Re: Το νήμα των Sony RX100 - mkII - mkIII και mkIV
θα μας βρεις και κανα eyecup tzo?
Πειραματίστηκα με λαστιχένια eyecups, δοκίμασα και να λεπτύνω το λάστιχο στο κάτω μέρος, αλλά είναι μάταιο. Δεν υπάρχει αρκετό περιθώριο στο κάτω μέρος μεταξύ EVF και μηχανής για πρακτικό βάλε-βγάλε λαστιχένιου καπακωτού eyecup.
Αλλά βλέπω ότι δεν έχει νόημα το eyecup στη συγκρκριμένη μηχανή.
Οι λόγοι:
1) Το EVF στην RX100IV είναι μεν πολύ ποιοτικό, αλλά δεν παύει να είναι μικρό. Οποιοδήποτε eyecup θα δημιουργήσει χωρίς λόγο αίσθηση τούνελ. Με τέτοια ποιότητα EVF μπορείς να το κοιτάς με το μάτι να εφάπτεται πάνω του χωρίς να βλέπεις πίξελ.
2) Σε πίεση το μπροστινό μέρος του EVF μπαίνει μέσα. Οπότε ακόμη και να βάζαμε eyecup, δεν θα μπορούμε να ασκήσουμε πίεση στο μάτι ώστε να έχουμε σταθεροποίηση.
3) Περισσότερο βολεύει, ακόμη κι αν δεν είμαστε δεξιόματοι, να γίνουμε.
Με ελαφρά κλίση του κεφαλιού προς τα δεξιά και φωλιάζοντας το EVF βαθιά στη γωνία μεταξύ ματιού και μύτης αποκτάμε άψογη σταθεροποίηση και άριστη συσκότιση καθ' όλο το μήκος της αριστερής και πάνω πλευράς, αφού το φρύδι μας ουσιαστικά σκεπάζει το EVF.
Απροστάτευτη από το φως παραμένει η δεξιά πλευρά. Μια λύση είναι velcro στο πάνω μέρος του EVF (ώστε να μην παρεμποδίζεται η pop-in/pop-out λειτουργία του) κι εκεί να προσαρμόζουμε με χρατς κάποιο υλικό που να καλύπτει το δεξί μέρος.
Με μια πρόχειρη φαινομενικά λύση όμως κατάφερα να έχω πλήρη συσκότιση και σταθεροποίηση.
Απλά στερέωσα με λαστιχάκια στη δεξιά πλευρά του EVF ένα λαστιχένιο eyecup διπλωμένο στη μέση.
Το βάλε-βγάλε γίνεται σε δευτερόλεπτα.
Λέω να παραμείνω σε αυτήν την ανέξοδη και πρακτική λύση για τις λίγες φορές που θα θέλω να έχω πλήρη συσκότιση και σταθεροποίηση με δυνατό ήλιο από δεξιά.
Κατά 95% των περιπτώσεων θεωρώ περιττό ένα πρόσθετο eyecup στην IV με τόσο ποιοτικό EVF που έχει και που φωλιάζει τόσο καλά στο μάτι.
Προφανώς εξαιρούνται οι διοπτροφόροι και οι αμετανόητοι αριστερόματοι φωτογράφοι.
Κι εγώ αριστερόματος είμαι, αλλά στην IV θα μάθω να χρησιμοποιώ το δεξί.