Sony RX100/mkII/mkIII/mkIV/mkV φωτογραφία

Re: Το νήμα των Sony RX100 - mkII και mkIII

προσεχε μην παθει τιποτε και τρεχεις μετα που δεν εχει εγγυηση :flipout:

Αναβάθμιση σε firmware 1.20 αλλά εξακολουθεί να μην έχει ελληνικά που είχε η rx100.
Μπορώ να τα προσθέσω?

Θα μεταφέρω κάποιες πρώτες εντυπώσεις από την rx100iii όσο μπόρεσα να τη δουλέψω λόγω λίγου χρόνου και κούρασης.
Καταρχήν η μηχανή είναι super compact και η διαφορά στο μέγεθος από την rx100 είναι αμελητέα και ίσως και καλοδεχούμενη.
Το σώμα είναι μεταλλικό με καλύτερο κράτημα και με πολύ καλύτερη αίσθηση σε όλα τα κουμπιά και τις ροδέλες.
Είναι λίγο πιο βαριά από την πρώτη αλλά χωρίς να χρήζει αυτό αναφοράς και σημασίας.
Σημαντικότερο θα θεωρήσω το καινούργιο καπάκι μπαταρίας - κάρτας που δείχνει πιο στιβαρό και ανθεκτικό.
Η σπαστή οθόνη βολικότατη και ιδανική και για αυτοφωτογράφιση.
Το EVF μικρό αλλά καθόλα βολικά και με πολύ ανάλυση και ευκρίνεια.
Το μενού με περισσότερο επιλογές αλλά με απουσία της Ελληνικής γλώσσας και δεν ξέρω αν οφείλεται ότι είναι λόγω HK.
Πάμε όμως στη ουσία:
Νέα μηχανή, νέος φακός διαφορετικός πιο φωτεινός και πιο ευρυγώνιος.
Εδώ είναι ο πρώτος μου προβληματισμός, αν δηλαδή προτιμώ να θυσιάσω το ζουμ για το ευρυγώνιο.
Τα 20mp επιτρέπουν crop αλλά 1-2 φορές ήθελα ένα κλικ ζουμ παραπάνω ίσως και από συνήθεια από την rx100.
Ο δεύτερος προβληματισμός μου στο jpeg που βγάζει η μηχανή στο αυτόματο white balance το οποίο νομίζω ότι πάει προς το warm white.
Ο αισθητήρας ειδικά το βράδυ υπερτερεί της rx100 αλλά βοηθά και ο φακός που τερματίζει στο 2.8 έναντι του 4.9 της πρώτης.
Video δεν πρόλαβα να βγάλω αλλά η κάρτα δεν υποστήριζε το υψηλότερο πρότυπο με τα 50mbps.
http://www.mymemory.co.uk/SDHC/Integral/Integral-32GB-UltimaPro-SDHC-Card-45MB_s-Class-10-UHS-1
Αύριο αν προλάβω πριν την παραδώσω θα βγάλω και καμία ακόμη φωτογραφία για να δοκιμάσω και nd filter αν και θα έχει συννεφιά.
Παρακάτω έχω βάλει μερικά δείγματα jpeg χωρίς καμία επεξεργασία από τη σημερινή βόλτα με την RX100 & RX100M3.
RX100
https://www.flickr.com/photos/97773210@N05/sets/72157648749339307/
RX100M3
https://www.flickr.com/photos/97773210@N05/sets/72157649168556345/

Δεν κατάφερα να βρω για σύγκριση ένα πλάνο που να είναι ίδιο μεταξύ των δύο μηχανών και με τις ίδιες ρυθμίσεις διαφράγματος/ταχύτητας/iso.

Ναι όλες μεταλλικές είναι.
Γιάννη δεν έβαλα ίδιες για σύσκριση γιατί όπως είπε και ο Ηλίας είναι εντελώς διαφορετικός ο φακός σε εστιακή απόσταση αλλά και σε διάφραγμα.

Δεν έχει σημασία που είναι άλλος ο φακός.
Βγάλε αν έχεις χρόνο ίδιο πλάνο στο Manual, σε ίδιο διάφραγμα/ταχύτητα/iso στις default ρυθμίσεις κάθε μηχανής και κάτι θα καταλάβουμε.

Και κράτησε και τα raw (μπορεί να τα ζητήσει ο Ηλίας). :smile:

Παναγιώτη όταν μπορέσεις πες μας περισσότερα για τα μενού και τα jpeg, έχουμε βελτίωση σε σχέση με την πρώτη?

Το menu είναι σε διάταξη σχεδόν ίδιο με της rx100 απλά έχουν προστεθεί κατηγορίες και επιλογές λόγω wi-fi,Zebra κτλ.
Το πολύ ωραίο είναι το menu του fn που έχει άλλη διάταξη με περισσότερες επιλογές.
Κάποιος που έχει την rx100 σχεδόν άμεσα μπορεί να χειριστεί και την rx100iii απλά εμένα με δυσκόλεψαν λίγο στην αρχή τα Αγγλικά
γιατί στη δικιά μου έχω επιλεγμένη γλώσσα τα Ελληνικά κάτι που ήθελε και ο κάτοχος της νέας rx100iii και στεναχωρήθηκε από την απουσία τους.
(Υπάρχει τρόπος να προσθέσουμε τα ελληνικά ή δεν υπάρχουν για την rx100iii).
Το jpeg θα πω ότι με προβλημάτισε δεν έχει σχέση με της rx100 γενικά φωτογραφικά θα έλεγα ότι μιλάμε για εντελώς διαφορετική μηχανή.
Τις επόμενες μέρες θα τη δανειστώ και αν έχω χρόνο θα προσπαθήσω να κάνω μία φωτογραφική σύγκριση των 2 μηχανών.

Απάντηση: Re: Το νήμα των Sony RX100 - mkII και mkIII

Το jpeg θα πω ότι με προβλημάτισε δεν έχει σχέση με της rx100 γενικά φωτογραφικά θα έλεγα ότι μιλάμε για εντελώς διαφορετική μηχανή.
Μιλάμε για μεγάλη διαφορά προς το καλύτερο;
Έχεις γνώμη και για την RX100ΙΙ επ' αυτού;

Παναγιώτη όταν μπορέσεις πες μας περισσότερα για τα μενού και τα jpeg, έχουμε βελτίωση σε σχέση με την πρώτη?

Στο dpreview παντως οι διαφορες στο jpeg ειναι ελαχιστες. Με τιποτα δεν αξιζει καποιος να δωσει 800ε ενω μπορει να παρει την i με 400ε (τιμες Ελλαδας). Εκτος αν το κανει για τη σπαστη οθονη και το evf που και παλι πιστευω δε αξιζει να δωσεις τετοιο ποσο. Αυτη ειναι η γνωμη μου.

δεν έχεις τη δυνατότητα να επιλέξεις μενού στο fn ;
στις άλφα και E mount αυτό σου δίνει τη δυνατότητα.

Το menu είναι σε διάταξη σχεδόν ίδιο με της rx100 απλά έχουν προστεθεί κατηγορίες και επιλογές λόγω wi-fi,Zebra κτλ.
Το πολύ ωραίο είναι το menu του fn που έχει άλλη διάταξη με περισσότερες επιλογές.

Ναι έχει πια οκτώ επιλογές αν θυμάμαι καλά τις οποίες μπορείς να αλλάξεις με τις δικές σου.
Ελληνικά μπορούμε να προσθέσουμε?Υπάρχουν?
Δεν έχω καμία γνώμη για την rx100ii απλά μιλάμε για διαφορετικό jpeg,ίσως όχι και τόσο ωραίο στο μάτι μου.
Δεν μπορώ όμως να κρίνω ακόμη γιατί έχω στα μάτια μου και το jpeg της fuji που είναι μία κατηγορία μόνο του.
To αν αξίζει τα 800 ευρώ είναι σχετικό, τα 634 ευρώ όμως που την πήρε φαίνεται οριακά να τα αξίζει.
Δεν είναι μόνο η σπαστή οθόνη και το evf που είναι μεγάλα συν.
Μιλάμε για εργοστάσιο ρυθμίσεων και ευκολιών στο menu της μηχανής και για βίντεο και για φωτογραφία.

στειλε ενα email στην sony.... (για την γλωσσα)

Στο dpreview παντως οι διαφορες στο jpeg ειναι ελαχιστες. Με τιποτα δεν αξιζει καποιος να δωσει 800ε ενω μπορει να παρει την i με 400ε (τιμες Ελλαδας). Εκτος αν το κανει για τη σπαστη οθονη και το evf που και παλι πιστευω δε αξιζει να δωσεις τετοιο ποσο. Αυτη ειναι η γνωμη μου.

Αν εννοείς την διαφορά σε θόρυβο στο Dpreview, θα πρέπει να συγκρίνεις βάζοντας την RX100III μια σκάλα κάτω στο ISO για να πάρεις υπόψη τον 1 στοπ πιο φωτεινό φακό.

Επίσης μην ξεχνάς το ευρυγώνιο 24mm που είναι πολύ ουσιώδες πλεονέκτημα για μερικές χρήσεις (αρχιτεκτονική, τοπία ).

Ναι ε; Δε το ήξερα αυτό, με μια σκάλα κάτω είναι λίγο μεγαλύτερη η διαφορά. (Ηλία μόνο σε θόρυβο εντοπίζω διαφορά, χρωματικά πχ μου φαίνονται ίδιες)

Όσον αφορά την τιμή, αν πούμε για αγορά πχ από εξωτερικό και κόστος 630ε πάλι δε πιστεύω ότι αξίζει, μιας και με 280-300ε θα πάρει κάποιος την i. Συμπερασματικά άποψη μου είναι πως από την σειρά i-ii-iii η πιο value for money είναι η i (μιας και οι διαφορές σε ποιότητα εικόνας είναι ελάχιστες, αυτό δεν είναι εν τέλει και το βασικό κριτήριο άλλωστε; ). Τέλος πιστεύω πως πριν επιλέξει κάποιος μία από τις 3 πρέπει να τις πιάσει, εμένα πχ δε με βολεύει καθόλου το τόσο μικρό μέγεθος.

είναι συν το οφθαλμοσκόπιο για τη φωτογραφία όχι τόσο για το βίντεο.
δίχως αυτό είναι σαν τραβάς με τάμπλετ, δεν μπορώ να διανοηθώ φωτογραφική μηχανή δίχως