nbullamatsis
Supreme Member
πως λεγετε το κομμάτι του Ξαρχάκου????
Προσκύνημα?
Ετσι!!
Υ.Γ. αυτή τη κολώνα μες τη μέση δε τη βλέπω καλά
Προσκύνημα?
Ετσι!!
Υ.Γ. αυτή τη κολώνα μες τη μέση δε τη βλέπω καλά

Μην ξεκινήσεις ομως μόνος σου, θα χρειαστει κι ο τζωρτζακης για ελεγχο στατικότητας![]()
Jonh το πέρασμα απο 2 σε 4π μοντελοποίηται σαν ένα απλό 1ης τάξεως HIgh Pass φίλτρο. Εξού και baffle step διορθωτικό κύκλωμα που κάνει την αντίθετη διόρθωση.
Σε κλειστή καμπίνα το στάσιμο "φρενάρει" το μεγάφωνο με αποτέλεσμα τη μείωση του πλάτους.
Θυμίσου στα ρεφλέξ όπου στο resosance σταματάει να πάιζει το μεγάφωνο και ακούγεται μόνο ο σωλήνας.
Περισότερα ααύριο ......
Σωστά
αλλά αυτή τη συχνότητα μπορείς να την αποφύγεις
αν δεις σε πραγματικές συνθηκες (διαστασεις) δεν ειναι δυσκολο
Διαβάζεις πολύ τώρα τελευταία ε; :BDGBDGB53:
Αλλά τα διαγράμματα που ανέβασες αφορούν μετρήσεις εξωτερικά της καμπίνας. Η σφαίρα ούτε περιθλάσεις έχει ούτε σκαλοπάτι... Τα στάσιμα που δημιουργούνται εντός της όμως είναι άλλο θέμα.
Και μάλιστα έχω την άποψη ότι η σφαίρα εσωτερικά είναι η χειρότερη περίπτωση καμπίνας γιατί έχει μόνο μία διάσταση. Αυτή της διαμέτρου. Άρα λοιπόν ένας ισχυρότατος συντονισμός 8 - 9 ρίχτερ στην ιδιοσυχνότητα της καμπίνας.
Σωστά
αλλά αυτή τη συχνότητα μπορείς να την αποφύγεις
αν δεις σε πραγματικές συνθηκες (διαστασεις) δεν ειναι δυσκολο
συμφωνοι για την τελευταια, δεν καταλαβαινω ομως τον συσχετισμό αυτης της γραφικής με τις προηγουμενες για να πω την αληθεια.
Ούτε εγώ καταλαβαίνω τον συσχετισμό.
Οι προηγούμενες γραφικές δεν είναι παρά μετρήσεις απόκρισης συχνότητας μπροστά από ένα μεγάφωνο βιδωμένο σε καμπίνα διαφορετικού γεωμετρικού σχήματος κάθε φορά.
Ουσιαστικά δείχνουν δηλαδή τι φίλτρα δημιουργεί στην ακτινοβολία το κάθε γεωμετρικό σώμα και κυρίως το σχήμα της μπάφλας. Γιατί, ενώ ο κύλινδρος είναι άριστη περίπτωση καμπίνας όταν το μεγάφωνο τοποθετηθεί στην περιφέρεια, όταν το τοποθετήσουμε στην βάση μετατρέπεται στην χειρότερη μορφή καμπίνας. Κι αυτό δεν έχει να κάνει με το εσωτερικό του κυλίνδρου που έτσι κι αλλιώς είναι κακή επιλογή για τα στάσιμα κύματα ανεξάρτητα που θα βιδώσεις το μεγάφωνο. Έχει να κάνει με την εξωτερική ακτινοβολία του σε όσα π θέλετε.
Τα στάσιμα και πια στάσιμα, που εμπλέκονται δεν καταλαβαίνω!:hmmmm:
Ας δεχτώ λοιπόν το σκεπτικό σου. Άρα όλα τα ηχεία που έχουν μεγάφωνα σε παραλληλόγρ/μη καμπίνα όπως το συνημ. θα έχουν +-6dB στη midbass - mid περιοχή.
Παίδες η όλη συζήτηση είναι ενδιαφέρουσα, Ειδικά η θεωρητική μελέτη για εμένα - Καθώς από πατέντες υπάρχουν πολλές
Το λίγο που μπορώ να συνεισφέρω είναι ένα μικρό quote:
The increase in output can be seen as the dimensions of the sphere approach the wavelength of the reproduced frequency. Once the wavelength is smaller than the diameter of the sphere, the response flattens out again, having risen by 6dB from the low frequency level. The radiating efficiency of the driver starts to increase earlier than one might imagine - there is a 1dB increase in SPL at the frequency where the baffle is about 0.2 of a wavelength, and the baffle step effect has no influence when the baffle width is greater than 3 wavelengths. At this point, the driver is effectively radiating into a hemisphere.
![]()
http://sound.westhost.com/bafflestep.htm
Και εγώ όπως το αντιλαμβάνομαι η μπάφλα είναι που προκαλεί κατά κύριο λόγο την παραπάνω συμπεριφορά.
Φυσικά είμαι όλος αυτιά
We use essential cookies to make this site work, and optional cookies to enhance your experience.