Spherical enclosures

Re: Απάντηση: Re: Spherical enclosures

Σωστό κι αυτό!
Ακόμα, ότι είναι στρογγυλό απ έξω δεν είναι ανάγκη να είναι στρογγυλό κι από μέσα.

Αυτό ξαναπές το:flipout:

Παιδια εχω την αισθηση οτι το θέμα πρεπει να το δουμε ποιοτικά και οχι ποσοτικά.
Τα γραφήματα που βλέπω Τζιμ ειναι μεν ποσοστικά αλλά ειναι ενα δεδομενο συστημα
Δεν αντιπροσωπέυουν τη γενική περίπτωση καθε σχήματος.
Δεν πιστευω οτι ειναι σωστο να το βλέπουμε ποσοτικά και να λεμε οτι π.χ. το ορθογωνια δινουν 6 ντιμπι μεσαια... δεν υπάρχει

Πιστευω απλά δείνχουν ενδεικτικά την συμπεριφορά
και ειναι δεδομένο οτι με διαφορετικές διαστασεις-τοποθετησεις μεγαφωνων θα αλλάξουν οι κορυφές και τα πλάτη των κυματομορφών.

Πιστευω οτι το καλύτερο χαμηλό σε μπας ρεφλέξ σχεδίαση θα το πάρεις από ορθογώνιο κουτί γιατί μπορείς να το προβλέψεις

Και εγώ όπως το αντιλαμβάνομαι η μπάφλα είναι που προκαλεί κατά κύριο λόγο την παραπάνω συμπεριφορά.

Φυσικά είμαι όλος αυτιά

Αν προσεξεις τις μονάδες στον κάθετο ειναι από -6 εως 0
αρα η μπαφλα δεν προσφέρει τόνωση στις ψηλές
απλά το κουτι μειωνει τις χαμηλές, το πόσο...εχει να κάνει με τις διαστάσεις, το μεγάφωνο, τη σχεδιαση, την μονωση, το κρος, τη τοποθετηση, το χώρο....

Τα περισσότερα βλέπετε ειναι στο + στις ψηλές γιατί η ισια μπαφλα τις ενισχύει

Αν ειδατε ενα πολύ καλό σχήμα ειναι το πυραμιδα-ορθογώνιο, ειναι και η βασική δομή του δικού μου με τη κυματιστη μπαφλα που εχω πλεον μονιμα.
δυστηχώς αυτά τα σχήματα δεν μπορείς να τα επιλύσεις πλήρως για να ξέρεις τι ακριβώς κάνεις
απλά σεβεσαι καποιες βασικές αρχές και πιστευω το καμπύλο πλησιαζει την μηδενική εκπομπή υψηλών συχνοτητων της σφαίρας

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Spherical enclosures

Ας δεχτώ λοιπόν το σκεπτικό σου. Άρα όλα τα ηχεία που έχουν μεγάφωνα σε παραλληλόγρ/μη καμπίνα όπως το συνημ. θα έχουν +-6dB στη midbass - mid περιοχή.

Που λες Δημήτρη, τα διαγράμματα αυτά που ανέβασες τα πρωτοείδα δημοσιευμένα στον "ΗΧΟ" ακριβώς πριν από 30 ολόκληρα χρόνια! Και πως περνάνε ρε τα ρημάδια...
Το "άθλημα" είναι χρόνια πια που το έχω παρατήσει ουσιαστικά, τουλάχιστον σε θεωρητικό επίπεδο και ισχυρή άποψη δεν μπορώ να έχω.
Αλλά από ότι έχω καταλάβει και ότι θυμάμαι, πράγματι όλα τα ηχεία που έχουν όχι παραλληλεπίπεδη απλά, αλλά κυβική καμπίνα και έχουν βιδωμένο ένα φουλ ρέιντζ μεγάφωνο στην μέση ακριβώς της μίας έδρας, τότε, στην συνολική απόκριση συχνότητας του συστήματος μεγαφώνου-εσωτερικού όγκου θα προστεθεί και η εν λόγω καμπύλη του σχήματος η οποία οφείλεται στα φαινόμενα της περίθλασης και στο σκαλοπάτι της μπάφλας, δηλαδή στο σημείο που όπως λές η ακτινοβολία από 4π αρχίζει να γίνεται κατευθυντική ή 2π.

Όρκο όμως δεν παίρνω!

Χαιρετισμούς από εδώ κάτω :antlers:

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Spherical enclosures

Που λες Δημήτρη, τα διαγράμματα αυτά που ανέβασες τα πρωτοείδα δημοσιευμένα στον "ΗΧΟ" ακριβώς πριν από 30 ολόκληρα χρόνια! Και πως περνάνε ρε τα ρημάδια...
Το "άθλημα" είναι χρόνια πια που το έχω παρατήσει ουσιαστικά, τουλάχιστον σε θεωρητικό επίπεδο και ισχυρή άποψη δεν μπορώ να έχω.
Αλλά από ότι έχω καταλάβει και ότι θυμάμαι, πράγματι όλα τα ηχεία που έχουν όχι παραλληλεπίπεδη απλά, αλλά κυβική καμπίνα και έχουν βιδωμένο ένα φουλ ρέιντζ μεγάφωνο στην μέση ακριβώς της μίας έδρας, τότε, στην συνολική απόκριση συχνότητας του συστήματος μεγαφώνου-εσωτερικού όγκου θα προστεθεί και η εν λόγω καμπύλη του σχήματος η οποία οφείλεται στα φαινόμενα της περίθλασης και στο σκαλοπάτι της μπάφλας, δηλαδή στο σημείο που όπως λές η ακτινοβολία από 4π αρχίζει να γίνεται κατευθυντική ή 2π.

Όρκο όμως δεν παίρνω!

Χαιρετισμούς από εδώ κάτω :antlers:

ok Βαγγέλη, δεκτό. Λάθος δικό μου. Χαιρετισμοί απο δώ πάνω .