Sony SR11/12

Steliosfan

AVClub Enthusiast
13 August 2006
721
NeverLand
Δεν θα μπω σε πολλές λεπτομέρειες όπως auto vs manual controls κτλ. Μια μέρα την χρησιμοποίησα… Θα επανέλθω όμως.

Handling / Built
Με την πρώτη φορά που κρατάς στα χέρια σου την SR12 διαπιστώνεις ότι η Sony έχει κάνει έρευνα και υλοποίησε ότι ενοχλούσε τους αγοραστές. Η κάμερα κουμπώνει στο χέρι σου άνετα και κάθε κουμπί είναι optimized για το αντίστοιχο δάχτυλο. Έτσι μπορείς να ζουμάρεις, να πατήσεις record αλλά και capture photo πανεύκολα καθώς τα κουμπιά βρίσκονται εκεί ακριβώς που θα έπρεπε. Εναλλακτικά, σου δίνει την δυνατότητα να διαχειριστείς τις προαναφερθείσες λειτουργίες από την touch screen εκπληκτικής ποιότητας lcd. Αυτό υποθέτω το έκαναν για ευκολία όταν η κάμερα βρίσκεται σε τρίποδο. Τέλος, είναι αρκετά ελαφριά.
Η ποιότητα κατασκευής είναι ΚΟΡΥΦΑΙΑ. Άλλωστε το συνηθίζει η sony. Εξωτερικά είναι πιο σέξυ και πιο μικρή απ’ότι φαίνεται σε διάφορες φωτογραφίες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο.

Menu
Oι pc freaks & gadget lovers θα ερωτευτούν το μενού. Όλα γίνονται touch screen από ένα καλοφτιαγμένο μενού, που θυμίζει ότι βρισκόμαστε στο 2008 και όχι στα 90’s. Όλα είναι ξεκάθαρα, απλά και γίνονται γρήγορα.
Να σημειώσω ότι στο μενού μπορείς να επιλέξεις 4 ειδών αναλύσεις και bitrates για μεγαλύτερη διάρκεια του video.

Performance
Οι 10mp φωτογραφίες που τραβάει είναι απλά απίστευτες. Να μια καλή λύση για ερασιτέχνες που δεν θέλουν να κουβαλάνε πολλά. Τα ίδια λέγαμε όταν βγήκε και η PC330 το 2003 αλλά τώρα η ποιότητα βρίσκεται σε άλλο επίπεδο. Αυτό που θα κάνω άμεσα είναι να τραβήξω κάποια πλάνα ταυτόχρονα με την Canon S70 που έχω (7.1mp) και με την Sony και να μεταφέρω εντυπώσεις αλλά και links με τα jpeg.
Η ποιότητα του βίντεο στην ημέρα είναι εκπληκτική. Προσωπικά δεν έχω δει καλύτερη εικόνα από consumer κάμερα έως σήμερα. Η κίνηση είναι ομαλότατη στα 1920x1080 50i 16Mpbs χωρίς artifacts ή άλλες ενοχλητικές παρεμβολές στην εικόνα. Είναι πραγματικά crystal clear με όλη την έννοια της λέξης. Η Samsung M86 που έχω, έδειξε να ερωτεύεται το υλικό που τράβηξα. Επαναλαμβάνω, δεν έχω δει καλύτερη εικόνα έως σήμερα.
Το βράδυ δεν εντυπωσιάστηκα με την εικόνα. Ναι μεν ήταν εντυπωσιακά αναλυτική, αλλά παρατήρησα artifacts κατά την γρήγορη κίνηση, κόκκο και όχι καλή φωτεινότητα. Μακράν καλύτερη από την Pc330 αλλά not good enough. Υπάρχουν διάφορες επιλογές κλείστρου για καλύτερη απόδοση, αλλά μου χάλαγαν την ομαλότητα της κίνησης οπότε και τα απενεργοποίηση.
Μεγάλο ατού, η υποστήριξη x.vcolour. Αν δεν έχετε συμβατή τηλεόραση, αφαιρείται από την πληροφορία οπότε δεν υπάρχει θέμα να είναι πάντα on.

Connectivity
usb, hdmi τα πάντα. Συνδέετε την κάμερα στο pc με usb και κάνετε drag & drop τα αρχεία στον σκληρό. Έπειτα με το software που συνοδεύει την συσκευή φτιάχνετε με ένα κλικ είτε blu ray, είτε blu ray DVD είτε DVD.
Εναλλακτικά για τους κατόχους PS3 συνδέετε την κάμερα στο PS3 usb και βλέπετε απευθείας τα κλιπάκια σας ή αν θέλετε από τον σκληρό τα μεταφέρετε σε ένα usb ή και cd/dvd και πάλι απροβλημάτιστα τα βλέπετε στο ps3 σας.

Τέλος, δοκίμασα ένα γρήγορο editing στο vegas pro 8b και διαπίστωσα ότι το καλύτερο και γρηγορότερο rendering γίνεται με HD mpeg2 σε Full HD 25mpbs bitrate. Σε h264 AVC η κίνηση ήταν όχι και τόσο ομαλή

Αυτά για τώρα…. Θα επανέλθω

Ευχαριστούμε για την αναλυτική παρουσίαση! :worshippy:
Κανένα αυθεντικό (ανεπεξέργαστο) βίντεο-δειγματάκι;

αα, ξέχασα το πιο σημαντικό.... αυτό που με εντυπωσίασε πιο πολύ απ'όλα.

Είχα διαβάσει λοιπόν ότι το 5.1 είναι κουκουρούκου. Δεν το είχα διαβάσει για την SR11/12 αλλά γενικά για άλλες κάμερες της Sony. Οπότε όταν είδα πάνω στο μικρόφωνο το L, R, C, Rear δεν πολυχάρηκα.

Λοιπόν, όπως θα διαπιστώσετε και από το κλιπάκι που θα ανεβάσω, το 5.1 ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ !!!! Άκουγα τον εαυτό μου από τα πίσω ηχεία όπως θα έπρεπε, την γυναίκα μου από το κεντρικό και τον ήχο του πάρκου από όλα !!! απίστευτο.... ειλικρινά. Το επίσης εντυπωσιακό είναι ότι το vegas ανανγωρίζει σωστά τα 6 κανάλια και μπορείς να κάνεις πολύ καλή και επαγγελματική δουλειά σε editing/rendering

Steliosfan, ευχαριστούμε για τα κλιπάκια (αν και το κατέβασμα με το rapidshare έχει γίνει επώδυνο τελευταία).
Είδα τα κλιπάκια (μέσω του Nero Showtime και σπαστή κίνηση, προφανώς λόγω κακού decoder αφού χρησιμοποιούσε μόνο 40% της CPU, αλλά και "πειραγμένου" φορμά αφού έπαιζε μόνο σαν λωρίδα στον Media Player Classic) σε μόνιτορ full HD και μέσω ηχείων 5.1 με τον ενισχυτή AV σε dolby 5.1 Movie mode.

Η ευκρίνεια της εικόνας είναι πολύ καλή και ο πολυκάναλος 5.1 ήχος φαίνεται πολύ ενδιαφέρον, σε βάζει μέσα περισσότερο στη σκηνή!
Αυτό που παίρνει αρκετή διόρθωση είναι το δυναμικό εύρος και συγκεκριμένα η αποφυγή του "καψίματος" των πολύ φωτεινών στην εικόνα πχ στα τριαντάφυλλα κλπ
Το θέμα είναι μπορείς να ρυθμίσεις την κάμερα έτσι ώστε να αποφύγεις αυτό το κάψιμο πχ χρησιμοποιώντας manual έλεγχο στην ίριδα και στην ταχύτητα κλείστρου; Ή έστω έλεγχο σε κάποιο αυτόματο πρόγραμμα; Το θεωρώ προσωπικά σαν το πιο σπουδαίο στοιχείο μαζί με την ευκρίνεια στην εικόνα μιας κάμερας. Μετά έρχεται για μένα ο θόρυβος και η απόδοση στα χρώματα.

Last edited:
θα πρότεινα πάντως τα κλιπάκια να τα κάψετε ως blu ray dvd και να τα δείτε από το ps3. Από το pc είχα πρόβλημα στην κίνηση και άλλα θέματα. Από το ps3 σε tv ήταν άλλος κόσμος....

Για τα Manual controls θα συμφωνήσω. Απλά δεν τα έχω δοκιμάσει ακόμα. Όλα ήταν στο Auto και το WB (white balance) στο off. Έχει 2 επιλογές, off & on με slide. Απλά δεν ξέρω που να το βάλω :(

sorry for my ignorance αλλά την ίριδα πως την ρυθμίζω? (ποιό είναι το αγγλική ονομασία της?)

H ίριδα πάντως λέγεται στα Αγγλικά iris που είναι το ίδιο με aperture. Δεν θέλεις να ανεβάσεις πολύ ταχύτητα κλείστρου (shutter speed) γιατί θα σου κάνει την κίνηση στροβοσκοπική.

επειδή κανείς δεν κάνει post σε αυτό το topic (γιατί άραγε???) αλλά μου στέλνετε όλοι Pm, να σας ενημερώσω για κάτι το οποίο ενδεχομένως δεν γνωρίζατε.

Τα κλιπάκια που ανέβασα αν τα αποθηκεύσετε σε usb/cd/dvd κτλ ως data, το ps3 θα τα παίξει 60i με αποτέλεσμα προβληματική εικόνα, flickering κτλ. Προφανώς το ps3 έχει θέμα να παίξει 1920x1080i 50i pal από αποθηκευτικό μέσω / data.

Ο σωστός τρόπος είναι να δημιουργήσετε ένα Blu Ray structure σε DVD. Τότε το ps3 το βλέπει ως blu ray και το παίζει άψογα (νύχτα με την μέρα η διαφορά). Προσωπικά χρησιμοποιώ αυτόν τον οδηγό http://forum.videohelp.com/topic346069.html (5 λεπτά δουλειά, μην πανικοβληθείτε, άλλωστε κάποια steps δεν τα χρειάζεστε) και καίω το blu ray DVD με Nero UDF 2.50

Απάντηση: Re: Sony SR11/12

επειδή κανείς δεν κάνει post σε αυτό το topic (γιατί άραγε???) αλλά μου στέλνετε όλοι Pm, να σας ενημερώσω για κάτι το οποίο ενδεχομένως δεν γνωρίζατε.

Τα κλιπάκια που ανέβασα αν τα αποθηκεύσετε σε usb/cd/dvd κτλ ως data, το ps3 θα τα παίξει 60i με αποτέλεσμα προβληματική εικόνα, flickering κτλ. Προφανώς το ps3 έχει θέμα να παίξει 1920x1080i 50i pal από αποθηκευτικό μέσω / data.

Ο σωστός τρόπος είναι να δημιουργήσετε ένα Blu Ray structure σε DVD. Τότε το ps3 το βλέπει ως blu ray και το παίζει άψογα (νύχτα με την μέρα η διαφορά). Προσωπικά χρησιμοποιώ αυτόν τον οδηγό http://forum.videohelp.com/topic346069.html (5 λεπτά δουλειά, μην πανικοβληθείτε, άλλωστε κάποια steps δεν τα χρειάζεστε) και καίω το blu ray DVD με Nero UDF 2.50

ΦΙΛΕ ΣΤΕΛΙΟ, ΑΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΑ ΜΑΖΥ ΣΟΥ ΜΕ PM, ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΩ ΠΑΛΙ ΣΤΟ TOPIC. ΛΟΙΠΟΝ ΤΟ ΠΕΡΙΕΡΓΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΕΓΩ ΚΑΙΓΟΝΤΑΣ ΤΑ 4 MTS ΣΟΥ ΣΑΝ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ DATA FILES ΣΕ DVD ΜΕ ΤΟ NERO ΚΑΙ ΠΑΙΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΣΤΟ PS3, Η ΕΙΚΟΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΨΟΓΗ ΚΑΘΩΣ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΙ Η ΚΙΝΗΣΗ ΟΜΑΛΟΤΑΤΗ ΕΝΩ ΑΝΕΒΑΖΕΙ ΑΝΑΛΥΣΗ ΣΕ 1080p. ΑΝΤΙΘΕΤΑ, ΚΑΝΟΝΤΑΣ EDITING ΜΕ ΤΟ NERO VISION ΤΟΥ NERO 8 ΚΑΙ ΚΑΙΓΟΝΤΑΣ ΣΑΝ AVCHD, Η ΚΙΝΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΟΤΑΤΗ ΕΝΩ Η ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ 1080 ΜΕΝ ΑΛΛΑ INTERLACE!! ΕΠΕΙΔΗ ΛΟΙΠΟΝ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΚΑΙ Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΜΟΝΤΑΖ ΣΤΗΝ ΚΑΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΙΟ ΠΑΝΩ ΛΟΓΟ, ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙΣ ΤΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ Η ΕΝ ΛΟΓΩ ΚΑΜΕΡΑ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΕΣ.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!

To αντίθετο ακριβώς συμβαίνει: Τα πρωτότυπα αρχεία είναι πεπλεγμένα (interlaced) και το Nero διατηρεί αυτή τη μορφή. Αν τα βλέπεις 1080p με ομαλότατη κίνηση όπως λες, αυτό σημαίνει ότι μετατρέπονται τα 50 πεδία σε 50 καρέ διπλασιάζοντας απλώς τις γραμμές κάθετα, προφανώς κατά την αναπαραγωγή -σε καμία περίπτωση όμως δεν ανεβαίνει η λεπτομέρεια.

Είχα δεί πρόσφατα ότι το Nero στο PC δεν τα απεικονίζει με το σωστό ballance και επίσης τα κάνει να φαίνονται λίγο πιο "καμμένα". Εγκαθιστώντας το ffdshow είχα καταφέρει μέσω του Media Player Classic να φαίνονται πολύ καλύτερα (αν και λίγο σπαστά) και είχα σκοπό να το γράψω εδώ μαζί με τις ρυθμίσεις αλλά κάπου δεν βρήκα την ευκαιρία και πέρασαν οι ημέρες...

Απάντηση: Re: Sony SR11/12

To αντίθετο ακριβώς συμβαίνει: Τα πρωτότυπα αρχεία είναι πεπλεγμένα (interlaced) και το Nero διατηρεί αυτή τη μορφή. Αν τα βλέπεις 1080p με ομαλότατη κίνηση όπως λες, αυτό σημαίνει ότι μετατρέπονται τα 50 πεδία σε 50 καρέ διπλασιάζοντας απλώς τις γραμμές κάθετα, προφανώς κατά την αναπαραγωγή -σε καμία περίπτωση όμως δεν ανεβαίνει η λεπτομέρεια

ΟΧΙ, ΔΕΝ ΕΙΠΑ ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑΣ ΑΛΛΑ Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΗΤΑΝ ΜΕΡΑ ΜΕ ΝΥΧΤΑ ΣΤΟ PS3 !! ΕΝ ΠΑΣΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙ ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΟΝΟΝ ΟΤΑΝ ΤΑ FILES ΚΑΙΓΟΝΤΑΙ ΣΑΝ DATA ΚΑΙ ΠΑΙΖΟΝΤΑΙ ΣΑΝ AVC FILES ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΟ EDITING ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟ ΚΑΨΙΜΟ ΜΕ ΤΟ NERO;

Το φορμά της κάμερας είναι σε κάποια συμφωνημένα στάνταρτ. To Nero αντίθετα συμπιέζει με κάποιες έξτρα παραλλαγές -"πατέντες" για υποτιθέμενη καλύτερη ποιότητα. Αυτές οι παραλλαγές ποικίλουν ανάλογα με τις ρυθμίσεις που επιλέγει ο χρήστης -και δεν είναι καθόλου λίγες. Αν πειραματιστείς αρκετά είναι πολύ πιθανό να βρεις ένα σετ ρυθμίσεων (στο Nero Recode) που θα σου δώσει ένα αρχείο βίντεο συμβατό με το PS3. Στην αρχή επιλέγεις το Profile, το bitrate, αν θέλεις να κάνει deinterlace και στις άλλες σελίδες στο Advanced άλλα αρκετά settings... όλα παίζουν ρόλο, όρεξη να' χεις! :smile:
Να ξέρεις μόνο ότι η επανα-συμπίεση είναι θεωρητικά χειρότερη του πρωτότυπου. Εναλλακτικά θα μπορούσες να δοκιμάσεις να κωδικοποιήσεις σε MPEG-2 υψηλού bitrate -που συνήθως είναι πιο ελαφρύ και εύκολο για editing και συμπιέζεται γρήγορα, αλλά δίνει πιο μεγάλο αρχείο...

Νίκο σου έχω καλά νέα για να μην αγχώνεσαι μιας που την παρείγγειλες και περιμένεις.... και να μην χρειάζεται να σκάσεις άλλα τόσα να πάρεις Pc.

1) Από την κάμερα μπορείς να επιλέξεις είτε όταν τραβάς να αποθηκεύει στον σκληρό της ένα μόνο m2ts file είτε πολλά ανάλογα με τα start/stop.

2) Αν επιλέξεις να σου δημιουργεί ένα αρχείο κάθε φορά που πατάς stop, τότε πολύ απλά όταν τελειώσεις το shooting, μπαίνεις στο μενού της κάμερας, διαγράφεις ότι δεν θες και κρατάς ότι θες. Αυτό λοιπόν που κράτησες με το συνοδευόμενο software της sony μεταφέρεται ως ένα video κατευθείαν σε DVD (με Blu Ray Structure) αυτόματα και δίχως καμία μετατροπή σε 5 λεπτά.

Με λίγα λόγια, αν δεν θες να βάλεις τίτλους, faders, colour corrections, κτλ από ένα editing πρόγραμμα, τότε πολύ απλά συνδέεις την κάμερα, ανοίγεις το πρόγραμμα που συνοδεύει την κάμερα και επιλέγεις μεταφορά αρχείων σε dvd ως blu ray και ξεμπέρδεψες γρήγορα, απλά και αξιόπιστα :)

από την άλλη εγώ κάνω μετακίνηση όλα τα video από την κάμερα στον σκληρό, τα επεξεργάζομαι με το Vegas Pro 8c και το τελικό αποτέλεσμα γίνεται render σε Mpeg2 1920x1080i 50hz με 25mbps bitrate. Έπειτα δημιουργώ ένα dvd με blu ray structure και τέλος....

Θεωρητικά όμως έχω χαμηλότερη ποιότητα από την λύση που σου είπα και πρακτικά όπως σωστά ανέφερε και ο sotos καταλήγω με ένα πολύ μεγαλύτερο αρχείο. Περιμένω να δω πότε η sony θα βγάλει το 8c ώστε να υποστηρίζει AVC 1920x1080 με smart rendering (κάτι σαν τα dv avi δηλαδή...)

Οπότε μην μπλέκεις με editing καθώς και ο Core 2 Duo που έχω Overclocked στα 3.6GHZ συμπεριφέρεται ως P3.....

Φιλε Στελιο γεια χαρα και παλι!
Χθες δοκιμασα να κανω editing με το PINNACLE STUDIO PLUS 11 που κατεβασα, αλλα ειναι πολυ βαρυ για τα δεδομενα του pc μου οποτε και εγκατελειψα. Κατεβασα στη συνεχεια το VEGAS PRO 8.0b-avchd και εκανα editing στα δικα σου αρχεια και σε καποια αλλα που βρηκα. Μου εγιναν λιγο τα νευρα κροσσια αλλα επειτα απο τη διαδικασια (rendering σε mpg2 στα 1920iX1080 και 25 mbps οπως κι εσυ), πηρα με το nero ενα dvd-blue ray που το ps3 αναγνωριζει σαν data disc. Οταν θα παραλαβω την καμερα, θα συγκρινω τις δυνατοτητες σε συνδυασμο με τους απαιτουμενους χρονους για καθε περιπτωση και θα αποφασισω. Γιατι αν τραβηξω τα γενεθλια του μικρου και μεχρι να κανω editing χρειαστει να τραβηξω το...αποχαιρετιστηριο δειπνο με τους συναδελφους στο γραφειο λογω συνταξης...αστα να πανε!!
Ευχαριστω και παλι φιλε.

Στελιο επανερχομαι να σε ρωτησω και κατι αλλο. Υπαρχει δυνατοτητα επιλογης του ποια κλιπς θα καψει καποιος με το συνοδευτικο sofware; Για να γινω πιο σαφης: τα clips που δημιουργουνται με τον πρωτο η τον δευτερο τροπο που ανεφερες πιο πανω, δεδομενης της χωρητικοτητας του σκληρου, θα πρεπει να καουν στο dvd κατ' επιλογη, ετσι δεν ειναι; Εκτος λοιπον απο τη δυνατοτητα της επιλογης της διαγραφης μερικων απο αυτα, προφανως υπαρχει η δυνατοτητα επιλογης του αριθμου-ογκου αυτων προκειμενου να χωρεσουν σε ενα μονης η διπλης κατα περιπτωση στρωσης dvd. Κανω λαθος;