Σπορ και Θέαμα...!!!

Προτιμω προτεραιοτητα διαφραγματος σε αυτες τις ληψεις αλλα τσεκαροντας οτι ειμαι απο ενα σημειο και πανω (εξ' ου και το iso 400) . Αυτες οι ληψεις ηταν ας πουμε συμπληρωματικες παντως στο ενδιαμεσο αυτων για τις οποιες ειμουν στο event οποτε δεν τις εχω σχεδιασει και στρατηγικα.

• Like
Reactions: toupia
ΟΚ, εσείς ξέρετε, απλά με μπερδεύει λίγο. Δηλαδή, έχουμε ένα άθλημα με στάνταρ ταχύτητα. Θεωρητικά, θα σκεφτόμουν ότι με 1/3200 η εκτινασσόμενη άμμος φαίνεται πιο ωραία, οπότε το κρατάω σταθερό και παίζω με ISO και διάφραγμα.

Eγω δεν ξερω τιποτα 😇 εντελως ερασιτεχνικα τις βγαζω αυτες στους αγωνες που συμμετεχει ο γιος μου :) αλλα η λογικη λεει οτι πρωτα απο ολα επιλεγεις την ποιοτητα της εικονας και κανεις τον αναλογο συμβιβασμο (αυτη ειναι η επαγγελματικη προσεγγιση σε ολες τις μορφες εικονοληψιας αλλωστε)
Δηλαδη αν ειναι σουρουπο και εχεις περιορισμενο φως οκ εκει να πας με υψηλοτερο iso θυσιαζοντας ποιοτητα εικονας αναγκαστικα (σταθερα ομως ποτε μεταβαλλομενο iso)

Αφου επιλεξεις iso (ενα range στο οποιο θα κινηθεις πχ απο 200 εως 400,800) μετα επιλεγεις διαφραγμα για να απομονωσεις το θεμα σου (και το sweet spot του εκαστοτε φακου) αφου βεβαια η ταχυτητα ληψης που απαιτειται ειναι εξασφαλισμενη.

Ειναι συνδυασμος.....και βεβαια ολα αυτα εχουν να κανουν και με το ειδος του αγωνισματος.

Αρχηγου παροντος ( NassosT) ΠΑΣΑ ΑΡΧΗ ΠΑΥΣΑΤΩ :p

υγ

το παλουκι παντως σε ολα αυτα ειναι η εστιαση....και το συνεχες tracking στον αθλητη....

Aperture priority + Auto ISO δια πάσαν νόσον (για κάθε κινούμενο θέμα πιο συγκεκριμένα).

Ουσιαστικά ασχολούμαστε μόνο με το διάφραγμα, αυτό που πολύ σωστά περιγράφει ο Ναθ ως "ποιότητα της εικόνας". Δηλαδή πρόκειται για την προσωπική επιλογή του φωτογράφου, για το πώς θέλει να είναι η φωτογραφία του (αν βγάλουμε απο την εξίσωση τους περιορισμούς που μας επιβάλει ο εξοπλισμός μας, όπως εν προκειμένω το μέγιστο διάφραγμα του φακού).
Από κει και πέρα, οι ρυθμίσεις γίνονται στο μενου του Auto ISO μία φορά, και δεν ξανασχολούμαστε. Αναλογα το θέμα μας, ορίζουμε ελάχιστη ταχύτητα (πχ στο άλμα εις μηκος θα εβαζα τουλάχιστον 1/2000) και μέγιστο ISO (εξαρτάται από την κάμερα και τις συνθήκες φωτισμού).

Επιλέγουμε διάφραγμα και η ταχύτητα ρυθμίζεται μόνη της, χωρίς ποτέ* να πέφτει κάτω από αυτή που έχουμε ορίσει ως ελάχιστη.

* Αρχίζει να πέφτει κάτω από την ελάχιστη, όταν το ISO φτάσει στο νούμερο που έχουμε ορίσει ως μέγιστο.

Προσωπικά εχω δύο σετ με quick settings για το Auto ISO και εναλλάσσω αναλόγως:
1) Για action, με ελάχιστη ταχύτητα μεταξύ 1/1000 και 1/3200, ανάλογα το θέμα
2) Για τα "γύρω γύρω" ενός αθλητικού event, πορτραίτα, απονομές κλπ, με ελάχιστη ταχύτητα μεταξύ 1/160 και 1/320 ανάλογα το διαθέσιμο φως.

Βέβαια, δεν φωτογραφίζω σχεδόν τίποτα άλλο εκτός από σπορ. Για άλλες χρήσεις, δεν ισχύουν αυτά.

Μία από το περσυνό Cliff Diving event που είχε διοργανώσει η Red Bull στην λίμνη βουλιαγμένης:

_DSC1447 copy 2.jpg

Τραβηγμένη με τον 135GM, σε προτεραιότητα διαφράγματος και ταχύτητα 1/5000 @2.8.

Η μεθοδολογία που ακολουθώ και εγώ τις περισσότερες φορές είναι αυτή που περιέγραψε ο Nassos/Kosh. Βασικά βρίσκω ποιο είναι το ελάχιστο shutter speed που θεωρώ ότι χρειάζεται η κάθε λήψη, το θέτω ως κάτω όριο στην μηχανή, ρυθμίζω το εύρος του Autoiso (σύμφωνα με τις δυνατότητες του αισθητήρα), και μετά παίζω με το διάφραγμα και το exposure compensation προσέχοντας το ιστόγραμμα.
Η εύρεση της κατάλληλης ταχύτητας είναι συνδυασμός πειραματισμού/εμπειρίας και συμβιβασμού ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν εκείνη την στιγμή, αλλά στα sports παίζει σίγουρα καθοριστικό παράγοντα.