Soundbar jbl 9.1 Dolby Atmos

@keraki
Το καλύτερο (κατά την γνώμη μου) sample που βρήκα για δοκιμή κατά περίεργο τρόπο δεν είναι όπως θα περίμενε κάποιος TrueHD/Atmos αλλά DTS-HD/MA (Auro 3d) κατέβασε το και σε πρώτη ευκαιρία πήγαινε σε κάποιο κατάστημα που έχει την μπάρα για να δεις τι πουλιά πιάνει.

Φίλε μου σε ευχαριστώ πολύ ,θα το τσεκάρω! Μόνο πριν το κάνω,να σε ρωτήσω κάτι σημαντικό:

Επειδή έχω ήδη και ένα δικό μου soundbar,το συγκεκριμένο αρχείο μπορώ να το αναπαραγάγω "άφοβα" στο soundbar ? Το ρωτάω αυτό γιατί είχα δει φίλος μας στο φόρουμ που είχε ποστάρει αρχείο που, όπως ο ίδιος είχε αναφέρει,ζορίζει σκόπιμα υπερβολικά το sub με κίνδυνο να το κάψει! Επομένως μπορώ άφοβα να δοκιμάσω και το δικό μου soundbar αλλά και γενικότερα αν βρω το jbl με το εν λόγω αρχείο ή μήπως είναι ειδικό αρχείο που ζορίζει το soundbar και το sub με τις συχνότητες που έχει φέρνοντας το στα όρια του με κίνδυνο να καεί?? Είναι σημαντικό για να ξέρω αν μπορώ να πειραματιστώ άφοβα με το συγκεκριμένο αρχείο ή αν όχι αν μπορείς να μου συστήσεις πως θα πρέπει να το αναπαραγάγω!

Πάντως αφού όπως είπε και ο καλός μας φίλος η jbl είναι γενικότερα στον κόσμο σε έλλειψη,το βλέπω δύσκολο να τη βρω κάπου στημένη να τις κάνω πειράματα,δυστυχώς! Γι αυτό και ρωτάω από εδώ τα παιδιά που την έχουν στην κατοχή τους διάφορες ερωτήσεις που μου έρχονται στο μυαλό! Απ ότι φαίνεται μάλλον πως θα "κουράσω" τα παιδιά εδώ και με άλλες ερωτήσεις προσεχώς!

Σε κάθε περίπτωση σε ευχαριστώ πάρα πολύ!

Last edited:
Auro 3D? Δεν θα παίξει. Θέλει κάτι με decoder συγκεκριμένα για Auro 3D. Κατά πάσα πιθανότητα είναι κάποιο mkv με DTS ήχο και αν είναι DTS HD, δεν κάνει για demo για να δοκιμάσεις immersive σύστημα. Χρειάζεται κάτι με πληροφορία 3D ήχου και το κατάλληλο εξοπλισμό, και να ήταν Auro 3D το αρχείο δεν έχει η JBL τέτοια δυνατότητα.

Demo σε atmos και dts x έχει εδώ,

Σε Dolby Atmos

Σε DTS:X

Λεωνίδα το γράφω ότι είναι DTS-HD/MA άπλα λόγω κεκτημένης ταχύτητας δεν μπήκε ένα "για" μέσα στην παρένθεση. ( για Auro 3d) αντί του (Auro 3d) που έγραψα.Όσο για το αποτέλεσμα μπορεί να το δοκιμάσει κάποιο από τα παιδιά και να μας πει την γνώμη του.

Το Auro 3D δεν είναι στις δυνατότητες της ηχομπάρας πάντως. Και αν το αρχείο δεν είναι DTS X ή Dolby Atmos, η ηχομπάρα μόνο upmix θα μπορεί να το κάνει και φυσικά με το upmixer που διαθέτει το οποίο δεν είναι το Auro-matic. Είτε είναι DTS HD, είτε είναι το PCM carrier που θα δει σε αρχείο Auro 3D.
Εξ' άλλου, Auro 3D με upfiring δεν υφίσταται. Έχει υποχρεωτικά δύο ή τρία layers με σημειακές πηγές. Και δεν είναι object based αλλά channel based.
Εάν πάντως το συγκεκριμένο Auro 3D Demo το ακούσει κάποιος σε Auro 3D σύστημα, θα μαζεύει σαγόνια από το πάτωμα... .

Auro 3D? Δεν θα παίξει. Θέλει κάτι με decoder συγκεκριμένα για Auro 3D. Κατά πάσα πιθανότητα είναι κάποιο mkv με DTS ήχο και αν είναι DTS HD, δεν κάνει για demo για να δοκιμάσεις immersive σύστημα. Χρειάζεται κάτι με πληροφορία 3D ήχου και το κατάλληλο εξοπλισμό, και να ήταν Auro 3D το αρχείο δεν έχει η JBL τέτοια δυνατότητα.

Demo σε atmos και dts x έχει εδώ,

Σε Dolby Atmos

Σε DTS:X
Ενδιαφέρον, δοκίμασα να τρέξω το DTSX σε στικάκι με τον player της LG B7 και το βγάζει σκέτο DTS. Αχ.

Ενδιαφέρον, δοκίμασα να τρέξω το DTSX σε στικάκι με τον player της LG B7 και το βγάζει σκέτο DTS. Αχ.
Γι' αυτό η λύση είναι ένα εξωτερικό media player που δεν έχει τους harware περιορισμούς αυτούς, ούτε έχει να ασχοληθεί με ARC και eARC. Κοινώς όλο και κάποιον περιορισμό θα έχει η TV που δεν θα έχει το εξωτερικό media player. Εισόδους HDMI να έχεις διαθέσιμες μόνο χρειάζεται.
Δεν ξέρω αν το PS5 που έχεις στέλνει τέτοιο bitstreaming, επομένως ή από αυτό κατ' ευθείαν στην ηχομπάρα ή αν είναι στην TV, διαμέσω eARC στην ηχομπάρα αν έχει eARC η TV. Με την τηλεόραση ως πηγή όλο και κάποιος περιορισμός θα υπάρχει.

Γι' αυτό η λύση είναι ένα εξωτερικό media player που δεν έχει τους harware περιορισμούς αυτούς, ούτε έχει να ασχοληθεί με ARC και eARC. Κοινώς όλο και κάποιον περιορισμό θα έχει η TV που δεν θα έχει το εξωτερικό media player. Εισόδους HDMI να έχεις διαθέσιμες μόνο χρειάζεται.
Δεν ξέρω αν το PS5 που έχεις στέλνει τέτοιο bitstreaming, επομένως ή από αυτό κατ' ευθείαν στην ηχομπάρα ή αν είναι στην TV, διαμέσω eARC στην ηχομπάρα αν έχει eARC η TV. Με την τηλεόραση ως πηγή όλο και κάποιος περιορισμός θα υπάρχει.

Το'χω σκεφτεί ρε συ αλλά δεν αξίζει τον κόπο. Μιλάμε για ακόμα ένα μπλιμπλίκι, ακόμα ένα χειριστήριο, κλπ., και όλα αυτά για τη μία φορά το χρόνο που θα χρειαστεί να παίξω κάτι από αρχείο. Εδώ παίζω μόνο είτε streaming είτε δισκάκια.

Μόνο αν βρω το τέλειο media player, που να μπορώ να βασιστώ πάνω του για όλες τις streaming υπηρεσίες, και να υποστηρίζει DV, Atmos, κλπ σε όλες τις πλατφόρμες. Ως τώρα, συνήθως όλα έχουν από ένα κουσούρι. Πχ, το Fire Stick 4K που χρησιμοποιώ δε βγάζει Atmos στο Apple TV+.

Το'χω σκεφτεί ρε συ αλλά δεν αξίζει τον κόπο. Μιλάμε για ακόμα ένα μπλιμπλίκι, ακόμα ένα χειριστήριο, κλπ., και όλα αυτά για τη μία φορά το χρόνο που θα χρειαστεί να παίξω κάτι από αρχείο. Εδώ παίζω μόνο είτε streaming είτε δισκάκια.

Μόνο αν βρω το τέλειο media player, που να μπορώ να βασιστώ πάνω του για όλες τις streaming υπηρεσίες, και να υποστηρίζει DV, Atmos, κλπ σε όλες τις πλατφόρμες. Ως τώρα, συνήθως όλα έχουν από ένα κουσούρι. Πχ, το Fire Stick 4K που χρησιμοποιώ δε βγάζει Atmos στο Apple TV+.
Όλοι στο Shield Pro θα καταλήξουμε αργά ή γρήγορα, όσο το καθυστερούμε χάνουμε πάρα κερδίζουμε νομίζω..

Δεν ξέρω τι παίζεται με το αρχείο αυτό αλλά αν το αναπαράγω μέσω plex στο fire tv cube και ενω στο playback info του plex δείχνει ότι ειναι dts 5.1 η μπάρα μου το εμφανίζει ως DD ενώ στο shield το εμφανίζει ως DTS-HD/MA NEURAL x.040521045507.png

Παιδιά πως θα συγκρίνατε την jbl 9.1 σε σχέση με τις LG SN9Y, LG SN7Y μαζί με τα extra περιφερειακά τους ηχεία LG SPK8? Μήπως υπάρχει και κάποιος κάτοχος των LG SN9Y,LG SN7Y να μας έλεγε δυο λόγια-εντυπώσεις από την απόδοση τους? Έχουμε:

jbl 9.1 είναι ουσιαστικά 5.1.4 με συνολικά 820 Watt
LG SN9Y είναι 5.1.2 με συνολικά 520 Watt
LG SN7Y είναι 3.1.2 με συνολικά 380 Watt

Επειδή δεν είμαι γνώστης ,αυτά τα +300 Watt της jbl 9.1 την κατατάσουν αμέσως σε "αλλο επίπεδο" σε σχέση με την LG SN9Y ή μήπως δεν είναι τόσο τα συνολικά Watt που κάνουν την απόδοση?
Από την άλλη η LG SN7Y που είναι 3.1.2 στα 380 Watt συνολικά είναι αρκετά υποδεέστερη σε σχέση με τις άλλες δυο?
Στην όποια σύγκριση των LG ηχόμπαρων με την jbl 9.1 ας ληφθεί υπόψιν ότι αν προχωρούσα σε αγορά κάποιας LG ηχόμπαρας,σύντομα (αν όχι άμεσα) θα προχωρούσα και στην αγορά των περιφερειακών πίσω ηχείων LG SPK8.Το λέω αυτό για να μην γίνει σύγκριση ως προς την απόδοση ανάμεσα στην jbl 9.1 που έχει περιφερειακά ηχεία και π.χ. στην LG SN9Y χωρίς τα περιφερειακά πίσω ηχεία LG SPK8.Επομένως συγκρίνουμε JBL 9.1 με LG SN9Y + LG SPK8, LG SN7Y + LG SPK8.

Παιδιά πως θα συγκρίνατε την jbl 9.1 σε σχέση με τις LG SN9Y, LG SN7Y μαζί με τα extra περιφερειακά τους ηχεία LG SPK8? Μήπως υπάρχει και κάποιος κάτοχος των LG SN9Y,LG SN7Y να μας έλεγε δυο λόγια-εντυπώσεις από την απόδοση τους? Έχουμε:

jbl 9.1 είναι ουσιαστικά 5.1.4 με συνολικά 820 Watt
LG SN9Y είναι 5.1.2 με συνολικά 520 Watt
LG SN7Y είναι 3.1.2 με συνολικά 380 Watt

Επειδή δεν είμαι γνώστης ,αυτά τα +300 Watt της jbl 9.1 την κατατάσουν αμέσως σε "αλλο επίπεδο" σε σχέση με την LG SN9Y ή μήπως δεν είναι τόσο τα συνολικά Watt που κάνουν την απόδοση?
Από την άλλη η LG SN7Y που είναι 3.1.2 στα 380 Watt συνολικά είναι αρκετά υποδεέστερη σε σχέση με τις άλλες δυο?
Στην όποια σύγκριση των LG ηχόμπαρων με την jbl 9.1 ας ληφθεί υπόψιν ότι αν προχωρούσα σε αγορά κάποιας LG ηχόμπαρας,σύντομα (αν όχι άμεσα) θα προχωρούσα και στην αγορά των περιφερειακών πίσω ηχείων LG SPK8.Το λέω αυτό για να μην γίνει σύγκριση ως προς την απόδοση ανάμεσα στην jbl 9.1 που έχει περιφερειακά ηχεία και π.χ. στην LG SN9Y χωρίς τα περιφερειακά πίσω ηχεία LG SPK8.Επομένως συγκρίνουμε JBL 9.1 με LG SN9Y + LG SPK8, LG SN7Y + LG SPK8.
Μεταξύ αυτών η JBL 9.1 είναι ξεκάθαρα καλύτερη.
Έχει πιο καλό ήχο όσον αφορά και την ποιότητα ( λιγότερη παραμόρφωση, πιο υψηλές εντάσεις, ξεκάθαρα καλύτερο "κεντρικό ηχείο" διαλόγων ) αλλά και το surround effect ( έχει "atmos enabled" speakers και στην μπάρα και στα αποσπώμενα surround ηχεία ).
Καμμία από αυτές, αλλά και γενικότερα, καμμία ηχομπάρα δεν θα παίξει το ίδιο καλά με ένα εισαγωγικό έστω 5.1 set + ενισχυτή, αλλά διαφορετικοί όγκοι, και χαμηλότερες τιμές ( οι ηχομπάρες ).
Αν έχεις τα φράγκα για την JBL, don't look any further.
Αν έχεις υψηλές απαιτήσεις, σκέψου το για AV Receiver + hi-fi speakers.

• Like
Reactions: Maestro and Lobo10
Παιδιά νέος κάτοχος κι εγώ. Ευτυχώς μπόρεσα να κάνω έπειτα από κάποιες προσπάθειες το calibration και η μπάρα όπως και τα ηχεία της δουλεύουν ρολόι δίνοντας όντως πολύ έντονη τόσο surround όσο και atmos λειτουργεία. Διάβασα αναλυτικά όλο το thread, παρ' όλα αυτά επειδή υπάρχουν πολλές πληροφορίες, δεν έχω καταλάβει επακριβώς ποια είναι η σωστή απόσταση και το προτεινόμενο ύψος των rear speakers για ακόμα καλύτερη εμπειρία.

Το προτεινόμενο ύψος δεν μπορεί να ξεπερνά το μισό του συνολικού ύψους του δωματίου και η απόσταση βγαίνει αν σκεφτείς ότι τα upfiring είναι σε 20 μοίρες κλίση σε σχέση με το οριζόντιο επίπεδο. Βρίσκεις το κέντρο στο ταβάνι και από εκεί άλλες 20 μοίρες μέχρι τη θέση ακρόασης είναι το κέντρο της ηχοδέσμης. Η απόσταση είναι η βάση του τριγώνου.

Και μια ακόμα ερώτηση. Στα κανάλια της digea, το κεντρικό κανάλι που είναι στην μέση της μπάρας είναι νεκρό και δεν βγάζει καθόλου ήχου. Σε οτιδήποτε άλλο που δοκίμασα (netflix, ps5, youtube) το center speaker παίζει κανονικά. Καμία ιδέα;

Και μια ακόμα ερώτηση. Στα κανάλια της digea, το κεντρικό κανάλι που είναι στην μέση της μπάρας είναι νεκρό και δεν βγάζει καθόλου ήχου. Σε οτιδήποτε άλλο που δοκίμασα (netflix, ps5, youtube) το center speaker παίζει κανονικά. Καμία ιδέα;
Επειδή αυτό ακούγεται αρκετά περίεργο, τα υπόλοιπα που λες πλην DIGEA παίζουν μέσω της τηλεόρασης ή από δική τους HDMI?

Τα περισσότερα αν όχι όλα κανάλια στην DIGEA πρέπει να έχουν στερεοφωνικό ( 2.0 ) ήχο, δεν ξέρω αν σε ταινίες δίνουν 5.1 ήχο, αλλά σε 2.0 stream για να έχεις ήχο από το κεντρικό θα πρέπει να βάλεις κάποιο DSP mode στην ηχομπάρα για να κάνει upmix σε "Atmos" ή έστω Dolby Surround/Prologic.

• Like
Reactions: Lobo10
Τα περισσότερα αν όχι όλα κανάλια στην DIGEA πρέπει να έχουν στερεοφωνικό ( 2.0 ) ήχο, δεν ξέρω αν σε ταινίες δίνουν 5.1 ήχο, αλλά σε 2.0 stream για να έχεις ήχο από το κεντρικό θα πρέπει να βάλεις κάποιο DSP mode στην ηχομπάρα για να κάνει upmix σε "Atmos" ή έστω Dolby Surround/Prologic.
Το ίδιο του έχω γράψει από το απόγευμα που με ρώτησε σε pm.

Είναι stereo ο ήχος σε 2 κανάλια και μοιράζεται στα πλαϊνά ηχεία.

• Like
Reactions: billpeppas