Sony RX10 mkIII-mkIV

Re: Απάντηση: Sony RX10 mkIII-mkIV

Την είχα ξεχάσει την fz1000ii:2thumb22sup:.
Πάντως ψάχνω τελευταία σε αγγελίες στην Ελλάδα και παθαίνω σοκ, μερικοί θέλουν και πιο πολλά από ότι την πήραν τη μηχανή.
Στα λεφτά που την πήρες είναι ληστεία.
Γενικά υπάρχει πρόβλημα με τα μεταχειρισμένα στην Ελλάδα, κινητά, κονσόλες κτλ δύσκολα βρίσκεις πια ευκαιρίες.

Είναι καλή περίπτωση η Fz1000II αν την βρεις σε καλή τιμή...καλά σε αγγελίες οι περισσότερες είναι για γέλια πράγματι ζητάνε ότι ναναι και αρκετές φορές μάλιστα μου έχουν μιλήσει και άσχημα γιατί έκανα παζάρι στην εξωφρενική τιμή που ζητούσαν!!! Εχεις δίκιο επίσης ότι γενικά υπάρχει πρόβλημα στην Ελλάδα με τα μεταχειρισμένα και η προσφορά είναι μικρότερη σε σχέση με το παρελθόν (στα φωτογραφικά) και οι ευκαιρίες λίγες....βέβαια με καθημερινό ψάξιμο και αν δεν ψάχνεις κάτι συγκεκριμένο άλλα γενικά βρίσκονται ευκαιρίες.

Π.Χ. Την Nikon Z50 που έχω μερικές μέρες την πήρα σε πολύ καλή τιμή με τον κιτ φακό στα 600 ευρώ με έχτρα 1 μπαταρία. Αλλο αν δεν μου άρεσε και θα την δώσω, επίσης βρήκα σε καλή τιμή στα 600 ευρώ μια Fuji Xt2 με τον 18-55 σε εγγύηση μάλιστα Ελληνική almost new άλλα κρατήθηκα. Οπως είπα αν είναι κάποιος ανοιχτόμυαλος και δεν ψάχνει μόνο κάτι συγκεκριμένο, με υπομονή και ψάξιμο βρίσκεις ωραία πραγματάκια. Αλλα πρέπει να τα χτυπάς άμεσα!! πριν μέρες έχασα για 1 ώρα μια Fuji X100T στα 350 ευρώ!! Με πρόλαβε άλλος μέχρι να το σκεφτώ 1 ώρα!! Exω χάσει πολλά έτσι λόγω καθυστέρησης. Την rx10IV με το που είδα την αγγελία (που είχε ανεβεί πριν 5 λεπτά) έτρεξα και την πήρα άμεσα χωρίς σκέψη!

Έχοντας την rx10iv εδώ και 2 σχεδόν μήνες και έχοντας την μάθει αρκετά είπα να γράψω κάποιες εντυπώσεις και σκέψεις. Την μηχανή ήθελα να την πάρω εδώ και καιρό μιας και μου είχε κάτσει σαν απωθημένο, ειδικά από την στιγμή που παντού διαβάζω εκθειαστικά σχόλια για αυτήν σε forums κλπ. όποτε μιας και μου έκατσε μια εξαιρετική προσφορά την απέκτησα.

Με το που την πιάσεις στα χέρια σου λοιπόν καταλαβαίνεις άμεσα ότι δεν πρόκειται για άλλη μια superzoom μηχανή και ότι κρατάς ένα σοβαρό εργαλείο και όχι ένα παιχνίδι. Η μηχανή είναι μεγάλη, βαριά και στιβαρή. Αποτελείται κυρίως από μαγνήσιο και συνολικά η κατασκευή της είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο. Μπορεί να μην φτάνει κορυφαίες μηχανές dslr και mirrorless άλλα είναι πολύ πιο πάνω από μια μέση μηχανή της αγοράς. Έχει πραγματικά μπόλικα κουμπάκια και ροδέλες και 9 προγραμματιζόμενα πλήκτρα!! Εντυπωσιακό. Έχει ακόμα και ροδέλα για έλεγχο της έκθεσης. Ο φακός δε μπροστά πέρα από τις κλασικές 2 ροδέλες για ζουμ και manual εστίαση έχει και ροδέλα για έλεγχο του διαφράγματος. Και οι 3 ροδέλες αυτές είναι μεταλλικές με εξαιρετική αίσθηση στο χέρι, όχι άλλο λάστιχο!!! Αν θα έπρεπε να γκρινιάζω για κάτι είναι ότι κάποια κουμπιά είναι λίγο μικρά και η αίσθησή τους δεν είναι στην ίδια ποιότητα με το υπόλοιπο σώμα. Ενώ και η κεντρική ροδέλα/σταυρός μου άφησε μέτρια αίσθηση. Θα ήθελα και ένα joystick. Μάλλον ζητάω πολλά. Κερασάκι στην τούρτα ότι έχει βοηθητική οθόνη στο πάνω μέρος, πολύ χρήσιμη για μένα, που έχει και νυχτερινό φωτισμό, βέβαια και εδώ θα την ήθελα λίγο πιο μεγάλη και να δίνει πιο πολλές πληροφορίες και γιατί όχι να μην ήταν Oled αντί για μια απλή lcd σαν αυτές που βλέπεις στις Dslr, άλλα είπαμε μάλλον είμαι πολύ απαιτητικός. Το grip της μηχανής εντυπωσιακό, καμία σχέση με τις περισσότερες mirrorless της αγοράς, χαίρεσαι να την κρατάς. Τέλος η μηχανή σαν σοβαρό εργαλείο που είναι έχει και προστασία από νερό και σκόνες.

Στα του σκόπευτρου έχουμε ένα μεσαίου μεγέθους 0,7 σκόπευτρο, Oled φυσικά με 2,36m ανάλυση και με ένα σχετικά μέτριο eye cup. Τυπικά μέχρι εδώ και αντίστοιχα μιας μέτριας προς καλής Mirrorless, θα μπορούσαν και καλύτερα πιστεύω. Το θετικό είναι ότι το σκόπευτρο έχει πολύ καλή και φωτεινή εικόνα και κυρίως λόγο του πολύ γρήγορου επεξεργαστή είναι εντελώς lag free και δεν έχει black out ακόμα και σε Burst, εντυπωσιακό!! Να κάτι που δεν βλέπεις σε μεσαίου κόστους Mirrorless!

Η οθόνη από την άλλη είναι 3 ιντσών, θα μπορούσε άνετα να μπει και 3,2 ίντσες. Τι κόλλημα έχουν φάει όλες οι εταιρίες με τις 3 ιντσών δεν μπορώ να το καταλάβω. Tο θετικό είναι ότι είναι σπαστή και κυρίως ότι έχει πιο υψηλή ανάλυση και φωτεινότητα (White dot technology) από την μέση 3αρα οθόνη που βλέπεις σε πολλές μηχανές, το αποτέλεσμα είναι πράγματι πολύ καλό, ανώτερο από τις περισσότερες οθόνες μηχανών που έχω δει, δεν πλησιάζει βέβαια το επίπεδο των οθονών καλών κινητών. Στα θετικά ότι επιτέλους είναι και touch άλλα κλασικά για Sony το touch δεν δουλεύει στην περιήγηση των μενού. Χρησιμοποιείται κυρίως για να διαλέξεις σημείο εστίασης, το οποίο δουλεύει ακόμα και αν έχεις το μάτι σου στο σκόπευτρο σαν Touchpad, ωραία πινελιά και αυτό.

Περνάμε τώρα στο πρώτο από τα 2 μεγάλα highlight της μηχανής που δεν είναι άλλο από τον επεξεργαστή της μηχανής και κατά συνέπεια το σύστημα εστίασης της. Η μηχανή έχει τον ίδιο επεξεργαστή Bionz X που έχει η Sony A9 και αυτό τα λέει όλα, άλλα τι σημαίνει αυτό στην πράξη?? Σε πρώτη φάση η λειτουργεία της μηχανής είναι ακαριαία, δουλεύει πραγματικά σαν μια καλή Dslr, όλα γίνονται άμεσα και ταχύτητα χωρίς ίχνος lag. Η μηχανή έχει εξωπραγματικό Burst mode στα 24 καρέ το δευτερόλεπτο με Buffer 10 sec.Τραβάει κυριολεκτικά 240 φώτος όλες με λειτουργία αυτόματης εστίασης. Η εστίαση δε είναι ότι καλύτερο έχω δει και πιάσει ποτέ μου, ακαριαία παντού με εξωπραγματικό caf, tracking και Eye AF. Εχει μέχρι και Animal Eye AF. Μιλάμε στα ίδια ή και καλύτερα επίπεδα από την Α9, αισθητά καλύτερο από π.χ. την Α6500 που είχα παλιότερα. Δεν χάνεις κυριολεκτικά καρέ, και το ίδιο ισχύει και στο βίντεο, στο οποίο έχει και έχτρα ρυθμίσεις AF για ταχύτητα, ομαλότητα, αγνόηση εμποδίων κλπ, πολυεργαλείο με τα όλα του!!

Το δεύτερο highlight της μηχανής δεν είναι άλλο από τον φακό!!!. Τι να πούμε πραγματικά, είναι απίστευτο τι έχει καταφέρει η sony με αυτόν τον φακό. Και μεγάλο εύρος 24-600, και φωτεινός 2,4-4 και με εξαιρετική απόδοση σχεδόν σε όλο το εύρος και σε όλα τα διαφράγματα. Με εξαίρεση ίσως τα 580-600mm και ίσως λίγο τα 24mm (στα άκρα) που πρέπει να κλείσεις λίγο το διάφραγμα για να έχεις super sharp φώτο, ο φακός είναι πραγματικά διαμάντι και απορώ πως τον έφτιαξαν. Καμία σχέση με την μετριότητα που βλέπεις σε κάτι Panasonic Fz1000/Fz2000, Canon G3x και superzoom φακών για mirrorless/dslr. Και δεν μιλάμε μόνο για sharpness, άλλα σε όλους τους τομείς είναι εξαιρετικός, ελάχιστες παραμορφώσεις, εξαιρετικό έλεγχο του flare, ελάχιστο έως ανύπαρκτο Purple fringing, ελάχιστη βινιέτα κλπ. Κερασάκι ότι κάνει και macro με εστίαση στις 2 πόντους στα 24mm και στους 40 πόντους στα 600mm!! αν ψάξετε στο διαδίκτυο θα δείτε τόνους από ζουζούνια κλπ. με αυτή την μηχανή. Τέλος η εξαιρετική σταθεροποίηση 4,5 stop βοηθάει πάρα πολύ, τράβηξα φώτο στο 1/2 sec χεράτη χωρίς κανένα θέμα στα 24mm, για να είμαστε βέβαια ειλικρινείς δεν φτάνει σε απόδοση την 5axis σταθεροποίηση που έχουν οι καλές Olympus μηχανές.

Στα του μενού, επιτέλους η sony έδειξε σημεία ζωής, έβαλε χρωματάκια στα διάφορα tabs, έκανε αλλαγές και διορθώσεις, πρόσθεσε και τo My menu και η κατάσταση έστρωσε σε ένα βαθμό, συνεχίζει να είναι μέτριο σαν μενού άλλα τουλάχιστον δεν έχει το χάλι του παλιού μενού που το βρίσκουμε σε παλιότερες μηχανές.

Αναφορά θα πρέπει να κάνω και στην jpeg engine, και εδώ η sony έδειξε φροντίδα, μεγάλες βελτιώσεις, σωστά χρώματα, σωστό white balance και γενικά πολύ όμορφο αποτέλεσμα, δεν έγινε ξαφνικά fuji ή Olympus άλλα πλέον είναι κοντά και ξέφυγε από τις παλιές και άχρωμες jpeg engines.

Στα του video τι να πω, η μηχανή είναι στα όρια της υπερβολής εξοπλισμένη, τρομερό 4Κ30p (θα ήθελα να έχει βέβαια και 4Κ60p), slog, τρομερή εστίαση, άπειρες ρυθμίσεις gama, black, Picture profiles, flat profiles κλπ. που ούτε ξέρω τι κάνουν όλα αυτά, πολλές επιλογές για codecs και bitrate, proxy video και άλλα πολλά. Eχει φυσικά σαν κάθε σοβαρή μηχανή που σέβεται τον εαυτό της και έξοδο μικροφώνου και έξοδο για μόνιτορ. Κερασάκι και εδώ το απίστευτο Slow Motion με δυνατότητες που δεν έχω ξαναδεί σε μηχανή. Εχει μέχρι και δική του ξεχωριστή θέση πάνω στην βασική ροδέλα επιλογής Mode της μηχανής, γνωρίζω μάλιστα άτομο που πήρε αυτή την μηχανή κυρίως για τις slow motion δυνατότητές της!!

Στα υπόλοιπα, η μηχανή έχει ένα σκασμό ρυθμίσεις σε σημείο υπερβολής (πολλά από αυτά που έχει δεν ξέρω καν τι κάνουν!!), πολλά φιλτράκια, χρωματικά προφίλ, έτοιμα προγράμματα, πολύ καλό παραμετροποιήσιμο έτοιμο HDR, ηλεκτρονικό αλφάδι, ηλεκτρονικό κλείστρο, wifi, nfc, bluetooth, usb charging, αρκετά καλό ενσωματωμένο flash, hot shoe, νυχτερινά προγράμματα πολλών λήψεων για λιγότερο θόρυβο και άλλα πολλά.

Τι δεν έχει ή τι θα ήθελα παραπάνω?? Πέρα από κάποια που έχω ήδη αναφέρει και γκρινιάξει, θα ήθελα να έχει ενσωματωμένο ND φίλτρο που είχαν οι παλιές rx10/rx10II και το αφαίρεσαν. Η μπαταρία είναι απλός καλή, βοηθάει που φορτίζεται και με usb άλλα θα την ήθελα μεγαλύτερη, επίσης γυφτιά της sony που σε τόσο ακριβή μηχανή δεν έχει καν φορτιστή μέσα!! Χοντρικά χρειάζεται σίγουρα άλλες 2 μπαταρίες για να είσαι safe. Θα ήθελα να έχει usb c και όχι usb micro, θα ήθελα να έχει και υποδοχή για δεύτερη κάρτα μνήμης. Ενώ λείπουν κάποιες ευκολίες που βρίσκεις σε άλλες μηχανές πλέον όπως Time lapse, focus stacking κλπ.

Σαν τελικό συμπέρασμα θα έλεγα ότι μιλάμε για μια πολύ ιδιαίτερη και μοναδική μηχανή. Σε πρώτη φάση όταν ακούς την τιμή των 1.600+ ευρώ για μηχανή superzoom μιας ίντσας παθαίνεις ένα σοκ, άλλα η αλήθεια είναι ότι σπάνια στις μέρες μας βλέπεις ένα προϊόν σαν αυτό που αν το δουλέψεις αλλάζεις κυριολεκτικά άμεσα άποψη, σε σημείο που να λες ότι μάλλον και λίγα την χρεώνει η sony όσο κουλό και αν σας ακούγεται τώρα αυτό. Μιλάμε για μια μηχανή και φακό που μπορεί να καλύψει αξιοπρεπέστατα έως πολύ καλά ένα τεράστιο εύρος αναγκών. Θες macro φωτογράφηση? Θες Τηλεφακό? Θες τοπία? Θες ρηχό βάθος πεδίου? Θες πορτραίτα?? Θες να την πάρεις στη παραλία, στο βουνό και σε βροχές? Θες sport φωτογράφηση? Θες να φωτογραφίζεις τα σκυλιά σου ή τα παιδιά σου που τρέχουν? Θες να βιντεοσκοπήσεις συναυλίες, παραστάσεις, πάρτι μέχρι και επαγγελματικές δουλειές?? Θες slow motion? Θες Burst mode καλό? Θες όμορφα jpeg? Τα κάνει όλα και συμφέρει με εξαιρετική εργονομία και εμπειρία χρήσης, μέχρι και σε low light ο σχετικά φωτεινός φακός και η πολύ καλή σταθεροποίηση θα σε σώσουν σε ένα βαθμό. Δύσκολα θα βρεις κάτι που να μην το κάνει η μηχανή αυτή. Και όλα αυτά σε ένα εξαιρετικά ποιοτικό, εργονομικό και εξοπλισμένο σώμα. Απλά την παίρνεις και ξενοιάζεις, δεν ξανασχολείσαι με φακούς ή τι σου λείπει κλπ. Ειδικά για οικογενειάρχες και για ταξίδια είναι ταμάμ. Ελβετικός σουγιάς. Έχοντας δοκιμάσει και δουλέψει δεκάδες μηχανές και φακούς, είναι η πρώτη φορά που συναντάω ένα τόσο ολοκληρωμένο προϊόν, με δυνατότητες πολύ παραπάνω από αυτές που φανταζόμουν και περίμενα, αν μάλιστα διόρθωνε και κάποιες πινελιές που ανέφερα μέσα σε αυτό το μακροσκελές κείμενο θα μιλάγαμε ίσως για το τέλειο φωτογραφικό προϊόν.

Πιθανότατα ελάχιστοι θα το διαβάσουν όλο αυτό το κατεβατό, και ακόμα πιο λίγοι (ή ακόμα και κανένας) θα ενδιαφερθούν σοβαρά για την μηχανή αυτή, άλλα όσοι το κάνουν τους υπόσχομαι με κάθε ειλικρίνεια ότι δεν θα το μετανιώσουν!!!

Υ.Γ Θα βάλω και άλλα δείγματα, άλλα είναι η πρώτη μηχανή που πιάνω, που πραγματικά τα δείγματα δεν λένε ούτε την μισή αλήθεια, πρέπει να την δουλέψει κάποιος για να δει τι έχει φτιάξει η Sony εδώ πέρα και να την εκτιμήσει. Οσο κι αν βρίζω αυτή την εταιρία μερικές φορές βγάζει κάποια προϊόντα που σε αφήνουν με το στόμα ανοιχτό και η Rx10IV είναι ένα από αυτά τα προϊόντα.

Υ.Γ. Για εμένα προσωπικά μετά την Nikon D300 του 2007 και την Olympus em1 του 2013 είναι η τρίτη μηχανή που αποκτώ που με ενθουσιάζει σε τέτοιο βαθμό και ελπίζω να μείνει καιρό μαζί μου, τουλάχιστον μέχρι την έλευση της rx10V.

Νίκο ευχαριστούμε για την "ζουμερή", παρουσίαση. Καλά τα review με ένα σκασμό τεχνικά στοιχεία, galleries κ.λπ., αλλά οι εντυπώσεις/εμπειρίες του μέσου (αλλά έμπειρου) χρήστη, είναι αναντικατάστατες. Εύχομαι να την κρατήσεις χρόνια (λέμε τώρα :flipout:) και να την χαρείς!

Υ.Σ. Αν αλλάξεις γνώμη εδώ είμαστε... :flipout:

Νίκο ευχαριστούμε για την "ζουμερή", παρουσίαση. Καλά τα review με ένα σκασμό τεχνικά στοιχεία, galleries κ.λπ., αλλά οι εντυπώσεις/εμπειρίες του μέσου (αλλά έμπειρου) χρήστη, είναι αναντικατάστατες. Εύχομαι να την κρατήσεις χρόνια (λέμε τώρα :flipout:) και να την χαρείς!

Υ.Σ. Αν αλλάξεις γνώμη εδώ είμαστε... :flipout:

Ευχαριστώ Δημήτρη!!, αλλάζω συχνά μηχανές και περνάνε πολλές από τα χέρια μου άλλα δεν γράφω για όλες γιατί πολλές από αυτές δεν με ''αγγίζουν'' δεν έχουν κάτι το ιδιαίτερο που θα με κάνουν να το ψάξω παραπάνω και να γράψω και εδώ στο Forum (Π.Χ. Η Nikon Z50 που είχα για 2 εβδομάδες), η rx10IV είναι εξαίρεση είναι ένα από τα προϊόντα που ξεχωρίζουν και θα έλεγα μοναδικό πακέτο σε αυτά που προσφέρει. Ακριβή μεν σε πρώτη ανάγνωση άλλα δουλεύοντάς την αλλάζεις γνώμη προς την θετική πλευρά, και το κυριότερο σε κάνει να ξεχνιέσαι, να μην σκοτίζεσαι ποιον φακό και πιο σώμα να πάρεις μαζί σου και απλά ασχολείσαι με το θέμα σου και το τι θα φωτογραφίζεις/βιντεοσκοπήσεις. Την παίρνεις μαζί σου και σχεδόν ότι και να σου κάτσει ξέρεις ότι θα τα βγάλει πέρα και δεν θα λες...αχ έπρεπε να πάρω μαζί μου αυτόν τον φακό ή αυτό το σώμα.

Υ.Γ. Αν αλλάξω γνώμη θα ενημερώσω, σε πρώτη φάση βλέπω να κάθεται καιρό μαζί μου, άλλες μηχανές στο δίμηνο τις έχω δώσει ήδη, με αυτήν έκλεισα 2 μήνες και ακόμα είμαστε στα μέλια!!!!

Απάντηση: Re: Sony RX10 mkIII-mkIV

Έχοντας την rx10iv εδώ και 2 σχεδόν μήνες και έχοντας την μάθει αρκετά είπα να γράψω κάποιες εντυπώσεις και σκέψεις.

Εξαιρετική και εμπεριστατωμένη παρουσίαση! Ευχαριστούμε!
Οι ερωτήσεις που μου προκύπτουν είναι:
α) γιατί την 10 και όχι την 100,
β) γιατί την iv;

Re: Απάντηση: Re: Sony RX10 mkIII-mkIV

Εξαιρετική και εμπεριστατωμένη παρουσίαση! Ευχαριστούμε!
Οι ερωτήσεις που μου προκύπτουν είναι:
α) γιατί την 10 και όχι την 100,
β) γιατί την iv;

Παρακαλώ!! θα σου απαντήσω όσο μπορώ.

Σε πρώτη φάση η σειρά rx100 ναι μεν είναι πιο μικρή άλλα δεν έχει το φακό της rx10IV, και εννοώ τόσο το εύρος 24-200 vs 24-600 ούτε την φωτεινότητα του φακού f2,8-f4,5 vs f2,4-f4...επίσης λόγω και μεγέθους η rx10IV έχει πολύ καλύτερο κράτημα, καλύτερη εργονομία, προστασία από καιρικές συνθήκες, καλύτερη κατασκευή, καλύτερη σταθεροποίηση, καλύτερο σκόπευτρο και άλλες μικρές λεπτομέρειες. Ουσιαστικά πέρα από το μέγεθος η rx10IV είναι σχεδόν σε όλα καλύτερη από τις Rx100VΙ/VII. Της παλιότερες rx100 δεν τις βάζω στην εξίσωση καθώς έχουν πολύ μικρό εύρος ζουμ και έχουν παλιότερης τεχνολογίας εσωτερικά μέρη.

Η Rx10IV σε σχέση με τις παλιότερες rx10 έχει πολύ μα πολύ καλύτερο σύστημα εστίασης (υβριδική εστίαση vs contrast εστίαση), οθόνη touch (σημαντικό για μένα), νέο μενού, καλύτερη σταθεροποίηση, καλύτερη μηχανή jpeg και γενικά πιο γρήγορη λειτουργία. Ουσιαστικά μόνο και μόνο για την καλύτερη εστίαση αξίζει κάποιος να πάει στην rx10IV σε σχέση με τις παλιές rx10. Τις είχα όλες τις rx10, όλες ήταν καλές άλλα η rx10IV είναι με διαφορά το πιο ολοκληρωμένο προϊόν που έχει βγάλει η Sony στην κατηγορία της 1 ίντσας, φυσικά δυστυχώς έχει και την ανάλογη τιμή άλλα όχι άδικα.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Sony RX10 mkIII-mkIV

Παρακαλώ!! θα σου απαντήσω όσο μπορώ.

OK, ρωτάω επειδή είχα στο μυαλό μου σε 1-2 χρόνια να αντικαταστούσα μια παλιά compact που έχω για τις παραλίες, με την Sony RX100V του f/1.8-2.8 και των 600 ευρώ (αυτή τη στιγμή). Μετά από όλα όσα έγραψες όμως, παρακάμπτοντας το χαρακτηριστικό βάρους/μεγέθους, με έπεισες!

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Sony RX10 mkIII-mkIV

OK, ρωτάω επειδή είχα στο μυαλό μου σε 1-2 χρόνια να αντικαταστούσα μια παλιά compact που έχω για τις παραλίες, με την Sony RX100V του f/1.8-2.8 και των 600 ευρώ (αυτή τη στιγμή). Μετά από όλα όσα έγραψες όμως, παρακάμπτοντας το χαρακτηριστικό βάρους/μεγέθους, με έπεισες!

Οχι είναι πολύ καλή η rx100V την είχα και αυτήν, απλά θεωρώ ότι είναι πολλά τα 600 που ζητάει πλέον, βέβαια αν θες το μικρότερο δυνατό όγκο είναι αξιόλογη πρόταση, έχει πολύ καλό και φωτεινό φακό, έχει και αυτή υβριδική εστίαση και σκόπευτρο κλπ. απλά θεωρώ καλύτερα να πας σε μια rx100VI/VII λόγω μεγαλύτερου εύρους φακού και καλύτερων πλέον ηλεκτρονικών, έχουν και καλύτερες Jpeg engine. Αν δεν ενδιαφέρει το μέγεθος ασυζητητή πάς στην σειρά rx10, αν κάποια στιγμή το αποφασίσεις για αγορά ευχαρίστως να βοηθήσω και να δούμε μαζί ενναλακτικές προτάσεις, σε 1-2 χρόνια μπορεί να έχουν βγει και άλλες μηχανές ή να έχουν αλλάξει σημαντικά και οι τιμές. Αλλάζει πολύ ο χάρτης των μηχανών χρόνο με το χρόνο.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Sony RX10 mkIII-mkIV

Ώπα, δεν είχα καταλάβει για τι πράγμα μιλάμε, μέχρι που είδα αυτό: https://camerasize.com/compact/#776.791,722,690,ha,t
Θηρίο!!!
Και πάλι ευχαριστώ για τις πληροφορίες!

Ναι βρε συ!!εννοείται ότι είναι θηρίο πως αλλιώς θα χωρέσει μέσα φακός 24-600f2,4-f4 κλπ. χαχα. Εχει το μέγεθος μεγάλης Mirrorless ή Dslr με έναν ανάλογο φακό. Είναι άλλη κατηγορία από τις rx100. Βέβαια έχει εξαιρετικό κράτημα και εργονομία και δεν κουράζει καθόλου, πρόσφατα σε περίπατο στην Υμηττό την κρατούσα στο χέρι χωρίς λουράκι γύρω στις 4 ώρες σερί χωρίς να την αφήσω και δεν με κούρασε καθόλου.

Υ.Γ. Σκέψου ότι για να έχεις το εύρος, την ποιότητα εικόνας και βίντεο άλλα και γενικά την ποιότητα του φακού της rx10ΙV σε άλλα συστήματα θες 2-3 φακούς και αν δεις πόσο κάνουν ή πόσο ζυγίζουν θα δεις ότι και μαζεμένη είναι σχετικά η Rx10IV!!!

Εξαιρετικη παρουσιαση.Μπραβο Νικολα για την προσπαθεια.:SFGSFGSF:

Εξαιρετικη παρουσιαση.Μπραβο Νικολα για την προσπαθεια.:SFGSFGSF:

Ευχαριστώ Γιώργο!!! Να σαι καλά!! Δεν μας είπες όμως τι αγόρασες και μας έχεις αφήσει σε αναμμένα κάρβουνα!!!χιχι

Απάντηση: Re: Απάντηση: Sony RX10 mkIII-mkIV

Ευχαριστώ Γιώργο!!! Να σαι καλά!! Δεν μας είπες όμως τι αγόρασες και μας έχεις αφήσει σε αναμμένα κάρβουνα!!!χιχι

Προς Νικολα και Ναθαναηλ.

Λογω πανδημιας , ειμαι ''εσωκλειστος''.Η μηχανη καθοταν και την χρησιμοποιουσα μονο σπιτι.Ειχα να κανω κλικ σε εξωτερικου χωρο απο τον Μαιο.Δεκτηκα λοιπον τωρα τον Ιανουαριο μια δελεαστικη προταση(μετρητης) και το εδωσα.Παμε λοιπον στην ΝΙΚΟΝ Ζ6ΙΙ.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Sony RX10 mkIII-mkIV

Λογω πανδημιας , ειμαι ''εσωκλειστος''.Η μηχανη καθοταν και την χρησιμοποιουσα μονο σπιτι.Ειχα να κανω κλικ σε εξωτερικου χωρο απο τον Μαιο.Δεκτηκα λοιπον τωρα τον Ιανουαριο μια δελεαστικη προταση(μετρητης) και το εδωσα.Παμε λοιπον στην ΝΙΚΟΝ Ζ6ΙΙ.

Αντε να την αποκτήσεις και να την χαρείς!! Μην νομίζεις πάντως πέρα από τις διακοπές το καλοκαίρι που το έλιωσα το υπόλοιπο διάστημα εδώ και ένα χρόνο φώτος στο σπίτι βγάζω και σε βόλτες στην γειτονιά, στα πάρκα κλπ. Στην πράξη αυτό το διάστημα και καμία μηχανή να μην είχα δεν θα είχα θέμα, άλλα μας τρώει το μικρόβιο!!! Το βράδυ σήμερα θα έχω και άλλη μια μηχανή όπου θα την αναφέρω στο κατάλληλο νήμα μόλις την αποκτήσω!

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Sony RX10 mkIII-mkIV

Αντε να την αποκτήσεις και να την χαρείς!! Μην νομίζεις πάντως πέρα από τις διακοπές το καλοκαίρι που το έλιωσα το υπόλοιπο διάστημα εδώ και ένα χρόνο φώτος στο σπίτι βγάζω και σε βόλτες στην γειτονιά, στα πάρκα κλπ. Στην πράξη αυτό το διάστημα και καμία μηχανή να μην είχα δεν θα είχα θέμα, άλλα μας τρώει το μικρόβιο!!! Το βράδυ σήμερα θα έχω και άλλη μια μηχανή όπου θα την αναφέρω στο κατάλληλο νήμα μόλις την αποκτήσω!

Ευτυχώς που έμεινες με τα κινητά μόνο Νίκο ! :flipout:

Γιώργη κατι μου λέει ότι αυτή θα την κρατήσεις καιρό ! Που θα παει θα λήξουν κάποια στιγμή οι περιορισμοί και θα τους αλλάξουμε τα φώτα. Εύχομαι να την λιώσεις στο επόμενο ταξίδι στην Πόλη. Και οσο δελεαστικό και αν είναι μην την πατήσεις σαν και εμάς που αλλάζουμε μηχανές κάθε χρόνο, ειμαστε κακό παράδειγμα. Η βελτίωση έρχεται με εξάσκηση και μεράκι , το πραγματικό εργαλείο είναι ο φωτογράφος.

Σωστός ο Κώστας, αλλά έχουμε το μικρόβιο, τι να κάνουμε προσωπικα δεν μπορώ να αντισταθώ, θέλω να δοκιμάζω και να παίρνω συνεχώς σώματα και φακούς. Ότι και να πάρω πάντα κάτι μου λείπει. Καλύτεροι φωτογράφοι δεν γινόμαστε με νέο εξοπλισμό απλά ικανοποιούμε την καταναλωτική μας μανία.

Υ.Γ. Το κινητό Κώστα πλέον έχει το 50% των φώτων που τραβάω αλλά για το υπόλοιπο 50% ε χρειάζομαι 3-4 μηχανές και 6-7 φακούς..χαχα

Υ.Γ. Αυτή την στιγμή στο σπίτι έχω μόλις 7 μηχανές, 4 Olympus, 1 Fuji, 1 Sony και 1 Nikon, αν και σύντομα θα τις περιορίσω σε 3-4.

Κωστα ακριβως οπως τα εγραψες ειναι τα πραγματα.Δεν υπηρχε εντονη αναγκη για αναβαθμιση του σωματος,αλλα εφοσον απο φακους ειμαι καλυμμενος(τον 24-105/2.8-4 περιμενω),σκεφτηκα να προχωρησω το παραπανω βημα προς την Ζ6ΙΙ.Βασικο στοιχειο για μενα ηταν οι 2 επεξεργαστες που εχει η μηχανη,αλλα και ο μεγαλος χρονος εκθεσης(900").Η Ζ6 εχει μεχρι 30''.

Ενα μικρό δειγματάκι που τράβηξα μέσα στα χιόνια (είχε παγώσει και γίνει μούσκεμα η μηχανή) σε 1080p χωρίς καμία επεξεργασία όπως βγήκε από την μηχανή. Η σταθεροποίηση κρατάει αρκετά καλά παρόλο που περπατάω μέσα σε χιόνι, ενώ η εστίαση παρόλο που η μηχανή ήταν παγάκι και έπεφτε και χιόνι στον φακό δεν μπερδευτηκε. Για να το ξαναπώ πάλι μόνο και μόνο για βιντεοκάμερα αξίζει κάποιος να έχει την μηχανή...θα ανεβάσω τις επόμενες μέρες και δείγματα σε 4Κ.

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Λόγο και της περίστασης μια φώτο από εμένα με το φεγγάρι από το μπαλκόνι μου και με την Rx10IV στο χέρι, δεν έχω καμιά εμπειρία πάνω στο συγκεκριμένο είδος φωτογράφησης, και μάλλον την σκότωσα, δεν μου αρέσει και καθόλου μάλιστα να φωτογραφίζω ουρανούς, άστρα, φεγγάρι κλπ. άλλα έτσι για πλάκα, η φώτο είναι χωρίς crop στα 2.400mm!!! με τέρμα ανοιχτό τόσο το Inteligent zoom της μηχανής όσο και το digital zoom στο αυτόματο και με αυτόματη εστίαση στο χέρι...ότι έβγαλε η μηχανή βασικά.

DSC01845.JPG