Έχω έναν εξωτερικό σκληρό (wd, 1tb,usb), στον οποίο έχω αποθηκευμένα διάφορα videos και τον έχω φορμαρισμένο σε ntfs και συνδεμένο σε ένα egreat. Χτες το βράδυ με έπιασε η μανία να του κάνω ένα defragment με το tuneup utilities. Όλα καλά μέχρι που σε κάποια φάση μου πέταξε ένα error message "ότι τα win δεν μπορούν να διαβάσουν το I:??? (περίεργοι χαρακτήρες) και συνιστούσε να κάνω chkdsk τον σκληρό. Το defragment συνεχίστηκε κανονικά, παρότι το μήνυμα αυτό εμφανίστηκε κανά 2 φορές. Όταν τελείωσε αποφάσισα να του κάνω και ένα chkdsk και του έκανα ένα με extended ανάλυση (εύρεση δηλ bad sectors κλπ). Μου έβγαλε μήνυμα ότι αυτό μπορεί να γίνει μόνο με επανεκκίνηση του υπολογιστή, το οποίο και έκανα. Μόλις ξεκίνησαν πάλι τα xp δεν έκανε καμία ανάλυση και ο δίσκος, ως δια μαγείας, είχε αλλάξει γράμμα και όταν πάω να τον ανοίξω μου βγάζει μήνυμα ότι είναι αφορμάριστος και να τον φορμάρω. Μπαίνω στα win7, εκεί τον βλέπει αλλά όταν πάω να μπω κολλάει. Μπαίνω στο ubuntu, τον βλέπει κανονικά, τον ανοίγει, δε δείχνει κανένα περιεχόμενο αλλά όταν πατώ στις ιδιότητες του δίσκου, βλέπει πόσο μέρος είναι δεσμευμένο και πόσο όχι. Και το τελευταίο και κουφό, όταν τον συνδέω στο egreat, τον βλέπει κανονικά, μπαίνει κανονικά, βλέπει όλη τη δομή του (τους φακέλους), τα περισσότερα αρχεία δεν τα βλέπει αλλά κάποια άλλα τα βλέπει και τα παίζει ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΑΤΑ! Έχω πάθει πλάκα! Πιστεύω ότι τα δεδομένα υπάρχουν και μάλλον πρέπει να βρω ένα τρόπο, με κάποιο προγραμμα να τα τραβήξω και στη συνέχεια να φορμάρω το σκληρό (και σιγά μην του ξανακάνω defragment!). Τί προτείνετε?