Sony WH-1000XM6

17 June 2006
11,254
Ας γράψω μια μαζεμένη mini παρουσίαση.

Όμορφο κουτί και μαζεμένη θήκη για ταξίδια. Συνδέθηκαν μια χαρά με το κινητό με LDAC και όντως η ποιότητα είναι καλή. Και το transparency mode δουλεύει καλά.
Εκεί που ξεκίνησε το χάος ήταν όταν θέλησα να τα συνδέσω με τον σταθερό υπολογιστή που τρέχει windows 11. Δεν τα έβλεπε με τίποτα. Αυτό που έπρεπε τελικά να γίνει ήταν:
- Στο κινητό να γυρίσω από LDAC σε AAC.
- Να ενεργοποιήσω να προτιμά την σταθερότητα σύνδεσης σε σχέση με την ποιότητα ήχου.
- Να απενεργοποιήσω πλήρως το Bluetooth στο κινητό.
- Μετά να κλείσω τα sony και να τα ξανανοίξω και να τα βάλω σε pairing mode χειροκίνητα (το κουμπί πατημένο για 7-10 δευτερόλεπτα).
Επιτέλους μετά συνδέθηκε και είχα διπλή σύνδεση που τη χρειάζομαι.

Όμως κάθε λίγο που είχε ειδοποίηση το κινητό, σταμάταγε ότι άκουγα στον υπολογιστή και το κακό ήταν ότι δεν έκανε 1 δευτερόλεπτο να επιστρέψει αλλά αρκετά.
Λύθηκε και αυτό κατεβάζοντας το Good Lock και μετά κατεβάζοντας μέσα από αυτό το Sound Assistant. Στις advanced ρυθμίσεις εκεί έβαλα να μην περνάνε οι ειδοποιήσεις στα ακουστικά και λύθηκε και αυτό.

Μετά μου άνοιξε η όρεξη για καλύτερη ποιότητα ήχου από τον υπολογιστή και χωρίς πολλά πολλά κατάφερα με ένα νέο driver να έχω υποστήριξη LDAC και στον υπολογιστή μου. Περισσότερες πληροφορίες για αυτό στο παρακάτω.

Πραγματικά η διαφορά με LDAC ήταν εύκολα αντιληπτή.

Το επόμενο που και αυτό έγινε επιτυχώς ήταν να έχω multipoint connection σε 2 συσκευές και στις 2 με LDAC και έγινε και αυτό με επιτυχία. Μάλιστα δεν επηρεάστηκε το range, όπου κόβοταν πριν με AAC / SBC στο ίδιο σημείο κόβεται και τώρα με LDAC.

Άρα ως εδώ όλα τέλεια, υπερκάλυψαν τις ανάγκες μου.

Το επόμενο ήταν να δω αν μπορώ να πειράξω το προφίλ ήχου, γιατί το signature της Sony δεν μου αρέσει ιδιαίτερα.
Οι εργοστασιακές ρυθμίσεις της Sony είναι σκόπιμα "χρωματισμένες" με έμφαση στο μπάσο, δημιουργώντας ένα "πέπλο" που καλύπτει τις λεπτομέρειες στη μεσαία περιοχή (φωνές, όργανα). Έβαλα το Gemini να μου φτιάξει μια ρύθμιση στο equilizer. Η παρακάτω ρύθμιση βασίζεται σε ανάλυση δεδομένων (Frequency Response Data) και έχει στόχο να προσεγγίσει την Καμπύλη Harman (Harman Target).
Η λογική στηρίζεται σε δύο πυλώνες (Gemini):
  1. Προσεκτική αφαίρεση του "Bloat": Μείωση της ενέργειας στα 63Hz-125Hz που προκαλεί τη "θολούρα", χωρίς να θυσιαστεί το υπο-μπάσο (Sub-bass) που δίνει τον όγκο.
  2. Ανάδειξη της Ευκρίνειας: Επαναφορά της παρουσίας των μεσαίων και υψηλών συχνοτήτων που συνήθως "πνίγονται" από το μπάσο της Sony.
Οι Ρυθμίσεις:
  • 31 Hz: +1 (Διατηρεί τον όγκο στις πολύ χαμηλές συχνότητες/ταινίες)
  • 63 Hz: -4 (Κρίσιμη Ρύθμιση: Αφαιρεί τη "λασπώδη" αίσθηση)
  • 125 Hz: -2 (Καθαρίζει τη μετάβαση προς τα μεσαία)
  • 250 Hz: 0 (Ουδέτερο)
  • 500 Hz: +2 (Σώμα σε φωνητικά και ακουστικά όργανα)
  • 1 kHz: +3 (Επαναφέρει τις φωνές μπροστά στη σκηνή)
  • 2 kHz: +2 (Προσθέτει ευκρίνεια)
  • 4 kHz: +2 (Καθαρότητα χωρίς να κουράζει - ιδανικό για πολύωρη χρήση)
  • 8 kHz: +1 (Προσθέτει "αέρα" και λεπτομέρεια στα πρίμα)
  • 16 kHz: 0 (Ουδέτερο)

Όντως μου αρέσουν περισσότερο με αυτό.

Μετά κατάφερα να φτιάξω δεύτερο προφίλ στο Foobar που δίνει άμεσα ήχο στα ακουστικά και είμαι πραγματικά χαρούμενος.

Υπάρχει κάτι που δεν μου αρέσει; ΝΑΙ...λερώνονται απίστευτα εύκολα με δακτυλιές.

Επίσης το μέγεθος είναι νομίζω όσο μικρό μπορούν ακουστικά over ear να γίνουν. Δεν μου δίνει την αίσθηση ότι είναι φουλ ανθεκτικά. Φαίνονται λίγο εύθραυστα. Αυτό με τη λογική ότι θα με ακολουθούν σε αεροπλάνα κλπ. Επίσης δεν φαίνεται να είναι εύκολη η αντικατάσταση από τα μαξιλαράκια. Στα προηγούμενα είμαι στο τρίτο σετ.

Δεν έχεις άδικο!

Τρεις φωτογραφίες. Στην πρώτη είναι τα ακουστικά μαζί με τη θήκη.
Στη δεύτερη και την τρίτη τα έχω δίπλα δίπλα με τα Anker Soundcore Q45.

Οι δακτυλιές φαίνονται ήδη, επίτηδες δεν τα καθάρισα πριν!

1764950277040.png

1764950297928.png

1764950319600.png

Παράξενο που δεν έχουν το μεγάλο λογότυπο της SONY

Αυτή το βάζει φαρδιά πλατιά μέχρι και στα τρανζιστοράκια της...

Για τις δακτυλιές, ή πλύσιμο χεριών κάθε 5 λεπτά, ή συνέχεια μαντιλάκι από τα γυαλιά... :LOL:

Η παρακάτω ρύθμιση βασίζεται σε ανάλυση δεδομένων (Frequency Response Data) και έχει στόχο να προσεγγίσει την Καμπύλη Harman (Harman Target).
Η λογική στηρίζεται σε δύο πυλώνες (Gemini):
  1. Προσεκτική αφαίρεση του "Bloat": Μείωση της ενέργειας στα 63Hz-125Hz που προκαλεί τη "θολούρα", χωρίς να θυσιαστεί το υπο-μπάσο (Sub-bass) που δίνει τον όγκο.
  2. Ανάδειξη της Ευκρίνειας: Επαναφορά της παρουσίας των μεσαίων και υψηλών συχνοτήτων που συνήθως "πνίγονται" από το μπάσο της Sony.
Οι Ρυθμίσεις:
  • 31 Hz: +1 (Διατηρεί τον όγκο στις πολύ χαμηλές συχνότητες/ταινίες)
  • 63 Hz: -4 (Κρίσιμη Ρύθμιση: Αφαιρεί τη "λασπώδη" αίσθηση)
  • 125 Hz: -2 (Καθαρίζει τη μετάβαση προς τα μεσαία)
  • 250 Hz: 0 (Ουδέτερο)
  • 500 Hz: +2 (Σώμα σε φωνητικά και ακουστικά όργανα)
  • 1 kHz: +3 (Επαναφέρει τις φωνές μπροστά στη σκηνή)
  • 2 kHz: +2 (Προσθέτει ευκρίνεια)
  • 4 kHz: +2 (Καθαρότητα χωρίς να κουράζει - ιδανικό για πολύωρη χρήση)
  • 8 kHz: +1 (Προσθέτει "αέρα" και λεπτομέρεια στα πρίμα)
  • 16 kHz: 0 (Ουδέτερο)
Όντως μου αρέσουν περισσότερο με αυτό.
Μου προξενούν ιδιαίτερη εντύπωση οι προτεινόμενες ρυθμίσεις. Ιδιαίτερα στη μεσαία περιοχή. Είναι τόσο laid back ή V shape η απόκριση και η ηχητική υπογραφή της Sony;
Η γνώμη μου: Ξεκινώντας με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις ως αφετηρία, χρησιμοποιώντας ηχογραφήσεις αναφοράς που ξέρεις καλά, παίξε λίγο με τις ρυθμίσεις, ειδικά της μεσαίας περιοχής.

Η ειλικρινής απάντηση είναι ότι δεν έχω ακούσει αρκετά για να σου απαντήσω με σιγουριά. Επίσης λόγω έλλειψης χρόνου το πέταξα στο Gemini 3 Thinking , γιατί έκανα κάτι πιο σοβαρό παράλληλα με το ChatGPT.
Τώρα που βρήκα λίγο χρόνο, έκανα το ίδιο ερώτημα στο ChatGPT Extended Thinking και μου βρήκε τις ρυθμίσεις από το rtings που πάντα είναι να τις εμπιστέυεσαι περισσότερο. Αυτές είναι:

RTINGS “suggested preset” translation
  • 31 Hz: -4
  • 63 Hz: -3
  • 125 Hz: -3
  • 250 Hz: -2
  • 500 Hz: 0
  • 1 kHz: +3
  • 2 kHz: -2
  • 4 kHz: +1
  • 8 kHz: +3
  • 16 kHz: -1
RTINGS “adjusted using app limitations” - αυτό που δοκιμάζω τώρα
  • 31 Hz: -3
  • 63 Hz: -2
  • 125 Hz: -2
  • 250 Hz: -2
  • 4 kHz: 0
  • 8 kHz: +3
  • 16 kHz: -1
Όντως ακούγεται καλύτερα, θα δω και με το χρόνο. Λογικά πάντως με τις νέες ρυθμίσεις το μπάσο μειώνεται πιο ομαλά σε μεγαλύτερο εύρος για να αφαιρεθεί το signature της Sony και αυτό που ήταν μάλλον το μεγαλύτερο λάθος ήταν το +2 στα 2 kHz, που το rtings προτείνει στο -2.

Στο παρακάτω thread έχει ένα zip με όλες τις μετρήσεις των ακουστικών.
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Οτιδήποτε κοντά στο 1ΚHz πάνω από 0db είναι "κάπως" να ξέρεις ...
Δεν ξέρω :), αλλά είναι πολύ ξεκούραστη η ρύθμιση συνολικά...Λογικά κάτι θα έχει κάνει η Sony στο signature profile της...δεν νομίζω ότι είναι τυχαίο ότι το αρχικό από ΑΙ ταυτίζεται με την πρόταση του rtings που έχει κάνει μετρήσεις.

@Γιώργος Κυριακαράκος
Είναι γνωστό ότι οι κατασκευαστές ειδικά στα ακουστικά προσαρμόζουν (tuning) την ηχητική υπογραφή των προϊόντων τους, ώστε να συμβαδίζουν με τα μουσικά γούστα μεγάλης μερίδας ακροατών. Αυτά απέχουν πολύ από αυτό που θα ονομάζαμε υψηλή πιστότητα.

Συνήθως η απόκριση παίρνει το σχήμα V. Δηλαδή τονισμένα άκρα, ενώ οι μεσαίες συχνότητες κάπως χαμηλώνουν.
Οι συνέπειες είναι ότι το μεν χαμηλό ακούγεται υπερβολικό έως λασπωμένο (αρέσει σε πολλούς όμως), ενώ οι φωνές και τα όργανα ακούγονται υποτονικά, τραβηγμένα προς τα πίσω (laid back). Οι διορθώσεις λοιπόν σε αυτές τις περιοχές είναι μάλλον απαραίτητες και καλώς γίνονται.

Η ρύθμιση όμως
  • 4 kHz: 0
δεν βγάζει νόημα. Ειδικά στη μεσαία περιοχή 1 KHz και 2 KHz είναι αντιφατική.
Σαν να μην υπάρχει καθόλου συνοχή στα μεσαία. Ανεβάζει το 1 KHz και κατεβάζει τα 2 KHz. Είναι πραγματικά χωρίς συνοχή τα μεσαία της Sony?
Παίξε λίγο μόνος σου με αυτές τις ρυθμίσεις και προσάρμοσε τις σύμφωνα με τις δικές σου προτιμήσεις...

• Like
Reactions: vlad66
Να πω ότι έκανα κάποιες δοκιμές με...podcast και όχι μουσική όσο δουλεύω.
Δεν είναι μουσική, αλλά με το 1 kHz: +3 ήταν πολύ πιο ξεκούραστος ο ήχος. Όταν το ρύθμισα στο μηδέν, μετά από μια ώρα κάτι με ενοχλούσε...

Θα το δω και με μουσική προφανώς.

Αν είναι πολύ laid back ρυθμισμένα το +3 δεν είναι απίθανο.
Το +3 (1KHz), -2 (2KHz), μου φαίνονται αντιφατικά, επειδή είναι γειτονικές μπάντες. Δηλαδή σαν η απόκριση συχνότητας να κάνει μία καταβύθιση και αμέσως μετά μία απότομη ανύψωση. Που πρέπει να διορθωθούν.
Γι' αυτό με βλέπεις επιφυλακτικό.
Αποκλείεται εντελώς να είναι έτσι τα πράγματα; Όχι, δεν αποκλείεται, αλλά το εξετάζουμε.