Sony RX100/mkII/mkIII/mkIV/mkV φωτογραφία

Re: Το νήμα των Sony RX100 - mkII - mkIII και mkIV

δεν αμφιβαλλω, και ετσι πρεπει να ειναι...αλλα το εχεις κανει ενα νημα λιωμα χωρις ουσια ,ε ειναι αλλο πραγμα
δες πχ με την μηχανη σου... κανεις δεν την ειχε δωση σημασια, και ομως σιγα σιγα με της φωτο που ανεβασες αρκετοι εστω και μη σοβαρα, αρχισαν να την βλεπουν διαφορετικα
υπαρχει καλυτερο review??

O,τι διαβαζουμε ειναι καλο επαναλαμβανω. Συμφωνω θα ηταν τελειο αν ειχε και δειγματα, αλλα απο το να μην εχουμε κανενα στοιχειο, εγω λεω ευχαριστω. Αυτα... :)

Σωστά Ηλία, κλείδωσε μας αν θέλεις άλλα σε παρακαλώ μην κλειδώσεις το νήμα.
Ευχαριστώ

Ανηλικα ειστε ?
Απ'οσο καταλαβαινω, οχι...
Δεν μπορειτε να συγκρατηθειτε ?
Τοση τεστοστερονη πια ? :flipout::flipout::flipout:

Ανηλικα ειστε ?
Απ'οσο καταλαβαινω, οχι...
Δεν μπορειτε να συγκρατηθειτε ?
Τοση τεστοστερονη πια ? :flipout::flipout::flipout:

Ε έτσι είμαστε εμείς οι Ελληνες, φωνακλάδες, καυγατζίδες, παρεξιγισιάριδες, κομπλεξικοί, εγωιστές....άλλα ότι και αν γίνει μεταξύ μας δεν κρατάμε κακίες και πάμε για τσίπουρα όλοι μαζί μετά!!!
Και για επανέλθω στο νήμα, γνωρίζει κανείς αν η rx100IV έχει διαφορά στην ταχύτητα εστίασης από την rx100III??

γνωρίζει κανείς αν η rx100IV έχει διαφορά στην ταχύτητα εστίασης από την rx100III??

Στα συγκριτικά αναφέρεται ότι υπάρχει μια μικρή αλλά αισθητή βελτίωση στο AF στην IV.

Δεν είχα την ΙΙΙ, αλλά η IV που έχω μπροστά μου έχει εντυπωσιακό AF, ακόμη και σε δύσκολες φωτιστικές αυνθήκες. Να πω την αλήθεια δεν το περίμενα, μου έκανε μεγάλη εντύπωση.
Συμπεραίνω ότι και της ΙΙΙ θα είναι πολύ καλό, αφού λένε ότι η διαφορά είναι μικρή.

Re: Απάντηση: Το νήμα των Sony RX100 - mkII - mkIII και mkIV

Σε SAF το αποκλείω να μείνει κανείς ανικανοποίητος ανεξάρτητα με τι συγκρίνει.

CAF δεν δοκίμασα ακόμη. Ο Μάνος που είναι πρώην κάτοχος και ΙV και α6000 θα μπορεί να σου απαντήσει καλύτερα.

Πλησιάζει καθόλου αυτό αυτό της Α6000 ?

Ναι αυτό θα ρώταγα και εγώ!! Επίσης TZO σε σχέση και με την nx1 πως είναι η εστίαση, για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης...
Το ρωτάω γιατί πρόσφατα δούλεψα με μια rx10II και σε σχέση με την δικιά μου rx10 δεν βρήκα κάποια αισθητή διαφορά στην ταχύτητα εστίασης παρόλο που τα reviews λένε (κάποια) ότι έχει βελτιωθεί....βελτιωμένη μεν άλλα μόνο αν τις βάλεις δίπλα καταλαβαίνεις κάποια βελτίωση...

Στα σκοτάδια με εντυπωσίασε. Μου θύμισε α7s, που είναι και το κριτήριό μου για επίδοση AF σε χαμηλό φωτισμό.
Απειροελάχιστο σημείο με κοντράστ να διακρίνεις με γυμνό μάτι και η μηχανή θα εστιάσει εκεί άμεσα και με σιγουριά.

Μεγάλο κρίμα να μην έχει οθόνη αφής.

θα μας βρεις και κανα eyecup tzo?

Πειραματίστηκα με λαστιχένια eyecups, δοκίμασα και να λεπτύνω το λάστιχο στο κάτω μέρος, αλλά είναι μάταιο. Δεν υπάρχει αρκετό περιθώριο στο κάτω μέρος μεταξύ EVF και μηχανής για πρακτικό βάλε-βγάλε λαστιχένιου καπακωτού eyecup.

Αλλά βλέπω ότι δεν έχει νόημα το eyecup στη συγκρκριμένη μηχανή.
Οι λόγοι:
1) Το EVF στην RX100IV είναι μεν πολύ ποιοτικό, αλλά δεν παύει να είναι μικρό. Οποιοδήποτε eyecup θα δημιουργήσει χωρίς λόγο αίσθηση τούνελ. Με τέτοια ποιότητα EVF μπορείς να το κοιτάς με το μάτι να εφάπτεται πάνω του χωρίς να βλέπεις πίξελ.
2) Σε πίεση το μπροστινό μέρος του EVF μπαίνει μέσα. Οπότε ακόμη και να βάζαμε eyecup, δεν θα μπορούμε να ασκήσουμε πίεση στο μάτι ώστε να έχουμε σταθεροποίηση.
3) Περισσότερο βολεύει, ακόμη κι αν δεν είμαστε δεξιόματοι, να γίνουμε.
Με ελαφρά κλίση του κεφαλιού προς τα δεξιά και φωλιάζοντας το EVF βαθιά στη γωνία μεταξύ ματιού και μύτης αποκτάμε άψογη σταθεροποίηση και άριστη συσκότιση καθ' όλο το μήκος της αριστερής και πάνω πλευράς, αφού το φρύδι μας ουσιαστικά σκεπάζει το EVF.
Απροστάτευτη από το φως παραμένει η δεξιά πλευρά. Μια λύση είναι velcro στο πάνω μέρος του EVF (ώστε να μην παρεμποδίζεται η pop-in/pop-out λειτουργία του) κι εκεί να προσαρμόζουμε με χρατς κάποιο υλικό που να καλύπτει το δεξί μέρος.

Με μια πρόχειρη φαινομενικά λύση όμως κατάφερα να έχω πλήρη συσκότιση και σταθεροποίηση.
Απλά στερέωσα με λαστιχάκια στη δεξιά πλευρά του EVF ένα λαστιχένιο eyecup διπλωμένο στη μέση.
Το βάλε-βγάλε γίνεται σε δευτερόλεπτα.

Λέω να παραμείνω σε αυτήν την ανέξοδη και πρακτική λύση για τις λίγες φορές που θα θέλω να έχω πλήρη συσκότιση και σταθεροποίηση με δυνατό ήλιο από δεξιά.
Κατά 95% των περιπτώσεων θεωρώ περιττό ένα πρόσθετο eyecup στην IV με τόσο ποιοτικό EVF που έχει και που φωλιάζει τόσο καλά στο μάτι.

Προφανώς εξαιρούνται οι διοπτροφόροι και οι αμετανόητοι αριστερόματοι φωτογράφοι.
Κι εγώ αριστερόματος είμαι, αλλά στην IV θα μάθω να χρησιμοποιώ το δεξί.

XUqG8W.jpg

Εννοείται και καπέλο σε ντάλα ήλιο, αλλά δεν προσφέρει πλήρη συσκότιση το καπέλο, και δεν είσαι πάντα με καπέλο.

Και οι κάτοχοι RX1RII διαβάζω το eyecup το αφήνουν στο κουτί της μηχανής για όταν έρθει η στιγμή της μεταπώλησης. Παρόλο που εκεί η κατασκευή του EVF είναι διαφορετική με πρόβλεψη για το εργοστασιακό eyecup. Ο λόγος είναι ότι βγαίνει και χάνεται εύκολα, και είναι και πανάκριβο.

Προτιμώ την πατέντα ή και τίποτα. Φωλιάζει πολύ καλά το EVF στο μάτι. Καλύτερα και από πολλές άλλες μηχανές. Μόνο το δεξί μέρος μένει ακάλυπτο.

Thanks παρόλο βέβαια διοπτροφόρος και αριστερόματος😜

Σε SAF το αποκλείω να μείνει κανείς ανικανοποίητος ανεξάρτητα με τι συγκρίνει.

CAF δεν δοκίμασα ακόμη. Ο Μάνος που είναι πρώην κάτοχος και ΙV και α6000 θα μπορεί να σου απαντήσει καλύτερα.

Αν δεν τις στήσεις δίπλα, δεν μπορείς να βγάλεις ασφαλή συμπεράσματα. προ ΝΧ1 η Α6000 και η GX7 μου φαίνονταν απίστευτα γρήγορες. Τώρα που είχα μια GX7 για λίγο καιρό στα χέρια μου, μου φαινόταν νορμάλ σε ταχύτητα εστίασης, όχι κάτι το ιδιαίτερο.
Η RX100iv είναι ταχύτατη σε όλες τις συνθήκες, αλλά δεν την έχω δοκιμάσει σε CAF, και δεν την έχω πια για να κάνω δοκιμή.

Μετά από κάμποση χρήση, μπορώ να πω ότι η mkIII τραβάει ικανοποιητικό jpeg, τόσο όσον αφορά γενικώς το IQ αλλά και ειδικότερα το χρώμα. Επίσης ακόμα και τα HDR jpeg δέχονται αρκετή επεξεργασία:

http://avclub.gr/forum/showthread.php/88727-%CE%A7%CE%B5%CE%B9%CE%BC%CF%89%CE%BD%CE%B9%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%B5%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%87%CE%B9%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%B5%CF%82?p=1057576379&viewfull=1#post1057576379

και:

http://avclub.gr/forum/showthread.php/85130-%CE%9F%CF%85%CF%81%CE%B1%CE%BD%CF%8C%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%83%CF%8D%CE%BD%CE%BD%CE%B5%CF%86%CE%B1%21?p=1057565385&viewfull=1#post1057565385

Τα δε raw είναι σαφώς καλύτερα από την mkI

Ωραιος Δημητρη, βαλε και καμια νυχτερινη οποτε μπορεσεις.

Νυχτερινή δεν μου έχει προκύψει ακόμα αλλά η μικρή είναι τέρας ανάλυσης, πάρτε ένα δείγμα: http://avclub.gr/forum/showthread.p...γραφία?p=1057577817&viewfull=1#post1057577817

και αυτό μετά από διόρθωση προοπτικής κ.λ.π. στο PS, γιατί όπως καταλαβαίνετε ήμουν στο πεζοδρόμιο...

Aπίστευτα πρακτικό το Continuous Eye AF tracking στην RX100IV.

Κολλάει στο μάτι και δεν το αφήνει με τίποτα!

Άχρηστη και περιττή η 180 μοιρών αναδιπλούμενη οθόνη. Περισσότερη ζημιά κάνει στα selfies παρά καλό. Μπερδεύεται ο άλλος και κοιτάζει την οθόνη και το βλέμμα γίνεται απλανές.
Με κλειστή την οθόνη και πατημένο μόνιμα το κουμπί του EYE AF, η εστίαση γίνεται μόνιμα στο μάτι, άσχετα από το αν μεταβάλλεται η θέση της μηχανής ή του προσώπου.

To ίδιο πρακτικό το EYE AF και στις κανονικές λήψεις πορτραίτου. Δεν χρειάζεται πλέον μεγέθυνση και χειροκίνητη μετατόπιση του σημείου εστίασης στο μάτι για εστίαση ακριβείας. Μόνιμα πατημένο το πλήκτρο που έχουμε αναθέσει στο EYE AF και τέλος. Γίνεται έτσι και λιγότερη αισθητή η έλλειψη οθόνης αφής.

https://www.youtube.com/watch?v=hiP01WoxVIw