Sony RX100/mkII/mkIII/mkIV/mkV φωτογραφία

Re: Απάντηση: Re: Το νήμα των Sony RX100/mkII/mkIII/mkIV/mkV φωτογραφία

...κάποια χαρακτηριστικά μερικες φορές είναι για τα χαρτιά και μόνο, χρήσιμη η πολύ μεγάλη ριπή αλλά αν παγώνει η μηχανή μετά για πολύ ώρα στην πράξη είναι άχρηστη.

Αν παγώνει, ναι.

Έλα όμως που δεν παγώνει!

Με zero blackout:
100+ καρέ Raw+Extra fine jpeg
200+ καρέ Extra fine jpeg

Μπορείς με συνεχές ριπές να το τερματίζεις το buffer συνέχεια.
5 δευτερόλεπτα αναμονή μεταξύ ροπών αναλογούν σε νέο διαθέσιμο χώρο για 25 νέα extra fine jpeg!

Και όχι, καμία χρήσιμη λειτουργία δεν μπλοκάρει στην VI όσο αδειάζει το buffer.
Διάφραγμα, ταχύτητα, iso, wb, file format, size, quality, μέχρι και picture profile, τα πάντα διαθέσιμα!

Θα πρέπει να ψάξεις πολύ να βρεις κάτι που μπορεί να χρειαστείς και να είναι greyed out στο μενού, π.χ. το drive mode.
Και ναι, δεν κλείνει η μηχανή μέχρι να τελειώσει το άδειασμα του buffer.
Αν πατήσεις το off όσο αδειάζει το buffer, ο φακός τραβιέται μέσα και κλείνει η μηχανή μόνη της αφού αδειάσει το buffer.
Σιγά τα ωά.

Λαθεμένες εντυπώσεις δημιουργεί το άρθρο σχετικά με τις ριπές.

Λέει:
If you've ever used a Sony, you know that when their cameras are writing to a card, a lot of the camera's features are completely inaccessible. You often get a "Writing to Card, Cannot Access" warning when you try and do anything other than take more pictures to add to that buffer to increase your wait time.

Σε παλιές Sony ναι, έτσι συνέβαινε. Αλλά είναι τελείως λάθος η πληροφορία όσον αφορά την VI.
Φαντάζομαι μπέρδεψε τις μηχανές που είχε μπροστά του, όσο το έγραφε αυτό.

Στην πράξη λέει το αναμενόμενο, οτι σε αυτούς που θέλουν την καλύτερη απόδοση σε low light η νέα μηχανή δεν προσφέρει κάτι μάλιστα αφαιρεί.

Θα πρέπει πολύ συνειδητοποιημένα να ξέρει κανείς σίγουρα ότι θέλει το έξτρα ζουμ για να επιλέξει την VI.

Γι’ αυτό εξάλλου βγήκε και το αναβαθμισμένο μοντέλο VA, ώστε μην υστερεί σε ταχύτητα το μοντέλο με πιο φωτεινό φακό και να μπορεί κανείς να επιλέξει εκείνο για πιο γενική χρήση. Δυστυχώς όμως χωρίς οθόνη αφής που παραμένει προνόμιο της VI.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Το νήμα των Sony RX100/mkII/mkIII/mkIV/mkV φωτογραφία

Ίσως να είχε αργή κάρτα ή να υπήρξε κάποια σημαντική βελτίωση με firmware όπως στην α7ΙΙΙ, πάντως αυτός γράφει πολύ συγκεκριμένα οτι παρόλο το μεγάλο buffer η μηχανή αργεί σημαντικά να γράψει στην κάρτα και κολώνει. Πολύ καλά έκανες και το διευκρινησες (όχι οτι θα την αγόραζα) για να μην δημιουργούνται λάθος εντυπώσεις.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Το νήμα των Sony RX100/mkII/mkIII/mkIV/mkV φωτογραφία

Πώς είναι δυνατόν να είχε διαφορετικό firmware αφού δεν έχει βγει ποτέ νέο firmware για την VI;

Ούτε για την κάρτα υπάρχει ίσως.
300MB/s read and write UHS-II SD card€ λέει ότι χρησιμοποίησε.
Ίδιους χρόνους σημειώνω κι εγώ με την UHS-I 256GB Sandisk Extreme Pro.

Το θέμα είναι ότι η μηχανή δεν παγώνει ούτε κοντοστέκεται πουθενά όσο αδειάζει το buffer.
Δεν πα’να αδειάζει συνεχώς προηγούμενες ριπές, δεν καταλαβαίνεις διαφορά ούτε στη λήψη νέων ριπών ούτε στη λειτουργία της μηχανής, αφού όλες οι χρήσιμες επιλογές του μενού είναι διαθέσιμες και γίνονται ακαριαία.

Εξυπακούεται ότι λήψη βίντεο δεν μπορείς να κάνεις όσο αδειάζει το buffer στην κάρτα, όπως κι αυτό που τόσο τον πείραξε τον reviewer ότι δεν κλείνει η μηχανή.

Αλλά εδώ τον πείραξε που οι ριπές ομαδοποιούνται by default, και θα ήθελε η default ρύθμιση να είναι να μην είναι ομαδοποιημένες.
Αφού υπάρχει επιλογή μεταξύ των δύο, το ποια είναι η default τον πείραξε.

Re: Το νήμα των Sony RX100/mkII/mkIII/mkIV/mkV φωτογραφία

Παρεμπιπτόντως, την έπιασα σήμερα και την δούλεψα λιγάκι την rx100VI κανά μισάωρο (σε βόλτα με πάρκο) από γνωστό μου. Σαν πρώτη εικόνα εντυπωσιάστηκα από την ταχύτητα λειτουργίας της μηχανής, κυριολεκτικά η μηχανή πετάει, μπορώ να πως χωρίς υπερβολή ότι είναι ίσως η πρώτη μηχανή που πιάνω που πλησιάζει την ταχύτητα λειτουργίας (άνοιγμα , κλείσιμο, περιήγηση στα μενού, Review των φώτος κλπ.) Dslr. Απίστευτη!!
Σε ταχύτητα εστίασης, Burst κλπ. επίσης απίστευτη, είναι τόσο καλή που δεν έχω να προσθέσω τίποτα άλλο!!! Μόνο να πω ότι το Eye AF όλα τα λεφτά!!!
Από εκει και πέρα τα γνωστά θέματα της Sony, κακό μενού (αν και έχει βελτιωθεί), τα Jpeg που πήρα σπίτι και είδα σε Default ρυθμίσεις μέτρια, θέλουν δουλίτσα και αρκετή παραμετροποίηση για να φτιάξουν, θόρυβος αρκετός σε Iso πάνω από 1.600 και εντάξει με τόσο μικρό σώμα η εργονομία/κράτημα απλά είναι ανύπαρκτη. Πάντως ο φακός φαίνεται πολύ Sharp και το μικρό σκοπευτράκι όμορφο, φωτεινό και ποιοτικό!!
Τράβηξα και 1-2 βιντεάκια και ήταν πολύ καλά άλλα δεν είμαι ειδικός να κρίνω αυτό το κομμάτι, άλλα σαν πρώτη φάση η σταθεροποίηση ήταν πάρα πολύ καλή, περπάταγα και το βίντεο φαίνεται κυριολεκτικά μπετό!!!
Συνολικά μου άρεσε σαν μηχανούλα, εργοστάσιο ρυθμίσεων και δυνατοτήτων, απίστευτη συσσωρευμένη τεχνολογία σε τόσο μικρό σώμα άλλα προσωπικά δεν θα την αγόραζα με τα χρήματα που κάνει, πάντως είναι μια ενδιαφέρουσα λύση για κάποιον που θέλει κάτι μαζεμένο All in one. Ολα θέμα γούστου είναι.

Θετικό βλέπω το hands-on σου, κι έχει έξτρα βαρύτητα που προέρχεται από σένα, αφού από αυτό που συμπέρανα από τις αναρτήσεις σου στο νήμα της VI δεν την είχες πάρει καθόλου με καλό μάτι.

Ταχύτητα είδες ε; Αστραπή!

Εν αναμονή και του emperorgr τώρα να μας πει εντυπώσεις από την VA μόλις παραλάβει!
Σφαίρα θα είναι κι εκείνη, αφού της βάλανε τον ίδιο γρήγορο επεξεργαστή της VI.

Έρχεται η rx100va σύντομα τις επόμενες μερες (επιτέλους μετά από τόσο καιρό ) θα γίνει και σχετικό unbox...

Στάλθηκε από το SM-N950F μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Θετικό βλέπω το hands-on σου, κι έχει έξτρα βαρύτητα που προέρχεται από σένα, αφού από αυτό που συμπέρανα από τις αναρτήσεις σου στο νήμα της VI δεν την είχες πάρει καθόλου με καλό μάτι.

Ταχύτητα είδες ε; Αστραπή!

Εν αναμονή και του emperorgr τώρα να μας πει εντυπώσεις από την VA μόλις παραλάβει!
Σφαίρα θα είναι κι εκείνη, αφού της βάλανε τον ίδιο γρήγορο επεξεργαστή της VI.

Ναι θετική είναι η πρώτη εικόνα μου με την μηχανή, έτσι και αλλιώς αυτό που με ενοχλούσε στην μηχανή είναι το μεγάλο κόστος της κάτα κύριο λόγω σε συνδυασμό με τον μικρό αισθητήρα, κατά τα άλλα κανείς δεν είπε ότι είναι κακή μηχανή.
Στα της μηχανής τώρα πραγματικά εντυπωσιάστηκα με την ταχύτητα της σε όλους τους τομείς, ενώ όπως είπα και το EYE AF είναι φοβερό.
Βέβαια την σταθεροποίηση στο βίντεο δεν την περίμενα, θυμίζει 5axis καλής Mirrorless και φαντάζομαι παρόμοια απόδοση θα έχει και σε φωτογραφία, πράγμα πολύ σημαντικό λόγω και του μικρού αισθητήρα.
Εχει και Touch Οθόνη επιτέλους!!
Αρνητικό από ότι είπε ο γνωστός μου που την έχει, είναι κλασικά η μπαταρία, που πρέπει να κουβαλάει 2-3 μαζί του κάθε φορά, βέβαια αυτό το έλυσε με έναν πολυφορτηστή.
Συνολικά πάντως αν κάποιος δεν είναι θιασώτης του απόλυτου Low light και βάθος πεδίου τσιγαρόχαρτου και την παλεύει με την εργονομία/κράτημα ε τότε είναι μια Super Λύση που τα κάνει κυριολεκτικά όλα και χωράει στην τσέπη σου, η τιμή βέβαια όπως είπαμε τσούζει αρκετά!!

Η VA φαίνεται και αυτή πολύ καλή, σημαντικό που την στηρίζει η Sony και μάλιστα οι βελτιώσεις που έβαλε είναι σημαντικές σε σημείο που δεν έχει νόημα η αγορά της V αυτή την στιγμή στα χρήματα που κάνει. Παράπονο βέβαια έχω που δεν έβαλε την Touch οθόνη της VI.
Πάντως στα 675 ευρώ που την βρίσκεις την VA σε Grey market είναι καλή λύση και αυτή σε σχέση με την VI για κάποιον που δεν θέλει τόσο μεγάλο ζουμ, τον ενδιαφέρει η καλύτερη φωτεινότητα και ίσως δεν θέλει να ξοδευτεί τόσο.
https://www.eglobalcentral.eu/s0ny-...ital-camera-pal-je-international-version.html

Υ.Γ. Ειδικά την VA αν την έβρισκα κανένα 500άρι ευχαρίστως θα την αγόραζα.

μια χαρα επεσε κιολας αλλα 20 ευρω...εγω την πηρα 693 την VA

Επειδή μου έκανε εντύπωση η διαφορά εμπειρίας μεταξύ του review και της δικής σας όσον αφορά την ταχύτητα αδειάσματος του buffer, ρώτησα στα σχόλια και εύχομαι να απαντήσει... Γιατί αφιέρωσε ολόκληρη παράγραφο για το θέμα και ήταν κατηγορηματικός!

η VA έχει τη βελτιωμένη σταθεροποίηση της VI ή της V?

Επειδή μου έκανε εντύπωση η διαφορά εμπειρίας μεταξύ του review και της δικής σας όσον αφορά την ταχύτητα αδειάσματος του buffer, ρώτησα στα σχόλια και εύχομαι να απαντήσει... Γιατί αφιέρωσε ολόκληρη παράγραφο για το θέμα και ήταν κατηγορηματικός!

Εμένα δεν με πιστεύεις κι εύχεσαι εκείνος να απαντήσει;

Μα η ένστασή μου δεν ήταν για τον χρόνο αδειάσματος του buffer!
Πάνω από λεπτό ανέφερε στο τεστ, και είπε ότι προτιμάει να τραβάει raw+jpeg.
Δεν διαφωνώ με αυτό.

Για την ακρίβεια, το buffer αδειάζει σύμφωνα με τις μετρήσεις μου με ακρίβεια +/- δευτερολέπτου σε:
57'' raw
57'' standard jpeg
57'' fine jpeg
63'' extra fine jpeg
62'' raw + standard jpeg
67'' raw + fine jpeg
69'' raw + extra fine jpeg

100+ είναι τα καρέ όταν τραβάμε raw ή raw+jpeg
200+ είναι τα καρέ όταν τραβάμε jpeg.

Δηλαδή ακόμη κι αν επιλέξεις την πιο βαριά επιλογή raw + extra fine jpeg το buffer θα αδειάζει με ρυθμό 17 καρέ τα 10 δευτερόλεπτα (102 καρέ σύνολο).
Ο ρυθμός διπλασιάζεται στα 34+ καρέ τα 10 δευτερόλεπτα στην περίπτωση των jpeg.

Oι εξάρσεις αγανάκτησης του reviewer ήταν τελείως αβάσιμες, από τη στιγμή που δεν παγώνει η μηχανή όσο αδειάζει το buffer.

Ακόμα και στη χειρότερη περίπτωση, raw+extra fine jpeg, όχι απλά δεν παγώνει, αλλά ούτε καν επιβραδύνεται η μηχανή στις υπόλοιπες λειτουργίες.
Ας αδειάζει το buffer στο background. Η μηχανή λειτουργεί κανονικά.

Απάντηση: Re: Το νήμα των Sony RX100/mkII/mkIII/mkIV/mkV φωτογραφία

Φωτογραφία μπορείς να βγαλεις όσο αδειάζει το buffer? αυτά που κατάλαβα εγώ από το δικό του review ήταν οτι δεν μπορούσε γιαυτο και στο τέλος αναγκάστηκε να βγάζει πολύ μικρές ριπές για να μπορεί να συνεχίσει την φωτογράφηση.
Επίσης όσο αδειαζει το buffer μπορείς να κανεις preview ? Αν όχι και στα δυο τοτε συμφωνώ μαζί του οτι είναι ψιλό άχρηστο να μπαίνω στα μενού ή να αλλάζω διάφραγμα αλλά να μην μπορώ να φωτογραφίσω ή να κάνω προεπισκόπηση.

Δυο φορές το έγραψα.
Για τρίτη φορά λοιπόν τονίζω:
Συνεχώς νέες ριπές μπορείς να τραβάς όσο αδειάζει ταυτόχρονα το buffer!
Και μόνιμα να αδειάζει στο background μπορείς να το έχεις και να κινείσαι εντός των 210 jpeg χώρου.
Και να μην το σηκώσεις ποτέ το δάχτυλο από το κλείστρο, δεν θα σταματήσει η μηχανή να τραβάει μονές.
Ελάχιστα αν αφήσεις το κλείστρο και το ξαναπατήσεις θα τραβήξει νέα γρήγορη ριπή.
10’’ δευτερόλεπτα με αφημένο το κλείστρο αναλογούν σε χώρο για νέα ριπή 34 jpeg.

Και ναι, και επισκόπηση μία-μία τις φωτογραφίες που τράβηξες μπορείς να κάνεις, και προεπισκόπηση για τις επόμενες ριπές επίσης, να αλλάξεις ρυθμίσεις, τα πάντα ενώ ταυτόχρονα αδειάζει το buffer.
Στην προεπισκόπηση και στις αλλαγές ρυθμίσεων και γενικά στην απόκριση στις εντολές δεν καταλαβαίνεις καθόλου επιβράδυνση από το ταυτόχρονο άδειασμα του buffer, όλα γίνονται ακαριαία.

Παίζουμε με τα λόγια. Η εσωτερική ταχύτητα της μηχανής δεν ενδιαφέρει, αν παγώνει ενδιαφέρει. Μια ασυμβατότητα κάρτας σαφώς και μπορεί να παίζει ρόλο, αφού εκεί αδειάζει το buffer, όχι στον αέρα.

Το ποιόν εμπιστεύομαι και ποιόν όχι είναι προσωπικό μου θέμα. Δεν απευθύνθηκα καν συγκεκριμένα σε σένα για να προσβληθείς

Μπορείς να απαντάς δίχως παρατηρήσεις στους ερωτώντες.

Πάμε παρακάτω.

Υπεραναλυτικές και σαφείς είναι οι περιγραφές μου και καταθέτω μετρήσεις με ακρίβεια δευτερολέπτου.

Από την αρχή έγραψα ότι η μηχανή δεν παγώνει, δεν κολλάει, δεν σταματάει, δεν εμποδίζει νέες ριπές όσο αδειάζει το buffer.

Όσο για τον reviewer, μπορεί να μπερδεύτηκε με την IV, που είχε μπροστά του. Την αναφέρει την IV στο review του.
Όχι, δεν φταίει η κάρτα του αφού αδειάζει στο λεπτό το buffer, όπως προβλέπεται.
Στις προγενέστερες Sony γενικά και στις RX100 συγκεκριμένα, δεν έπαιζε ρόλο η κάρτα, όσο γρήγορη και αν ήταν.
Η μηχανή ήταν αυτή που εμπόδιζε νέες ριπές, την προεπισκόπηση, την επισκόπηση κτλ.

Το έχω φάει στη μάπα χρόνια τώρα με προγενέστερα μοντέλα το Writing to memory. Unable to operate.
Άγνωστο πλέον στην VI.

Πατάω το rec για εγγραφή βίντεο καμιά φορά επίτηδες όσο αδειάζει το buffer για να θυμηθώ τα παλιά! Μόνο τότε το εμφανίζει.

Ρώτησα στα σχόλια του reviewer για ασυμβατότητα, και σε τι κάρτα έγινε η δοκιμή. Όχι για ταχύτητα. Είναι 2 διαφορετικά πράγματα δεν ταυτίζονται πάντα. Ακριβώς λόγω των θετικών σχολίων στο νήμα εδώ.

Αλίμονο αν έπρεπε να παίρνω άδεια!

Απάντηση: Το νήμα των Sony RX100/mkII/mkIII/mkIV/mkV φωτογραφία

Μήπως έχει ανοίξει χωρίς λόγο μια βεντέτα με τον tzo;
Εντάξει ο Γιάννης είναι αυτός που είναι, θυμηθείτε στο παρελθόν πόσο έχουμε διαφωνήσει φτάνοντας στα άκρα, αλλά δε νομίζω να γράφει κάτι που δεν ισχύει. Την έχει τη μηχανή στα χέρια του και σίγουρα έχει καλύτερη άποψη από εμάς. Προσωπικά δεν μπορώ να πω ότι δεν τον πιστεύω, γιατί να γράψει ψέματα μπορεί να την αγαπά αλλά δεν είναι μέτοχος στη Sony.

Το περίμενα ότι θα παρέμβεις. Δεν είναι η 1η φορά.

Που ακριβώς γράφω ότι δεν τον πιστεύω, πες μου. Εντυπώσεις ως συνήθως.

Παρακαλώ να γράφουμε με επιχειρήματα και όχι αόριστες διαπιστώσεις και μομφές επί προσωπικού.

Ας μείνουμε στο θέμα παρακαλώ.

Πόσο πιο συγκεκριμένα να είναι τα επιχειρήματα που παραθέτω;
Με αναλυτικές και ακριβείς μετρήσεις σε μηχανή που την έχω μπροστά μου;
Και για θέμα που είναι ακριβώς αυτό που με έχει ταλαιπωρήσει στα προγενέστερα μοντέλα κι επιτέλους απαλλάχτηκα στην VI;

Μόνο βίντεο με δεύτερη μηχανή έμεινε να τραβήξω για να αποδείξω ότι δεν παγώνει η VI.

Να το κάνω αν πρέπει.