Spaces - ποιά η χρησιμοτητά τους ;

Μιχάλης Κορ.

Moderator
Staff member
18 June 2006
21,595
Πειραιάς
Στο λειτουργικό Leopard μεταξύ άλλων, υπάρχει κ το περίφημο αυτό πρόγραμμα, το Spaces, του οποίου την χρησιμότητα ανακάλυψα τις προάλλες κ είπα να σας την περιγράψω. :a0210:

Τι είναι λοιπόν κ που το βρίσκουμε ;

Βρίσκεται στο System Preferences, εκεί που γράφει Expose & Spaces :

attachment.php

Επιλέγοντάς το, μας ανοίγει η οθόνη ρύθμισης του :

attachment.php

Όπου καταρχήν, βλέπουμε πάνω αριστερά την επιλογή ενεργοποίησης του 'Enable Spaces'.

Κατόπιν, υπάρχει η επιλογή 'Show Spaces in menu bar', με την οποία βλέπουμε πάνω δεξία ένα εικονίδιο με έναν αριθμό μέσα κ ένα μικρό + :

attachment.php

Θα δούμε σε λίγο τι σημαίνει κ πως το ερμηνεύουμε.

Επόμενο βήμα είναι να ερμηνεύσουμε τι σημαίνουν τα νούμερα 1,2,3,4, τα +/- με τα λεκτικά Rows και Columns. Αυτά στην ουσία μας δείχνουν πόσες στήλες κ γραμμές εικονικών επιφανειών εργασίας θα έχουμε εν ενεργεία !

Εγώ για παράδειγμα, έχω ορίσει τέσσερα (4) spaces να χρησιμοποιώ, δύο οριζόντια κ δύο κάθετα. Μπορώ να έχω όσα θέλω οριζόντια και κάθετα, πχ. 3*3, 2*2*, 2*3, 3*2, 4*2 κτλ.

Κατόπιν, ορίζουμε τα προγράμματα που εμείς θέλουμε να εμφανίζονται σε διαφορετικά spaces. Για παράδειγμα, εγώ έχω ορίσει ο finder να ανοίγει στην επιφάνεια εργασίας 2, ενώ ο firefox στην 1 και το πρόγραμμα handbrake στην 4.

Τέλος, ορίζουμε με τις επόμενες τρεις επιλογές, με ποιό κουμπί θα βλέπω ταυτόχρονα όλες τις επιφάνειες εργασίας κ να μπορώ να επιλέγω με το ποντίκι μου ποιά θέλω να δουλέψω (επιλογή 'To activate Spaces'), με ποιόν συνδυασμό πλήκτρων θα μετακινούμε μεταξύ των επιφανειών εργασίας (επιλογή 'To switch between spaces') και τέλος με ποιόν συνδυασμό πλήκτρων θα πηγαίνω κατευθείαν από χώρο εργασίας σε έναν άλλο χώρο εργασίας (επιλογή 'To switch directly to a space').

Η τελευταία επιλογή 'When switching to an application, switch to a space with open windows for the application', έχει να κάνει με το αν θα μεταβαίνει στην αντίστοιχη επιφάνεια εργασίας που έχουμε ορίσει, αυτόματα μόλις ανοίξει η αντίστοιχη εφαρμογή.

Τώρα θα αναρωτιέστε ποιά τελικά η χρησιμότητα αυτής της εφαρμογής....βασικό κλειδί της επιτυχίας της είναι ότι μπορώ να έχω πολλές επιφάνειες εργασίας, "καθαρές" κ η μόνη εφαρμογή που θα βλέπω μπροστά μου την συγκεκριμένη στιγμή που την χρησιμοποιώ, θα είναι αυτή που έχω εγώ επιλέξει. Μάλιστα, όταν πηγαίνω από εφαρμογή σε εφαρμογή με τον συνδυασμό πλήκτρων command + tab, αλλάζουν αυτόματα κ τα spaces που έχω εγώ προεπιλέξει. Οπότε, δουλεύω μόνιμα σε "καθαρές" επιφάνειες εργασίας.

Όποτε θελήσω, μπορώ να προσθέσω/αφαιρέσω εφαρμογή σε κάποιο χώρο εργασίας με το κουμπάκι + κάτω από εκεί που λέει 'Application Assignments'. Εμφανίζει μια λίστα όπως αυτή :

attachment.php

Όπου επιλέγω την επιθυμητή εφαρμογή. Αυτή η εφαρμογή προστίθεται στην λίστα των εφαρμογών μου κ μπορώ να επιλέξω σε ποιόν χώρο εργασίας θα ανοίγει :

attachment.php

Attachments

• 01_system_config.jpg
    01_system_config.jpg
    25.2 KB · Views: 88
  • 02_spaces_config.jpg
    02_spaces_config.jpg
    94.1 KB · Views: 88
  • 03_add_program.jpg
    03_add_program.jpg
    104.7 KB · Views: 88
  • 04_select_space.jpg
    04_select_space.jpg
    28.8 KB · Views: 88
  • 06_small_icon.jpg
    06_small_icon.jpg
    6.7 KB · Views: 88
Στην φωτογραφία παρακάτω βλέπεται ένα ακόμα παράδειγμα ορισμού 3*3 επιφανειών εργασίας :

attachment.php

Ενώ το μικρό εικονίδιο πάνω δεξιά, αν το επιλέξουμε μας εμφανίζει :

attachment.php

Όπου μπορούμε να δούμε καταρχήν σε ποιά επιφάνεια εργασίας είμαστε την στιγμή που δουλεύουμε, μας δείχνει τον αριθμό της (πχ. 1), ενώ μπορούμε πατώντας στην λίστα να πάμε κατευθείαν στην επιφάνεια που θέλουμε.

Κλείνοντας, προτρέπω όσους/όσες δεν το έχετε χρησιμοποιήσει, να το κάνετε κ να δείτε/θαυμάσετε την χρησιμότητα του. Πραγματικά θα εκπλαγείτε ! -bye-

Attachments

• 05_more_rows_and_columns.jpg
    05_more_rows_and_columns.jpg
    21.5 KB · Views: 85
  • 07_spaces_select.jpg
    07_spaces_select.jpg
    13 KB · Views: 85
Last edited:
Μπράβο Μιχάλη για την πολύ ωραία παρουσίαση :SFGSFGSF::2thumb22sup:

Πραγματικά από τα πιο χρήσιμα προγράμματα που έχει το Leopard. Το χρησιμοποιώ συνέχεια και μπορώ να πω ότι δεν το αποχωρίζομαι πια εύκολα από εδώ και πέρα. ;)

Είναι από τα πρώτα πράγματα που είδα όταν έβαλα το leo... Στο tiger είχαμε εφαρμογή τρίτου..

Καλά έκανες και το παρουσίασες γιατί πραγματικά αξίζει σαν εργαλείο!!