Spdif transformer και ground loop

Σταυρος Δανος

AVClub Addicted Member
21 March 2008
1,811
Πατρα/Κυπρος
Καλησπερα συγχωριανοι.

Λοιπον,το λαμπατο dac κατασκευης μου λειτουργει με μπαταριες.(δεν υπαρχει γειωση λογω τροφοδοσιας)
Ολες οι γειωσεις (ψηφιακο,αναλογικο,λαμπατο,rca,spdif καταληγουν σε ενα σημειο στο dac.

Ετσι το dac γειωνεται με το υπολοιπο συστημα σε 3 σημεια(2 rca-σημα και 1 μεσω spdif.) αντι σε ενα οπως πρεπει.

Λοιπον,αυτο μου εισαγει θορυβο ο οποιος ειναι ακουστος οταν ο ενισχυτης ειναι τερμα(δηλ ποτε:):))

Θελω να σηκωσω την μια γειωση(ας πουμε απο το αριστερο καναλλι)και να βαλω μετασχηματιστη απομονωσης στην ψηφιακη εισοδο.

Εχει κανενας κανενα μετασχ να μου προτεινει?
Επισης ειναι δυνατον να μεγαλωσει το jitter αν βαλω μικροτερο ψηφιακο καλωδιο σε συνδιασμο με τον μετασχ?

Ευχαριστω οποιον μπορει να βοηθησει-bye-

Αυτό που δεν κατάλαβα είναι πώς θα σηκώσεις τη γείωση μόνο από το ένα κανάλι και για ποιο λόγο να κάνεις κάτι τέτοιο;
Η γαλβανική απομόνωση είναι θεμιτό χαρακτηριστικό. Όσο για το jitter εδώ δεν ξέρουμε τι ακριβώς είναι :flipout:, πώς να πούμε αν θα αυξηθεί ή όχι;
Στο avmentor έχει ένα καλό άρθρο, σχετικά με το jitter και νομίζω ότι ασχολείται και με το θέμα της γαλβανικής απομόνωσης.
Για μετασχηματιστάκο ψάχνομαι και εγώ. Επίσης έχω πετύχει DIYηδες να χρησιμοποιούν γαλβανική απομόνωση (είτε ολοκληρωμένα πχ adum1400 ή απομονωτές σαν αυτούς που χρησιμοποιούνται στο ethernet πχ. από την Pulse) μεταξύ receiver και DAC (στο Ι2S δηλαδή :grinning-smiley-043).

Θα απομονωσω τη γειωση του ενος rca και ετσι το dac θα εχει μονο μια συνδεση στη γειωση με το υπολοιπο συστημα(δλδ μεσω του αλλου rca).

Αυτα βεβαιως μετα που θα απομονωθει το spdif με μετασχημ απο τη γειωση του υπολογιστη,η οποια ειναι η πηγη του κακου μαλλον.

Εχετε κανενα μετασχ υποψη,κανενα απο rs?

πως θα σηκωσεις τη γειωση του ενος rca;

μηπως εννοεις απο το σασι;

αυτο γινεται και ετσι αλλα δεν νομιζω οτι εχεις προβλημα round loop.

οι μετασχηματιστες δεν θα κανουν τιποτα.

ο θορυβος αυτος ειναι σε κανονικα επιπεδα.

ισως δυο μ/τ στις εξοδους καταλληλα υπολογισμενοι θα προσαρμοζαν τις

αντιστασεις εξοδου dac-ενισχυτη και παραλληλα να αφαιρουσες καποιους

πυκνωτες dc blocking αν υπαρχουν ενω στην spdif θα ειχε νοημα μονο αν η

Ι/Ο σου δεν ειναι στανταρ 75ohm.

Απάντηση: Re: Spdif transformer και ground loop

Θα απομονωσω τη γειωση του ενος rca και ετσι το dac θα εχει μονο μια συνδεση στη γειωση με το υπολοιπο συστημα(δλδ μεσω του αλλου rca).

Αυτα βεβαιως μετα που θα απομονωθει το spdif με μετασχημ απο τη γειωση του υπολογιστη,η οποια ειναι η πηγη του κακου μαλλον.

Εχετε κανενα μετασχ υποψη,κανενα απο rs?

Κάθε κανάλι στο dac "βλέπει" μία αντίσταση εισόδου στην επόμενη συσκευή και άρα επιστρέφει κάποιο ρεύμα.
Απομονώνοντας τη γείωση του ενός καναλιού θα αναγκάσεις το μικρό αυτό ρεύμα να επιστρέψει μέσω του άλλου καναλιού. Δεν βλέπω κάποιο όφελος σ'αυτό. Ανάλογα και με την αντίσταση θα παρεμβάλεις το ένα κανάλι στο άλλο.

@back
Ναι,θα αφαιρεσω τη συνδεση του ενος rca προς την γειωση.Αυτο ομως περιεχει κινδυνους οπως λεει και ο φιλος tonal,λογω αντιστασης του interconnect θα εχω crossalk:violent-smiley-030:

dc block πυκνωτες υπαρχουν(απο την ανοδο την λαμπας εξοδου).
Καλοι οι μετασχηματιστες αλλα...(χρησιμοποιουνται ηδη στον προ.....)

Βασικα θελω να απομνωσω το dac απο την γειωση του υπολογιστη η οποια πιστευω ειναι το προβλημα.Τι λετε?

Ακομα και αν δεν σηκωσω το ενα rca(μαλλον εχεις δικαιο back),πρεπει να απομονωσω το receiver απο την γειωση του pc οπωσδηποτε....

Βρισκουμε τετοιους μετασχηματιστες?

πως θα σηκωσεις τη γειωση του ενος rca;

μηπως εννοεις απο το σασι;

αυτο γινεται και ετσι αλλα δεν νομιζω οτι εχεις προβλημα round loop.

οι μετασχηματιστες δεν θα κανουν τιποτα.

ο θορυβος αυτος ειναι σε κανονικα επιπεδα.

ισως δυο μ/τ στις εξοδους καταλληλα υπολογισμενοι θα προσαρμοζαν τις

αντιστασεις εξοδου dac-ενισχυτη και παραλληλα να αφαιρουσες καποιους

πυκνωτες dc blocking αν υπαρχουν ενω στην spdif θα ειχε νοημα μονο αν η

Ι/Ο σου δεν ειναι στανταρ 75ohm.
Όχι απαραίτητα.
Ο Μ/Σ προσφέρει γαλβανική απομόνωση, διαχωρισμό των γειώσεων και διακόπτει το βρόχο γείωσης. Ειδικά όταν πρόκειται για υπολογιστή μάλλον καλό θα κάνει παρά κακό.

Μήπως με ένα μικρό RF τοροειδή και λίγο σύρμα να έκανες τη δουλειά σου;

Άμα δε κρατιέσαι, τύλα το.
Έτσι κι αλλιώς δε κοστίζει τίποτα.

Δεν αντεξα και το τυλιξα ετσι στα γρηγορα.
Και δουλευει!!!

Εκανα συγκριση με αυτο και χωρις,και μου φαινοταν ο ηχος πιο μουντος με το μετασχηματιστη!!!
Μετα ξετυλιξα 5 σπειρες απο το συνολο και τωρα ο ηχος ειναι οκ!!!Μπορει να θελει αλλο μια σπειρα ξετυλιγμα:flipout:

HPIM1722.JPG

Αυριο θα δω αν κανει διαφορα και στο θορυβο.

Ωραίος ο παίχτης!
Αν χρησιμοποιήσεις και κανονικό τοροειδή RF (που να παίζει στις συχνότητες που μας ενδιαφέρουν και τις αρμονικές τους) με λίγο πιο χοντρό πηνιόσυρμα με 1:1 μάλλον θα είσαι ΟΚ

Re: Απάντηση: Re: Spdif transformer και ground loop

Όχι απαραίτητα.
Ο Μ/Σ προσφέρει γαλβανική απομόνωση, διαχωρισμό των γειώσεων και διακόπτει το βρόχο γείωσης. Ειδικά όταν πρόκειται για υπολογιστή μάλλον καλό θα κάνει παρά κακό.

κακο δεν κανη αλλα και θορυβος με το volume στο τερμα φυσιολογικο

μου φαινεται.

Και πως μετραμε αποκριση στα 11MHz?:flipout:

Δεν εχω γεννητρια.Λετε να εχω το το pc να δινει σημα και να το συνδεσω στο παλμογραφο?

Κανενας καμια ιδεα?

Πως τιουναρω το τσοκ για spdif?

Δοκιμαζοντας στα τυφλα παντως επεσα μεσα:flipout::flipout: αλλα σηκωνει πολλη βελτιωση

Το κακό είναι πως δεν μπορείς να στείλεις παλμοσειρά σταθερής συχνότητας με το pc. Το spdif προσθέτει και κάποια bit οπότε...
Το τύλιγμα θα πρέπει να είναι ομοιόρφα κατανεμημένο και ο αριθμός των σπειρών να είναι μικρός (καμιά δεκαριά ή και λιγότερο ανάλογα τον πυρήνα)

Τέτοιους μετασχηματιστές χρησιμοποιούσε το Ελέκτορ για κάποιες κατασκευές που χρησιμοποιούσαν SPDIF.

Τοροειδείς ή σαν και αυτόν που χρησιμοποίησε ο audiomonitor και φαίνεται παραπάνω;

Έχω φτιάξει κύκλωμα μετατροπής από TTL σε SPDIF με μετασχηματιστή όπως στο παραπάνω σχήμα για ένα CD που δεν είχε τέτοια έξοδο, βέβαια σε αυτή την περίπτωση οι σπείρες έχουν αναλογία της τάξης 14:3 γιατί πρέπει να υποβιβάσει την τάση από 0 ως 5 σε -0.5 ως 0.5 που είναι η SPDIF. Ο μετασχηματιστής συνδεόταν μέσω αρκετά μεγάλου για τη συχνότητα πυκνωτή (100nF) για προφανείς λόγους.
Στην δικιά σου περίπτωση όπως σου πρότειναν η 1:1 είναι η σωστή αναλογία με λίγες σπείρες. Για το αποτέλεσμα μάλλον θες παλμογράφο.