Sony σειρά NEX

Re: Mολις παρελαβα...Sony NEX-5 !

Χάθηκε να βάλουν μερικά κουμπιά παραπάνω σε απαραίτητες επιλογές ή και 1-2 custom keys....

Re: Απάντηση: Mολις παρελαβα...Sony NEX-5 !

Λίγες μέρες πρίν είχαμε δει σοβαρό πρόβλημα με το autofocus σε video (αν θυμάστε σε μια παλάμη...)

Γιάννη μπορείς να το δοκιμάσεις και να μας πείς? Κίνηση της παλάμης από κοντά μακριά και τούμπαλιν σε αργό ρυθμό...

Αυτό είναι το αδύνατο σημείο των μηχανών που δουλεύουν ContrastDetection AutoFocus. Δεν μπορούν να παρακολουθήσουν την κίνηση κοντα - μακρυά. Και σωστά να διαλέξει τον στόχο (το χέρι αντι το φόντο) για να κάνει επανυπολογισμό τον κάνει αργά σε σχέση με PhaseDetection που έχουν οι Dslr με καθρέφτη.

Nομίζω οι καλές βιντεοκάμερες έχουν ξεχωριστό PhaseDetection αιθητήρα μπρόστα στον φακό

Αυτό είναι το αδύνατο σημείο των μηχανών που δουλεύουν ContrastDetection AutoFocus. Δεν μπορούν να παρακολουθήσουν την κίνηση κοντα - μακρυά. Και σωστά να διαλέξει τον στόχο (το χέρι αντι το φόντο) για να κάνει επανυπολογισμό τον κάνει αργά σε σχέση με PhaseDetection που έχουν οι Dslr με καθρέφτη.

Nομίζω οι καλές βιντεοκάμερες έχουν ξεχωριστό PhaseDetection αιθητήρα μπρόστα στον φακό

Οι dslr δεν εχουν καθολου autofocus στο βιντεο, αρα δεν εχουμε συγκριση.
Οσο για τις βιντεοκαμερες δεν εχουν τετοιους αισθητηρες , ουτε τετοιους φακους. Εχουν πολυ μεγαλο βαθος πεδιου, οπου μικροατελειες στο focus συγχωρουνται και ειδικους motorized φακους για ομαλο και γρηγορο ζοομ.
Ειναι γενικα optimized για γρηγορη εστιαση και οχι για ακριβεια .
Μια μηχανη σαν τη nex5 , πρεπει να καταφερει (για κατορθωμα προκειται) να βρει σημειο να εστιασει σε αποσταση λιγων χιλιοστων το ενα απο το αλλο, και αν δεν υπαρχει επαρκες contarst , ante να το βρεις ...

Last edited:

Ορίστε η HF-21

Canon_HF_S21_Front.jpg

Εννοουσα δεν εχουν τετοιους αισθητηρες σαν της nex και των υπολοιπων vdslr - mirrorless μηχανων.
Σε μικρο αισθητηρα κανεις οτι θελεις, αφου οπως ειπα , το βαθος πεδιου ειναι τεραστιο.
Αν μπορουσαν ευκολα να το κανουν , θα το ειχαν κανει και στο σινεμα .... αλλα εχουν ΠΟΛΥ δρομο ακομη , αν και δε νομιζω οτι εχει πολλη νοημα.

Οι dslr δεν εχουν καθολου autofocus στο βιντεο, αρα δεν εχουμε συγκριση.
Οσο για τις βιντεοκαμερες δεν εχουν τετοιους αισθητηρες , ουτε τετοιους φακους. Εχουν πολυ μεγαλο βαθος πεδιου, οπου μικροατελειες στο focus συγχωρουνται και ειδικους motorized φακους για ομαλο και γρηγορο ζοομ.
Ειναι γενικα optimized για γρηγορη εστιαση και οχι για ακριβεια .
Μια μηχανη σαν τη nex5 , πρεπει να καταφερει (για κατορθωμα προκειται) να βρει σημειο να εστιασει σε αποσταση λιγων χιλιοστων το ενα απο το αλλο, και αν δεν υπαρχει επαρκες contarst , ante να το βρεις ...

Μπορείς να το συγκρίνεις σε φωτογραφία. Ενα πιτσιρίκι που τρέχει κατα πάνω στο φακό κουρέλιασε το autofocus της GH1 (την περιεργαζόμουνα σε κατάστημα). Στις πλάγιες μετατοπίσεις όμως τα πήγαινε μια χαρά. Εσύ έχεις και τα δυο συστήματα ... μια δοκιμή είναι.

Το βάθος πεδίου της ΝΕΧ-5 + 18-55 3,5-5,6 σε σχέση με την HF-21 + 6.4-64.0/f1.8-f2.8 είναι λιγότερο αλλά όχι τραγικά. Είναι περίπου διπλάσιο.

Π.χ. στο ισοδύναμο των 55mm (FF). έχουμε για εστίαση στα 2,5 μετρα

NEX-5 34mm f/4.5 (μπορεί και f/5.0) --> DOF 900 mm

HF-21 8.0mm f/2.0 (ίσως και 2,2) --> DOF 1900 mm

Εχεις δίκιο για συνθήκες έλλειψης κοντραστ.

Πάντως το ρηχό DOF ενίοτε (όταν το προηγούμενο σημείο εστίασης είναι κοντά στο νέο) βοηθάει στην εστίαση γιατί το φόντο είναι θολό και δεν μπερδεύει το CD-AF.

Απάντηση: Mολις παρελαβα...Sony NEX-5 !

To dxomark δεν είναι το απόλυτο στην αξιολόγηση γιατί κάποια πράγματα δεν τα λεέι. Ναι μεν μετράει το θόρυβο στην εικόνα αλλά δεν αξιολογεί και την ανάλυση που έχει απομείνει μετά τον αλγόριθμο αποθορυβοποίησης.
Σε μερικές μηχανές δεν υπάρχει κόκος αλλά η ανάλυση πάει περίπατο ενώ σε άλλες που έχουν κρατήσει ανάλυση υπάρχει και θόρυβος . Σε τέτοιες περιπτώσεις το dxomark βγάζει καλύτερη κατά κράτος αυτήν που είναι μια θολούρα χωρίς θόρυβο.

Ta παραπανω αποτελεσματα, αναφερονται σε δοκιμες του σενσορα (χωρις δηλ. να επαιμβουν τα ηλεκτρονικα της μηχανης) και οχι σε τελικα αποτελεσμτα εικονας.
Αλλα δεν ειναι φυσικα εκει το θεμα, και μονο που εφτασα να συγκρινω αμμεσα την nex5 με την canon 7d μου, και να μην διακρινω διαφορες στην εικονα (περα απο την λιγο περισσοτερη αναλυση λογω megapixel) , αυτο για μενα αρκει.
Δεν νομιζω να πιστευετε οτι θελω να βγαλω την 7D "σκαρτη" !-bye-
Ενταξει , σε ταχυτητα εστιασης και ευκολια χρησης δε μπορει να συγκριθει, αλλα και καμια αλλη μηχανη δε μπορει με την 7D.

Για να ακριβολογούμε το Dxo μετράει τον θόρυβο των πίξελ αναλύοντας τα αρχεία RAW της μηχανής. Φυσικά δεν εμπλέκονται τα (ψηφιακα) ηλεκτρονικά που αφορούν demosaic - επεξεργασία εικόνας - συμπίεση jpeg, αλλά εμπλέκονται τα αναλογικά ηλεκρονικά (ενισχυτές ISO π.χ., ..) απο μέσα στον σενσορα εως και το DAC.

Θεωρητικά RAW είναι το εντελώς ανεπεξέργαστο αρχείο αλλά πρακτικά μερικά RAW είναι μαγειρεμένα.
Η Nikon (και όχι μόνο) π.χ. κλιπάρει τα πολύ χαμηλά σήματα.
Η Sony εφάρμοσε στην Α700 αποθορυβοποίηση στα RAW.
Πολλές εταιρίες (όλες ??) εφαρμόζουν αποθορυβοποίηση πριν την εγγραφή του RAW στα ψηλά ISO είτε ντεφάκτο είτε κατ'επιλογήν.

Η Dxo έχει μια διαδικασία που ελέγχει αν έχει γίνει κατι τέτοιο και στην περίπτωση της Sony Α700, Α900 και της Pentax (όλα τα μοντέλα) το αναφέρει. Αλλωστε φαίνεται και στα διαγράμματα όπου οταν επεμβαίνει η αποθορυβοποίηση αλλάζει προς τα πάνω η κλιση της καμπύλης.
Σε μερικές όμως περιπτώσεις η μέθοδος ανίχνευσης δεν το πιάνει (ή δεν θέλει να το αναφέρει) παρόλλο που φαίνεται στις καμπύλες αλλά και στην εικόνα (περίπτωση D90, ISO 3200 καμπύλες Dxo και RAw αρχεία Image resource)

Εχει δίκιο ο ΝNOW το ιδανικό θα ήταν να συνοδευόταν οι μετρήσεις θορύβου με μετρήσεις ανάλυσης.

Πάντως εγώ θεωρώ οτι αφενός η συγκεντρωτική βαθμολογία είναι πολλές φορές παραπλανητική αφετέρου όμως τα αναλυτικά στοιχεία πολύ αξιόπιστα και ενδιαφέροντα (μετα απο μια εξοικείωση).
Αυτό που μου λείπει είναι διαγράμματα και για θερμό φωτισμό εκτος του d50 (αλλάζει η συμπεριφορά).

Αλλά μήν τα θέλουμε όλα ... το DxoMark φτιάχθηκε για να πουληθεί και όχι για την ενημέρωση μας.

Eεεχμ .... τελευταία παρουσίασε και πολύ ενδιαφέρουσες μετρήσεις συνδυασμού φακών σωμάτων. Πολλοί φακοί σε όλα τα σώματα που ταιριάζουν.

Απάντηση: Re: Mολις παρελαβα...Sony NEX-5 !

Eεεχμ .... τελευταία παρουσίασε και πολύ ενδιαφέρουσες μετρήσεις συνδυασμού φακών σωμάτων. Πολλοί φακοί σε όλα τα σώματα που ταιριάζουν.

Και εκεί βέβαια ναι μεν ενδιαφέροντα τα αποτελέσματα αλλά και πολύ γενικά τα τέστ χωρίς αξιοποίηση του φακού σε όλα τα μήκη παράλληλα με όλα τα διαφράγματα. Ειδικά στους φακούς τα τέστ του dpreview & photozone τα θεωρώ πιο ενημερωτικά και αξιόπιστα.

Απάντηση: Mολις παρελαβα...Sony NEX-5 !

ΩΧ τώρα το πήρα χαμπάρι: μεγαλώνει ο όγκος.

Το ότι η αντίστοιχη βιντεοκάμερα δεν έχει ενσωματωμένο φλασάκι για φωτογραφίες το γνώριζα.

Αλλά δεν περίμενα ότι ούτε στην φωτογραφική δεν θα έβαζαν ενσωματωμένο φλας. Και μην μου πείτε ότι δεν χρειάζεται φλας σε φωτογραφική όσα ISO κι αν ανεβάζει....

http://www.dpreview.com/reviews/sonynex5nex3/page3.asp

Στο τομεα της φωτογραφιας , δεν εχω κανενα παραπονο.
Εχει τα παντα που θα χρειαστεις να κανεις τη δουλεια σου.
Εκει που εχω ενστασεις και μαλιστα σοβαρες ειναι στο τομεα του βιντεο.

Για να καταλαβουμε ομως τις νεες μηχανες και τη σχεση τους με το βιντεο , πρεπει να εξηγησουμε καποια θεματα.

Οι μεχρι τωρα βιντεοκαμερες, λογο σχεδιασης και κυριως λογο μικρου αισθητηρα, δεν ειχαν προβλημα να εσιασουν αυτοματα και γρηγορα, γιατι εχουν τεραστιο βαθος πεδιου και ειδικους φακους ζοομ , που ειναι Motorized και μπορουν να ζοομαρουν χωρις κουνημα .
Εοισης , παλι λογο μεγεφους αισθητηρα, εχουμε πολυ μικρους φακος ζοομ και αρα λιγη μαζα να κινησουν τα μοτερ, αρα πιο ευκολα και γρηγορα η εστιαση και το ζοομ

Αυτο δεν γινεται στις dslr, mirrorless κλπ.

Εδω εχουμε τεραστιο αισθητηρα, με οτι αυτο συνεπαγεται.
Δηλ. πολυ μεγαλους φακους , με μεγαλη μαζα, δυσκολοι στο focus, και κυριως οχι Motorized (το ζοομ γινεται με "στριψιμο" του φακου και οχι με διακοπτη-κουμπι ζοομ , οπως σε ολες τις βιντεοκαμερες.)
Ξεχαστε δηλ. το ομαλο ζοομ κατα τη διαρκεια γυρισματος βιντεο με αυτες τις μηχανες.

Το πιο σημαντικο ομως προβλημα, ειναι οτι λογο αισθητηρα, εχουμε πολυ μικρο βαθος πεδιου στις νεες dslr-mirrorless, με αποτελεσμα η μηχανη να μην μπορει ευκολα να εστιασει στο auto, αλλωστε που να εστιασει ?
Αν εχουμε πχ. 2 προσωπα σε ενα καδρο , με διαφορα ας πουμε 1 μετρο μεταξυ τους (μπρος - πισω) , σε μια βιντεοκαμερα, επειδη το βαθος πεδιου συνηθως θα ειναι παραπανω απο ενα μετρο , οπου και να εστιασει , θα βγουν νετ και οι 2.
Στις νεες ομως μηχανες, το βαθος πεδιου μπορει να ειναι λιγα εκατοστα, οποτε εκει πρεπει εσυ να επιλεξεις που θα εστιασει (manual, ή με καποιο σημεο εστιαση).
Οπως καταλαβαβινετε , αυτο το θεμα ειναι πολυ περιπλοκο και οι εταιρεις ακομη ψαχνονται.
Δεν ειναι τυχαιο, οτι και στο σινεμα - τηλεοραση, ακομη και σημερα ολα γινονται manual.

Η nex5 λοιπον, ενω μπορει να τραβηξει εκπληκτικα βιντεο, εχει περιορισμενες δυνατοτητες, επειδη δεν εχει manual ρυθμισεις για διαφραγμα (που κανονιζει μεταξυ αλλων και το βαθος πεδιου), ταχυτητα (που κανονιζει για την ομαλοτητα της κινησης) και ISO (που κανονιζει το gain της μηχανης).

Υπαρχουν καποια τρικ που μπορουμε να κανουμε για να βελτιωσουμε τη κατασταση, αλλα οχι πολλα.
Εν μερη το προβλημα διορθωνεται αν χρησιμοποιησουμε MANUAL φακους, οποτε εχουμε επιλογη εστιασης και διαφραγματος .

Δυσκολα πραγματα, για δυνατους λυτες!!!

Ναι εντάξει σιγά μην σπουδάσουμε και εικονολήπτες για να τραβήξουμε μια εκδρομή...

Ξέχασα ότι μιλάμε πάντα για manual zoom.

Αλλά αν μπερδεύεται κιόλας και στο auto focus , την ξεχνάμε για χρήση βιντεοκάμερας...... Τουλάχιστον εγώ.

Tασο , οσον αφορα το φλασ σπανια θα το χρειαστεις, μη ξεχνας οτι εχει αισθητηρα APS-C , με ISO 3200 τραβας ανετα και μετα λιγο neat image ή raw και εισαι ΟΚ.
Αλλωστε το flash μπαινει πανω στον ιμαντα (εγω το εβαλα, ειναι μικροσκοποικο) και το εχεις παντα μαζι σου.

Τωρα οσον αφορα το θεμα με το βιντεο, κοιτα το δικο μου και πες μου αν σ ενοχλει κατι στο focus.
Δεν ειναι αστραπιαιο , αλλα καλο για γενικη χρηση, οχι αθλητικα γεγονοτα φυσικα!

ΚΑΜΙΑ μηχανη με τετοιο αισθητηρα DSLR - mirroless κλπ, ουτε και η νεα Sony NEX-VG10E μπορει να κανει ταχυτατο autofocus, αρα τις ξεχνας.

Παντως , σε μια μικρη δοκιμη που εκανα χτες με την hv30 vs nex5 , μη νομιζεις οτι ειδα τεραστια διαφορα. Και η hv30 μπερδευεται σχετικα ευκολα, ειδικα σε ακραιες συνθηκες.

Εχω την 40D με την οποια η σχεση μας ειναι εξαιρετικη.

Θελω κατι να παιρνω βιντεο τη μπεμπα. Με το σκεπτικο αυτο υπολογιζω να αντικαταστησω την 40 με την 60D μολις βγει. Μονο και μονο για το βιντεο.

Βιντεοκαμερα απο τις κλασσικες μου πηραν δωρο και τη γυρισα πισω για να παρω ηλεκτρικη σκουπα. Δε γουσταρω.

Θα σου κανω μια απλη ερωτηση. ΝΕΧ5+40D ή 60D?

Βιντεοκαμερα απο τις κλασσικες μου πηραν δωρο και τη γυρισα πισω για να παρω ηλεκτρικη σκουπα. Δε γουσταρω.

Ποιά βιντεοκάμερα ήταν θυμάσαι;

είσαι προετοιμασμένος για manual zoom στην βιντεοκάμερα (με 60D) ;

Re: Απάντηση: Re: Mολις παρελαβα...Sony NEX-5 !

Ποιά βιντεοκάμερα ήταν θυμάσαι;

είσαι προετοιμασμένος για manual zoom στην βιντεοκάμερα (με 60D) ;

Μια SONY ηταν, γυρω στο 300αρι. Δεν την ανοιξα. Αλλα οποια και να ηταν το ιδιο θα εκανα.

Δε θελω το sharpening, τα υπερκορεσμενα χρωματα και κυριως το φοντο νετ.

Η 60D μπορει να εχει κι αυτη πολυ καλη εικονα , με σοφτ χρωματα και απαλο φοντο, αλλα θελει πολυ γερα νευρα στο focus.
Δεν νομιζω οτι κανει για παιδια κλπ.
Μονο για στημενες καταστασεις, εκει τη χρησιμοποιω κυριως εγω (βιντεο κλιπ, διαφημιστικα κλπ).
Αλλιως πρεπει να κανεις ΠΟΛΛΗ προπονηση , και να επενδυσεις σε καποιο στοιχειωδη εξοπλισμο που θα σε βοηθησει , οπως αυτο εδω ...http://jag35.com/new/products/digi-finder-pro/

Δεν μπορω να σου απαντησω ευκολα, γιατι δυστυχως δεν εχω παιδι για να δοκιμασω. Αν τη παρω μαζι μου το ΣΚ οταν παω να δω τον ανηψιο μου , θα σ ενημερωσω πως τα παει ...