Sony RX100/mkII/mkIII/mkIV/mkV φωτογραφία

Re: Η Sony ανακοινωσε την RΧ100 με 1" Sensor

Καλή χρόνια και χρόνια πολλά σε όλους. Δημήτρη καλό ριζική η μηχανουλα σου. Το grip franiek να το βάλεις άφοβα.θα σου προσφέρει εξαιρετικό πιασιμο χωρίς να σου προσθέτει όγκο. Θα εκτιμήσεις πολύ την δυνατότητα να τραβάει video και να φωτογραφιζεις,όταν την χρησιμοποιείς για εικογενειακους λόγους και ιδίως σε παιδιά και κυρίως αθόρυβα. Αν θες να διαθέσεις κάποια επιπλέον χρήματα πάρε και τον φορτιστής bx1 με τον οποίο θα φορτίσεις όλες τις μπαταρίες λιθιου της sony ακόμα και σε ορίζοντα 10ετιας.αξιζει να βάλεις και την γνήσια σκληρή μεμβράνη για την οθόνη.θα ήθελα πάντως το δαχτυλίδι να έκανε κλικ και επέκρινε φλας έστω από τις nex. Καλό ριζική και πάλι.

Απάντηση: Η Sony ανακοινωσε την RΧ100 με 1" Sensor

μεγεια και απο μενα....

καλοριζικη η rx100, καλως ηλθες στους σονακιδες :p

Ευχαριστώ παιδιά, πήρα αυτό http://www.ebay.com/itm/2X-1600mAh-...101?pt=Batteries_Chargers&hash=item484c8e2045 από αμερικάνο (δύσκολο να είναι μάπα λόγω FCC), ταίριασα και μια μεμβράνη από κινητό που έκοψα στις σωστές διαστάσεις προσωρινά και σκέπτομαι να πάρω μια σκληρή http://www.ebay.com/itm/261075858025?ssPageName=STRK:MEWAX:IT&_trksid=p3984.m1423.l2649 και το grip του Franiec ή μια μισή θήκη δερμάτινη που προστατεύει αρκετά και από ότι διαβάζω στα forum βοηθάει στο πιάσιμο. Μιά πανάκριβη είναι αυτή http://www.ebay.com/itm/251188786997?ssPageName=STRK:MEWAX:IT&_trksid=p3984.m1423.l2649 και μια πιο οικονομική http://www.ebay.com/itm/Handmade-Re...3?pt=US_Camera_Cases_Bags&hash=item3ccc276bb7 σε ροζ φυσικά... :flipout:

Πρός το παρόν παλεύω με κάποιες πρόχειρες που έβγαλα και παρατηρώ ότι τα raw αρχεία έχουν αναλογία πλευρών 3:2 με πραγματική ανάλυση 19.96mp... μμμ, ενδιαφέρον για το πού πάει το πράγμα!

Ευχαριστώ παιδιά, πήρα αυτό http://www.ebay.com/itm/2X-1600mAh-...101?pt=Batteries_Chargers&hash=item484c8e2045 από αμερικάνο (δύσκολο να είναι μάπα λόγω FCC), ταίριασα και μια μεμβράνη από κινητό που έκοψα στις σωστές διαστάσεις προσωρινά και σκέπτομαι να πάρω μια σκληρή http://www.ebay.com/itm/261075858025?ssPageName=STRK:MEWAX:IT&_trksid=p3984.m1423.l2649 και το grip του Franiec ή μια μισή θήκη δερμάτινη που προστατεύει αρκετά και από ότι διαβάζω στα forum βοηθάει στο πιάσιμο. Μιά πανάκριβη είναι αυτή http://www.ebay.com/itm/251188786997?ssPageName=STRK:MEWAX:IT&_trksid=p3984.m1423.l2649 και μια πιο οικονομική http://www.ebay.com/itm/Handmade-Re...3?pt=US_Camera_Cases_Bags&hash=item3ccc276bb7 σε ροζ φυσικά... :flipout:

Πρός το παρόν παλεύω με κάποιες πρόχειρες που έβγαλα και παρατηρώ ότι τα raw αρχεία έχουν αναλογία πλευρών 3:2 με πραγματική ανάλυση 19.96mp... μμμ, ενδιαφέρον για το πού πάει το πράγμα!

ο Lloyd Chambers συμβουλεύει.... downsizing....

Τα jpeg μου είναι ήδη ρυθμισμένα στα 10mp, αλλά αν έχεις κάποιο link θα με ενδιέφερε - ποτέ δεν είμουν οπαδός των πολλών mp...

edit: ο.κ. τον βρήκα και θα τον μελετήσω!

Last edited:

Χανετε σε πληροφορια και λεπτομερεια ... Μη το κανετε αυτο!
Εγω τραβαω παντα σε raw και maximum resolution, ειναι απιστευτο ποση πληροφορια μπορεις ν ανακτησεις και ποσο καλυτερο καδραρισμα μπορεις να κανεις μετα.

Μα τα jpeg τα έχω σαν αναφορά, δεν είναι για χρήση... σε επόμενη φάση θα πάω στα 5mp.

Τα jpeg μου είναι ήδη ρυθμισμένα στα 10mp, αλλά αν έχεις κάποιο link θα με ενδιέφερε - ποτέ δεν είμουν οπαδός των πολλών mp...

edit: ο.κ. τον βρήκα και θα τον μελετήσω!

Kαλή χρονιά σε όλους

Δημήτρη με γειά και καλοτράβηχτη.

Για τα πολλά Mp .. εγω είμαι οπαδός τους, χρειάζονται κατα την ληψη και αρχική επεξεργασία, αλλά επίσης είμαι οπαδός του downsizing για την παρουσίαση αν σου περισσεύουν για την παρουσίαση (μετα απο κροπαρίσματα, ισιάγματα, διορθώσεις γεωμετρίας εκτροπών και λοιπά).

Γενικά η διάταξη των πίξελ σε γραμμές και στήλες δεν επιτρέπει την ανάλυση να φτάσει στα ονομαστικά επίπεδα** με αξιοπιστία και με ποιότητα (ΜΤF50+) διότι μόνο σπάνια και κατα τύχη στοιχίζονται οι λεπτομέρειες της εικόνας με τις γραμμές/στηλες των πιξελ. Σε αυτό το γεννετικό πρόβλημα των αισθητήρων πρόσθεσε και την διαταξη Bayer, το antialiasing φιλτρο, ατέλειες του φακού, motion blur ... ουτε τα μισά πίξελ δεν έχουν πραγματική πληροφορία.

Γενικά αν κάνεις downsampling 0.8 (δηλ. να πάς 20,000,000 Χ 0,64 = 12,800,000) σπάνια χάνεις πληροφορία και ίσα ίσα που η εικόνα γίνεται πιο συμπαγής. Ενα τέτοιο πείραμα παρουσίασε πριν χρόνια ο LLoyd (αλλά λινκ μην μου ζητάς ...) δηλ εκανε διαδοχικό downsampling + upsampling και η ποιότητα σε σχέση με τον αρχικό μετα βίας φαινόταν να διαφέρει (υπήρχε βέβαια διαφορά λόγω των 2 επεξεργασιών με οσο νάναι ατελείς αλγόριθμους).

** ονομαστικά επίπεδα εννοώ σε εναν αισθητήρα με 4000 γραμμές καθ'υψος να παράξει εικόνα με 4000 γραμμές ανάλυση αξιόπιστα και με ποιότητα. Σε μελέτες που έχουν δημοσιευτεί διάβασα οτι κατα μεσο όρο μπορεί να αποδοθεί ανάλυση 0,7 της ονομαστικής για ποιότητα MTF 50 δηλ. απο αισθητήρα με 4000 γραμμές το πολύ 2800 μπορούμε να πάρουμε με καλό κοντραστ και αυτό αν είναι τύπου Foveon που δεν έχει ουτε Bayer ουτε antialiasing φιλτρο. Με bayer, aa, diffraction κλπ η θολούρα αυξάνεται. Μπαίνει βέβαια στο παιχνίδι το sharpening και η καταστροφή μειώνεται.

Το κακό όμως συνεχίζεται. Το ίδιο πρόβλημα στοιχησης των μεταβολών με τα πίξελ ισχύει και στην αναπαραγωγή στην οθόνη. Και εκεί χρειάζονται 3 γραμμές οθόνης για να αποδοθούν οχι κατα τύχη αλλά με συνέπεια και με καλό κοντραστ 2 γραμμές εικόνας ...

Για τα πολλά Mp .. εγω είμαι οπαδός τους, χρειάζονται κατα την ληψη και αρχική επεξεργασία, αλλά επίσης είμαι οπαδός του downsizing για την παρουσίαση αν σου περισσεύουν για την παρουσίαση (μετά απο κροπαρίσματα, ισιάγματα, διορθώσεις γεωμετρίας εκτροπών και λοιπά).

Ένας από τους λόγους που προχώρησα στην αγορά, αφού περίμενα μήνες να καρατσεκάρω απόψεις, ήταν η μεγάλη ανάλυση που επιτρέπει αυτά που λές! (Ο άλλος ήταν να την πετύχω σε καλή τιμή :cool4:)
Η χρήση jpeg στα 10mp + raw είναι λόγω της διττής χρήσης της μηχανής, δηλαδή την ίδια στιγμή μπορεί να τραβάω φωτογραφίες με διαφορετικό προορισμό. Π.χ. είμαι με φίλους για βόλτα και μάσα, τραβάω τους φίλους και ότι snap μου έρθει, και ταυτόχρονα κάτι μου "γυαλίζει'" κάνω κλικ και έχω το raw για τα περαιτέρω... Για το downsampling θα το ψάξω, αν και νομίζω ότι ξεφεύγει από τα (ερασιτεχνικά) πλαίσια μου.

Ένας από τους λόγους που προχώρησα στην αγορά, αφού περίμενα μήνες να καρατσεκάρω απόψεις, ήταν η μεγάλη ανάλυση που επιτρέπει αυτά που λές! (Ο άλλος ήταν να την πετύχω σε καλή τιμή :cool4:)
Η χρήση jpeg στα 10mp + raw είναι λόγω της διττής χρήσης της μηχανής, δηλαδή την ίδια στιγμή μπορεί να τραβάω φωτογραφίες με διαφορετικό προορισμό. Π.χ. είμαι με φίλους για βόλτα και μάσα, τραβάω τους φίλους και ότι snap μου έρθει, και ταυτόχρονα κάτι μου "γυαλίζει'" κάνω κλικ και έχω το raw για τα περαιτέρω... Για το downsampling θα το ψάξω, αν και νομίζω ότι ξεφεύγει από τα (ερασιτεχνικά) πλαίσια μου.

Δημήτρη κι εγώ εννοούσα αυτό που έγραψε ο Ηλίας. Δηλ. από το raw των 20 κάνεις επεξεργασία και μετά κατεβάζεις σε διάσταση που θα δεις ότι είναι η βέλτιστη για τον φακό.

Δεν το είχα διαβάσει! Από την μικρής διάρκειας εμπειρία μου με την μηχανή, συμφωνώ σε γενικές γραμμές με όσα γράφει. Επίσης πολύ χρήσιμοι οι συνδυασμοί εστιακού μήκους - διαφραγμάτων που δίνουν την μέγιστη απόδοση, γλύτωσα αρκετό χρόνο από πειράματα - άσχετα αν έκανα ήδη ένα γενικό τσεκ για την περίπτωση που μου τύχαινε κομμάτι "λεμόνι". Τέλος φαίνεται ότι όλοι καταλήγουμε στα ίδια, ο άνθρωπος λέει αυτό που θα ήθελα κι εγώ: την ίδια μηχανή με έναν φακό σαν της rx1, έναν 35/2... Αν βγει κάτι τέτοιο την πουλάω αύριο!!! :worshippy:

Edit: αναδιπλούμενο όμως, να εξηγούμεθα...

Last edited:

Είμαι μεταξύ αυτής και της XZ-2.

Έχω την XZ-1 και είμαι εντυπωσιασμένος.

Έχω διαβάσει πολλά αλλα ακόμα αναρωτιέμαι πόσο καλύτερη ειναι στην ποιότητα φωτο η Sony (δεδομένου του καλύτερου φακού της Oly).

Για auto / jpeg / όχι επεξεργασία / photoshop κλπ (αυτή τη χρήση κάνω), θα δω διαφορα με τη Sony;

Επίσης, στα σκοτεινά, τελικά ο καλύτερος φακός της Oly μήπως αντιστρέψει τα πράγματα;

Ειναι και το συγκριτικό του dpreview που τελικά προτείνει, έστω και οριακά, τη Sony και το σκέφτομαι...

Για την διαφορα στην ποιότητα video,ξέρω, χάος...

Επαναλαμβάνω για όποιον είναι Αθήνα, όποιος θέλει δοκιμάζει. Προς το παρόν τα δείγματα είναι ιδιαίτερα θετικά...

Ειναι και το συγκριτικό του dpreview που τελικά προτείνει, έστω και οριακά, τη Sony και το σκέφτομαι...

Την Oly εννοουσα οτι προτεινει....

Μερικά από τα πρώτα test shots: όλα jpeg κατευθείαν από την μηχανή μόνο resize και το αυτόματο sharpening του Irfanview

Night scene, iso 800, 1/8", 50mm, f3,2 τράβηξε μια ριπή 3-4 φωτό και τις συνδύασε σε μια
_DSC0255Res.jpg

Aperture Priority, iso 6400, 1/60" τα υπόλοιπα ίδια
_DSC0256Res.jpg

Τα ίδια σε iso 3600, 1/13"
_DSC0257Res.jpg

Aperture Priority σε iso 100, 1/40", 50mm, f5,6 κακοφωτισμένη...
_DSC0245Res.jpg

Εδώ έχει πέσει βαρειά επεξεργασία με CaptureOne και (λίγο) PS:

AP, iso125, 1/60", 35mm νομίζω, f3.5
_DSC0146 R1_Res.jpg

AP, iso125, 1/60", 28mm, f4.00
_DSC0188 R1_Res.jpg

Παρεπιπτόντως, ο αισθητήρας είναι 16:9 οπότε κροπάρει ακόμα και για το 3:2, ευτυχώς που έχουμε τα 20mp γιατί είμαι συνηθισμένος στο σχεδόν "τετράγωνο" 4:3

Edit: πρέπει να συνηθίσω και κάτι ακόμα... compact με υπαρκτό βάθος πεδίου!

Last edited: