Sony RX100/mkII/mkIII/mkIV/mkV φωτογραφία

Re: Η Sony ανακοινωσε την RΧ100 με 1" Sensor

Για όποιον θέλει να δοκιμάσει αρχεία της RX100 με το Rawtherapee

Στις τελευταίες εκδόσεις υποστηρίζεται η RX100 χωρίς "χακέματα". Εγω χρησιμοποιώ την 4.09.82

http://rawtherapee.com/forum/viewtopic.php?f=1&t=3793&start=45

Ομως το εσωτερικό χρωματικό προφίλ είναι "κάπως".

Εδω https://rapidshare.com/files/1140365239/RX100_bl199_GM_wp14.icm ενα εξωτερικό προφίλ κατα τη γνώμη μου πιο ισσοροπημένο.
Φτιαγμένο με το Coca πάνω σε x-rite color checker απο τα raw του Imaging resource.

Αντιγραφή στο dir "iccprofiles.input". Το επιλέγεις στο tab "color".custom profile.

Για σωστότερα αποτελέσματα πάμε στο tab "RAW" και βάζουμε ολα τα Black Levels στο +7.0.

Το "πακέτο" φακός - αισθητήρας της RX δείχνει πολύ δυνατό...

Απ' όσα βλέπω η RX-100 τα σπάει άσχημα.. Άνετα την έπαιρνα για μικρή.

Αυτό που λέγαμε, φοβερό κέντρο αλλα μεγάλη πτώση στα άκρα στα ευρυγώνια με ανοιχτά διαφράγματα.

Το μόνο πακέτο με μη εναλλάξιμους φακούς που τη συναγωνίζεται (και την ξεπερνάει κατα την γνώμη μου) είναι η Canon G1x. Αλλά βέβαια μιλάμε για διπλάσιο όγκο ...

...και βάρος, συν το ότι είναι αργή και το διάφραγμα ξεκινάει από εκεί που ο Zeiss έχει "έρθει στα ίσα του"...

το ευρυγωνιο με μεγαλο διαφραγμα το χρειαζεσαι για καλο bokeh (μικρο βαθος πεδιου) , αρα δε σε νοιαζουν τα ακρα, αφου θα ειναι blured ετσι κι αλλιως και το θεμα σου περιπου κεντραρισμενο.

Αν θελεις γενικο τοπιο για ευρυγωνιο , ετσι κι αλλιως θα κλεισεις λιγο ή πολυ (αναλογα με το διαθεσιμο φως) το διαφραγμα για να ειναι τα παντα εστιασμενα.

Αρα μικρο το κακο....

Το μόνο πακέτο με μη εναλλάξιμους φακούς που τη συναγωνίζεται (και την ξεπερνάει κατα την γνώμη μου) είναι η Canon G1x. Αλλά βέβαια μιλάμε για διπλάσιο όγκο ...

Μιλάς για zoom φακούς; Γιατί υπάρχουν η Χ2, Χ100 (Χ200 soon) και η αναμενόμενη DP2 Merrill.

Εμένα καμία από αυτές δε με χάλαγε για μικρή. Γιατί τώρα στη D700 μήπως έχω φακούς; Με τον 50αρη βολεύομαι :p

Φαίνεται ότι δεν τις έχετε δει από κοντά όλες αυτές που λέτε... Ο ανταγωνισμός βάσει "τέστ τσέπης" είναι Canon S90/95/100, Ricoh GR,GX τέλος... Μπορεί διάφορες XZ1, LX5/7, Χ10, να δείχνουν πολύ κοντά σε μέγεθος αλλά στην πράξη τα πράγματα διαφέρουν πολύ. Όλες οι διαστάσεις είναι λίγο μεγαλύτερες, διάφορα πράγματα (φακός, κουμπιά, ροδέλες) προεξέχουν, καπάκια κινδυνεύουν να φύγουν από την θέση τους με άγνωστες συνέπειες... Πιάστε τις στα χεράκια σας και τα ξαναλέμε :))

...και βάρος, συν το ότι είναι αργή και το διάφραγμα ξεκινάει από εκεί που ο Zeiss έχει "έρθει στα ίσα του"...

Αργή ... τί αργή 1 στοπ στο 29 (δες το πινακάκι το f/1.8 ισχύει μόνο στο τέρμα ετρυγώνιο στα 29 είναι f/2.0) και μειώνεται η διαφορά οσο ανεβαίνουμε. Διαφορά που υπερκαλύπτεται απο το μέγεθος του αισθητήρα της Gx1 (δες πάλι στο πινακακι τα ισοδύναμα διαφράγματα).

Ο Zeiss στα ίσια του εννοείς οτι και στα άκρα είναι καλός ... μπα ... ζορίζεται αρκετά να ισορροπήσει, γνωμη μου είναι οτι η G1x υπερτερεί στα 2/3 των συνδυασμών εστιακού μήκους - διαφράγματος.

Aλλα είπαμε δεν απευθύνονται στο ίδιο κοινό.

το ευρυγωνιο με μεγαλο διαφραγμα το χρειαζεσαι για καλο bokeh (μικρο βαθος πεδιου) , αρα δε σε νοιαζουν τα ακρα, αφου θα ειναι blured ετσι κι αλλιως και το θεμα σου περιπου κεντραρισμενο.

Αν θελεις γενικο τοπιο για ευρυγωνιο , ετσι κι αλλιως θα κλεισεις λιγο ή πολυ (αναλογα με το διαθεσιμο φως) το διαφραγμα για να ειναι τα παντα εστιασμενα.

Αρα μικρο το κακο....

Σε μένα μόνο τυχαίνει ? να χρειάζομαι συχνά το ευρυγώνιο για φωτό παρέας σε κλειστό χωρο ..

Και στην RX100, δεν βελτιωνονται πολύ τα ευρυγώνια άκρα κλείνοντας διάφραγμα, ακόμα και στο f/5.6 φαίνεται η διαφορά. Tώρα που βλέπω το διάγραμμα ... στο f/2.8 πρέπει να του ξέφυγε η μέτρηση ..

Να δούμε τι διόρθωση φακού θα κάνει η Adobe πρώτα ... τα τωρινά συμπεράσματα είναι πρώιμα.

Διαφορά που υπερκαλύπτεται απο το μέγεθος του αισθητήρα της Gx1 .

Γενικως, (αλλα ειδικως οταν μπαινει στη μεση ολυμπους και πανασονικ ενιοτε και νικον :ears:), υπαρχει μια ταση να μην υπολογιζεται καθολου το φυσικο μεγεθος του αισθητηρα και οι επιπτωσεις του στην εικονα και να υπερτονιζονται... άλλα, υποκατάστατα... ηλεκτρονικα, αισθητικα, χρηστικα κτλ κτλ... χρησιμα μεν, για αλλη χρηση δε...

Για νυν και μελλοντικούς ιδιοκτήτες υπάρχει το user's manual σε PDF https://www.dropbox.com/...3e10ycf/DSC-RX100_Cyber-shot%20User%20Guide_EN.pdf
Το link είναι από το σχετικό forum του DPReview, κάποιος καλός άνθρωπος έκανε την δουλειά που έπρεπε να κάνει η Sony. Πραγματικά μερικές φορές οι εταιρειούλες σκέπτονται τρόπους να μας κάνουν την ζωή μας δύσκολη...

για δειτε τι φωτογραφιες μπορει να παραξει η Sigma:

http://sigma-dp.com/DP2Merrill/samplephoto.html

και πως συγκρίνονται με τις Sony:

http://www.luminous-landscape.com/reviews/cameras/sigma_dp2m_review.shtml

αφηστε την Sony να ανακοινωνει καθε 6 μηνες νεα σωματα μεχρι να τελειωσει το αλφαβητο και να αρχισει να τις ονομαζει με ιδεογραμματα