ΣΩΣΤΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΠΡΟΒΟΛΕΑ

Fil Trifon

New member
5 January 2008
90
Θελω να ρωτησω ποια ειναι η σωστη τοποθετηση του προβολεα οσον αφορα το υψος του φακου απο το πανω μερος του πανιου με τον προβολεα κρεμασμενο στο ταβανι η στο τοιχο;
Στο http://www.projectorcentral.com/BenQ-W1000-projection-calculator-pro.htm δειχνει για παραδειγμα για τον BenQ-W1000 για 105'' και σε αποσταση καπου 4,20 μετρα οτι το υψος του φακου απο το πανω μερος της οθονης πρεπει να ειναι 20 cm πανω.Αυτο πρεπει να τηρηθει ακριβως η μπορουμε να παιξουμε λιγο με το υψος πανω-κατω;

Αν ο προβολέας σου δεν διαθέτει μετατόπιση φακού (lens shift) δεν μπορείς να ''παίξεις''. Αν ''κλέψεις'' λίγο στο σημείο τοποθέτησης θα σχηματιστεί ένα ελαφρύ τραπέζιο στο κάδρο σου.

Σε ευχαριστω πολυ......Δηλαδη ακολουθουμε κατα γραμμα το πλανο που βγαζει το Projector Central τουλαχιστον για τους DLP οπως ο BENQ-W1000.

Σε ευχαριστω πολυ......Δηλαδη ακολουθουμε κατα γραμμα το πλανο που βγαζει το Projector Central τουλαχιστον για τους DLP οπως ο BENQ-W1000.

Oh yessss!!!

Συνήθως, είναι σωστοί σ' αυτά που γράφουν περί αποστάσεων και τοποθέτησης.

Απάντηση: Re: ΣΩΣΤΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΠΡΟΒΟΛΕΑ

@Fil Trifon:

Για καλό και για κακό βέβαια, επιβεβαίωσε και διαβάζοντας το manual του προβολέα.. Που και που το calculator πέφτει έξω, και αυτά τα νούμερα είναι κρίσιμα.

Το manual του BENQ-W1000 για τις 100'' και για αποσταση θεασης μεταξυ 3,50 με 4,20 μετρα (κατα συμπτωση η αποσταση που θα βλεπουμε) γραφει 37,4 cm καθετη μετατοπιση του φακου.Δηλαδη;:chinscratch:
Αν εννοει οτι η νοητη καθ' υψος αποσταση του φακου του προβολεα απο το πανω μερος της οθονης πρεπει να ειναι 37,4 cm μπλεκω γιατι θα κατεβει πολυ κατω η οθονη και εγω την θελω μεχρι το 1,10 απο το πατωμα.Σημειωτεον υπαρχει ενα δοκαρι αναμεσα στον προβολεα και στην οθονη υψους 32 cm,οποτε ο προβολεας πρεπει να κατεβει κατω απο αυτο.Αρα 32+5 (το μισο υψος του προβολεα,στη θεση του φακου)+37,4+125 (υψος οθονης)=199,4 cm απο το ταβανι,δηλαδη 295 (συνολικο υψος δωματιου)-199,4=95,6 cm απο το πατωμα η οθονη

Απάντηση: Re: ΣΩΣΤΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΠΡΟΒΟΛΕΑ

Ναι, αυτό που λες εννοεί. Είναι το λεγόμενο offset.

Αν πρέπει το πανί να κατέβει πάση θυσία κάτω από το 1.10, θα χρειαστεί να χαμηλώσεις τον προβολέα.

Μα αν ειναι να κατεβει κατω απο το 1,10 μια χαρα μπαινει ο προβολεας ''ξεπερνωντας'' και το δοκαρι οπως αναφερω πιο πανω με τους υπολογισμους.Το θεμα ειναι αν γινεται να μην κατεβει κατω απο 1,10.Αν ακολουθησω το πλανο του projector central και το offset που δινει των 19 cm αντι του 37,4 cm του manual φτανει στο 1,10 και ολα καλα.Αλλα το manual μου τα ''χαλαει''.
Οπως και να χει παντως σε ευχαριστω πολυ.Θα φερω και εναν τεχνικο τοποθετησης να δουμε τι θα κανουμε.Ειναι και ο πρωτος μου προβολεας και δεν θελω να ρισκαρω με την τοποθετηση.

Δηλαδη πρεπει να ακολουθησω κατα ποντο το manual.Δεν υπαρχει τροπος να ''κλεψω'' ποντους και να κανω μετα καμμια διορθωση στον προβολεα (στο keystone ισως);;;;;;;

Κοιτα τι βρηκα τωρα....εχει ενα εργαλειο στο site της BENQ που μοιαζει με αυτο του projector central και μου βγαζει offset οσο και το πλανο του projector central και οχι του manual.......Δηλαδη ''βρασε ρυζι'' που λεγε κι ο πατερας μου.