiler για να μη φαμε ξυλο απο διαχειριστές!!! Και αν θες συνεχίζουμε με PM.

άλλες φορές ταυτίζονται άλλες φορές διαφοροποιούνται πολύ...ειδικά αν η κουβέντα πάει σε φιλοσοφικό επίπεδο...πάντως καλή απάντηση δεν υπάρχει στο ερώτημα σου! (όχι από εμενα παντως
Παίχτης μπορεί να είναι ακόμα και κάποιος που παίζει online ηλεκτρονικά παιχνίδια...
Σε βιβλίο σχετικά με την αθλητική ψυχολογία που είχα διαβάσει για ομαδικά αθλήματα (δεν ειμαι προπονητης ομως!) δεν υπήρχε καμία διάκριση και τα χρησιμοποιούσαν σαν ταυτόσημα.
Ούτε το ένα αναιρεί το άλλο.
Οπότε κάτι άλλο εννοείς στο παράδειγμα σου στο 5x5 που ξεφευγει λίγο και χρησιμοποιεί τις έννοιες μάλλον κάπως πιο φιλοσοφικά.
Ας ακολουθήσουμε λιγάκι ένα τέτοιο δρόμο ανάλυσης θα μπορούσαμε να πούμε (μεταξύ μας - στην πραγματικότητα από όσο ξέρω οι όροι δεν διαφοροποιούνται έτσι) ότι ο αθλητής ακολουθεί έναν τρόπο ζωής με προσανατολισμό στο σώμα του και τη κινησιολογία προσπαθώντας να φτάσει σε ένα επίπεδο-στόχο.
Ο παίχτης θα μπορούσαμε να πούμε (πάλι ανεπίσημα γιατι ξαναλέω δεν έχω εντοπίσει πουθενά αυτη τη διακριση) - και εφόσον θέλεις να του δώσεις μία αρνητική χροιά αναφορικά με τον αθλητή - είναι αυτός που ενδιαφέρεται για το παιχνίδι ως παιχνίδι. Και το παιχνίδι έχει αποτέλεσμα. άρα τον ενδιαφέρει το αποτέλεσμα του παιχνιδιού και όχι τόσο η συνολική κινησιολογία του σώματος του. Επικεντρώνεται στη κινησιολογία που θα του δώσει προβάδισμα στο παιχνίδι ακόμα και αν αυτό δεν ταυτίζεται με το τι ειναι καλύτερο για το σωμα του.
Αλλά ακόμα και ο αθλητής, από τη στιγμή που συμμετάσχει στο παιχνίδι...παίχτης είναι. Για αυτο λέω ότι κανονικά δεν υπάρχει διάκριση.
Το αντίθετο θα μπορούσε να γίνει εύκολα!!! Ποιος ειναι παιχτης αλλά δεν είναι αθλητής!!!
Επίσης θα μπορούσες να ξεχωρίσεις νοηματικά τους επαγγελματίες παίχτες (και επαγγελματιές αθλητές) από τους αθλητές!!!
Τώρα σε 5χ5...(οκ ισως το παραεκανα με το ολα τα αθληματα...το 5χ5 δεν το εχω παρακολουθησει...εχω τραβήξει ομως ποδοσφαιρο σαλας που μοιάζει λιγακι!!!)
Αν ημασταν face-to-face και καταλαβαινα πληρως τι εννοεις θα σου απαντουσα καλυτερα.
Πάντως σε ενηλικες ο αθλητής συνήθως είναι σε πιο καλή φυσική κατάσταση από τον παίχτη. Αλλά ο παίχτης μπορεί να είναι καλύτερος στο παιχνίδι και ας μην έχει καλή φυσική κατάσταση.

Πολύ απλό ο αθλητής κάνει ζέσταμα,τρέξιμο,διατάσεις αντιθέτως ο παίκτης ξεκινάει να ρίχνει σουτ με την μπάλα και απλά παίζει μετά από λίγο.
Η γνώση του αθλήματος (τεχνική,μέθοδος προπόνησης,οικονομία κινήσεων στο παιχνίδι) δίνει μεγαλύτερη ικανοποίηση στον αθλητή από μία απλή συμμετοχή στο παιχνίδι.
Αν κάνουμε μία φωτογραφική αναγωγή θα δούμε ότι οι μηχανές πια έχουν ένα πολύ καλό και έξυπνο auto mode παρόλα αυτά ο φωτογράφος παίρνει ικανοποίηση από τις manual ρυθμίσεις που του δίνουν την πραγματική συμμετοχή στη δημιουργία της φωτογραφίας.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Νέα Sony RX-10 1'' sensor 24-200 f2.8

Exei ειπωθει κι αλλες φορες... δες εδω http://inventorspot.com/articles/how_choose_shutter_speed_video_your_dslr .
Ολα γινονται για πιο φυσικη αισθηση στη κινηση ειδικα, και πιο φιλμικη εικονα.

Αυτο που λες οτι "το βραδυ οτι πρεπει να τραβαμε σε 24-25p" δεν καταλαβα.
Δεν μπορουμε το βραδυ να τραβαμε σε 60p;
Εννοεις οτι το 1/120 για να εχουμε φυσικη εικονα δεν ειναι αρκετο για το βραδυ;

βασικα.... οτι θελεις κανεις!

Απλα, καλο ειναι να ξερεις τους κανονες και οταν θες να τους παραβαινεις.
Οταν βαζεις καποιο συγκεκριμενο fps πχ 50 ή 60fps , χρειαζεσαι περισσοτερο φως, αφου ανεβαζεις και το shutter speed για να μην εχεις πολυ motion blur (100-120 toylaxiston).
Αρα με τετοιες ή και μεγαλυτερες ταχυητες , χρειαζεσαι ΠΟΛΥ περισσοτερο φως και η μονη λυση ειναι πολυ φωτεινοι φακοι και υψηλο ISO .

O κανονας λεει επισης , οτι για να εχεις φυσικη κινηση , χωρις πολυ blur αλλα ουτε και πολυ "στακατη" εικονα (τυπου Gladiator - Saving Private Ryan που φυσικα εγινε επιτηδες), χρειαζεσαι shuuter speed το διπλασιο του fps.
Αν τραβας λοιπον σε 50 fps , θελεις 1/100 ταχυτητα.
Στη δικια σου περιπτωση που θελεις super slow motion και δεν εχεις ειδικες καμερες γι αυτο, καλα κανεις και ανεβαζεις το shuuter speed για να εχεις πιο καθαρα πλανα (χωρις Motion blur) και να εφαρμοσεις το twixtor.
Αλλα αυτα κυριως το πρωι που εχεις πολυ φως και μπορεις ν ανεβασεις τοσο πολυ το shutter speed!

Τραβω (ερασιτεχνική ενασχόληση) οτιδήποτε έχει κίνηση και αθλήματα.
Με τέτοια ταχύτητα κλείστρου και 50/60 fps μπορώ να υποβάλλω μετά στο PP το βίντεο σε super slow motion εφφέ (slowmovideo ή twixtor) και να προσομοιώσω κινηματογράφηση με 1000+ fps.
Αυτές οι τεχνικές λειτουργούν προσθέτοντας πληροφορία και υπολογίζοντας με αλγόριθμο την πορεία του κινούμενου αντικειμένου (ένα προχωρημένο interpolation δηλαδή).

Αυτό το πετυχαίνω και με την ταπεινή fz200 όταν είναι μέρα (ο ήλιος είναι φίλος μου για αυτή την τεχνική).
Θα ανεβάσω σύντομα ένα βίντεο γυρισμένο εξολοκλήρου με τη fz200 (1080p, 50fps, 1/400 με 1/640 κλείστρο) όπου έχουμε χρησιμοποιήσει με πολύ όμορφα αποτελέσματα αυτή τη τεχνική.

Ζαχάρωνα και την GH3 σου σε κάποια φάση (μόνο το σώμα), να το συνδύαζα με f/0.95 και να μπορούσα να κάνω την ίδια τεχνική και όταν δεν έχει ηλιοφάνεια ή ακόμα και βράδυ (αλλα δεν είμαι σίγουρος εάν το πολύ bitrate θα με βοηθήσει όντως ή δε θα μου κάνει διαφορά).

Σίγουρα θα σε βοηθήσει το αυξημένο bitrate. Οπως και η πιθανώς ποιοτικότερη συμπίεση που έχει η GH3 δηλ. το οτι και σε ίδιο bitrate δίνει καλύτερο αποτέλεσμα (αν θέλεις ανέβασε κανένα προτότυπο-απείραχτο out of camera δείγμα για να εξαλείψουμε και το "πιθανώς").
Αυτό επειδή οσο λιγοτερο συμπιεσμένο είναι το υλικο τόσο πιο πολύ αντέχει σε επεξεργασία που εσύ όντως κάνεις βαριά επεξεργασία.
Το καλύτερο βέβαια είναι να πάρεις κανένα δείγμα απο τον Γιάννη και να δοκιμάσεις.

η αληθεια ειναι πως δεν τα παω καλα με τα στοπ...αλλα´διαβαζοντας οτι οι νεοι αισθητηρες τα πανε καλα...ημουν λιγο αισιοδοξος..χεχεχε...

Βασικά με την fz200 μολις πεσει απογευμα, μονο αν ανεβασω τα ISO π.χ. στα 800 μπορώ να κάνω το ίδιο και δημιουργει γελοία τρελο θορυβο.

Αυτη η Sony, ή η GH3 που εχουν τρελη αντοχη στα ISO δε θα μπορουσαν να σταθουν εστω σε απογευματινες ωρες και οσο παει προς το λυκοφως πριν πεσει το βραδυ?

Βλεπετε αυτο ειναι το προβλημα μου. βλεπω παντου reviews και συγκριτικα αλλα δυσκολα βρισκω σε τετοιο ιδιατερο προβλημα τις απαντησεις.

Edit: και πρακτικο προβλημα ειναι οτι με προδιαγραφες στα χαρτια δεν μπορω να αντιληφθω τη διαφορα που θα κανει σε πραγματικες συνθηκες. Ουτε μπορω να αντιστοιχίσω με το ματι σε ποση φωτεινοτητα αντιστοιχει το καθε απογευμα για να κρινω τι χρειαζομαι. Θα επρεπε να εχουμε ολοι (και εγω και αυτοι που κανουν τα reviews) ενα φωτομετρο στο χερι.

Oσον αφορά τις διαφορές σε απόδοση υπολόγισε οτι η RX10 θα σου δίνει τουλάχιστον 2 στοπ πλεονέκτημα δηλ. θα πάρεις ίδια ποιότητα με την FZ εχοντας 4Χ-5Χ ISO. Αν κατάλαβα καλά με την FZ200 πας ικανοποιητικά μέχρι 400ISO Τοτε θα πας ικανοποιητικά με την RX10 εως τα 1600-2000 ISO. Με την GH3 υπολόγισε επιπλέον 0,5 στοπ σε σχέση με την RX10 δηλ κάπου στα 3200. Φυσικά βάζοντας φωτεινότερο απο f/2.8 φακό ανταπεξέρχεσαι ακόμη καλύτερα στα σκοτεινά.

Last edited: