Sony RX-10 1'' sensor 24-200 f2.8 και RX-10 II

Re: Νέα Sony RX-10 1'' sensor 24-200 f2.8

Μάλλον έχω κακή εμπειρία από τη δεκαετία του '80 που είχε ο πατέρας μου μια τέτοια θήκη σε μια SLR και είμαι προκατειλημμένος αρνητικά.
Μια τη θήκη, μια τη μηχανή προσέχαμε. Ή αλλιώς κρεμόταν η μισή θήκη κατά τη φωτογράφηση.
Η ένστασή μου δεν είναι όταν είναι φορεμένη η θήκη στη μηχανή, αλλά όταν βγάζεις τη μηχανή από τη θήκη τι γίνεται.

Η δε τσάντα της sony θυμίζει τσάντα αναλογικής βιντεοκάμερας. Σαν οικογενειάρχης τουρίστας του '90, που έβγαλε τη βιντεοκάμερα από το ντουλάπι για τις διακοπές. :p
Η δε επιγραφή "Sony" φωνάζει "κλέψε με, είμαι βιντεοκάμερα" στον πρώτο τυχάσπαρτο τσαντάκια.

Χωρίς παρεξήγηση ε;

Last edited:
Απάντηση: Νέα Sony RX-10 1'' sensor 24-200 f2.8

Εννοείτε χωρίς παρεξήγηση. Όλες οι γνώμες ευπρόσδεκτες.Το έχω ξαναπεί στο χώρο της φωτογραφίας τώρα ουσιαστικά ξεκινάω και θα δεχτώ όλες τις απόψεις αρνητικές - θετικές. Να σκεφτείς η συγκεκριμένη τσάντα είναι από τις καινούριες που έβγαλε η Sony. Για αρχή να πω την αμαρτία μου μια και την πλήρωσα κιόλας θα παίρνω μαζί μου την θήκη. Στις μακρινές βόλτες και για μεταφορά της μηχανής.θα την αφήνω στο αμάξι....
Όσο για την τσάντα μου την έκανε δώρο το παλικάρι με την αγορά της μηχανής. Κάποια στιγμή πιστεύω θα χρειαστεί και αυτή. Για το λογότυπο έχεις δίκιο. Είναι κράχτης και θέλει προσοχή. Ενώ της θήκης το λογότυπο είναι διακριτικά χαραγμένο μπροστά.....

Last edited:

Δευτέρα με Τρίτη θα μου έρθει η Canon EOS 70D με τον kit φακό 18-55 αλλά θα νοικιάσω και τον φακό Canon 17-55 f2.8 και για αρκετές μέρες θα μπει σε τεστ με την RX10. Εικάζω ότι έως το ISO400, τα αποτελέσματα θα είναι παρόμοια, ακόμα και σε pixel peeping. Αν τώρα η RX10 σε ανώτερα ISO υστερεί σημαντικά, τότε πάει το όνειρο της μιας μηχανής για όλα...

Στα ψηλά ISO είμαι "πρόθυμος" να δικαιολογήσω τα αποτελέσματα της RX10 αλλά αν η διαφορά σε θόρυβο, dynamic range και λεπτομέρεια σε σχέση με την 70D είναι μεγάλη, τότε η RX10 θα πουληθεί, οπότε μιλάμε για ένα αρκετά ακριβότερο σύστημα (Canon EOS 70D, Canon10-22, Canon 17-55 και ίσως ένας tavel zoom σαν τον 18-135 STM).

Last edited:

Η διαφορα σε λεπτομερεια , moire-aliasing θα ειναι σε βαρος της canon.... για τα υπολποιπα αναμενουμε τις εντυπωσεις σου!

Εντάξει την φέρανε και στα media markt.Την έχουν κλεισμένη μόνη της σε βιτρίνα λες και είναι.....
Τιμή.....;
1299 ευρώ.
Αχ Ελλάδα σε αγαπώ....!!!

Η διαφορα σε λεπτομερεια , moire-aliasing θα ειναι σε βαρος της canon.... για τα υπολποιπα αναμενουμε τις εντυπωσεις σου!
Αναφέρεσαι μόνο στα χαμηλά ISO (100-400) ή και στα υψηλότερα; Και αυτό σε RAW (.arw) ή Jpeg? Αλήθεια υπάρχει κάποιος converter που να μετατρέπει τα .arw της RX10 σε .raw ή .dng ? Τώρα τα μετατρέπω μέσω του DxO Optics και τα στέλνω σε άλλο software για περαιτέρω επεξεργασία.

Στη φωτο ειναι γνωστα τα πραγματα... 1 1/2 στοπ διαφορα, μικροτερο βαθος πεδιου στα ιδια φ στοπ, καλυτερη εστιαση , ειναι τα υπερ της canon.

Η ρχ10 στοχευει αλλου, σε μια καλη all around λυση για φωτο και μια καλυτερη λυση για βιντεο!

Αλλα καθε δοκιμη ευπροσδεκτη ...

Δευτέρα με Τρίτη θα μου έρθει η Canon EOS 70D με τον kit φακό 18-55 αλλά θα νοικιάσω και τον φακό Canon 17-55 f2.8 και για αρκετές μέρες θα μπει σε τεστ με την RX10. Εικάζω ότι έως το ISO400, τα αποτελέσματα θα είναι παρόμοια, ακόμα και σε pixel peeping. Αν τώρα η RX10 σε ανώτερα ISO υστερεί σημαντικά, τότε πάει το όνειρο της μιας μηχανής για όλα...

Στα ψηλά ISO είμαι "πρόθυμος" να δικαιολογήσω τα αποτελέσματα της RX10 αλλά αν η διαφορά σε θόρυβο, dynamic range και λεπτομέρεια σε σχέση με την 70D είναι μεγάλη, τότε η RX10 θα πουληθεί, οπότε μιλάμε για ένα αρκετά ακριβότερο σύστημα (Canon EOS 70D, Canon10-22, Canon 17-55 και ίσως ένας tavel zoom σαν τον 18-135 STM).

Αν μπορέσεις να ανεβάσεις μερικά ζευγάρια cr2-arw καλό θα ήταν ... ;). Θα με ενδιέφεραν ιδιαίτερα ευρυγώνιες με τον 10-22 αν είναι σε ίδιο βάθος πεδίου και ίδια έκθεση

δηλ. με X F# η RX10 και με 1,6Χ η 70D και παράλληλα 2,5Χ μικρότερη ταχύτητα (αν μιλάμε για λήψεις σε τρίποδο) για ίδιο ISO ... ή 2,5Χ μεγαλύτερο ISO με ίδια ταχύτητα για λήψεις στο χέρι ..

π.χ RX10 24mm (FF) f/4.0 1/100 ISO100 vs 70D 15mm (24mm FF) f/6.3 1/100 ISO250 ή f/6.3 1/40 ISO100

.. Αλήθεια υπάρχει κάποιος converter που να μετατρέπει τα .arw της RX10 σε .raw ή .dng ? Τώρα τα μετατρέπω μέσω του DxO Optics και τα στέλνω σε άλλο software για περαιτέρω επεξεργασία.

Για *.arw to *.dng ο Adobe dng converter 8.3 .. freeware είναι .. http://www.adobe.com/support/downloads/detail.jsp?ftpID=5695

Σε *.raw γιατί τα θές !!! Το άλλο software ποιό είναι ?.

Aπο τα δωρεάν το Rawtherapee μπορεί να σου κάνει όλη την δουλειά (με *.ARW ή DNG) μέχρι τέλους (εκτός αν θέλεις μπλενταζ πολλαπλών λήψεων ..). Eχω και ενα dcp profile (για daylight κυρίως) να σου δώσω αν θες ..

Αν μπορέσεις να ανεβάσεις μερικά ζευγάρια cr2-arw καλό θα ήταν ... ;). Θα με ενδιέφεραν ιδιαίτερα ευρυγώνιες με τον 10-22 αν είναι σε ίδιο βάθος πεδίου και ίδια έκθεση

δηλ. με X F# η RX10 και με 1,6Χ η 70D και παράλληλα 2,5Χ μικρότερη ταχύτητα (αν μιλάμε για λήψεις σε τρίποδο) για ίδιο ISO ... ή 2,5Χ μεγαλύτερο ISO με ίδια ταχύτητα για λήψεις στο χέρι ..

π.χ RX10 24mm (FF) f/4.0 1/100 ISO100 vs 70D 15mm (24mm FF) f/6.3 1/100 ISO250 ή f/6.3 1/40 ISO100

Σε γενικές γραμές ποιες είναι οι αντιστοιχίες των δύο συστημάτων; πχ στις ρυθμίσεις της RX10, τι αντίστοιχο πρέπει να έχει η 70D?:
RX10 σε τρίποδο:
ISO125 ->
Aperture f5.4 ->
FL 24mm -> 15mm για την 70D

*το Adobe dng converter δεν δουλεύει σε Windows? Πολλές φορές χρησιμοποιώ το ACDSee Pro7

Re: Απάντηση: Νέα Sony RX-10 1'' sensor 24-200 f2.8

Εντάξει την φέρανε και στα media markt.Την έχουν κλεισμένη μόνη της σε βιτρίνα λες και είναι.....
Τιμή.....;
1299 ευρώ.
Αχ Ελλάδα σε αγαπώ....!!!

είναι ένας τρόπος να δείξεις ότι είναι κάτι ξεχωριστό.
Ακόμη είναι και ένας τρόπος να την κρατήσεις μακριά από "περίεργους" για να μη λείπει μια μέρα ξαφνικά.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Νέα Sony RX-10 1'' sensor 24-200 f2.8

είναι ένας τρόπος να δείξεις ότι είναι κάτι ξεχωριστό
Ακόμη είναι και ένας τρόπος να την κρατήσεις μακριά από "περίεργους" για να μη λείπει μια μέρα ξαφνικά.
Ναι σίγουρα.
Σε αυτό όμως που δεν συμφωνώ είναι η τιμή. 200 ευρώ πάνω από την μέση τιμή πώλησης που έχει η μηχανή αυτή την στιγμή στην αγορά. Αυτοί ξεπέρασαν και την μαμά εταιρία. Στο επίσημο sait της Sony την έχουν 1199.
Και για να τα λέμε όλα το κέρδος τους είναι κοντά στα 400 ευρώ το τεμάχιο.....
Και ο φουκαράς ο ανυποψίαστος αγοραστής που δεν ψάχνετε πάει και την παίρνει.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Νέα Sony RX-10 1'' sensor 24-200 f2.8

σου κάνουν 1000 άτοκες όμως που αλλού δεν γίνονται. Μπορεί κάποια μέρα νε ψωνίσει 1000 κομμάτια και να κάνει μάγκα εδώ τη σόνυ. Να την πάρει σε μειωμένη τιμή λόγω κομματιών και να την πουλήσει στο κόστος για να μπει στο μάτι του ανταγωνισμου.
Ασε που εάν την βγάλει και σε έκθεση το αντίπαλο δέος, θα ρίξουν παρακάτω την τιμή. έτσι είναι η αγορά η συγκεκριμένη. Πρέπει να εξετάζεις όλες τις παραμέτρους.

Ο φουκαράς που λές, να μάθει να ψωνίζει. Καιρός είναι στην Ελλάδα να αποκτήσουμε καταναλωτική συνείδηση.

Σε γενικές γραμές ποιες είναι οι αντιστοιχίες των δύο συστημάτων; πχ στις ρυθμίσεις της RX10, τι αντίστοιχο πρέπει να έχει η 70D?:
RX10 σε τρίποδο:
ISO125 ->
Aperture f5.4 ->
FL 24mm -> 15mm για την 70D

*το Adobe dng converter δεν δουλεύει σε Windows? Πολλές φορές χρησιμοποιώ το ACDSee Pro7

Δουλεύει σε ολα τα windows to 8.3 .. το καινούργιο 8.4 rc δουλεύει απο win 7 και πάνω. Με το 8,3 είσαι καλυμένος για την RX10.

Oι αντιστοιχίες βγαίνουν απο τον λόγο των διαγωνίων http://en.wikipedia.org/wiki/Image_sensor_format#Table_of_sensor_formats_and_sizes

Canon APS-C = 26.7 ... RX = 15.86 ... 70D/RX = 1.68 .. αλλά επειδή οι ρυθμίσεις πάνε σε σκαλοπάτια του 1/3 στοπ κάνω στρογγυλοποίηση στο 1,6

F# 5.6 X 1.6 = 9.00 (αυτό είναι 1 1/3 στοπ πιο κλειστό διάφραγμα)

Για να κρατήσουμε ίδια την έκθεση πρέπει να μειώσουμε την ταχύτητα κατα 1,6 Χ 1,6 = 2,56 (είναι πάλι 1 1/3 στοπ διαφορά .. και αποκαθίσταται η ισοπαλία)

shutter speed 1/100 Χ 2.56 = 1/40 (περίπου).

Ως εδώ έχουμε διασφαλίσει το ίδιο βαθος πεδίου τις ίδιες απωλειες οξύτητας λόγω difraction και την ίδια έκθεση. Βέβαια επειδή η έκθεση είναι η ποσότητα φωτός ανα μονάδα επιφανείας ο μεγάλος αισθητήρας θα πάρει αντίστοιχα περισσότερο φως και ευνοείται. Και υπάρχει ο κίνδυνος για περισσότερο motion blur λόγω μειωμένης ταχύτητας.

Αν κρατήσουμε και το βάθος πεδίου και την ταχύτητα ίδια τότε η έκθεση αναγκαστικά μικραίνει για το μεγάλο φορματ (και χάνει το πλεονέκτημα του μεγέθους ) αλλά επειδή τυχαίνει μερικές φορές να τα θέλουμε και τα δυο (π.χ. χεράτη φωτο με δεδομένο ζητούμενο βαθος πεδίου ή θέλουμε να παγώσουμε κίνηση) πάμε σε ίδια DOF & shutter speed ..

είναι οι λεγόμενες ισοδύναμες φωτο που εκτος απο ίδιο καδρο και ιδιο DOF - diffraction θα έχουν και ίδια απολαβή σε ποσότητα φωτός και αρα ίδιο θόρυβο αν είναι ίδιοι τεχνολογικά οι αισθητήρες.

.. f/9.0, 1/100, μας δίνουν ίδιο DOF και Motion blur .. και για να μην πάρουμε υποφωτισμένο αρχείο οπως και για να μην βάλουμε αδικα την Canon να κάνει λήψη στο χαμηλότερο ISO όπου έχει πρόβλημα στα σκοτεινα ανεβάζουμε το ISO 125 X 2.56 = 320 ... APS-C (1.6crop) f/9.0, 1/100, ISO 320 ..είναι ισοδύναμη φωτό με 1" f/5.6, 1/100, ISO125

Διαλέγεις σενάριο και παίρνεις .. ;)

Re: Απάντηση: Νέα Sony RX-10 1'' sensor 24-200 f2.8

Πρώτη μου φωτό.
Δεν ήξερα που να την βάλω. Μην βαράτε.....

Στα snapshots/still life.
Ωραία είναι. Αυτό που θα έπρεπε ίσως να προσέξεις θα ήταν να μην κολλήσεις το κερί ( ;; ) στο πορτατίφ. Ίσως αν χαμήλωνες και έκανες λίγο πιο δεξιά να το πετύχαινες..

Ναι έχεις δίκιο. Το κερί φαίνεται άχαρο εκεί. Δεν το σκέφτηκα πως να το εξαφανίσω...

Δουλεύει σε ολα τα windows to 8.3 .. το καινούργιο 8.4 rc δουλεύει απο win 7 και πάνω. Με το 8,3 είσαι καλυμένος για την RX10.

Oι αντιστοιχίες βγαίνουν απο τον λόγο των διαγωνίων http://en.wikipedia.org/wiki/Image_sensor_format#Table_of_sensor_formats_and_sizes

Canon APS-C = 26.7 ... RX = 15.86 ... 70D/RX = 1.68 .. αλλά επειδή οι ρυθμίσεις πάνε σε σκαλοπάτια του 1/3 στοπ κάνω στρογγυλοποίηση στο 1,6

F# 5.6 X 1.6 = 9.00 (αυτό είναι 1 1/3 στοπ πιο κλειστό διάφραγμα)

Για να κρατήσουμε ίδια την έκθεση πρέπει να μειώσουμε την ταχύτητα κατα 1,6 Χ 1,6 = 2,56 (είναι πάλι 1 1/3 στοπ διαφορά .. και αποκαθίσταται η ισοπαλία)

shutter speed 1/100 Χ 2.56 = 1/40 (περίπου).

Ως εδώ έχουμε διασφαλίσει το ίδιο βαθος πεδίου τις ίδιες απωλειες οξύτητας λόγω difraction και την ίδια έκθεση. Βέβαια επειδή η έκθεση είναι η ποσότητα φωτός ανα μονάδα επιφανείας ο μεγάλος αισθητήρας θα πάρει αντίστοιχα περισσότερο φως και ευνοείται. Και υπάρχει ο κίνδυνος για περισσότερο motion blur λόγω μειωμένης ταχύτητας.

Αν κρατήσουμε και το βάθος πεδίου και την ταχύτητα ίδια τότε η έκθεση αναγκαστικά μικραίνει για το μεγάλο φορματ (και χάνει το πλεονέκτημα του μεγέθους ) αλλά επειδή τυχαίνει μερικές φορές να τα θέλουμε και τα δυο (π.χ. χεράτη φωτο με δεδομένο ζητούμενο βαθος πεδίου ή θέλουμε να παγώσουμε κίνηση) πάμε σε ίδια DOF & shutter speed ..

είναι οι λεγόμενες ισοδύναμες φωτο που εκτος απο ίδιο καδρο και ιδιο DOF - diffraction θα έχουν και ίδια απολαβή σε ποσότητα φωτός και αρα ίδιο θόρυβο αν είναι ίδιοι τεχνολογικά οι αισθητήρες.

.. f/9.0, 1/100, μας δίνουν ίδιο DOF και Motion blur .. και για να μην πάρουμε υποφωτισμένο αρχείο οπως και για να μην βάλουμε αδικα την Canon να κάνει λήψη στο χαμηλότερο ISO όπου έχει πρόβλημα στα σκοτεινα ανεβάζουμε το ISO 125 X 2.56 = 320 ... APS-C (1.6crop) f/9.0, 1/100, ISO 320 ..είναι ισοδύναμη φωτό με 1" f/5.6, 1/100, ISO125

Διαλέγεις σενάριο και παίρνεις .. ;)

Πραγματικά κατατοπισμένος! Λοιπόν, θα σου πω τι κάνω εγώ στα συγκριτικά:

Κατ' αρχήν επιλέγω το Aperture Mode (Av) και όλες τις φωτογραφικές τις τεστάρω πρώτα στο πιο χαμηλό ISO (125 το πιο χαμηλό "πραγματικό" για την RX10). Μετά επιλέγω το διάφραγμα όπου ο εκάστοτε φακός δίνει το καλύτερο αποτέλεσμα στο κέντρο (1η ρύθμιση) και μετά το καλύτερο αποτέλεσμα αναλογικά σε όλο το κάδρο (2η ρύθμιση). Επιλέγω φωτομέτρηση evaluative/matrix και στήνω τη μηχανή σε τρίποδο αλλά και στο χέρι. Φυσικά ο χρόνος έκθεσης διαφέρει από σύστημα σε σύστημα (σώμα+φακός) αλλά αυτό που επιδιώκω δεν είναι οι αναλογικά ίδιες ρυθμίσεις αλλά εκείνες οι ρυθμίσεις που θα μου δώσουν το καλύτερο οπτικό αποτέλεσμα για κάθε σύστημα σώματος+φακού.

Αν λοιπόν η RX10 μου δίνει το καλύτερο αποτέλεσμα σε A-Mode, Multi metering, f/5.6, ISO125, θα συγκρίνω αυτό που θα μου δώσει με το αντίστοιχο από μία Canon 70D με ένα φακό πχ 18-55 IS STM ή ακόμα και με ένα φακό 17-55 IS USM. Τι κάνω δηλαδή; Δεν ψάχνω να συγκρίνω τις δύο μηχανές σε απόλυτα ίδιες τεχνικές προδιαγραφές λήψης αλλά να δώσω τις απαραίτητες ρυθμίσεις για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα οπτικά σε κάθε μηχανή+φακό και μετά να συγκρίνω τα τελικά αποτελέσματα μεταξύ τους. Μπορώ να πω ότι αυτό έκανα και πριν κάποιες μέρες με την RX10 σε σχέση με την 700D ή και ακόμα παλαιότερα με την 700D σε σχέση με τη NEX-6. Έχει βάση η λογική μου ή όχι; Νομίζω πως έχει...

Βεβαιως και έχει λογική, και μάλιστα οπως το γράφεις είναι ενα τεστ πολύπλοκο και εξονυχιστικό !!. Ομως ..

Νομίζω σε μια φωτο landscape το πρώτο μέλημα είναι να διαλέξουμε δια του διαφράγματος το βαθος πεδίου, το να διαλέξουμε το βέλτιστο σε ευκρίνεια διάφραγμα είναι δευτερεύον.

Διαλέγοντας το διάφραγμα με την βέλτιστη ευκρίνεια στο κέντρο χάνεις ευκρίνεια στις περιοχές λιγο ή πολύ μακριά απο την απόσταση εστίασης περισσότερο απότι θα έχανες σε όλο το κάδρο λόγω diffraction και το diffraction blur είναι ομοιογενές σε όλο τα κάδρο και πολεμιέται πιο αποτελεσματικά με ανεβασμένο sharpening.

Στο θεμα της σύγκρισης δυο συστημάτων με διαφορετικού μεγέθους αισθητήρες το να κρατήσεις μια παράμετρο σταθερή βοηθάει να βγάλεις πιο εύκολα συμπεράσματα γιαυτο το ζήτησα ..