Sony RX100/mkII/mkIII/mkIV/mkV φωτογραφία

Re: Η Sony ανακοινωσε την RΧ100 με 1" Sensor

Πάντως καλό θα είναι να σταματήσει η χρήση του όρου "ίντσα" στις διαστάσεις, διότι σήμερα δεν γίνεται τίποτα άλλο από το να μπερδεύει τον κόσμο. Δεν μπορεί ένας αισθητήρας διαστάσεων 13,2Χ8,8mm, να αναφέρεται ως μίας ίντσας ως απομεινάρι μίας άλλης εποχής....

Για να δούμε τι θα δούμε, πολλοί άπιστοι Θωμάδες θα πεισθούν...

Tην πάτησα ... σε κανα μισάωρο θα τελειώσει

Ανεβάζω στο Rapidshare rar με ISO 800 & 1600 απο Rx100 (2 full resolution, 2 resampled to 10Mp) + ISO 1600 απο D3000. Tiff 16bit linear sRGB. Eπιπλέον τα αρχεία ρυθμίσεων (pp3) του Rawtherapee.
Mε σκοπό να τα ανοίξει ο όποιος χρήστης στο ACR και να κάνει οτι γουστάρει (Denoise/sharpening/...) και να δεί όποια λεπτομέρεια θέλει.

Παράκληση ... ας αναλάβει κάποιος να κροπάρει κρίσιμα σημεία και να τα ανεβάσει στο φόρουμ. Μου είναι πολύ βαρύ να το κάνω απόψε. Θέλω να κάνω και ενα καλύτερο χρωματικό προφιλ ...

H επεξεργασία που έχουν είναι μόνο Hot/dead pixel suppression & auto chromatic abberation correction. Kαι οι δύο αυτες διαδικασίες είναι default στο RT, γίνονται σε εντελως raw δεδομένα πριν το demosaic και βοηθούν το demosaic να κάνει καλύτερη δουλειά. Κατι τέτοιο πρέπει να κάνουν όλοι οι καλοί converter στα κρυφά ...

Το Rt δεν έχει ακόμη LensCorrectionProfile διότι περιμένει την Αdobe, χρησιμοποιεί τα profile της. Πάντως αυτός ο φακός είναι δύσκολος και λόγω παραμορφώσεων στα ευρυγώνια και λόγω χρωματικής κάστας στα άκρα. Να δούμε ..

Επόμενη φάση είναι να ανεβούν τα resolution chart ... κάτι σε 2400 γραμμές βλέπω στο κέντρο στην καλή εκδοχή,

και μετά η φωτο που είναι η καλύτερη για εκτίμηση της δυναμικής περιοχής.

Aν ειναι ετσι, τα 800 της iso ειναι κλαφτα Χαραλαμπε...

...στα κλεφτα για να μη μας καταλαβουν, και για να μη βγουμε οφ τοπικ, πες καμμια γνωμη και για τα iso της OMD... 800-1600-3200... δωσε καμμια βαση συγκρισης...

Καλύτερη (όχι πολύ) απο 40D με καλές σωστές εκθέσεις, ακόμα καλύτερη σε υποεκτεθειμένες, πιο επιεικής στα λάθη έκθεσης, περισσότερη ελαστικότητα στο δυνατό πείραγμα.

Δεν μου βγαίνει απο το μυαλό οτι κάτι πονηρό γίνεται ακόμη και στα raw.

Δεν μου βγαίνει απο το μυαλό οτι κάτι πονηρό γίνεται ακόμη και στα raw.

Σου φαινεται υποπτη η αποδοση αυτων των αισθητηρων (της σονυ ειναι αν δεν κανω λαθος) για το μεγεθος τους και το ποσο εχουν πλησιασει τους APC?

Κατι σαν τη διορθωση που κανουν στις παραμορφωσεις των φακων εσωτερικα στις jpg μηχανες τους?

350 ΜΕΓΑΜΠΑΙΤ ανεβασες βρε αθεοφοβε............................?????

Δεν ξερω τι εστειλες αλλα καθησα και τα ειδα λιγο αυτα, οτι και αν ειναι...

Χοντρικα και με τα ελαχιστα που νομιζω οτι ξερω... δεν θα επερνα την νικον 3000 εναντι της σονυ...!!!!

Η νικον ειναι 2/3 του στοπ σκοτεινοτερη απο τις αλλες στην αρχικη ληψη (κακο για τον θορυβο, ο οποιος γινεται χάλιας αν ισοσταθμισεις)...

Τα 10 και 20 μεγαπιξελς εχουν διαφορα μεταξυ τους στον θορυβο στο 100%, αλλα οχι και κατι τρομερο, ωστε να κανεις ρισαιζ γι αυτον τον λογο.

Τα 800 της σονυ ειναι καλα και γινονται καλυτερα.

Τα 1600 της σονυ ειναι καλουτσικα και γινονται καλα.

Τα 1600 της νικον ειναι θορυβωδη και ερχονται λιιιιγο χειροτερα απο αυτα της σονυ.

Η σονυ στα ακρα εχει ελλειψη κοντραστ σε σχεση με τη νικον.

Σε ολες πολυς χρωματικος θορυβος, αλλα διορθωνεται ευκολα.

Η νικον σηκωνει ανεβασμα στα φωτεινα μεχρι 1.2EV (δικη μου πατεντα μετρησης)

Η σονυ μεχρι 0,7EV (ιδια πατεντα)

Ολες θελουν κατεβασμα του μαυρου σημειου για να πιασεις ολο το ευρος.

Απο σαρπεν ολες θελουν πανω κατω τον ιδιο βαθμο.

Απο αποθορυβοποιηση η νικον θελει κατι παραπανω (+50 εναντι +35 περιπου).

Κροπ απο αυριο...

Για θορυβο σε υψηλα iso περνεις την νικον D7000 ή την OMD............ ???????????

Last edited:

Απο φωτεινότητα η Νικον είναι ΟΚ (εννοω οτι ειναι σύμφωνη με τα raw δεδομένα), αλλο αν θέλει μια κάποια αντιστάθμιση-ενίσχυση. Αν ανοίξεις το raw με ACR εφαρμόζει πάντα την κατάλληλη αντιστάθμιση στα κρυφά.

Η Σονυ είναι πιο φωτεινή γιατι έκανα κάτι λάθος οταν δημιουργούσα το χρωματικό προφίλ, δεν το έκανα ουδέτερο. Γιαυτό παιδεύομαι και δεν καταπιάστηκα με δείγματα.

Την σωστή φωτεινότητα μπορείς να την ελέγξεις με το colorchecker24. Oι σωστές τιμές στα γκρίζα κουτακια είναι (στοιχεία απο Babelcolor.com)
(σε ProPhoto) 37,37,38/66,66,68/102,102,102/145,146,146/189,190,191/242,243,240
(σε sRGB) 49,49,51/82,84,86/121,121,122/161,163,163/200,202,202/245,245,243

δείχνει μειωμένου κοντραστ αλλά αυτό είναι το σωστό.

Για τον θόρυβο βλέπεις λοιπόν οτι η Σονυ είναι λιγο καλύτερη ακόμα και στα ίσια, αν υπολογίσεις και οτι μπορεις να έχεις και πιο ανοιχτό διάφραγμα (f/4.5 vs f/5.6) καταλήγει σε περίπου ενα στοπ υπεροχή ακόμα και στο τέλε ... στα ευρυγώνια ακόμη περισσότερο.
Αυτα με την παραδοχή οτι είχαν ίδιο φωτισμό στα δυο τέστ, αλλά αυτό δεν το ξέρουμε.

Στα ίδια περίπου επίπεδα με την D3000 κινούνται απο αποψη θορύβου και οι αισθητήρες 12Μπ των μ4/3 (ισως ελαφρά καλύτερα) αρα και αυτες τις ξεπερνάει η Σονυ οταν συγκρίνουμε με τον κιτ φακό.

Ηλίες μια χαρά μας τα είπατε, δεν νομίζω ότι υπάρχει κάπου σε κάποιο site διεθνώς τόσο εμπεριστατωμένη ανάλυση... Δεν "βλογάω τα γένια μας" , είναι η άποψη μου. Το θέμα είναι ότι τώρα μπήκαμε στα δύσκολα: RX100 (λίγο καλύτερη από την "καλή" μηχανή μου) και M5 αργότερα, ή ανάποδα? - και τις δύο μαζί δεν τις αντέχει η τσέπη μου... :))

Λίγο καλύτερη οταν συγκρίνουμε σε χαμηλό φωτισμό-ψηλά ISO κοντρα την Ολυ με τον κιτ 14-42.

Επειδή ο φακός της RX100 έχει "θέματα" στα άκρα (και λιγο πιο μέσα) και σε πολλούς συνδυασμούς ζοομ-διαφραγματος θα περιμενα να δω πως διορθώνονται οταν βγεί το LensCorrectionProfile της Adobe. Τελη Σεπτεμβρίου το περιμένουμε.

Η σονυ πολυ ομορφη, αλλα γκατζετακι... δεν ειναι μονο ο θορυβος ειναι και η εστιαση ενα θεμα... ή και ο χειρισμος... για μενα δεν εχει λογικη να εχεις δυο μικρα σωματα, εκτος αν εισαι συλλεκτης...

Ποσο πιο μικρο πακετο να κουβαλας απο μια ΟΜD ? Μετα, θα θελουμε και καμμια Minox...

Και μην ξεχναμε και την κανον Μ... !!!!

Καλά γκατζετάκι δεν την λες, είναι αληθινή μηχανή τσέπης, οι m4/3 σε τσέπη "καλοκαιρινή" δεν μπαίνουν.

Απλα το λεω με την εννοια οτι δειχνεις να την παιρνεις στα σοβαρα, ενω για μενα τουλαχιστον ειναι απο τα χειροτερα νεα μοντελα εβερ.. Αυτη και η Κ-01.

Καλα κι εσυ, ακομα δεν την ειδαμε... δεν την πολυπαρακολουθησα, αλλα αν εχει αξιοπρεπη εστιαση και (αν ειχε) τιμη κοντα στα...350-400Ε (και οχι στα 800 και 900 που εχω δει) θα ηταν μια χαρα και καθολου αστεια... (σε σχεση με την σονυ) εστω και με ενα φακο μονο (τον 22αρη)...

Παλικάρια όλες αυτές που αναφέρονται πλήν Canon S95/100 και RX100 ΔΕΝ μπαίνουν σε τσέπη παντελονιού με καμία δύναμη! Αυτό είναι το βασικό κριτήριο για μένα - και πολλούς άλλους "παλαβούς" που δίνουν τέτοια λεφτά για αυτές τις "ψείρες"...