Σωστός χειρισμός inverter a/c

supersonic

Μέλος Σωματείου
17 June 2006
49,609
Δεν ξέρω πόσοι απο σας έχετε ασχοληθεί με το θέμα αυτό.
Εγώ προσωπικά μετά από συμβίωση για 3 χρόνια με σχετικά μεγάλη μονάδα (24άρι/27 θέρμανση) που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για θέρμανση δεν εχω καταλήξει ακόμα.

Το μοντέλο που έχω δίνει την δυνατότητα να κάνει αυτομέτρηση της κατανάλωσής του σε kwh. Καθημερινά και τις αθροίζει ανά μήνα.
Μετά από πολλές μετρήσεις του είδους αυτού έχω βρει ότι καίει περίπου 0.9 έως 1.1 kwh.
Όμως πιστεύω ότι μπορείς να το ρυθμίσεις καλύτερα ώστε να κερδίζεις στο έπακρο θέρμανση/οικονομία.

Πιο αναλυτικά.
Προχτές που ήμουν ολη μέρα στο σπίτι έκανα τις παρακάτω μετρήσεις με μετρητή κατανάλωσης.
Ετσι παρατήρησα ότι σε σχεδόν συννεφιά και μαλακή μέρα γύρω στους 14-15 έξω και 19 μέσα και ρυθμισμένο στους 22
στην ταχύτητα 4 κατανάλωνε 350
στην ταχύτητα 3 κατανάλωνε 350
στην ταχύτητα 2 περίπου 750-1700
στην ταχύτητα 1 ομοίως
(οι ταχύτητες πάνε αναλογικά. 4 η μεγάλη)
στο αυτόματο (Α) γενικά ξεκινούσε από μεγάλη ταχύτητα και σταδιακά κατέβαζε αλλά η κατανάλωση ήταν πολύ μικρή. Γύρω στα 500.
Μετά σκέφτηκα να ανεβάσω ένα κλικ τη ρύθμιση και το πήγα στα 23.
Ετσι ξεκινούσε πάλι με μεγάλη ταχύτητα μετά την έριχνε ανεβάζοντας και κατανάλωση κρατώντας την γύρω στα 900-950.

Αυτό που με προβληματίζει είναι ότι τις άλλες χρονιές το είχα να καίει στο 1 και στο 2 στις πιό κρύες μέρες.
Αυτό προφανώς είχε σαν αποτέλεσμα να καίει 1700 και ο αέρας που παροχέτευε μέσα στο χώρο ήταν μικρός.
Αναρωτιέμαι αν τελικά οι αργές ταχύτητες αναγκάζουν το μηχάνημα να δουλεύει σταθερά σε γκάζια, ενώ με το αυτόματο γίνεται περισσότερη οικονομία.
Ή μήπως ήταν τυχαία αυτά που διάβασα δοκιμάζοντας στο Α

Εχετε κάποια εμπειρία σχετικά με το πως πρέπει να δουλεύει?
 
Απ'ότι έχω προσέξει στο δικό μου, Το πρώτο 15λεπτο, - σε οποιοδήποτε mode (ζεστό, κρύο, αφύγρανση) - οποιαδήποτε μέτρηση είναι αναξιόπιστη, γιατί το a/c μετά την αυτοδιάγνωση, μπορεί να κάνει για αρκετή ώρα προετοιμασία για αυτό που του ζήτησες κλπ... Το ίδιο και όταν γυρνάς απο mode σε mode. Επίσης έχω διαπιστώσει οτι στις αυτόματες στροφές είναι πιο αποδοτικό σε βάθος 24ωρου
 
Με την αδεια του supersonic, να κανω κι εγω μια πιθανως χαζη ερωτηση, αλλα σχετικη με το τοπικ...
Ως νεος κατοχος inverter (το πηρα το καλοκαιρι και το εχω δουλεψει μονο σε ψυξη), απαιτειται να κανω οτιδηποτε πριν το βαλω να λειτουργησει σε θερμανση? Και το αντιθετο (οταν αλλαξει παλι η εποχη). Χρειαζεται να κανουμε κατι εμεις ή αλλαζουμε απλα το mode και τα φροντιζει ολα μονο του?

Πολυ ενδιαφερον παντως και το θεμα που ηδη τεθηκε, μιας και πιστευα κι εγω οτι σε χαμηλοτερη ταχυτητα θα εκαιγε λιγοτερο. Βεβαια φανταζομαι οτι πιο ειδικος να μας απαντησει σε αυτο θα ηταν καποιος ψυκτικος.
 
Δεν κάνεις τίποτα. Απλά το ξεκινάς στην θέρμανση. Το a/c θα τα κάνει όλα μόνο του.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

btw, πολλοί φοβούνται οτι θα καταστρέψουν την συσκευή αν πατήσουν "κρύο" την ώρα που δουλεύει στο "ζεστό", και το ανάποδο. Αυτό δεν ισχύει. Στα πρώτα a/c πριν πολλά χρόνια υπήρχε το πρόβλημα, αλλα εδώ και πολλά χρόνια. όχι. Τα a/c έχουν χρονοκαθυστέρηση. Αν την ώρα που βγάζουν ζεστό αέρα τους ζητήσεις να βγάλουν κρύο (ή το ανάποδο), δεν εκτελούν αμέσως την εντολή. Αρχίζουν μια διαδικασία που προβλέπει ο κατασκευαστής. Σταματάνε να βγάζουν αέρα, τραβάνε τα υγρά πίσω, μετρούν την θερμοκρασία, αποψύχονται κλπ και οταν όλα πάνε καλά, ξεκινούν να εκτελέσουν την νέα εντολή. Αν πάλι ενα παιδί τύχει να παίξει με το τηλεκοντρόλ πατώντας πχ. 10 φορές ζεστό-κρύο, πάλι δεν υπάρχει κίνδυνος ζημιάς για τον ίδιο λόγο...
 
Υπάρχει στο δικο μου μθα διαδικασία που λέγεται end of season. Θα ψάξω να σου πω
 
Ok, ευχαριστω για τις απαντησεις.
Κατι σχετικο με αποψυξη ειχα ακουσει κι εγω. Αν οντως το κανουν μονα τους τα καινουρια, ολα καλα!
 
Επίσης ένα άλλο ενδιαφέρον.

Το έχετε σε standby. Ξέρετε πχ ότι μπορεί να καταναλώνει λέμε και 10 βατ?
Το δικό μου δείχνει 11.5
Κάντε το επί 24Χ120/1000*0.21 και δείτε τι πληρώνετε σε κάθε εκκαθαριστικό της ΔΕΗ

Συνεπώς μιά και το έχω ήδη σε δική του ασφάλεια....κάτω όσο δεν δουλεύει.
 
Από καταναλώσεις δεν μπορώ να σας πω με βεβαιότητα που απορρέουν από διαφορετικές ρυθμίσεις του inverter.

Πάντως εγώ χρησιμοποιώ το μεγάλο (το μεγαλύτερο μοντέλο δεν ξέρω χαρακτηριστικά 21.000 btu) LG, στον επαγγελματικό μου χώρο, χειμώνα καλοκαίρι συνεχώς και επί 7-9 ώρες ημερησίως όσο βρίσκομαι στην δουλειά.

Το έχω χειμώνα στους 21 βαθμούς (και 25-26 το καλοκαίρι) στην έξυπνη ρύθμιση με αυτόματο ανεμιστήρα.

Πιστεύω ότι αυτή η ρύθμιση είναι και η σωστότερη, διότι μετά από διάφορα πειράματα ο χώρος έχει πολύ πιο ομοιόμορφη θερμοκρασία και δεν υπάρχει ενοχλητικό ρεύμα αέρος πλην των στιγμών που αποφασίζει να δώσει λίγο από μόνο του, το ίδιο ισχύει και για τον θόρυβο που παραμένει έτσι πολύ χαμηλός.

Από τότε που αποφασίστηκε να μην καίμε πετρέλαιο (και να αχρηστέψουμε τα ήδη εγκατεστημένα fan-coils του κτηρίου) εδώ και 4 χρόνια δηλαδή, η κατανάλωση ρεύματος μου έχει διπλασιαστεί τουλάχιστον, αλλά η διαφορά σε συνολικό κόστος είναι τις τάξεως των 60-90 ευρώ(!) μηνιαίως συν το γεγονός ότι τα fan coils δεν τα λειτουργούσαμε συνεχώς (τουλάχιστον όχι στην θέρμανση), ενώ το air condition λειτουργεί συνεχώς.

Σημειώστε ότι το κτίριο είναι αμιγώς για επαγγελματικές στέγες, και έχουμε βιομηχανικό ρεύμα.
 
Στο σπίτι έχω μόνο ηλεκτρική θέρμανση (οχι δεν εργάζομαι στην δεη :)). Μεςτακομίζοντας απο την Αθιήνα στην Ξάνθη, έφερα μαζί μου ένα a/c που είχα στην Αθήνα. Την πρώτη χρονιά το δούλευα όπως συτνήθως - το άνοιγα οταν ένοιωθα κρύο, το έκλεινα το βράδυ πριν τον ύπνο, κλπ. Την δεύτερη χρονιά, το ίδιο. Την τρίτη χρονιά που ήταν κάπως βαρύτερος ο χειμώνας, αποφάσισα οτι μια ψυχή που είναι να βγεί απο την δεη, ας βγει μια ώρα αρχήτερα, αποφάσισα να το αφήσω ανοικτό όλη την κρύα περίοδο. Το άνοιξα τέτοια εποχή και το έκλεισα κάπου τον Απρίλιο. 6 μήνες δηλαδή ανοικτό. Σύμφωνα με τις μετρήσεις μου που επαληθεύτηκαν και απο τις μετρήσεις στους λογαριασμούς της δεη, τελικά έκαψε όσα και τις προηγούμενες 2 περιόδους. Η διαφορά ήταν οτι το σπίτι είχε σταθερή ευχάριστη θερμοκρασία όλη την περίοδο αυτή. Ο λόγος που το άφησα ανοικτό, ήταν μια συζήτηση που είχα παρακολουθήσει σε ένα σχετικό φόρουμ, που πραγματευόταν το ότι όσο τα δομικά στοιχεία του σπιτιού πσραμένουν ζεστά, όλο το σ[πίτι είναι ζεστό, ακόμα κι όταν δεν υπάρχει κάποια στιγμή θέρμανση, ή όταν ανοιγοκλείνουν τα παιδιά τις εξώπορτες κλπ. Δηλαδή η συνεχής λειτουργία του a/c μετατρέπει τους τοίχους, τα ντουλάπια τα τραπέζια κλπ, σε "μικρούς θερμοσυσσωρευτές"... Φυσικά, για να επιτευχθεί το παραπάνω, πρέπει να υπάρχει καλή κατασκευή σπιτιού με όσο γίνεται μικρότερες θερμοαπώλειες.
 
Σωστός, για σπίτι που υπάρχει κόσμος μέσα σχεδόν όλες τις ώρες, να είναι ανοικτό συνεχώς, είναι το καλύτερο.
 
Βλεπω επεσε ηρεμια στο νημα, οποτε να κανω αλλη μια (πιθανως χαζη) ερωτηση.
Οπως ειπα πηρα το κλιματιστικο το καλοκαιρι. Οσες φορες το χρησιμοποιησα εβγαζε (εξωτερικα) κατι λιτρα νερο. Τωρα που το βαζω στη θερμανση την πρωτη φορα δεν προσεξα αλλα τη δευτερη που το εχω και δουλευει καμμια ωρα δεν εχει βγαλει ουτε σταγονα. Ειναι φυσιολογικο αυτο? Μονο στη λειτουργια της ψυξης βγαζει?
 
Ναι, είναι φυσιολογικό, μόνο στην λειτουργία ψύξης (ή αφύγρανσης) υγροποιείτε η υγρασία του εσωτερικού χώρου, διότι ο αέρας περνάει και ανακυκλώνεται πάνω από τα ψυχρά στοιχεία.

Όταν το κλιματιστικό είναι στην θέρμανση δεν επικάθεται (υγροποιείται) η υγρασία επάνω στα στοιχεία αφού αυτά είναι θερμά.
 
Ακριβέστερα, το νερό που σου έβγαζε έξω, το καλοκαίρι, ήταν απο... την εσωτερική μονάδα. Εχει μια τρύπα η συσκευή στο χαμηλότερο σημείο της, όπου μαζεύει το νερό (απο την υγροποίηση της υπάρχουσας υγρασίας στον αέρα του δωματίου) και το μεταφέρει εκτός σπιτιού. Τον χειμώνα, η υγροποίηση συμβαίνει στην εξωτερική μονάδα, αλλά εκεί (συνήθως) δεν μας απασχολεί να απομακρύνουμε τα νερά.
 
Ακριβώς, και αυτός είναι ένας από τους λόγους που σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες αυτή η υγρασία μπορεί να παγώσει και να κάνει το κλιματιστικό να μην έχει σχεδόν καθόλου απόδοση.
 
το μειονέκτημα των κλιματιστικών λέγεται ότι είναι το γεγονός ότι "ξηραίνουν" το χώρο.
Για το λόγο αυτό επέλεξα να βάλω κλιματιστικό στο δωμάτιο της μικρής.
Όντως με 2 μετρητές υγρασίας είδα πτώση της και αλλαγή της "ατμόσφαιρας" στο δωμάτιο.
Από περίπου 70% με 19-20 βαθμούς έχει πέσει στο 50% και υπόψιν ότι προς το παρών το καίω μόνο λίγες ώρες το απόγευμα-βράδυ.
Η αποχέτευση του κλιματιστικού βγάζει κάποιο νερό, όχι όσο το καλοκαίρι βέβαια, αλλά βγάζει.

Πως εξηγείται αυτό???

(σε αντιπαράθεση με αυτό που έγραψε ο chris1967 πιο πάνω: "Ναι, είναι φυσιολογικό, μόνο στην λειτουργία ψύξης (ή αφύγρανσης) υγροποιείτε η υγρασία του εσωτερικού χώρου, διότι ο αέρας περνάει και ανακυκλώνεται πάνω από τα ψυχρά στοιχεία.

Όταν το κλιματιστικό είναι στην θέρμανση δεν επικάθεται (υγροποιείται) η υγρασία επάνω στα στοιχεία αφού αυτά είναι θερμά.")
 
Υπάρχουν δύο σημεία που δύναται να υγροποιηθεί η υγρασία, το ένα είναι οι εσωτερικές ψύκτρες και το άλλο οι εξωτερικές, η αποχέτευση όμως είναι μία.

Το νερό που βλέπεις είναι η υγροποίηση της υγρασίας του εξωτερικού αέρα, αν και εφόσον έχεις το κλιματιστικό στην ρύθμιση θέρμανση, αν το έχεις στην έξυπνη ρύθμιση, υπάρχει περίπτωση να σου κάνει πρώτα αφύγρανση και μετά θέρμανση, οπότε έτσι μπορεί να υγροποιεί ΚΑΙ εσωτερική υγρασία.
 
το μειονέκτημα των κλιματιστικών λέγεται ότι είναι το γεγονός ότι "ξηραίνουν" το χώρο.
Για το λόγο αυτό επέλεξα να βάλω κλιματιστικό στο δωμάτιο της μικρής.
Όντως με 2 μετρητές υγρασίας είδα πτώση της και αλλαγή της "ατμόσφαιρας" στο δωμάτιο.
Από περίπου 70% με 19-20 βαθμούς έχει πέσει στο 50% και υπόψιν ότι προς το παρών το καίω μόνο λίγες ώρες το απόγευμα-βράδυ.
Η αποχέτευση του κλιματιστικού βγάζει κάποιο νερό, όχι όσο το καλοκαίρι βέβαια, αλλά βγάζει.

Πως εξηγείται αυτό???

(σε αντιπαράθεση με αυτό που έγραψε ο chris1967 πιο πάνω: "Ναι, είναι φυσιολογικό, μόνο στην λειτουργία ψύξης (ή αφύγρανσης) υγροποιείτε η υγρασία του εσωτερικού χώρου, διότι ο αέρας περνάει και ανακυκλώνεται πάνω από τα ψυχρά στοιχεία.

Όταν το κλιματιστικό είναι στην θέρμανση δεν επικάθεται (υγροποιείται) η υγρασία επάνω στα στοιχεία αφού αυτά είναι θερμά.")

Πολύ πιθανόν, η εξαγωγή νερού απο την εσωτερική μονάδα, να ενώνεται με Υ διακλαδωτήρα με την έξαγωγή της εξωτερικής μονάδας (για να μην έχεις 2 σωληνάκια να κρέμονται, αλλά ένα - είναι πιό πρακτικό και αισθητικά καλύτερο). Ελεγξέ το. πιθανόν ο διακλαδωτήρας Y να μην είναι εύκολα ορατός αν είναι πίσω απο την εξωτερική μονάδα...

Οσο αυξάνει η θερμοκρασία ενός χώρου, η υγρασία του μειώνεται. Δηλαδή αν βάλουμε ενα υγρόμετρο σε ένα δοχείο με 1-2 σταγόνες νερό και το κλείσουμε, θα δούμε, οτι ενώ δεν έχουμε απώλεια ή είσοδο υγρασίας σ'αυτό, άλλη υγρασία θα μας δείχνει στους 20 βαθμούς, άλλη στους 40 (μικρότερη ένδειξη) και άλλη στους 5 (μεγαλύτερη ένδειξη). Πιθανόν αυτό να σου δείχνει στο δωμάτιο της κόρης... Είναι φυσικό ανεβαίνοντας απο τους 19 στους 21 βαθμούς, η ένδειξη υγρασίας να πέφτει. Αν έχεις διαπιστώσει οτι η υγρασία στο δωμάτιο είναι μικρότερη και πιό μετά - όταν πέφτει η θερμοκρασία του δωματίου ξανά στα προηγούμενα επίπεδα - ίσως οφείλεται στο οτι ο ζεστός αέρας (όταν δούλευε το a/c) μετέφερε ένα ποσοστό υγρασίας σε άλλους ξηρότερους αέριους όγκους του σπιτιού... Ελεγξέ το κι αυτό μετρώντας την υγρασία σε διαφορα σημεία του σπιτιού πριν και μετά...
Επίσης, τα a/c έχουν περιορισμένη ικανότητα αφύγρανσης σε σχέση με τους αφυγραντήρες. Κι αυτό γιατί λόγω κατασκευής μπορούν να δουλέψουν στο "αφύγρανση" σε θερμοκρασίες συνήθως απο 16 βαθμούς και πάνω (ανάλογα την ποιότητα του μηχάνηματος σύν-πλην 1 ή 2 βαθμούς) - οι αφυγραντήρες μπορούν να δουλέψουν σε χαμηλότερες θερμοκρασίες.


Οπως λέει κι ο Chris1967, ισως σου κάνει αφύγρανση κάποια στιγμή για κάποιο λόγο.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

...
Οπως λέει κι ο Chris1967, ισως σου κάνει αφύγρανση κάποια στιγμή για κάποιο λόγο.

Το έχεις στην ρύθμιση "auto" σχετικά με ψύξη/θέρμανση/αφύγρανση ? Αν ναι, τότε και η λειτουργία αφύγρανσης είναι στο πρόγραμμα :))
(Eιδικά τώρα, που οι θερμοκρασίες εντός σπιτιού χωρίς θέρμανση είναι ακόμα σε ψηλά επίπεδα)
 
Last edited: