Sony σειρά NEX

Re: Απάντηση: The Sony NEX Thread.

Να και μια καπως παραξενη φωτογραφια που τραβηξα την κορη μου.

Οχι δεν φταιει η μηχανη η κορη μου μοιαζει με γαλοπουλα, ετσι την φωναζω.

Δεν φταίει η κόρη σου , μια χαρά παιδάκι φαίνεται (να σου ζήσει ) , η μηχανή φταίει.
Συγκερκριμένα ο φακός. Όταν χρησιμοποιείς τον 16mm για πορτρέτα , θα έχεις μεγάλη παραμόρφωση.
Για να έχεις καλύτερα αποτελέσματα με τον 16 , πρέπει να απομακρυνθείς λίγο και να κάνεις crop.
Το πιο σωστό βέβαια είναι να πάρεις φακό για πορτρέτα ή έστω τον κιτ 18-55.

Απάντηση: Re: Απάντηση: The Sony NEX Thread.

Έχεις ενεργοποιησει το lens correction; Για κοιταξε το.

Η ερωτηση σε μενα ειναι; που το βρισκω αυτο γιατι το μενου ειναι λιγο μπερδεμα.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: The Sony NEX Thread.

Πας Διαμόρφωση- Αντιστάσθμιση φακού Παρσμόρφωση και εκεί το ρυθμίζεις σε αυτόματο.
Μετά κάνε μια δοκιμή πλησίασε σε ένα αντικείμενο που έχει μια ευθεία γραμμή παράδειγμα τηλεόραση ή λαπτοπ στο πάνω μέρος. Καδράρισε αυτή την ευθεία τελείως πάνω αριστερά στην γωνία της οθόνης. Λόγω ευρυγώνιου αυτή η ευθεία θα φαίνεται σαν καμπύλη. Μόλις πατήσεις το κλείστρο σε περιμένει μια έκπληξη. Η μηχανή κάνει μόνη της διόρθωση και η καμπύλη γίνεται ευθεία. Η Sony για τους emount φακούς κάνει αυτόματα την διόρθωση που αλλιώς χρειάζεται Photoshop.

Απάντηση: The Sony NEX Thread.

Το εβαλα. Εχει στις ρυθμισεις Λειτ. αυτομ. εστιασης και εχει δυο επιλογες Μια ληψη AF Συνεχομενη AF αυτο παιζει ρολο στο βιντεο η ειναι μονο για την φωτογραφια;

Re: The Sony NEX Thread.

Δεν ξέρω για το autofocus. Ελπίζω να μας πουν τα παιδιά για βέλτιστες ρυθμίσεις στο video. Πάντως το lens correction δουλεύει και στο video.

Ερώτηση!
Οταν έχεις στη μηχανή lens correction on τότε το αρχείο raw που δημιουργείται έχει ήδη τη διόρθωση όταν πχ το ανοίγεις με lightroom?
Αν ναι μήπως είναι καλύτερα η διόρθωση να γίνεται πχ από το lightroom ή από τη μηχανή?

Ας κάνει κάποιος δοκιμή γιατί δεν έχω ούτε τη μηχανή αυτές τις μέρες ούτε το lightroom και τι τιμές άραγε να θέλει στο lens correction; Υπάρχουν profiles για κάθε φακό;
Πάντως οι περισσότεροι από ότι έχω διαβάσει το έχουν on στη μηχανή.
Μόνο αν θέλεις να κάνεις το εφέ της παραμόρφωσης του ευρυγώνιου έχει νόημα να το έχεις οff παράδειγμα σε λήψεις τοπίων, κτιρίων, εσωτερικών χώρων.

http://www.dcresource.com/reviews/sony/nex5n-review?page=0,2
The NEX-5N has a lens distortion correction feature, and strangely enough, it's off by default. That leads to quite a bit of barrel distortion with the 18 - 55 mm kit lens, as you can see in the chart above. Turning on the distortion correction flattens things out nicely, so you'll probably want to use this (unless, of course, you like barrel distortion). While the test chart shows some vignetting on the right side, it was rarely an issue in the real world.

Last edited:

εγω τραβω συνηθως 90% στο Α και ελαχιστα στο S/full M, εξαρταται βεβαια και τι θελω να κανω

εγω τραβω συνηθως 90% στο Α και ελαχιστα στο S/full M, εξαρταται βεβαια και τι θελω να κανω

Για ποιο λόγο στο A και γιατί δεν προτιμάς το Βελτιωμένο Αυτόματο ή το Ευφυές Αυτόματο;

Το νόημα του να τραβάς σε ένα ημιαυτόματο πρόγραμμα (όπως πχ το Α, δλδ προτεραιότητα διαφράγματος) είναι ο έλεγχος. Στα αυτόματα προγράμματα αποφασίζει η μηχανή για σένα τί ρυθμίσεις θα χρησιμοποιήσει και αυτό δεν είναι πάντα καλό αφού δεν ξέρει πάντα τί θέλεις να φωτογραφίσεις. Γενικά το Α είναι το πιό χρήσιμο πρόγραμμα αφού επιλέγεις το διάφραγμα, έχεις σταθερό ισο και αφήνεις στην μηχανή να επιλέξει την ταχύτητα.

Μα αν η μηχανή επιλέξει ταχύτητα κάτω από 1/50 όταν γράφεις 25p; Τότε η κίνηση δεν έχει σπασίματα;

Μιλούσα για φωτογραφία, σόρρυ δεν είδα οτι ρωτάς για βίντεο. Στο βίντεο η αλήθεια είναι οτι άμα θες να κάνεις σοβαρή δουλειά ξεχνάς και τα ημιαυτόματα και τραβάς μόνο στο Μ. Και κοιτάς να τοποθετήσεις την έκθεση σου όπως ακριβώς θέλεις. Έτσι κιαλλιώς δεν θέλεις να αλλάζει η έκθεση κατα την διάρκεια μιας λήψης. Βέβαια ανάλογα με το πόσο φώς έχει μπορει να πρέπει να χρησιμοποιήσεις είτε φώτα είτε ND φίλτρα.

Για το βίντεο, πιο ευέλικτη ρύθμιση είναι το neutral profile που μπορείς κιόλας να κατεβάσεις το κόντραστ. Παίρνεις ένα ουδέτερο αρχείο που είναι ότι πρέπει μετά για grading κατά βούληση. Εγώ τουλάχιστον βίντεο εκεί τραβάω, γιατί έχεις μπορείς να το φέρεις στην επεξεργασία όπου θές.

Σωστά , εγώ video τραβάω στο portrait , με την αντίθεση και οξύτητα στο -3.
Επίσης για την έκθεση , χρησιμοποιώ manual πρόγραμμα με την ταχύτητα ρυθμιζμένη πάντα στο 1/50 (25p) ή 1/100 (για 50p) .
To διάφραγμα το ρυθμίζω ανάλογα το βάθος πεδίου που χρειάζομαι.
Θα χρειαστείς όπως είπε και ο Alex , ND φίλτρο για να ρυθμίζεις την έκθεση όταν έχεις πολύ φώς.

Σε απαντηση για Καλο ευκρινη ευρυγώνιο, αλλά σε ανάλογη τιμή ο Nikon 24mm f/1.4G...

Last edited:

οι ρυθμισεις στο βιντεο πρεπει να ειναι αυτες που σου ειπε παραπανω ο gmak….

¨manual πρόγραμμα με την ταχύτητα ρυθμιζμένη πάντα στο 1/50 (25p) ή 1/100 (για 50p) "

Χρωμα , οξυτητα κλπ , οπως θες εσυ .

Απάντηση: The Sony NEX Thread.

Να πω την αληθεια δεν περιμενα οι ρυθμισεις που αφορουν την φωτογραφια θα ειχαν σχεση και με το βιντεο. Σημερα που διαβασα τα παραπανω επεξα λιγο με το manual ειδα οτι μπορεις να βελτιωσεις αρκετα την ποιοτητα οταν τραβας μεσα στο σπιτι με λιγο φωτισμο. Ακομα και το iso πειραζεις, εγω το πηγα στο 400 και ηταν λες και εβαλα προβολακι. Φυσικα δεν προλαβα να βαλω στην τηλεοραση αυτο που τραβηξα για να δω τον θορυβο και διαφορα αλλα.

ωραιο ! Ομορφα χρωματα κι αισθητικη… δικο σου ειναι ?

Το μονο προβλημα που εχει , ειναι οτι στα πλανα που κινεισαι εχει πολυ "κουνημα"… θελεις καποιο stabilizer σαν κι αυτα που εχουμε αναφερει για μικρες καμερες….
http://www.ebay.com/itm/Flycam-Nano...775?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item4604355ce7

ωραιο ! Ομορφα χρωματα κι αισθητικη… δικο σου ειναι ?
Ναι, σε ευχαριστώ Γιάννη.

Το μονο προβλημα που εχει , ειναι οτι στα πλανα που κινεισαι εχει πολυ "κουνημα"… θελεις καποιο stabilizer σαν κι αυτα που εχουμε αναφερει για μικρες καμερες….
http://www.ebay.com/itm/Flycam-Nano...775?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item4604355ce7

ναι έχεις δίκιο για το Stabilizer. Σκέψου ότι πριν το edit το κούνημα ήταν πολύ περισσότερο, αλλά με κάποια plugins s/w stabilizer το έστρωσα λίγο. Πρέπει να το δω αυτό που παραθέτεις και σε ευχαριστώ