Sony RX100/mkII/mkIII/mkIV/mkV φωτογραφία

Re: Η Sony ανακοινωσε την RΧ100 με 1" Sensor

Σχόλια δε βλέπω για φώτο και βίντεο.

Ώς δείγματα ή ως φωτογραφίες αυτές καθεαυτές?

Στην τρίτη δεν έχω καταλάβει που εστίασε η μηχανή. Το επίπεδο το βλέπω πίσω απο το μπουκάλι, αλλά και πάλι ο τοίχος είναι ανεστίαστος.

Από που το καταλαβαίνεις Βλάση για το μικρό αισθητήρα δώσε γνώση και στους αδαείς!
Αλέξη όντως η τρίτη είναι με λάθος εστίαση αλλά την ανέβασα μαζικά έτσι για να δείξω 2-3 δείγματα,εσύ που έχει και πείρα στα βίντεο πως το βλέπεις σε σύγκριση με την βιντεοκάμερα?

Πειρα στο βιντεο δεν έχω καμία... χεχε. Δεν ξέρω απο συμπιέσεις, codecs και λοιπά. Δεν πολυσκοτίζομαι κιόλας με αυτά. Απο την στιγμή που το βίντεο που τραβάει η μηχανή που έχω μου φτάνει, μου αρκεί.
Πιο πολύ με απασχολεί το ίδιο το κάδρο που θα τραβήξω, με τί φακό, πώς θα είναι το φως και η έκθεση και τί επεξεργασία θα πρέπει να κάνω μετά για να πάρω αυτό που θέλω.

Αυτά είναι πιο σημαντικά για μένα.

Αφού σχολιάσαμε παλαιότερα τα video σου στο Vimeo.
Όχι τεχνικά αλλά οπτικά πιο βίντεο σου άρεσε πιο πολύ?
Εγώ έχω μπερδευτεί πάντως.

Απάντηση: Η Sony ανακοινωσε την RΧ100 με 1" Sensor

Την RX100 την αρχίζει προσφορά στα daily deals εντός ολίγου το αγγλικό άμαζον... black friday όλη εβδομάδα

προς το παρόν την έχει στις 375 λίρες (κάτι παραπάνω από 450 ευρώ) χώρια τα μεταφορικά

...την έριξε γενναία έκπτωση στις 292,49 (περίπου 350 ευρώ) και εξαφανίστηκαν στο πρώτο λεπτό

Μπα δεν έφυγαν τελικά, απλώς έσπευσαν κάποιοι έξυπνοι να τις δεσμεύσουν, μετά το 15λεπτο αποδεσμεύονται σιγά-σιγά

Ένας έξυπνος και εγώ που την πήρα για φίλο!
360 ευρώ βγαίνει τελική με τα μεταφορικά.
Μια χαρά εγώ την πήρα 375 από την αμαζόνα της Γαλλίας πριν λίγες μέρες.
Ελλάδα 500 ακατέβατα.
Αξίζει πάντως και το τελευταίο της ευρώ.

Εσύ δεν είσαι έξυπνος, αφού την πήρες τελικά! Αναφερόμουν σε εκείνους που πάτησαν αμέσως add to cart χωρίς να προχωρήσουν

Σε σχεση με την Panasonic GM1 πως θα την κρινατε;

Πάντως και εγώ επειδή με ενδιέφερε πάτησα κατευθείαν add to cart χωρίς να δω τιμή και μετά την είδα στο ckeckout και με ικανοποίησε.

θυμίστε μου αν η RX100 μπορεί να βγαλει φωτογραφία όταν τραβάει video

Λοιπόν ξαναλέω ότι οι φωτογραφίες δείχνουν καλές, αξιοπρεπείς με απόλυτα κριτήρια, αλλά επίσης δείχνουν ότι προέρχονται από μικρό αισθητήρα.

Πώς το κρίνω αυτό; Όταν έχεις συνηθίσει να βλέπεις φωτογραφίες από αισθητήρα ή αισθητήρες συγκεκριμένου μεγέθους και ίδιας περίπου γενιάς, τότε βλέπεις την οξύτητα, το δυναμικό εύρος, το θόρυβο κλπ. Όταν όμως ξαφνικά αλλάξεις φορμάτ τότε έχεις τη δυνατότητα να δεις όχι απλώς διαφορές στις φωτογραφίες, αλλά και μια άλλη αίσθηση. Π.χ. οι αισθητήρες Μ4/3 μέχρι πριν 1-2 χρόνια έδιναν ωραία χρώματα, με τους κατάλληλους φακούς είχαν πολύ καλή οξύτητα, κλπ. Όμως ούτε το δυναμικό εύρος ήταν αρκετό για δραματικές στιγμές στη φύση, ούτε επίσης το κοντράστ ήταν τόσο υψηλό όσο για να μας δώσει το ανάγλυφο των φωτογραφιών. Και φυσικά οι διαφορές με τα άλλα φορμάτ ήταν μικρές όταν είχες θέμα και εστίαζες σε αυτό σε μικρή απόσταση, όμως με γενικά πλάνα και εστίαση στο άπειρο η κατάσταση ήταν διαφορετική. Τώρα βλέπω ότι οι φωτο από τις OMD (5,1) είναι σε άλλο επίπεδο κι αυτό είναι πολύ καλό, αλλά φυσικά αν δεις μια φωτο από d800 και δίπλα μια από em1 καταλαβαίνεις τη διαφορά.

Το ίδιο συμβαίνει και με τις κόμπακτ ίσως σε μεγαλύτερο βαθμό. Δίνουν πλέον εξαιρετικές φωτογραφίες, αλλά όχι ίδιες με τις μεγάλες. Έχω την canon s110 και το βλέπω, το έμαθα. Τα χρώματα δείχνουν να έχουν άλλο βάθος μικρότερο (π.χ. μέσα στο κόκκινο τριαντάφυλλο βλέπω μονοχρωμία, ενώ στις φωτο από τις μεγάλες μηχανές βλέπω πολλά χρώματα, το ίδιο βλέπω και σε έναν φρεσκοβαμμένο άσπρο τοίχο σε αιγαιοπελαγίτικο νησί. Και στο κοντράστ το ίδιο συμβαίνει, Όταν έχεις μια φωτο με φυλλωσιές τότε με τις μεγάλες μηχανές βλέπεις πολλά διαφορετικά επίπεδα σκιάσεων. Με τις μικρές όλα είναι φλατ, λές και δεν υπάρχουν ενδιάμεσοι τόνοι. Κι όταν μπει και η λάθος φωτομέτρηση στο παιχνίδι, η διαφορά είναι ακόμη μεγαλύτερη.

Αυτό θεωρώ ότι συμβαίνει και με τις φωτο από τη sony. Δίνει καλές φωτογραφίες, αλλά ακόμη δεν έχω δει φωτο που να κάνουν ουάου!!

Last edited:

Βλάση όπως πάντα κατατοπιστικότατος.
Πάντως μπορώ να πω ότι δεν έχω δει καλύτερη απόδοση από compact μέχρι στιγμής.
Τις επόμενες μέρες θα γράψω πιο πολλά για τη μηχανή γιατί ακόμη δεν την έχω δουλέψει όπως πρέπει.
Πάντως οι φωτογραφίες από την nikon d7000 έχουν αυτό το κάτι παραπάνω που σωστά έγραψες.

Χαζη ερωτηση; τον ιδιο αισθητηρα με την nex-5r που εχω δεν εχει και αυτη;

oxi, ειναι μικροτερος ο αισθητηρας της rx100...
Eσενα ειναι APCS size, ενω της; rx100 1" (σαν της μικρης nikon).

550px-Sensor_sizes_overlaid_inside_-_updated.svg_.png

Last edited: