Sony σειρά NEX

Re: Mολις παρελαβα...Sony NEX-5/3 !

Γιάννη αν βάλεις όμως φακούς της Panasonic σε Olympus είναι ακριβώς έτσι, και όπως λέει κι ο Καλαματιανός και η Pany μάλλον μας τα γυρνάει κι αυτή. Ανεξάρτητα από αυτό οι Nex είναι εξαιρετικές, απλά το κόστος είναι το μέγεθος των φακών. Η ποικιλία θα προκύψει κάποια στιγμή, από την ίδια την Sony αλλά και τρίτους κατασκευαστές...

Συμφωνώ ότι το σύστημα m4/3 στερείται φωτεινών ζουμ αλλά από την άλλη διαθέτει κάτι primes που τσακίζουν κόκαλα. Το θέμα της σταθεροποίησης είναι όντως σημαντικό και αυτός είναι ο λόγος που προσωπικά έχω κάνει τον γάμο Olympus - Panasonic σκέτη ..αιμομιξία. Θέλω πχ να χρησιμοποιήσω τον 45/1.8 όταν δεν έχει πολύ φως και πρέπει να δουλέψω σε χαμηλούς χρόνους; Τον βάζω στην Ε-Ρ1. Βολτούλα γύρω γύρω; Παίρνω τη GF1 με τον 14-42 και τον 45-200 που έχουν ενσωματωμένο σταθεροποιητή και είναι φακοί διαμάντια για τα λεφτά τους (άρα δεν χάνω σε ποιότητα φωτογραφίας). Και πάει λέγοντας....
Με τις ΝΕΧ αν θέλω καλό prime ή πρέπει να τα χώσω για τον 24/1.8 ή θα καταφύγω στη Σίγμα.. Κι αυτό είναι κάτι που προσωπικά δεν με ενθουσιάζει

απλά το κόστος είναι το μέγεθος των φακών.
Προσωπικά μπορώ να κάνω παραχωρήσεις στο μέγεθος των φακών , έτσι κι αλλιώς καμία mirorrless δεν είναι " τσεπάτη"..
Αλλά δεν δέχομαι να κλείνει σχεδόν τρίτος χρόνος από την παρουσίαση της nex
και ακόμα να μην έχω ένα φωτεινό prime normal φακό (μόνο ο 50άρης υπάρχει δηλ 75mm ) ,
και η Samsung με νεότερο σύστημα να έχει τους εξαιρετικούς 85 f1.4 και τον 30 f2 που είναι και pancake!!!.
Για να μην μιλήσω για την fuji που με την παρουσίαση της χ-pro ,έχει ήδη 3 φακούς prime!!

Last edited:

εχεις 2 φωτεινους prime.... εναν εξαιρετικο 50αρη με σταθεροποιηση για πορτραιτα και οχι μονο, κι εναν 24mm zeiss υπεροχο (απλα ακριβο).
Εχεις επισης εναν 16mm 2.8 , τιμιο για τα λεφτα του κι ενα 12mm και 10mm fishey παλι αρκετα καλους.

Εχεις ακομη εναν εξαιρετικο sigma 30mm 2.8 και 19mm 2.8 , που ταυροχρονα ειναι μικροι και πολυ οικονομικοι.
Δεν βλεπω κανενα λογο να μην εμπιστευτεις τη sigma... εγω τουλαχιστον οσους φακους σιγμα ειχα κι εχω πολυ καλες εμπειριες.

Εχεις επισης εναν πολυ καλο και οικονομικο 30mm macro.

Δεν ειναι καθολου λιγοι αυτοι οι φακοι... φυσικα μπορουν να γινουν περισσοτεροι, και θα γινουν.
Θα ηθελα εναν πιο οικονομικο 24mm κι εναν 85μμ 1.8 ... ελπιζω να ερθουν.

Τελος, η panasonic δεν νομιζω οτι θα βαλει σταθεροποιητη στο σωμα της kai μη ξεχναμε οτι ο 12mm της olympus ειναι πολυ ακριβος επισης , οπως σχεδον και ο zeiss.

Last edited:

Το θέμα είναι ότι αυτή τη στιγμή μόνο η Panasonic έχει αναγγείλει φωτεινό ζουμ και η τιμή του (όταν και όποτε έρθει) θα είναι στα ύψη. Δεν είναι εύκολο πράγμα να φτιάξεις κάτι τόσο μικρό και φωτεινό παράλληλα

Το θέμα είναι ότι αυτή τη στιγμή μόνο η Panasonic έχει αναγγείλει φωτεινό ζουμ

Υπονοώντας ότι δεν έχει αντίστοιχο η Olympus; Από τους μέχρι τώρα φακούς φαίνεται πως Panasonic και Olympus δεν κοντράρονται μεταξύ τους, αλλά συμπληρώνει η μία την άλλη, κάτι που φαίνεται και από την ποικιλία που έχουν αυτή τη στιγμή.

Υπονοώντας ότι δεν έχει αντίστοιχο η Olympus; Από τους μέχρι τώρα φακούς φαίνεται πως Panasonic και Olympus δεν κοντράρονται μεταξύ τους, αλλά συμπληρώνει η μία την άλλη, κάτι που φαίνεται και από την ποικιλία που έχουν αυτή τη στιγμή.

Ακριβώς! 12αρη η Ολυ, 14αρη η Πανα, 17αρη η Ολυ, 20αρη η Πανα και πάει λέγοντας.... Και εκεί που υπήρχε το "κενό" νάσου η Σίγμα στα 30mm. Απόλυτη συμμαχία, να βγάλουμε όλοι φράγκα, δεν είναι ανάγκη να κοντραριζόμαστε

πεφτει σκληρη κριτικη εναντίων της Sony για την πολιτικη των πολλαπλών σωματων και την ελλειψη φακων στο alpha rumours. Παντως εγω ειμαι ευχαριστημενος με τον 50mm F1.8 φακο και την nex5.

Υπαρχουν φακοι, οχι πολλοι, αλλα αρκετοι για να κανεις τη δουλεια σου.
16mm pancake 2.8,19mm 2.8, 24mm 1.8, 50mm 1.8 , 30mm 2.8, , 30mm 3.5 macro.

Λειπει ενας 35μμ 1.8, και ενας 75-105mm 1.8

Eνας φωτεινος ζοομ επισης (αν και θα ειναι μαλλον ογκωδης - δε γινεται διαφορετικα λογω αισθητηρα).

Σιγουρα περιμενουμε κι αλλους... αλλα, λεφτα υπαρχουν ?:flipout:

μια γνωμη και εγω.για τους sigma λενε οτι ειναι θορυβωδεις για video. και επιπλεον ο νεος zoom pancake που θα εχει το δακτυλιδι του zoom;θα ειναι με ηλεκτρικο διακοπτη;τι λετε;

to θορυβωδης ειναι σχετικο.. ειναι πολυ πιο αθορυβοι απο οποινδηποτε φακο σε κανονικη dslr ( ακομη και HSM - SSM) , λιγο περισοτερο απο τους sony e mount (poy einai entelvw auoyrboi).
Oχι ομως τοσο, οσο ν αποτελει προβλημα.

Απάντηση: Mολις παρελαβα...Sony NEX-5/3 !

Αυτόν τον 19αρη θα τον σκεφτόμουνα για να αντικαταστήσω τον 17αρη που στα 24MP είναι σαν θαμπό παρμπρίζ ώρες ώρες... Η τιμή του φαίνεται πολύ καλή για αυτό που λένε τα τεστ...

Καλά ο 16άρης είναι με διαφορά ο χειρότερος φακός που έχω χρησιμοποιήσει ever :p

Aν κάποιος/α πάρει τον Sigma 19/2.8 καλό θα ήταν να μας πει τι "παίζει". Σύντομα θα έχω τη δυνατότητα να τον βάλω πάνω σε μια ΝΕΧ-7 και να σας πω τη γνώμη μου, αλλά δυστυχώς δεν ξέρω πότε ακριβώς (δεν εξαρτάται από μένα)